Skip to main content

Borderlands: The Handsome Collection review

Claptrap en co(-op).

The Handsome Collection vormt een indrukwekkende bundel, al zijn er zowel op inhoudelijk als op technisch vlak duidelijke problemen.

Met Borderlands: The Handsome Collection wil uitgever 2K Games de Borderlands-reeks naar de huidige generatie consoles brengen. Daarbij is 2K ambitieus: alle content voor Borderlands 2 en The Pre-Sequel wordt gebundeld, men wil een hogere resolutie en 60 frames per seconde bereiken en je voor de allereerste keer in een Borderlands-game met vier lokale spelers tegelijk op één scherm laten spelen. Maar is deze The Handsome Collection wel echt zo knap als de titel doet vermoeden?

Gezien de slechte technische prestaties op de vorige generatie consoles is het een verademing om Borderlands aan hoge kwaliteit op een console te spelen. Door de verhoogde resolutie komen de prachtige omgevingen beter dan ooit naar voren. Het gigantische schip dat boven Oasis hangt ziet er nu ook echt dreigend uit. Doordat de game aan zestig frames per seconde draait, zijn de vuurgevechten bovendien veel overzichtelijker en kun je beter reageren wanneer bijvoorbeeld plots een Crystalisk opdoemt.

Bekijk op YouTube

Dit geldt ook wanneer je Borderlands 2 in split-screen speelt. De aanwezigheid van een tweede of zelfs derde of vierde speler heeft geen impact op de stabiliteit van de zwaar aangepaste Unreal Engine. Dit is dan weer helemaal anders in de Pre-Sequel, waar het beeld al begint te stotteren zodra er één extra speler bijkomt. Haal je er nog meer mensen bij, dan wordt het moeilijk om nog te genieten van de ervaring. Daarenboven is de grootte van de menuschermen in Borderlands 2 noch The Pre-Sequel tijdens een split-screensessie aangepast en zie je dus nooit het hele menu in één oogopslag. Het maakt het broodnodige navigeren doorheen je inventaris onnodig omslachtig.

Naast de technische kant is er ook op inhoudelijk vlak een onevenwicht. Borderlands 2 is het best vertegenwoordigd in The Handsome Collection. Niet enkel krijg je hier het omvangrijke hoofdverhaal, maar ook alle downloadbare uitbreidingen. Die bestaan uit vier volwaardige uitbreidingen, twee nieuwe personages en vijf extra quests, bovenop subtielere toevoegingen zoals pearlescent-wapens en nog meer levels om in te stijgen. Al deze bonussen tillen de hoofdcampagne (die al heel sterk is) naar een nog hoger niveau door de extra levensduur die ze de game verschaffen. Zo bemachtig je de pearlescent-wapens pas nadat je de New Game Plus hebt uitgespeeld. Direct een goede reden om het hoofdverhaal een tweede maal te spelen.

De extra content komt ook de diversiteit ten goede. Aangezien de hoofdgame zo groot is, raakt het tempo na een tijd in een dip. Om dat te vermijden, is het mogelijk om tussendoor even de vier grote uitbreidingen te spelen. Deze blinken uit door hun bijzondere setting en geweldige humor. Zo verken je in Captain Scarlett and her Pirate's Booty de woestijn rond het dorp Oasis terwijl de griezelige dorpsgek Shade je via de radio stalkt. In Tiny Tina's Assault on Dragon Keep verken je dan weer tijdens een potje 'Bunkers and Badasses' een fantasy-omgeving die met traditionele RPG's de draak steekt.

De redenering dat de vele content een positieve invloed op je speelervaring heeft, gaat echter niet op voor Borderlands: The Pre-Sequel. Dit deel heeft namelijk na zijn release amper ondersteuning gekregen: een extra arena en twee nieuwe personages. In Borderlands: The Handsome Collection vind je ook meteen de pas uitgekomen uitbreiding Claptastic Voyage, zodat deze uitbreiding het enige echt nieuwe element in de bundel vormt.

Claptastic Voyage is echter niet van hetzelfde niveau als de uitbreidingen voor Borderlands 2. Handsome Jack wil een bepaalde code bemachtigen en daarvoor moet jij in de geest van Claptrap op zoektocht gaan. Een schitterend idee op papier, maar in de praktijk wordt er weinig mee gedaan. Een groot deel van de tijd verken je industriële omgevingen die op elkaar lijken en voltooi je quests waarin je je meer klusjesman dan Vault Hunter waant: zoek schakelaar X om poort Y te openen en dan weer opnieuw. De uitbreiding bloeit pas open wanneer het verleden van de reeks wordt gebruikt. Zo kom je eindelijk te weten wat er gebeurde met de inwoners van Overlook. In die omgevingen verricht je ook de meest creatieve quests, zoals het zoeken naar delen van een brug of het vernielen van valse borden.

Je moet niet per se helemaal opnieuw beginnen om Claptastic Voyage en alle andere uitbreidingen te spelen. Heb je nog savedata op je PlayStation 3 of Xbox 360 staan, dan importeer je die data en blijft al je vooruitgang van de oude versies behouden. Die procedure is doodeenvoudig en duurt nog geen twee minuten. Het vormt een goed voorbeeld voor andere ontwikkelaars om te tonen hoe je het overzetten van savedata heel gebruiksvriendelijk kunt aanpakken.

Al lukt dit niet voor Borderlands. De eerste telg in de reeks is namelijk de enige die geen opwaardering heeft gekregen in Borderlands: The Handsome Collection. Volgens Gearbox Software komt dit door een gebrek aan middelen en is het te moeilijk om de originele code om te zetten. Maar toch knaagt het gemis. Het verhaal van de eerste game is immers essentieel voor de twee vervolgen en de hoofdpersonages uit het origineel vormen in Borderlands 2 de belangrijkste bijfiguren. Daarenboven legt de eerste game het belangrijke grondwerk voor de rest van de serie en heeft het enkele fantastische uitbreidingen zoals The Secret Armory of General Knoxx en Claptrap's New Robot Revolution.

Met Borderlands 2 en al diens uitbreidingen bevat Borderlands: The Handsome Collection één van de beste games en enkele van de beste downloadbare uitbreidingen van de vorige generatie consoles. De hogere resolutie en de 60 frames per seconde zorgen ervoor dat de hele game openbloeit. Zowel inhoudelijk als technisch vormt de remaster van Borderlands: The Pre-Sequel echter de zwakke schakel, met weinig content en een ondermaatse split-screen ervaring. De keuze om de eerste Borderlands niet toe te voegen is dan ook des te pijnlijker. Toch is Borderlands: The Handsome Collection voornamelijk een indrukwekkend pakket, zowel voor oude veteranen als nieuwkomers voor de reeks.

Borderlands: The Handsome Collection is nu beschikbaar op PlayStation 4 en Xbox One.

Read this next