Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Black Friday in Amerika verkoopt vele consoles

Miljoenen spelcomputers over de toonbank

Vorige week was het de week van Thanksgiving en Black Friday in de Verenigde Staten. De week waarin de winkels stunten met hun prijzen om zo de feestdagen in te luiden. De verkoopcijfers zijn ook dit jaar weer indrukwekkend. Ondanks de crisis zijn er toch weer miljoenen spelcomputers over de toonbank gegaan. In de week van Black Friday zijn er maarliefst 750.000 Xbox 360's verkocht. Hiermee was Microsoft de grote 'winnaar'.

Sony's PlayStation 3 komt er ook niet slecht van af, met 525.000 verkochte exemplaren. De nieuwste handheld op de markt, de PlayStation Vita, is de laatste tijd vooral in het nieuws vanwege de tegenvallende verkopen. Van het apparaatje werden er vorige week dan ook slechts 160.000 verkocht. Daarmee blijft de Vita zowel achter de DS als de 3DS.

Black Friday heeft zijn naam te danken aan het feit dat het voor het personeel van de winkelketens een zwarte dag is vanwege de immense drukte

Nintendo's cijfers waren al iets eerder bekend. Het bedrijf liet begin deze week weten dat er in dezelfde week 400.000 mensen een Wii U aanschaften. Dit was tevens de eerste week sinds de launch van de nieuwe console. Ook andere Nintendo apparaten konden nog rekenen op een flinke afname. De Wii wisselde 300.000 maal van eigenaar, de DS en de 3DS deden dat respectievelijk 275.000 en 250.000 keer.

Over de auteur

Thomas Mak avatar

Thomas Mak

Editor Eurogamer Benelux

Thomas is een gamer met een lichte identiteitscrisis. Hij speelt het liefst een point and click adventure om daarna verder te gaan met een sportgame. Vervolgens schuift hij een singleplayer shooter in zijn 360 om de dag of te sluiten met een action-adventure met rpg elementen. Thomas speelt alles, behalve een Japanse rpg. Tsja, je moet ergens een grens trekken.

Reacties