Skip to main content

De beste mechanische toetsenborden in 2021

Onze aanbevelingen voor alle soorten mechanische toetsenborden die je kunt bedenken.

Wat is het beste mechanische toetsenbord in 2021? De laatste jaren zijn er enorm veel modellen specifiek gericht op gaming op de markt gekomen, met uiteenlopende features. Je hebt simpele toetsenborden met enkel het noodzakelijke, grotere met een nummerklavier en macro- en mediatoetsen, je hebt er met programmeerbare RGB belichting, en dan zijn we nog niet dieper ingegaan op verschillende soorten toetsen en hoe ze aanvoelen en klinken.

Een hoop factoren om rekening mee te houden dus, maar we houden het in dit artikel zo eenvoudig mogelijk en verdelen de verschillende soorten mechanische toetsenborden in gemakkelijke categorieën. Draadloze toetsenborden, modulaire toetsenborden, unieke features, speciale designs... Of je nu op zoek bent naar het ultieme gaming toetsenbord of een verrassend goede budget optie, we hebben een mechanisch toetsenbord dat perfect voor jou is.

Nota: De foto's van de toetsenborden tonen een QWERTY (Nederland) of AZERTY (België) layout. Van alle toetsenborden bestaan beide versies. Let goed op voordat je een toetsenbord koopt zodat je de juiste lay-out hebt!

Beste gaming mechanisch toetsenbord: Corsair K95 Platinum XT

Beste mechanisch toetsenbord 2021 - Mooi design, geweldige functies. Corsair sleept de hoofdprijs in de wacht.

Als het op mechanische toetsenborden aan komt, kunnen maar weinigen de vergelijking met Corsair's high-end modellen aan als je naar de features kijkt. Dit volwaardig (mét nummerklavier) K95 Platinum XT toetsenbord heeft super-programmeerbare RGB belichting, én 'edge lightning' dat in-game stats kan weergeven, plus macro-toetsen, volume en media-besturing, een USB-poort en, altijd fijn, een plushen polssteun. En dit betekent niet dat Corsair de typ-ervaring niet op de eerste plaats heeft gezet. Je kan kiezen tussen verschillende soorten switches, gaande van de moeilijk te vinden MX Speed opties tot de meer gebruikelijke Cherry switches. Het toetsenbord is ook goed gebouwd, met een aluminium chassis en PBT toetsen die vele jaren zullen meegaan.

Natuurlijk heeft alles zijn de prijs, en dat is voor de K95 Platinum XT niet anders. Naast de enorme hoeveelheid plaats die het toetsenbord inneemt, is het prijskaartje ook niet mis. Maar als je gelooft dat het perfecte toetsenbord een toetsenbord is waar niets meer aan toe te voegen, dan moet je niet meer verder zoeken. Als je overigens geen zin hebt in RGB-belichting en macro-toetsen, dan is de Corsair K70 MK2 een volwaardig alternatief voor een lagere prijs.

Corsair K95 Platinum XT mechanisch toetsenbord kopen op Bol.com


Beste 60% mechanisch toetsenbord

Beste mechanisch toetsenbord 2021 - De Razer Huntsman Mini is prachtig compact

Zogenaamde '60 procent' toetsenborden worden populairder. Ze hebben geen rij F-toetsen, geen numpad, en geen pijltjestoetsen. Bijgevolg krijg je een zeer strak afgemeten en 'clean' mechanisch toetsenbord. De Razer Huntsman Mini is onze favoriet met zijn zeer mooie design en kleuren, fantastische optische switches die consistente feedback tijdens het gebruik geven, en een bijzonder hoge kwaliteit van de toetsen zelf. De Razer Synapse software is bovendien zeer gebruiksvriendelijk en laat je het kleurgebruik in detail aanpassen. Een aanrader!

Razer Huntsman Mini mechanisch toetsenbord kopen op Bol.com


Beste algemeen mechanisch gaming toetsenbord: Roccat Vulcan

Beste mechanisch toetsenbord 2021 - Roccat heeft met de Vulcan een winnaar in handen.

Dit toetsenbord van het Duitse Roccat onderscheidt zichzelf met zijn speciale Titan switches en dunne toetsen, die goede tactiele feedback geven tijdens het typen ondanks de kortere reistijd van de toetsen (handig bij het gamen overigens). Het toetsenbord ziet er ook best stijlvol ook door het 'zwevend' design van de toetsen en het accent van geborsteld aluminium. Qua features krijg je een volumeknop en een muteknop, RGB belichting, en programmeerbare toetsen via de Roccat Swarm software. Als je een toetsenbord zoekt dat toch dat tikje anders is zonder aan kwaliteit in te moeten boeten, dan is de Vulcan een goede keuze.

Er zijn verschillende versies van de Vulcan beschikbaar. De Vulcan 120 is het model dat we getest hebben, en deze komt met een polssteun die magnetisch vasthangt aan het toetsenbord. Buiten deze polssteun is het model gelijk aan de goedkopere Vulcan 100. Je hebt ook nog de Vulcan 80 die het zonder RGB belichting of mediatoetsen moet doen. De Vulcan 121 en 122 zijn latere releases en hebben respectievelijk een accent in zwart aluminium en een wit tintje.

Roccat Vulcan 121 mechanisch toetsenbord kopen op Bol.com


Beste minimalistisch mechanisch toetsenbord: HyperX Alloy Origins

Beste mechanisch toetsenbord 2021 - De HyperX Alloy Origins is simpel maar ijzersterk

De HyperX Alloy Origins is het meest stevige en 'clean' gedesignde mechanische toetsenbord voor gaming dat we getest hebben. Het is een volwaardig toetsenbord, met nummerklavier, maar toch neemt de Alloy Origins relatief weinig ruimte in op. Het toestenbord heeft dan ook geen extra toetsen voor macros of media. Die functies kunnen wel bestuurd worden via een extra Fn laag. Dankzij het aluminium waar het toetsenbord uit gemaakt is, is het ook enorm stevig. Het doet ons denken aan de oude IBM Model M toetsenborden, maar dan in een veel compacter formaat. Er is ook een USB-C poort aanwezig, maar door de vervelende ligging gaan de meeste standaard USB-C kabels niet passen. Zeer jammer. De RGB-belichting kan bestuurd worden via het toetsenbord of via software.

De Alloy Origins is beschikbaar met HyperX's eigen mechanische switches met korte reistijd. Deze komen in Red (soft linear) of Aqua (soft tactile, gelijkaardig met de Cherry MX Brown). Beide switches hebben een relatief lage drukgevoeligheid van 45 gram, dus het komt erop neer dat je kunt kiezen tussen extra tactische feedback (de 'klik') of een eerdere zachte ervaring. In onze mening is de Aqua de betere keuze die zowel voor gaming als typen geweldig aanvoelt, maar het komt allemaal op persoonlijke voorkeur aan natuurlijk. Ook leuk om te weten is dat deze switches de standaard Cherry MX aansluitingen gebruikt en een standaard 104/105 toetsen layout heeft, dus je kan ook persoonlijke keycap sets laten maken. Handig als je bijvoorbeeld veel audiovisuele media monteert in speciale programma's, of gewoon wil dat die toetsen die je het meest gebruikt in games er visueel meer uitspringen.

Alles bij elkaar is dit een geweldig gaming toetsenbord met een mooie, cleane look. Als je daar fan van bent, is dit een goede keuze. Als je liever een nog compactere versie hebt zonder nummerklavier, dan moet je ook eens de Alloy Origins Core bekijken.

HyperX Alloy Origins mechanisch toetsenbord kopen op Bol.com


Beste goedkope mechanisch toetsenbord: Redragon K551 en K552

Beste mechanisch toetsenbord 2021 - Goedkoop maar functioneel

Dit is één van de meest populaire budget mechanische toetsenborden die er zijn, dankzij de lage prijs, vele opties voor regionale layouts en optionele rode backlighting. De toetsenborden gebruiken switches van Kailh die vergelijkbaar zijn met Cherry MX Blues. Deze leveren een uitstekend tactiel gevoel en een luide klik. Er zijn weinig extra features te vinden wel; het is een simpel toetsenbord dat uitstekend is om te gamen en te typen en daar blijft het bij.

Redragon K552 mechanisch toetsenbord kopen op Bol.com


Beste tenkeyless (TKL) mechanisch toetsenbord: Xtrfy K4 TKL

De Xtrfy K4 TKL is een fantastisch mechanisch toetsenbord voor gaming. De Kailh Red switches zijn van hoge kwaliteit en zeer responsief - uitmuntend voor snelle shooters zoals Valorant. Ze geven je namelijk een lineair gevoel dat ideaal is voor snelle opeenvolgende inputs. Bovendien zijn de toetsen zeer comfortabel voor typen en geven ze een aangenaam gevoel van feedback. De RGB belichting is ook erg goed en je kunt alles aanpassen zonder extra software.

Dit Zweeds bedrijf bespaart op de prijs voor dikke ABS keycaps te gebruiken in plaats van duurdere PBT. Ze voelen goed aan onder je vingers en maken bovendien weinig geluid dankzij een schuimlaag in het chassis. Dit is simpelweg een zeer sterk keyboard. Wij vinden de look van het TKL model bijzonder sterk, maar het is ook beschikbaar in een volledig model als een tenkeyless te klein voor je is.

Xtrfy K4 TKL mechanisch toetsenbord kopen op Bol.com


Beste draadloze mechanisch toetsenbord: Logitech G915

Beste mechanisch toetsenbord 2021 - De Logitech G915 is veruit het beste draadloze mechanisch toetsenbord

De G915 Lightspeed is de fusie van twee groeiende trends, en dat van de twee bedrijven die elk hun eigen trend gestart hebben: Logitech's betrouwbare, low-latency draadloze verbindingen en de low-profile, laptopachtige mechanische switches van Kailh. Deze combinatie heeft een indrukwekkend resultaat, want het laat de constructie toe van een ultra-dun toetsenboard dat werkt voor gaming en voor typen, dat goed aanvoelt, en er ook nog eens heel erg clean uit ziet op je desk. Er zijn drie types low profile switches waar je uit kunt kiezen: 'clicky', lineair en tactiel. Je kan dus kiezen hoe luid of voelbaar elke tik op je klavier is.

De Lightspeed draadloze verbinding werkte goed in onze testomgeving, en gaf dezelfde resultaten als Logitech's G Pro Wireless gaming muis (wat erg goed was), en heeft een batterijlevensduur van 30 uur met maximale achtergrondverlichting. Bluetooth is ook beschikbaar, maar dat voegt wel extra latency toe. Je kan hierdoor wel het toetsenbord ook verbinden met tablets en smartphones als je dat zou willen. Je kan ook vlot kiezen tussen de Bluetooth en Lightspeed verbindingen door middel van een knopdruk.

Logitech heeft ook een veel oog gehad voor detail. De aluminium body van de G915 voelt robuust aan ondanks het dunne design, met zachte ronde hoeken en een volume knop in de rechterbovenhoek. Het full-format design heeft ook macrotoetsen aan de linker kant, mediabesturing, en verschillende profielen die je kan instellen met toetsen bovenaan. Elke toets heeft eigen RGB backlighting, en deze kan uiteraard ingesteld worden op één enkele kleur, gedimd worden, of helemaal uitgezet worden.

Logitech G915 mechanisch toetsenbord kopen op Bol.com


Beste modulaire mechanisch toetsenbord: Glorious GMMK

Beste mechanisch toetsenbord 2021 - De Glorious GMMK is modulair en daarmee super handig

De Kono Kira waar we het eerder over hadden, biedt dan wel vergaande personalisatie aan, de hoge prijs van dit toetsenbord betekent dat de meeste mensen het aan de kant laten liggen. Een meer betaalbaar alternatief is de Glorious GMMK. Het standaardmodel is weinig opvallend, met het gebruikelijke minimalistische metalen frame en RGB verlichting die je op de meeste toetsenborden vindt tegenwoordig. Glorious biedt echter ook een kit aan om dit toetsenbord te personaliseren. Deze kit is beschikbaar in drie maten (100, 80 en 60 percent) en laat je toe om je eigen switches en toetsen te kiezen, en dit van ofwel Glorious' eigen winkel of van de honderden compatibele opties online. Glorious biedt 14 switch types van Gateron en Kailh aan in hun winkel, met toetsen beschikbaar in drie kleuren.

Wij kozen een 80 percent model (zonder nummerklavier) met aura toetsen en Speed Bronze switches, die een korte reistijd combineren met lichte weerstand en een klikgeluid. Het eind resultaat is een toetsenbord dan niet meer kost dan een meer mainstream optie, maar wel een dramatisch andere typervaring aanbiedt. En dat is zonder te kijken naar wat andere verkopers aanbieden. Als je een diep persoonlijk toetsenbord wil dat aangepast is aan jouw smaak en noden, dan is dit een uitstekende manier om dat te krijgen. Het is ook een goed mechanisch toetsenbord om mee te starten, aangezien de gemakkelijk te vervangen switches veel flexibiliteit bieden naar de toekomst.

Glorious GMMK mechanisch toetsenbord kopen op Bol.com


Read this next