Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Black Mesa commercieel erkend door Valve

Extra features moeten betaalde versie aantrekkelijk maken.

Valve geeft toestemming Black Mesa commercieel te verkopen op Steam. De remake van het originele Half-Life is al sinds een jaar gratis te downloaden via verschillende websites. Wie de Steam versie aanschaft, krijgt enkele toevoegingen ten opzichte van de gratis variant.

"Het is een ongelooflijke eer om ons spel te verkopen op Steam," laten de makers weten via hun Steam Community pagina. "We kunnen het nog steeds moeilijk geloven of zelfs maar accepteren."

De opgesmukte versie van Half-Life kent z'n oorsprong in 2004 met de ontwikkeling van twee mods, die beide hetzelfde doel hadden: Half-Life nabouwen met de nieuwere Source Engine. Die twee projecten smolten later samen onder de noemer Black Mesa.

Door de mogelijkheid om geld te halen uit het spel stonden de makers voor een moreel dilemma. "We zijn nooit aan Black Mesa begonnen voor het geld. Iedereen die zich bij ons team vervoegde, werkte hard, maar gratis. Het is een game die helemaal uit liefde voor het origineel gemaakt is en dat merk je ook aan het eindproduct," aldus het team.

Uiteindelijk besloten de makers om het spel toch te koop aan te bieden via Steam. "We kunnen de financiële steun toch goed gebruiken," zo zegt men.

Dat wil niet zeggen dat je voortaan voor het spel móet betalen. De gratis laatste versie van Black Mesa blijft online beschikbaar. Wie toch geld wil uitgeven, krijgt een verbeterde versie met meer features, waaronder het level Planet Xen. Dit laatste deel - waar de eindbaas schuilt - zou normaal gezien het levenslicht niet meer zien als remake. Door de steun van Valve komt het dan toch zo ver.

Een releasedatum voor de Steam versie is er nog niet. Volgens de ontwikkelaars staat de game in de planning voor 'binnenkort,' en is deze 'relatief laag geprijsd.'

Over de auteur
Lazlo Cootmans avatar

Lazlo Cootmans

Redacteur

Student journalistiek die zich vooral met videogames bezighoudt. Ondanks dat hij niks tegen andere platformen heeft, speelt hij vooral games op z'n PlayStation of pc. Wanneer hij niet aan het gamen is of schrijft voor Eurogamer, schrijft hij verhalen of maakt hij muziek met z'n gitaar.

Reacties