Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Beste gaming monitor 2022: de beste keuzes voor pc, PS5, PS4 en Xbox

1440p-144Hz, 4K-120Hz, ultrawide en meer!

Wat is de beste gaming monitor in 2022? Dat zoeken we in dit artikel voor je uit. Laten we eerlijk zijn: een gaming monitor kopen is lastig. Het gaming monitor jargon is zo specifiek en er zijn zoveel uiteenlopende specificaties, merken en features dat het makkelijk is om verward te geraken.

Daarom houden we het in deze gids simpel. We hebben een aantal handige categorieën opgesteld die het voor jou gemakkelijk maken om de beste monitor voor gaming voor jou te kiezen. En als je niet altijd zeker bent wat de technische termen betekenen, maak je geen zorgen want dat leggen we op deze pagina ook uit! We begeleiden je stap voor stap tijdens het maken van je keuze. En als je niet goed weet waar te beginnen, lees dan zeker verder op deze pagina want we vertellen je ook waar je op moet letten, welke keuzes je kunt maken, en wat ze betekenen voor je gaming ervaring.

Op deze pagina:

Beste gaming monitor in 2022

Er is heel wat om over na te denken wanneer je naar de beste gaming monitor voor jouw situatie zoekt. Het is makkelijk om verloren te geraken in verwarrende specificaties of prijzen die je achterdochtig maken. Geen zorgen: wij leiden je stap voor stap naar de beste gaming monitor. De belangrijkste eerste vraag die je moet stellen is: "welke resolutie moet mijn monitor zijn?" We hebben onze aanraders daarom ingedeeld in drie categoriën op basis van resolutie. Binnen elke categorie kijken we dan verder naar speciale eigenschappen zoals prijsklasse en refresh rate. Met al die info vind je zonder problemen de beste gaming monitor.

Beste gaming monitor in 2022


Hoe kies je de beste gaming monitor voor jouw eisen?

De beste gaming monitor en 4K monitor
Hier vind je de drie meest voorkomende resoluties: 1080p, 1440p en 4K.

Er is niet zoiets als de beste gaming monitor voor iedereen. Alles begint namelijk bij een simpele vraag: welke soort games of applicaties ga je gebruiken op je monitor? Snelle, competitieve games zoals shooters en racegames hebben nood aan monitors met een hoge refresh rate om zo snel mogelijk te kunnen reageren. Tragere games zoals RPGs en turn-based games zijn dan weer meer genietbaar op een monitor met hoge resolutie waar je vooral van de grafische details kunt genieten.

Resolutie geef je normaal weer als het aantal horizontale pixels. Zoals je hierboven kunt zien, zijn er op dit moment drie standaarden. 1080p (soms ook wel FullHD genoemd); 1440p (soms ook wel QuadHD genoemd); en 4K (soms ook wel UltraHD genoemd). 1440p heeft ongeveer twee keer meer pixels dan 1080p, terwijl 4K (technisch gezien 3840 x 2160) vier keer meer pixels dan 1080p heeft. 4K begint nu meer en meer de standaard te worden, maar hou er rekening mee dat een 4K-resolutie op pc een erg sterke grafische kaart vergt.

Naast resolutie, zijn ook refresh rates heel belangrijk. Deze worden in Hertz (Hz) uitgedrukt en geven weer hoeveel keer per seconde een scherm kan wijzigen (bv. 60Hz of 144Hz). Hoe hoger, hoe vloeiender het beeld lijkt, en hoe vlotter je ook kunt reageren in games. Op dit moment is 360Hz zowat het hoogste dat een scherm kan bereiken. Belangrijk daarbij is wel hoeveel frames je systeem kan produceren. Een 360Hz scherm zal je weinig voordeel geven wanneer je systeem niet voorbij de 100 frames per seconde komt (zie ook de meer gedetailleerde uitleg hieronder over ‘refresh rate’).

De huidige standaard qua resoluties en refresh rates voor monitors is 1080p 60Hz (een scherm van 1920x1080 pixels dat 60 keer per seconde updatet). Deze schermen beginnen nu wel echter op hun laatste benen te lopen. De ideale verhouding prijs / kwaliteit voor een gaming monitor die nog enkele jaren kan meegaan, is daarom nu eerder 1440p 144Hz (een scherm van 2560x1440 pixels dat 144 keer per seconde updatet). Weet je niet zeker welke resolutie en refresh rate het beste is voor jou, bekijk dan de GPU power ladder om de sterktes van de grafische kaart in je pc te ontdekken.

Afhankelijk van hoe uit de kluiten gewassen je pc is, schuif je best langzaam op van een 1080p 60Hz monitor (voor starters) naar 1440p, of 144Hz, of beide. Tot slot raden we 4K monitors enkel aan voor high-end pc's. Hou er ook rekening mee dat dit een veralgemening is: sommige games zijn meer of minder veeleisend voor je pc dan andere en natuurlijk kun je in de settings van games bijna altijd zaken zoals de resolutie aanpassen. Zeker nieuwe technieken zoals resolutie ‘scaling’ maken deze resoluties realistischer.

Ben je van plan om veel op console te gamen, hou dan in het achterhoofd dat 4K 60Hz gaming meer en meer de norm wordt, zeker nu de PlayStation 5 en Xbox Series X en S dit als 'target' gebruiken. Het kan ook handig zijn om te kijken voor een 120Hz scherm, want zowel de Playstation 5 als de Xbox Series X kunnen een framerate van 120fps bereiken.

Keer terug naar onze beste gaming monitors


Gaming monitor specificaties uitgelegd

Ben je aan het rondkijken voor een gaming monitor, maar twijfel je soms over het technische taalgebruik? Dan geven we je hier een korte uitleg.

Resolutie: Het aantal pixels op een scherm, weergegeven als een horizontaal getal x een verticaal getal. 1920x1080 (1080p), 2560x1440 (1440p) en 3840x2160 (4K) zijn de meest voorkomende resoluties voor zowel televisies als monitors. Hoe hoger de resolutie, hoe gedetailleerder een game eruit ziet.

Pixel density: Dit wordt ook wel ‘pixel dichtheid’ genoemd. Het is een belangrijk aspect om in het achterhoofd te houden wanneer je een monitor koopt. De pixel dichtheid drukt uit hoeveel pixels jij per diagonale inch ziet. Zo levert een resolutie van 1440p je een aanzienlijk scherper beeld op, mits je niet voor 1440p een veel grotere monitor koopt. Ter voorbeeld: het standaard 24” 1080p scherm heeft een pixel dichtheid per inch (PDPI) van 91,29. Een 27” 1440p scherm heeft zoals verwacht een betere waarde van 108,79 PDPI. Een 32” 1440p scherm daarentegen is in feite niet scherpen dan het 1080p 24” voorbeeld, gezien beide een PDPI waarde van 91,29 hebben. In het laatstgenoemde voorbeeld is het beeld dus alleen groter, niet scherper.

Refresh rate: Deze waarde drukt uit hoeveel keer het scherm per seconde 'ververst' en het wordt uitgedrukt in Hertz (Hz). Hoe hoger, hoe vloeiender het beeld is. Monitors en tv's die niet bedoeld zijn voor gaming hebben vaak waardes van 50Hz. Als je een display voor gaming wilt, dan zoek je beter schermen met een refresh rate van 60Hz of hoger. 144Hz is ondertussen de nieuwe standaard voor monitors met een hoge refresh rate. Let op dat refresh rate aangeeft hoe vloeiend het scherm kan zijn, terwijl frames per seconde aangeeft hoe vloeiend de game is. Als je een game speelt met een framerate van 30fps op een 120Hz scherm, dan zal de game ook effectief maar aan 30fps weergegeven worden. Ook omgekeerd: speel je een game met een framerate van 120fps maar ondersteunt je scherm maar een refresh rate tot 60Hz, dan wordt het beeld weergegeven als 60fps.

Responstijd / 'pixel response' tijd: Dit drukt uit hoe snel een pixel van grijs naar wit en weer naar grijs kan wijzigen. De meeste gamingmonitors hebben responstijden van 5ms of minder. TN-panelen zijn de snelste, waar IPS- en VA-panelen wat trager zijn. Lage responstijden helpen om 'uitgesmeerde' effecten in snelle games te vermijden. Let erop dat responstijd niet hetzelfde als input lag is. Dat is de tijd die er zit tussen het indrukken van een knop en de reactie op het scherm.

Variable refresh rates (VRR): G-Sync/FreeSync: Beide termen verwijzen naar 'adaptieve sync-technologie', een technisch proces dat inconsistente framerates probeert te verhelpen. Als een game dus niet altijd 60 frames per seconde haalt, dan probeert deze technologie dat te corrigeren zodat alles toch nog vloeiend voor jou lijkt. Een heel slimme en nuttige technologie dus. Bijna alle moderne schermen gebruiken ondertussen VRR, maar pas op: afhankelijk van welke GPU je pc heeft of welke console je gebruikt, werkt deze technologie niet altijd met alle schermen.

HDR: De afkorting voor high dynamic range. Dit zorgt voor meer contrast tussen de lichtste en donkerste stukken van een beeld, alsook een groter aanbod aan kleuren. Hoewel veel monitors ondertussen HDR ondersteunen, moet je goed kijken naar welke standaarden de schermen kunnen halen. Zo vind je binnen de HDR certificering nog grote verschillen. Heeft je scherm een lage HDR waarde (zoals DisplayHDR 400), dan laat je deze optie voor het beste kijkplezier beter uit. Zo zijn er veel monitoren die dergelijke brightness-pieken, die HDR net zo waardevol maken, niet halen.

Keer terug naar onze beste gaming monitors


De drie types gaming monitor schermen uitgelegd

Als je al hebt rondgekeken om een gaming monitor aan te schaffen, heb je vast wel al gezien dat er drie belangrijke types schermen zijn: IPS, TN en VA. Wat betekent dat nu eigenlijk en wat zijn de verschillen tussen de drie? We leggen je het hier zo simpel en kort mogelijk uit.

IPS: IPS staat voor 'In-Plane Switching'. Monitors met een IPS-paneel zijn doorgaans wat duurder, maar hebben goede kijkhoeken en en een erg goede kleurprecisie. Daardoor zijn ze ideaal voor wie graag geniet van de visuals in een game en voor wie veel bezig is met visuele producties. Deze panelen presteren weliswaar middelmatig wat betreft snelle, competitieve games. Vooral oudere IPS-panelen kunnen een trage responstijd hebben (de tijd tussen het indrukken van een knop en een reactie op je scherm). Dit is bij moderne panelen beter, maar voor competitieve games ben je toch vooral gebaat bij een TN-paneel (zie hieronder). Een ander probleem is de zogenaamde 'IPS glow', waar het achtergrondlicht van de monitor in donkere scènes zichtbaar is. Dit is opnieuw vooral een probleem bij oudere panelen, maar wel je aandacht waard.

Nano IPS: Nano IPS is een verbeterde versie van de gebruikelijke IPS panelen. Nano IPS maakt gebruikt van nanodelen die onnodige lichtgolflengten weg filteren. In de praktijk betekent dit dat je ten opzichte van een ‘traditioneel’ IPS scherm een rijkere kleurervaring krijgt. In technische termen uitgedrukt: Nano IPS dekt 135% van de sRGB-kleurruimte en 98% van de DCI-P3.

TN: TN staat voor 'Twisted Nematic'. Dit type schermen is heel populair voor gaming vanwege de hoge refresh rates die het mogelijk maakt. TN panelen zijn bovendien relatief goedkoop en hebben erg hoge responstijden. Het slechte nieuws is dat deze panelen vaak problemen hebben met hun kleurweergave, waardoor ze minder geschikt zijn voor wie graag visueel indrukwekkende singleplayer games speelt of met videoproducties bezig is. Je kunt dit wel counteren door een TN-scherm te kiezen dat een certificaat van Nvidia heeft gekregen voor G-Sync: dan moet een scherm immers aan bepaalde vereisten qua kleurprecisie voldoen. Tot slot zijn ook de kijkhoeken bij dit type scherm niet geweldig: als je er niet recht voor zit, lijken de kleuren grijzer en meer uitgewassen. Zorg zeker dat je bij aankoop van dit type monitor ook een kleine 'stand' hebt waarmee je de hoogte kunt verzetten, zodat je de ideale hoek vindt.

VA: VA staat voor 'Vertical Alignment'. Een VA-paneel is het compromis tussen IPS en TN. Deze panelen blinken vooral uit in het heel accuraat weergeven van zwarttinten en erg hoge contrast ratio's (waardoor HDR volledig tot zijn recht komt). Ze hebben ook betere kijkhoeken en een hogere kleurprecisie dan TN-panelen (maar vaak niet zo hoog als IPS-schermen). Het grote nadeel aan dit type scherm is echter dat de responstijden de laagste van de drie zijn. Als je veel competitieve games speelt, is dit dus niet het meeste geschikte scherm voor jou. Speel je eerder tragere games, dan is dit wel een goede keuze.

QLED: QLED (ofwel Quantum Dot) is voor VA panelen wat Nano IPS voor IPS panelen is. Hier gebruiken fabrikanten een ‘quantum dot’ filter om blauwe achtergrondverlichting in RGB kleuren om te zetten. Deze worden vervolgens gecombineerd om wit licht te vormen, en daaropvolgend wordt het door kleurenfilters gehaald om weer RGB te vertonen. Het resultaat is wederom een breder kleurengamma. Quantum Dot wordt nu echter ook op IPS panelen toegepast.

OLED: Mogelijk is het je opgevallen dat je weinig monitors tegenkomt met OLED (Organisch Licht Emiterende Diode) panelen. Hoewel deze panelen zeer levendige beelden weergeven, zijn ze extreem gevoelig voor het ‘inbranden’ van een beeld (wanneer een beeld lang blijft staan en de vormen en kleuren op het scherm gemarkeerd blijven). Er beginnen nu weliswaar meer OLED-schermen op pc te verschijnen.

Technologische evoluties: Hoewel de hierboven geschreven uitleg voor de meeste monitoren opgaat, staat de markt niet stil. TN panelen zijn weliswaar in recente jaren geëvolueerd door technieken als DyAc+ (een technologie die scherm motion blur tegengaat) maar zijn tegenwoordig alleen het overwegen waard wanneer jij zeer serieuze esportambities hebt. Zowel VA en IPS panelen kunnen grijs naar grijs responstijden halen die gelijk zijn aan die van TN panelen (~1ms). Ook behalen sommige extreem geavanceerde IPS panelen een refresh rate van 360Hz. Het wordt daardoor steeds moeilijker om TN panelen aan te raden en binnen enkele jaren zullen deze mogelijk louter een herinnering zijn.

Keer terug naar onze beste gaming monitors

Ga verder naar onze beste 1080p gaming monitors

Over de auteur
Redactie avatar

Redactie

Contributor

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Reacties