Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Bethesda en Interplay vechten om Fallout

De rechtzaken vliegen in het rond!

De naam Fallout behoorde in het verleden tot Interplay. In 2004 kocht uitgever en ontwikkelaar Bethesda de rechten tot de reeks echter over van Interplay, met het succesvolle Fallout 3 als gevolg. Ook de rechten tot het maken van een MMO binnen het universum zijn eigendom van Bethesda, al gaf het bedrijf deze een tijd geleden alweer terug aan de originele bedenkers van de post-apocalyptische game. Nadat bleek dat Interplay niet genoeg deed om de Fallout-MMO uit de grond te stampen trok Bethesda de rechten weer naar zich terug. Tot zover deel één van het conflict.

Ondertussen heeft Bethesda een grootse rechtzaak op poten gezet, en dat volledig tegen Interplay. Volgens de studio achter Fallout 3 zou Interplay maar liefst tien regels overtreden hebben wanneer gekeken wordt naar de overeenkomst die beide partijen met elkaar gesloten hebben.

Allereerst zou Interplay de voorop afgesproken som geld om de Fallout-MMO te ontwikkelen - zo'n dertig miljoen dollar - niet bijeen hebben kunnen schrapen voor maart 2009. Bethesda heeft hier het nodige bewijsmateriaal voor achter de hand. Ze beschuldigen Interplay er ook van een deal afgesloten te hebben met de Bulgaarse ontwikkelaar Masthead om een MMO-project op te starten, terwijl dat contractueel verboden was nadat Bethesda de licentie van de Fallout-MMO terug had getrokken.

Andere aanklachten hebben te maken met het heruitbrengen van de oude Fallout games door Interplay. Zou heeft Bethesda een probleem hebben met de verkrijgbaarheid van de "Fallout Trilogy", een pakket dat de twee originele spellen en Fallout Tactics bevat. Volgens Bethesda kan de consument makkelijk in de war geraken door het woordje 'trilogy' waardoor men gaat denken dat ook Fallout 3 in het pakket zit.

Ook het aanbieden van de oude Fallout-titels via Steam, GameTap en Good Old Games (GOG.com) is voor Bethesda een doorn in het oog. Men gaf namelijk nooit de toestemming aan Interplay om deze spellen opnieuw uit te brengen.

Bethesda wil met behulp van de rechtzaak voor eens en voor altijd laten vastleggen dat Interplay geen rechten meer heeft tot het gebruik van de naam Fallout. Ook mag niemand zonder de permissie van Bethesda producten verkopen waaraan de naam Fallout hangt. Interplay zou aan de eisen moeten voldoen door neer te pennen dat ze niets meer te maken hebben met Fallout, op welke manier dan ook.

Wat denken wij hiervan? De deal die gemaakt is tussen beide partijen moeten zowel Bethesda als Interplay respecteren. Wat denken we hiervan als gamer? Als Bethesda niet wil dat Interplay gamers de kans geeft om de oude Fallout-titels te spelen, waarom dan zelf de rechten tot die spellen niet kopen en ze zelf uitbrengen?

Over de auteur
Philip Cremers avatar

Philip Cremers

Contributor

Reacties