Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

De beste PS5 games in 2023

Met The Last of Us Part 1, God of War Ragnarok, Elden Ring en meer.

De PlayStation 5 was voor lange tijd door schaarste alleen voor gelukvogels beschikbaar. 'Scalpers' moeten echter elders hun bedenkelijke handel zoeken. Door een toename in chips wereldwijd belooft Sony namelijk beterschap aan het PS5-tekort. Dat is goed nieuws voor iedereen die de een van de vijfde generatie PlayStations wil kopen, want een schat aan heerlijke games ligt in het vooruitzicht.

Hier vind je een overzicht van de beste PS5 games, die we periodiek updaten.

Let wel: het gaat daarbij om games die voor de PlayStation 5 en eventueel andere platformen zijn uitgekomen, óf oudere games uit de PlayStation-familie die in een later stadium een volwaardige ‘next-gen upgrade’ hebben gekregen.

Op deze pagina:


Demon's Souls

Demon’s Souls is overduidelijk dé smaakmaker van de launchgames van de PlayStation 5. De remake komt van ontwikkelaar Bluepoint Games, die al de nodige ervaring heeft met PlayStation-klassiekers opnieuw uitbrengen. Er is veel liefde en respect voor het origineel, maar de action-RPG krijgt bovendien de audiovisuele behandeling die het verdient. Met zijn notoire moeilijkheidsgraad is Demon’s Souls nog steeds sadomasochisme ten top, want de boodschap ‘YOU DIED’ tart je regelmatig.

Hier lees je de Demon's Souls review.

Resident Evil Village

Resident Evil Village is de perfecte mix tussen twee sterkhouders in de serie. Het beklemmende eerstepersoonsperspectief van Resident Evil 7 keert in Village namelijk terug, maar er is nu meer ruimte voor de actie en puzzels die van Resident Evil 4 een ‘fan favorite’ maakten. Daarnaast doet een mysterieuze Oost-Europese dorp de naam survivalhorror alle eer aan, waardoor Resident Evil Village een game is om koude rillingen van te krijgen.

Hier lees je de Resident Evil Village review.

It Takes Two

Soms komen pareltjes uit een onverwachte hoek. De relatief onbekende Hazelight Studios maakte met A Way Out een prima debuut, maar de ontwikkelaar overtreft zichzelf met It Takes Two. In de charismatische co-opgame speel je als speelgoedpoppetjes May en Cody, die met de nodige humor en een subtiel vleugje drama proberen om weer mensen van vlees en bloed te worden. Creativiteit, originaliteit en variatie volgen elkaar op knappe wijze in razendsnel tempo op. It Takes Two is de plezantste co-op-game in jaren.

Hier lees je de It Takes Two review.

Final Fantasy 7 Remake

Final Fantasy 7 is een van de succesvolste games op de allereerste generatie PlayStation. Je moet het als Square Enix dus maar durven om een remake daarvan te maken. Elk afwijkend detail wordt namelijk al snel als heiligschennis beschouwd. De studio heeft echter een uitstekende balans gevonden in enerzijds vernieuwende elementen die de game fris houden en anderzijds respect voor het origineel. Een uitstekende remake voor zowel nieuwkomers als veteranen.

Hier lees je de Final Fantasy 7 Remake review.

Grand Theft Auto 5

GTA 5 is de kip met gouden eieren voor Rockstar. Iedereen en zijn moeder heeft de game namelijk inmiddels wel gespeeld, en dat is niet zonder reden. Los Santos is vooral in deze Enhanced Edition de meest indrukwekkende wereld in de serie tot nu toe en staat garant voor tientallen uren ‘sandbox’-vertier. Daarnaast is GTA Online nog steeds razendpopulair. Crimineel goed.

Hier lees je de GTA 5 review.

Disco Elysium: The Final Cut

Disco Elysium is een vreemde eend in de bijt. In de game word je met de moeder aller katers wakker en probeer je ondanks enorm geheugenverlies toch een moord te ontrafelen. Het is een klassieke RPG waarin je door lappen tekst worstelen met een krankzinnig verhaal beloond wordt. Het draait namelijk allemaal om het maken van bizarre keuzes waarbij de hoofdpersoon continu in zijn hoofd met zichzelf in gesprek is. Het beste boek dat je nooit gelezen maar wel gespeeld hebt.

The Last of Us Part 1

De remake van het origineel uit 2012 biedt grafische verbeteringen, slimmere AI, extra toegankelijkheidsopties en DualSense-ondersteuning. Of dat de volle prijs rechtvaardigt laten we voor nu in het midden. Waar verder geen twijfels over zijn, is dat Joel en Ellies postapocalyptische avontuur storytelling van de bovenste plank is. The Last of Us Part 1 is verplichte kost voor wie Naughty Dogs meesterwerk nog niet eerder gespeeld heeft.

Hier lees je de The Last of Us Part 1 review.

Deathloop

Ontwikkelaar Arkane Studios excelleert altijd in het neerzetten van een unieke setting in zijn games. Het eiland Blackreef in Deathloop is er ook zo een. Het is het toneel voor een interactieve moordpuzzel waarin je op één dag tijd acht verschillende Visionaries moet liquideren om aan een tijdlus te ontsnappen. Met een regelmatig binnenvallende moordenaar, die nota bene ook door menselijke spelers vertolkt kan worden, is dat echter makkelijker gezegd dan gedaan.

Hier lees je de Deathloop review.

Horizon Forbidden West

Het Nederlandse Guerrilla Games is in de loop der jaren tot een gerenommeerde naam binnen de gamesindustrie uitgegroeid. Waarom, dat demonstreert de studio met verve in Horizon Forbidden West. De game vindt niet zozeer het wiel opnieuw uit, maar overtreft zijn voorganger op vrijwel elk vlak. Vooral de postapocalyptische open wereld is adembenemend. Forbidden West verbreedt je horizon.

Hier lees je de Horizon Forbidden West review.

Ratchet and Clank: Rift Apart

Als er een game is die zich perfect leent voor een showcase van de PlayStation 5, dan is dat wel Ratchet and Clank: Rift Apart. De PS5-exclusieve game ziet er niet alleen goed uit, maar maakt ook gretig gebruik van de DualSenses haptic controls en audio. Bovendien speelt de game als een heerlijke achtbaanrit die de adrenaline door je lichaam doet gieren.

Hier lees je de Ratchet and Clank: Rift Apart review.

Hades

Hades is een sfeervolle ‘roguelite’ gebaseerd op de Griekse mythologie. Je speelt als Zagreus die onder het juk van zijn vader en tevens god van de onderwereld Hades wil uitkomen. In de afmattende weg naar vrijheid is het eindeloos sterven en doorgaan. Maar met een opzwepende soundtrack, diepgaande combat en boeiend verhaal is doodgaan nog nooit zo verslavend geweest.

Ghost of Tsushima: Director’s Cut

Samoerai vormen een onuitputtelijke bron voor games. Ghost of Tsushima speelt zich in het feodale Japan tijdens de Mongoolse invasie af. De game is repetitief en zeker niet revolutionair, maar het goed uitgewerkte combatsysteem en de sfeervolle omgevingen compenseren dat ruimschoots. Een ware ode aan de samoerai-cinema.

Hier lees je de Ghost of Tsushima review.

Death Stranding: Director’s Cut

Is er leven na Metal Gear Solid? Hideo Kojima heeft met Death Stranding bewezen van wel. Het is een unieke game met een sterrencast om je vingers bij af te likken waarin de kern van de gameplay draait om… pakketjes bezorgen. Een typische love it or hate it van de Japanse grootmeester.

Hier lees je de Death Stranding review.

Elden Ring

Een game uit de koker van Hidetake Miyazaki stelt nooit teleur. Sterker nog, Elden Ring mag zich onder de grootste der openwereldgames scharen. In The Lands Between hack, dash, dodge roll en sterf je veelvuldig zoals je van FromSoftware-games gewend bent. Het is zeker voor beginners een pittige game, maar de rijke lore mede verzonnen door George R.R. Martin is de steile leercurve meer dan waard.

Hier lees je de Elden Ring review.

God of War Ragnarok

Kratos’ uitstapje naar de Noordse mythologie was unaniem een groot succes, dus een vervolg kon niet uitblijven. In Ragnarok pakken vader en zoon de draad weer op om zich voor te bereiden op het einde der tijden. De game lijkt sterk op zijn voorganger, maar gaat qua combat en storytelling nog meer de diepte in. Kortom: een goddelijk tweeluik.

Hier lees je de God of War Ragnarok review.

Returnal

Met Returnal borduurt ontwikkelaar Housemarque verder op de gameplay van eerdere titels als Super Stardust HD en Resogun, volledig met de audiovisuele toeters en bellen die je van een PS5-exclusieve game mag verwachten. Een intrigerende vertaalslag die qua productiewaarden hoge toppen scheert, maar als ‘roguelite’ met een prijskaartje van 80 euro bij release net iets te weinig om het lijf had. Dat laatste lijkt met de toevoeging van de gratis DLC Ascension (inclusief co-op) hoe dan ook verholpen.

Hier lees je de Returnal review.

Hitman World of Assassination

Hitman 3 heet nu World of Assassination, wat inhoudt dat je ook de eerste twee delen en een berg aan extra content kunt spelen. Elke Destination, Escalation, Contract, Challenge en Sniper Map heeft hetzelfde gemeen: het is een verslavende moordpuzzel waarin creatieve vrijheid en herspeelbaarheid de boventoon voeren. Agent 47 mag dan ook niet in deze lijst met topgames ontbreken.

Hier lees je de Hitman 1 review, Hitman 2 review en Hitman 3 review.