Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Borderlands

Kantje boordje of niet?

Borderlands beschrijft zichzelf als een First person roleplaying shooter. Tijd om deze welomschreven titel onder handen te nemen en onze itemkoorts terug boven te halen.

Borderlands speelt zich af op de planeet Pandora. Deze planeet bevindt zich ergens in de uitgestrekte melkweg en mensen trokken hier naartoe na dat de aarde overbevolkt was. Toen eenmaal bleek dat Pandora toch niet zo rijk aan grondstoffen was, trokken de meeste mensen door naar andere planeten en bleven er nog maar een klein aantal inwoners achter op Pandora. Het enige kostbare wat deze woestenij achterliet was een plek genaamd ‘the vault’, deze goed verstopte locatie zou enorme rijkdommen bevatten inclusief tal van buitenaardse technologie die de gelukkige vinder onmiddellijk tot het meest invloedrijke wezen van Pandora zou kronen.

Jij bent één van deze schattenzoekers, eenmaal je voet aan grond zet in het stadje waar het allemaal begint krijg je een soort van transmissie door waar een vrouw je vertelt dat zij je zal begeleiden op je zoektocht. Deze beschermengel (zo noemt ze zichzelf) zal dus jouw rode draad zijn tijdens het verhaal van Borderlands. En hier begint jouw avontuur…

Op zoek naar mooie zonnige oorden, met weelderige palmbomen en helderblauw water? Wel dan ben je echt op de verkeerde planeet terecht gekomen. Pandora is net het tegenovergestelde van een mooie reisbestemming, de wereld is guur, kaal en is de thuishaven van tal van bandieten en levensgevaarlijke wezen. Het positieve kantje aan dit alles is dat je dus meer dan voldoende targets ter beschikking hebt om je arsenaal op los te laten.

Ook al is het een onherbergzame planeet, toch ademt het geheel een speciale sfeer uit. De aparte grafische stijl laat een zeer mooie indruk na en zorgt voor een welkome verfrissing. Deze grafische stijl valt moeilijk te beschrijven aangezien de makers de noemer cell-shaded niet wensen te hanteren. De graphics zien er echt uit alsof je in een goed getekend stripverhaal aan het spelen bent, en dit draagt des te meer bij aan het verhaal.

In Borderlands heb je de keuze uit vier verschillende personages. Ieder van hen heeft een bepaalde class en specialiteit waardoor ieder onder ons een rol kan spelen die de voorkeur draagt. Ook heeft iedere klasse een speciale aanval die hij kan inzetten. De verschillende opties zijn de Soldier die als echte wapenspecialist fungeert en als speciale aanval een turret kan neerzetten. Onze grote vriend Brick die dienst doet als een echte tank en als speciale aanval een salvo aan vuistslagen aan zijn tegenstanders trakteert. De sniper van dienst is ‘Mordecai’ die zijn trouwe adelaar kan inzetten als speciale aanval. En als laatste is er nog Lillith die voor korte tijd onzichtbaar kan worden en razendsnel kan lopen.

Over tot de orde van de dag, het schieten en looten dus! Borderlands is een lootfestijn van eerste klasse. Er zijn teveel verschillende wapens voor woorden die allen hun specifieke statistieken hebben. Niet enkel zijn de meest gebruikelijke wapens als shotguns, sniper rifles en SMG’s aanwezig; Maar hier komt dan ook nog bij dat sommige varianten een elemental stat hebben. Vijanden vatten vuur, krijgen elektrische schokken of een lading bijtend zuur over zich heen dankzij deze zeer originele en effectieve wapens. Het valt te zien dat velen van het Borderlands-team fervente WoW-spelers zijn, want ook in dit spel zijn ze heer en meester in je een wortel voor de neus hangen, waardoor je zonder weten ettelijke uren aan het spel zal spenderen en je dorst naar meer en nieuwe loot je tot het einde zal teisteren.

Voeg hier dan nog een xp- en level-syteem bij, en als dessert krijg je er nog een talent systeem bij waar je (vanaf level 5) per level punten kan spenderen in een bepaalde specialisatie. Moeten we nog vragen waar ze hier hun mosterd gaan halen zijn? Toch blijft Borderlands een ontspannend en schitterend spel. Beter goed geleend dan slecht uitgevonden toch.

Borderlands biedt genoeg uurtjes speelplezier in single-player mode maar blinkt pas echt uit als het via co-op online gespeeld wordt. Het is geen verplichting om met verschillende klassen te spelen en op deze manier krijgt iedereen de vrije keuze over welke rol ze nu net willen spelen. Al moet je natuurlijk wel de loot gaan delen vanaf nu. Al te vaak zal je als wolven naar die ene schat toe rennen om hem zo snel mogelijk te bemachtigen alvorens die andere kerels in je team dit doen. Een frustratiepuntje in onze ogen maar eenmaal je met vrienden aan de slag bent (of toevallig een vriendelijke willekeurige party) kan er al beter over de loot gepraat worden alvorens iemand er mee aan de haalt gaat. Je kan je personages uit de single player bovenhalen om deze in online speelsessies te gebruiken en omgekeerd. Dit is trouwens een zeer handige feature als je vast zit op een bepaalde quest in single-player, hier volstaat het dan om een online sessie te zoeken om dit met de hulp van een aantal medespelers uit te voeren. Hou er natuurlijk wel rekening mee dat alle tegenstanders sterker worden naarmate het aantal speler stijgt.

Borderlands is een geslaagd spel en zal de meesten onder ons genoeg boeien om er mee door te gaan. Hoe langer we het speelden, hoe beter dat het ging aanvoelen (en steeds meer deed denken aan de lange speelsessies Diablo om net dat ene betere zwaard te vinden). Het verhaal is aanwezig en het spel bevat bovendien ook nog wat humor die je af en toe zal doen grinniken.

Een aanrader voor de mensen die dingen omver willen knallen, cijfertjes damage willen zien rondvliegen en dit allemaal willen vieren met een nieuw stukje uitrusting.

8 / 10

Read this next