Skip to main content

BlizzCon 2010 roundup

Een overzicht van Blizzard's toekomstplannen.

Het afgelopen weekend speelde in Flanders Expo te Gent zich de twintigste editie van de F.A.C.T.S.-beurs af. Op hetzelfde moment hield elders in de wereld Blizzard Entertainment zijn eigen conventie: BlizzCon. Eurogamer was ondertussen druk bezig met het uitdelen van prijzen en het maken van videoreportages op F.AC.T.S. en live updates waren dus niet mogelijk. Maar dat betekent niet dat we jullie vergeten! Hier is een kort overzicht van alles wat we op BlizzCon 2010 te weten zijn gekomen!

World of Warcraft

Cataclysm, WoW's derde expansion alweer, verschijnt 7 december. Voor het eerst zal een expansion ook te downloaden zijn bij Blizzard. Gamers kunnen de game kopen én downloaden voordat Cataclysm in de winkels ligt. De files worden wel pas bruikbaar op de lanceerdatum.

Nu Cataclysm bijna in de winkels ligt is Blizzard al hard aan het denken over het volgende deel. En blijkbaar heeft Blizzard al een heel goed idee van waar het nu heen moet met de MMORPG. "We hebben nu een centraal idee voor de volgende expansion dat me blij en enthousiast maakt en ik ben niet de enige. Wanneer iedereen blij en enthousiast is, dan weet je dat je een goed idee hebt. We weten nog niet of dit het finale concept wordt maar we weten dat er iets goeds aan zit te komen. Zal het beter zijn dan Cataclysm? Het is fantastisch en ik ben erg hoopvol," had WoW-senior producer John Lagrave hierover te zeggen.

Informatie over Blizzard's nieuwe MMO moeten we niet verwachten voor 2012. Blizzard's Rob Pardo wou hier enkel over kwijt dat de game World of Warcraft niet zou vervangen maar een volledig nieuwe speelervaring zal bieden.

StarCraft II

Dat StarCraft II: Wings of Liberty na lang wachten eindelijk in de winkels ligt, betekent nog niet dat we nu weer jaren moeten wachten op het volgende deel van StarCraft II. Blizzard liet weten dat we een heleboel nieuwe (en gratis!) content konden verwachten voor de game. Zo werden er vier nieuwe mods voor StarCraft II: Wings of Liberty aangekondigd op BlizzCon 2010. Ze heten Auir Chef, Left 2 Die, StarJeweled en Blizzard DotA. Alle vier waren ze speelbaar.

In Auir Chef moet je koken combineren met moorden om de titel van "Executor Chef" te verdienen. Left 2 Die is een co-op variatie voor de StarCraft II missie "Outbreak". StarJeweled is een mix van StarCraft en Bejeweled en Blizzard DotA brengt de Warcraft III mod "Defense of the Ancients" naar StarCraft II. De eerste drie mods worden in de komende maanden uitgebracht. StarCraft DotA zou wat langer op zich laten wachten omdat het zo'n uitgebreide mode is waar veel tweaking voor nodig is. Daarnaast komen er ook nog multiplayer leagues, meerdere in-game chatkanalen en een uitgebreider community system.

Al deze gratis content zou StarCraft II-fans zoet moeten houden tot de release van het volgende deel dat Heart of the Swarm zal heten. Die zal pas na 2011 verschijnen en focust op het Zerg-ras. Het verhaal zal zich minder dan honderd jaar na Wings of Liberty afspelen. Het derde, en laatste, deel van de StarCraft II-trilogie zal Legacy of the Void heten en focust op de Protoss.

De reden waarom StarCraft II: Heart of the Swarm zo lang op zich laat wachten is omdat Blizzard nog volop bezig is met het maken van content en mechanics. Zelfs de richting die het verhaal van de reeks zal nemen staat nog niet vast. Dat zei producer van StarCraft II Chris Sigaty. "Niet echt nee, [het verhaal is nog niet volledig geschreven]. We maken nog grote veranderingen en onderzoeken onze opties. De game volgend jaar uitbrengen is haast onmogelijk. Ik heb nog geen datum maar het is alvast ambitieuzer en groter dan de sprong die we gemaakt hebben van Warcraft III naar The Frozen Throne."

Diablo III

Ook dit jaar kregen we geen concrete lanceerdatum voor het langverwachte vervolg op Diablo III. Wel maakte Blizzard bekend dat ze al meer dan de helft van alle content klaar hebben. Een gesloten beta voor "vrienden en familie" zou over een paar maand moeten starten. Een open beta zal daar waarschijnlijk op volgen maar die kan zeker nog een jaar van ons verwijderd zijn.

Nog een geluk dan dat de ontwikkelaar toch maar de laatste nieuwe class voor het spel bekend heeft gemaakt. Een demon hunter is het geworden. Haar introductietrailer kun je hieronder bekijken.

De introductietrailer van de Demon Hunter uit Diablo III

Ook maakte Blizzard bekend dat Diablo III een PvP-mode zal hebben. PvP was altijd al een belangrijk onderdeel in Diablo II maar officieel waren er weinig opties. Daar komt nu verandering in. Blizzard maakt speciale arena's waarin teams van characters tegen elkaar kunnen vechten in ranked of vriendschappelijke matches. Loot zul je niet verzamelen tijdens deze Player versus Player-games. Wel krijg je punten naarmate je kills, het aantal objectives dat je gehaald hebt en meer. Ook zullen er multiplayer achievements aanwezig zijn. Dankzij Battle.net's matchmaking zul je enkel tegenstanders tegenkomen die ongeveer even goed zijn als jou. Blizzard zal later nog meer modi incorporeren, zoals 1 vs 1 duels, maar daar wil het bedrijf later pas over praten.

En zo zijn we aan het einde van de BlizzCon 2010 roundup beland. Het moge duidelijk zijn dat Blizzard nog steeds Blizzard is. Drie enorme games in de maak maar geen idee wanneer ze zullen verschijnen. Toch is het al zeker dat ze allemaal tjokvol nieuwe content zitten en ontzettend gebalanceerde gameplay zullen bieden. Wij tellen alvast af naar World of Warcraft: Cataclysm dat op 7 december verschijnt.

Read this next