Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Beste gaming monitor 2022: de beste keuzes voor pc, PS5, PS4 en Xbox

1440p-144Hz, 4K-120Hz, ultrawide en meer!

Wat is de beste gaming monitor in 2022? Dat zoeken we in dit artikel voor je uit. Laten we eerlijk zijn: een gaming monitor kopen is lastig. Het gaming monitor jargon is zo specifiek en er zijn zoveel uiteenlopende specificaties, merken en features dat het makkelijk is om verward te geraken.

Daarom houden we het in deze gids simpel. We hebben een aantal handige categorieën opgesteld die het voor jou gemakkelijk maken om de beste monitor voor gaming voor jou te kiezen. En als je niet altijd zeker bent wat de technische termen betekenen, maak je geen zorgen! Onderaan dit artikel vind je een duidelijke en korte sectie waarin alle gaming monitor technische termen uitgelegd staan.

Beste gaming monitor in 2022

Er is heel wat om over na te denken wanneer je naar de beste gaming monitor voor jouw situatie zoekt. Het is makkelijk om verloren te geraken in verwarrende specificaties of prijzen die je achterdochtig maken. Geen zorgen: wij leiden je stap voor stap naar de beste gaming monitor. Hoe kies je de juiste gaming monitor? Wij geven je tips en tricks om op te letten. Ook geven wij een uitleg over alle gaming monior specificaties. Wij leggen alles simpel uit; zo raak je nooit meer in de war qua technische termen! En tot slot vertellen we je wat de drie types gaming monitor panelen (IPS, TN, VA) zijn. Met al die info vind je zonder problemen de beste gaming monitor.

De beste 1080p gaming monitors zijn perfect voor doorsnee pc's en de meeste gameconsoles. Dit is de zogenaamde 'FullHD' resolutie, ofwel het minimum om als 'high definition' bestempeld te worden. Dit soort schermen zijn dus niet meer zo geavanceerd, maar het voordeel is dat ze goedkoop zijn. Doordat het redelijk goedkoop is voor producenten om deze soort monitors te maken, hebben ze bovendien vaak hoge refresh rates.

De beste 1440p gaming monitor modellen vinden een mooie balans tussen prijs en kwaliteit. Ze hebben een scherpere beeldkwaliteit dan 1080p-modellen en zijn vaak niet zoveel duurder. Daarom kunnen we je deze categorie van harte aanraden. Hier vind je enkele goede opties, inclusief ultra wide gaming monitor opties.

De beste 4K gaming monitor biedt de allerbeste beeldkwaliteit. Een resolutie van 4K heeft vier keer zoveel pixels als een 1080p resolutie, dus dat betekent dat je ook nood hebt aan een zeer krachtige grafische kaart of de Xbox Series X/S of PlayStation 5. Omdat 4K-schermen nu min of meer de standaard aan het worden zijn (zeker voor televisies) is het een goed idee om een 'future-proof' aankoop te doen en te kijken voor een 4K gaming monitor. Dit zijn onze aanraders.


Beste 1080p gaming monitor

Op dit moment spelen de meeste gamers nog steeds op een 1080p gaming monitor. Dat is zeker geen probleem. De beeldkwaliteit van dit type monitors is degelijk (het is de zogenaamde 'FullHD' standaard) en doordat deze schermen zo goedkoop zijn om te produceren, kun je vaak 1080p schermen met zeer hoge framerates vinden. Vooral voor wie graag competitieve eSports-games speelt, zijn dit ideale types schermen. Dit zijn onze aanraders voor de beste gaming monitor in 2022.

Beste goedkope gaming monitor: AOC C24G2U

Grootte: 24-inch | Resolutie: 1920x1080 | Refresh rate: 165Hz | Features: FreeSync (48-165Hz) | Paneel: VA

De AOC C24G2U is een perfect voorbeeld van een gaming monitor met een erg hoge refresh rate voor een bijzonder acceptabele prijs: je vindt deze gaming monitor meestal voor minder dan 200 euro. Bovendien heeft deze gaming monitor een curved 24-inch VA scherm, met een accuratere kleurweergave en merkbaar beter contrast dan wat je normaal van een TN monitor krijgt. Fantastisch voor games met donkere scènes of als je vaak in een donkere kamer speelt.

Het nadeel van dat VA scherm is wel dat je een iets tragere 'pixel response' tijd hebt dan een TN of IPS scherm (zie helemaal onderaan dit artikel voor een uitleg van alle technische termen). Maar dankzij de lage kostprijs, 165Hz refresh rate en ondersteuning voor FreeSync is dit toch een fantastische goedkope gaming monitor die uitermate geschikt is voor pc gaming. Deze monitor is ook erg geschikt voor PS5 en Xbox Series X / S. Deze kunnen games draaien aan 120 fps en ondersteunen FreeSync waardoor je optimaal gebruik van kunt maken van deze features. Je zal games enkel niet op 4K kunnen spelen want de resolutie is beperkt tot 1080p.

En ten laatste misschien een klein detail, maar o zo belangrijk in de praktijk: de monitorstand is zoveel beter dan andere gaming monitoren die evenveel kosten. Deze kan draaien, kantelen, en in hoogte versteld worden. Daarnaast is er ook nog een USB-hub met vier USB-poorten. Erg handig om kabels weg te steken.

AOC C24G2U gaming monitor kopen op Bol.com

Beste 1080p 144Hz gaming monitor: AOC 24G2U / 24G2

Grootte: 24-inch | Resolutie: 1920x1080 | Refresh rate: 144Hz | Features: FreeSync (48-144Hz) | Paneel: IPS

Speel je graag snelle multiplayergames zoals Counter-Strike Global Offensive, Valorant en Call of Duty: Warzone, dan zijn monitors met een hoge refresh rate belangrijk om snel te kunnen reageren. Deze AOC 24G2U gaming monitor werkt met een IPS-paneel en heeft daardoor accurate kleuren en goede kijkhoeken - beter dan bij TN- of VA-panelen. Er zijn wel een paar problemen met IPS (zie ook onderaan dit artikel) zoals een relatief lage helderheid (250 nits), een gemiddeld contrast (1000:1) en een iets hogere responstijd (4ms GtG) vergeleken met TN-panelen. Toch, als je zowel wilt gamen, browsen, als content wilt maken, dan is IPS de keuze bij uitstek.

De AOC 24G2U gaming monitor is ook een uitstekende keuze dankzij de ergonomische opties. Je kan dit scherm tilten, draaien, roteren en in hoogte verstellen. De 24G2U heeft ook FreeSync ondersteuning, wat bij minder sterke pc's, de PS5 en Xbox Series X / S kan helpen om haperingen in de framerate te verbergen. Deze monitor komt ook in een 27 inch variant tegen een kleine meerprijs, maar wij geven in feite de voorkeur aan het model van 24 inch. De maximale resolutie is namelijk maar 1080p en dat kan zijn gebreken tonen op grotere monitoren.

De AOC 24G2U gaming monitor kopen op Bol.com

Beste 1080p 240Hz gaming monitor: Alienware AW2521HF

Grootte: 27-inch | Resolutie: 1920x1080 | Refresh rate: 240Hz | Features: G-Sync Compatible (20-240Hz) | Paneel: IPS

De Alienware AW2521HF is de beste gaming monitor met een 240Hz scherm die we al hebben getest. Het Nano IPS paneel combineert wijde kijkhoeken met accurate kleuren, hoge refresh rates en extreem lage input lag (2.5ms!). Daardoor is dit de beste gaming monitor voor competitieve games zoals Counter-Strike: Global Offensive, Call of Duty: Warzone en Rainbow Six Siege. VRR wordt ook ondersteund: FreeSync voor AMD-kaarten en G-Sync voor Nvidia-kaarten. Ideaal om ook op PS5 en Series X te gamen. Als je momenteel een gaming monitor hebt die een lagere refresh rate heeft zoals 60Hz, 120Hz of 144Hz, dan ga je zeker en vast het verschil merken wanneer je upgradet naar een 240Hz gaming monitor.

Enkel de brightness en het contrast van dit scherm vallen wat tegen: respectievelijk rond de 450 nits en 1200:1. Daardoor zien zwarte tinten er soms grijs uit. Ook is er geen ondersteuning voor HDR. Voor competitief gamen is dat echter geen groot probleem, en daar is deze monitor voor gemaakt.

De Alienware AW2521HF gaming monitor kopen op Bol.com

Een goed alternatief is de Samsung CRG5, een 240Hz gaming monitor met een curved 27-inch VA paneel. Ook dit is een ideale keuze voor competitieve games aangezien zelfs middenklasse-pc's gebruik kunnen maken van de extreem hoge refresh rate van 240Hz. Bovendien zorgt de uitgebreide VRR implementatie ervoor dat framerateproblemen geneutraliseerd worden. Bovendien heeft ook dit scherm een feature om donkere gebieden extra te belichten.

Aangezien deze gaming monitor een VA-paneel gebruikt in plaats van TN, is hij in staat om een contrastratio van 3000:1 te bereiken. De kleurprecisie is ook erg goed. Het nadeel is wel een hoge pixelresponstijd van 4ms, wat voor een TN normaliter 1ms of lager zou zijn. Hou dus goed rekening met de voor- en nadelen van deze monitor.

De Samsung CRG5 gaming monitor kopen op Bol.com


Beste 1440p gaming monitor

Zoek je naar een scherper scherm met meer detail, dan zijn 1440p-schermen een goeie investering. De resolutie is ietsje hoger, maar nog steeds zijn deze schermen redelijk goedkoop, waardoor producenten er vaak een hoge refresh rate aan koppelen. Let wel op dat je pc een beetje meer paardenkracht nodig heeft om games aan 1440p resolutie te draaien. We starten met een 1440p 144Hz scherm, voor we langzaam naar een ultra wide gaming monitor overgaan. Dit zijn onze aanraders voor de beste gaming monitor als je naar 1440p schermen zoekt.

Beste 1440p gaming monitor: Dell S2721DGFA

Grootte: 27-inch | Resolutie: 2560x1440 | Refresh rate: 165Hz | Features: G-Sync Compatible, FreeSync (48-144Hz) | Paneel: Nano IPS

Er zijn veel gaming monitors met een 1440p resolutie, maar de Dell S2721DGFA is de beste die we ooit getest hebben, dankzij het geweldige Nano IPS-paneel van LG. Dit is de gaming monitor die we ook zelf nog steeds dagelijks gebruiken. Deze gaming monitor combineert de brede kijkhoeken en uitstekende kleurweergave van IPS met een geweldige responstijd van 1ms, superieure motion handling en een extreem lage input lag van 4ms.

De combinatie van al deze features zorgen voor een prachtig resultaat - zeker als je bedenkt dat deze gaming monitor goedkoper is dan de meeste van zijn concurrenten. Hetzelfde paneel wordt gebruikt in andere monitoren zoals de LG27GL850 (zie hieronder!) die vaak duurder zijn. Of je nu graag multiplayer games speelt aan een hoog tempo of liever trage singleplayerervaringen beleeft, de S2721DGF is een topper.

Deze gaming monitor ondersteunt ook FreeSync en is G-Sync Compatible, dus je hebt geen last van screen tearing en framedrops zijn minder snel te merken. HDR wordt ondersteund maar door de relatief lage brightness van 350 nit komt dit niet helemaal tot zijn recht. We zien dat niet echt als een probleem, aangezien haast geen enkele monitor degelijke HDR ondersteunt voor deze prijs. Daarnaast maken de dunne schermranden, de aanpasbare voet en stand, en de vele connectiviteitsopties het pakket volledig.

Dell S2721DGFA kopen op Bol.com

Alternatieve optie: zoals hierboven vermeld gebruikt de Dell S2721DGFA hetzelfde LG Nano IPS paneel als de LG 27GL850. Deze gaming monitor is daardoor haast identiek aan de Dell S2721DGF. Het enige nadeel is dat de LG27GL850 beperkt is tot 144Hz. Daarom raden we de Dell gaming monitor aan als er geen significant prijsverschil is. Maar moest je de LG 27GL850 aan een prijs vinden die deze lagere refresh rate een waardig offer maken, dan is dat zeker een goede optie.

LG S27GL850 kopen op Bol.com

Beste 1440p 240Hz gaming monitor: Gigabyte Aorus FI27Q-X

Grootte: 27-inch | Resolutie: 2560x1440 | Refresh rate: 240Hz | Features: G-Sync Compatible, FreeSync (48-240Hz + LFC), DisplayHDR 400 | Paneel: IPS

De Gigabyte Aorus FI27Q-X maakt deel uit van een nieuwe lichting gaming monitoren die een 2560x1440 resolutie combineren met een extreem hoge refresh rate van 240Hz. Hierdoor schitteren ze vooral bij games die een hoog tempo vereisen zoals eSports-titels.

Dit specifieke model heeft een snel IPS scherm, dat uitstekende motion clarity biedt met een 0.3ms MPRT pixel respons time, plus de normale voordelen van IPS zoals sterke kleurreproductie, brede kijkhoeken en een goed contrast. Deze monitor heeft FreeSync-ondersteuning en is G-Sync Compatible, dus je kan op alle pc's genieten van variable refresh rate om framedrops en screen tearing te vermijden. FreeSync is ook compatibel met Xbox Series X / S en PS5. Met de next-gen consoles is je refresh rate wel beperkt tot 144Hz door de beperkingen van HDMI 2.0. Games, video en webpagina's zien er fantastisch uit dankzij de scherpe 1440p resolutie. Omdat de resolutie een stuk minder zwaar is voor je grafische kaart dan 4K, kan je ook een mid-range grafische kaart gebruiken om deze monitor volledig tot zijn recht te doen komen.

Er zijn nog een aantal handige features. Zo is de monitorstand van metaal en kan je deze flexibel aanpassen. Dankzij de dunne randen is deze gaming monitor ook geschikt voor een multi-monitor setup. Er zijn ook veel opties om de weergave op het scherm aan te passen, waaronder verschillende game modi. Wel is het teleurstellend dat de 'black equalizer' optie, waar je donkere gebieden lichter mee kunt maken, de refresh rate doet zakken naar maximum 165Hz.

Tijdens het testen merkten we dat deze monitor een echt competitief voordeel had tegenover 144Hz en 165Hz gaming monitoren, terwijl het beeld scherper is dan 1080p 240Hz concurrenten. De combinatie van de hoge resolutie en de hoge refresh rate maakt van de Aorus FI27Q-X dus een absolute winnaar.

Gigabyte Aorus FI27Q-X kopen op Bol.com

Beste goedkope ultrawide gaming monitor: Huawei MateView GT Sound Edition

Grootte: 34-inch | Resolutie: 3440x1440 | Refresh rate: 165Hz | Features: USB-C, Sound bar, FreeSync* | Paneel: VA

Onze keuze voor de beste goedkope ultrawide gaming monitor is de Huawei MateView GT Sound Edition. Dit gebogen VA-paneel biedt uitstekende contrastwaarden, een 3440x1440 resolutie, en een mooie refresh rate van 165Hz. Hierdoor is dit scherm geschikt voor alle soorten games. Je hebt tevens de keuze uit DisplayPort, USB-C en HDM 2.0 connectoren om deze gaming monitor aan te sluiten, al is de HDMI-poort wel beperkt tot 100Hz. FreeSync wordt ondersteund, maar moet vreemd genoeg geactiveerd worden via een verborgen menu.

Deze gaming monitor heeft ook een geïntegreerde 10W soundbar, die zorgt voor audio van hoge kwaliteit. Je kan het volume regelen door over de bovenkant van de soundbar te wrijven. Als je nog geen aparte set speakers gekocht hebt voor je pc, dan is dit een erg mooie feature. Het nadeel is wel dat deze soundbar waardeloos wordt als je je monitor bevestigt met een VESA-mount. Daarnaast is er ook nog een geïntegreerde 'dual' microfoon die goed genoeg is voor voice chat (maar ook niet meer dan dat; denk dus niet dat de kwaliteit volstaat om een podcast op te nemen). Op ergonomisch vlak is de monitorstand degelijk. Je kan de hoogte 110mm verstellen en 25 graden tilten. Je kan het scherm echter niet kantelen of roteren.

Het grote pluspunt van deze gaming monitor is de prijs. Op het moment van schrijven kost deze ongeveer 500 euro, wat goedkoper is dan andere 3440x1440 165Hz gaming monitoren. Het is simpelweg een uitstekende prijs voor een goedgebouwde en performante 34 inch ultrawide gaming monitor. Er is ook een versie zonder de sound bar die nog wat goedkoper is.

Huawei MateView GT Sound Edition kopen op Bol.com

Beste premium ultrawide gaming monitor: LG 34GN850

Grootte: 34-inch | Resolutie: 3440x1440 | Refresh rate: 160Hz | Features: G-Sync Compatible, DisplayHDR 400 | Paneel: Nano IPS

De LG 34GN850 is de beste 1440p ultrawide die we getest hebben voor een prijs lager dan 1000 euro. Voor dat geld krijg je een supervlotte 160Hz gaming monitor die perfect is voor alle games. Dit komt door LG's legendarische 'Fast IPS'-paneel dat de sterke punten van IPS (kleur en kijkhoeken) combineert met een razendsnelle 1ms pixel response time.

De resolutie van 3440x1440 is comfortabel voor z'n grootte en vraagt niet veel meer van je GPU dan standaard 1440p. Ook is er FreeSync-ondersteuning en is de LG 34GN850 G-Sync Compatible zodat je games speelt zonder screen tearing en minimale framedrops. De monitor ondersteunt ook DisplayHDR 400, met uitstekende kleurweergave. Het is dus een plezier voor het oog als je kijkt naar 10-bit HDR content, al is de helderheid en het contrast niet zo goed als monitoren die DisplayHDR 600 of DisplayHDR100 certified zijn natuurlijk. Maar goed, zo'n DisplayHDR 1000 display kost al gauw 2000 euro.

LG 34GN850 kopen op Bol.com


Beste 4K gaming monitor

Een 4K gaming monitor is toegankelijker dan ooit. Zeker nu de PlayStation 5 en Xbox Series X te koop zijn en heel veel mensen een PS4 Pro en Xbox One X hebben, is het relatief makkelijk om in 4K te gamen. Als pc-speler heb je echter wel een krachtige GPU en CPU nodig om games in een 4K resolutie te spelen en tegelijk een framerate te halen die hoger is dan 30 frames per seconde. Als je dan nog eens met ray tracing wilt spelen, dan heb je al zeker een beest van een pc nodig. Kijk dus goed na of het effectief mogelijk is voor jou om in 4K te gamen. In elk geval vind je hier de beste gaming monitors met een 4K scherm, inclusief premium 4K 144Hz-opties voor spelers met de allerkrachtigste hardware.

Beste 4K gaming monitor: Acer Nitro VG280K

Grootte: 28-inch | Resolutie: 3840x2160 | Refresh rate: 60Hz | Features: HDR10, FreeSync (40-60Hz) | Paneel: IPS

De Nitro VG280K is een relatief kleine 4K gaming monitor met z'n 28 inch, maar het is een sterk staaltje tech. Dit scherm ondersteunt FreeSync wat perfect is om die kleine frame drops op te vangen op PS5, Xbox en pc. Er is ook HDR, maar die is helaas beperkt tot 300 nits, waardoor deze niet zo helder is als gewenst. Desondanks vinden we dit toch een goede gaming monitor dankzij het IPS-paneel dat een kleurreproductie heeft dat 90 procent van de DCI P3 colour space en 100 procent van de sRGB gamut dekt. Deze monitor is dus ook ideaal voor professioneel werk te doen waarbij kleuren belangrijk zijn, zoals filmproductie en beeldbewerking. De kijkhoek is ook goed en de input lag is vergelijkbaar met andere gaming monitoren die deze refresh rate hebben.

Acer Nitro VG280K kopen op Bol.com

Een sterk en goedkoper alternatief is de BenQ EL2870U. Deze monitor gebruikt een TN paneel, waardoor de kleurreproductie minder sterk is. De pixelresponstijd ligt wel hoger, wat je een voordeel kan geven in competitief gamen.

De BenQ EL2870U gaming monitor kopen op Bol.com

Beste 4K 144Hz gaming monitor: LG 27GN950

Grootte: 27-inch | Resolutie: 3840x2160 | Refresh rate: 160Hz | Features: HDMI 2.1, FreeSync, G-Sync Compatible, DisplayHDR 600 | Paneel: Nano IPS

De LG 27GP950 is de beste 4K 144Hz gaming monitor voor zowel console als pc-spelers. Dit scherm biedt HDMI 2.1 ondersteuning zodat je op je PS5 en Xbox Series X kunt gamen aan 4K 120Hz. Daarnaast is er ook een DisplayPort 1.4 DSC connector om 4K 160Hz te gamen op je pc. De snelle Nano IPS display is fantastisch voor zowel een perfecte game-ervaring als voor professionele activiteiten dankzij het brede kleurenbereik en uitstekende kleurweergave. Met de hoge refresh rate en snelle response times ben je tevens ook zeker dat games die veel snelle reflexen eisen in ideale omstandigheden draaien.

De 27GP950 doet het dankzij die features beter dan andere 4K 144Hz gaming monitoren met vergelijkbare prijzen, en heeft ook nog eens DisplayHDR 600 ondersteuning. Dat betekent dat het scherm een helderheid van meer dan 600 nits kan halen, en dat is het punt waarop HDR toch echt de moeite wordt. Deze monitor ondersteunt ook FreeSync en is G-Sync Compatible met een variable refresh rate tussen 48Hz en 160Hz. Zeg maar vaarwel tegen haperende frames en screen tearing dus!

De LG 27GN950 gaming monitor kopen op Bol.com

Beste 4K HDR gaming monitor: Acer Predator X27P

Grootte: 27-inch | Resolutie: 3840x2160 | Refresh rate: 144Hz | Features: G-Sync HDR | Paneel: IPS Quantum Dot

Wat ons betreft is de Predator X27P op dit moment de beste gaming monitor beschikbaar op de markt. Het probleem is de hoge kostprijs. Die is weliswaar gerechtvaardigd door het waanzinnig aantal moderne schermtechnologieën aanwezig: naast 4K en 144Hz, is er ondersteuning voor G-Sync, DisplayHDR 1000, werkt het scherm met een Quantum Dot IPS-display en is er RGB-belichting. Je snapt het wel: dit is een kanshebber voor de titel van beste gaming monitor in 2022 tout court.

Acer Predator X27P gaming monitor kopen op Bol.com

Beste grote 4K gaming monitor: Asus XG438Q

Grootte: 43-inch | Resolutie: 3840x2160 | Refresh rate: 120Hz | Features: FreeSync 2 HDR | Paneel: VA

Dit 43 inch scherm ondersteunt 4K aan 120Hz met DisplayHDR 600. Hoewel het qua grootte in de buurt komt van een televisie, is dit een gaming monitor in hart en nieren. De input lag is extreem laag, waardoor het ideaal is voor competitief gamen.

Het VA paneel heeft een fantastisch contrast (4000:1) en sterke peak brightness (600 nits) zodat HDR goed tot zijn recht komt. De kleuren zijn heel accuraat, waardoor dit een ideaal scherm is voor content creation. Enkel motion resolution is geen uitblinker: aan 4ms GtG zorgt de pixelresponstijd soms voor licht wazige beelden bij snelle bewegingen. Er is ook geen HDMI 2.1 poort voor de nieuwe consoles.

De Asus XG438Q gaming monitor kopen op Bol.com


Hoe kies je de beste gaming monitor voor jouw eisen?

Er is niet zoiets als de beste gaming monitor voor iedereen. Alles begint namelijk bij een simpele vraag: welke soort games of applicaties ga je gebruiken op je monitor? Snelle, competitieve games zoals shooters en racegames hebben nood aan monitors met een hoge refresh rate om zo snel mogelijk te kunnen reageren. Tragere games zoals RPGs en turn-based games zijn dan weer meer genietbaar op een monitor met hoge resolutie waar je vooral van de grafische details kunt genieten.

Hierboven vind je de drie meest voorkomende resoluties: 1080p, 1440p en 4K.

Resolutie geef je normaal weer als het aantal horizontale pixels. Zoals je hierboven kunt zien, zijn er drie die (op dit moment) het meeste voorkomen. 1080p (soms ook wel FullHD genoemd), 1440p (ongeveer 1/3 meer pixels dan 1080p) en 4K (technisch gezien 3840 x 2160; vier keer meer pixels dan 1080p). 4K begint nu meer en meer de standaard te worden, maar hou er rekening mee dat een 4K-resolutie op pc een erg sterke grafische kaart vergt.

Naast resolutie, zijn ook refresh rates heel belangrijk. Deze worden in Hertz (Hz) uitgedrukt en geven weer hoeveel keer per seconde een scherm kan wijzigen (bv. 60Hz of 144Hz). Hoe hoger, hoe vloeiender het beeld lijkt, en hoe vlotter je ook kunt reageren in games. Op dit moment is 240Hz zowat het hoogste dat een scherm kan bereiken.

De huidige standaard qua resoluties en refresh rates voor monitors is 1080p 60Hz (een scherm van 1920x1080 pixels dat 60 keer per seconde updatet). Deze schermen beginnen nu wel echter op hun laatste benen te lopen. De ideale verhouding prijs / kwaliteit voor een gaming monitor die nog enkele jaren kan meegaan, is daarom nu eerder 1440p 144Hz (een scherm van 2560x1440 pixels dat 144 keer per seconde updatet). Weet je niet zeker welke resolutie en refresh rate het beste is voor jou, bekijk dan de GPU power ladder om de sterktes van de grafische kaart in je pc te ontdekken.

Afhankelijk van hoe uit de kluiten gewassen je pc is, schuif je best langzaam op van een 1080p 60Hz monitor (voor starters) naar 1440p, of 144Hz, of beide. Tot slot raden we 4K monitors enkel aan voor high-end pc's. Hou er ook rekening mee dat dit een veralgemening is: sommige games zijn meer of minder veeleisend voor je pc dan andere en natuurlijk kun je in de settings van games bijna altijd zaken zoals de resolutie aanpassen.

Ben je van plan om veel op console te gamen, hou dan in het achterhoofd dat 4K 60Hz gaming meer en meer de norm wordt, zeker nu de PlayStation 5 en Xbox Series X en S dit als 'target' gebruiken. Het kan ook handig zijn om te kijken voor een 120Hz scherm, want Microsoft heeft aangegeven dat het wil dat games op de Xbox Series X en S een framerate van 120fps kunnen bereiken.

Keer terug naar onze beste gaming monitors


Gaming monitor specificaties uitgelegd

Ben je aan het rondkijken voor een gaming monitor, maar twijfel je soms over het technische taalgebruik? Dan geven we je hier een korte uitleg.

Resolutie: Het aantal pixels op een scherm, weergegeven als een horizontaal getal x een verticaal getal. 1920x1080 (1080p), 2560x1440 (1440p) en 3840x2160 (4K) zijn de meest voorkomende resoluties voor zowel televisies als monitors. Hoe hoger de resolutie, hoe gedetailleerder een game eruit ziet.

Refresh rate: Deze waarde drukt uit hoeveel keer het scherm per seconde 'ververst' en het wordt uitgedrukt in Hertz (Hz). Hoe hoger dit geval, hoe vloeiender het beeld is. Monitors en tv's die niet bedoeld zijn voor gaming hebben vaak waardes van 50Hz, maar als je een display voor gaming wilt dan zoek je beter schermen met een refresh rate van 60Hz of hoger. 144Hz is ondertussen de nieuwe standaard voor monitors met een hoge refresh rate. Let op dat refresh rate aangeeft hoe vloeiend het scherm kan zijn, terwijl frames per seconde aangeeft hoe vloeiend de game is. Als je een game speelt met een framerate van 30fps op een 120Hz scherm, dan zal de game ook effectief maar aan 30fps weergegeven worden. Ook omgekeerd: speel je een game met een framerate van 120fps maar ondersteunt je scherm maar een refresh rate tot 60Hz, dan wordt het beeld weergegeven als 60fps.

Responstijd / 'pixel response' tijd: Dit drukt uit hoe snel een pixel van grijs naar wit en weer naar grijs kan wijzigen. De meeste gamingmonitors hebben responstijden van 5ms of minder. TN-panelen zijn de snelste, waar IPS- en VA-panelen wat trager zijn. Lage responstijden helpen om 'uitgesmeerde' effecten in snelle games te vermijden. Let erop dat responstijd niet hetzelfde als input lag is. Dat is de tijd die er zit tussen het indrukken van een knop en de reactie op het scherm.

Variable refresh rates (VRR): G-Sync/FreeSync: Beide termen verwijzen naar 'adaptieve sync-technologie', een technisch proces dat inconsistente framerates probeert te verhelpen. Als een game dus niet altijd 60 frames per seconde haalt, dan probeert deze technologie dat te corrigeren zodat alles toch nog vloeiend voor jou lijkt. Een heel slimme en nuttige technologie dus. Bijna alle moderne schermen gebruiken ondertussen VRR, maar pas op: afhankelijk van welke GPU je pc heeft of welke console je gebruikt, werkt deze technologie niet altijd met alle schermen.

HDR: De afkorting voor high dynamic range. Dit zorgt voor meer contrast tussen de lichtste en donkerste stukken van een beeld, alsook een groter aanbod aan kleuren. Hoewel veel monitors ondertussen HDR ondersteunen, moet je goed kijken naar welke standaarden de schermen kunnen halen. Zo zijn er veel die dergelijke brightness-pieken, die HDR net zo waardevol maken, niet halen.


De drie types gaming monitor schermen uitgelegd

Als je al hebt rondgekeken om een gaming monitor aan te schaffen, heb je vast wel al gezien dat er drie belangrijke types schermen zijn: IPS, TN en VA. Wat betekent dat nu eigenlijk en wat zijn de verschillen tussen de drie? We leggen je het hier zo simpel en kort mogelijk uit.

IPS: IPS staat voor 'In-Plane Switching'. Monitors met een IPS-paneel zijn doorgaans wat duurder, maar hebben goede kijkhoeken en en een erg goede kleurprecisie. Daardoor zijn ze ideaal voor wie graag geniet van de visuals in een game en voor wie veel bezig is met visuele producties. Deze panelen presteren weliswaar middelmatig wat betreft snelle, competitieve games. Vooral oudere IPS-panelen kunnen een trage responstijd hebben (de tijd tussen het indrukken van een knop en een reactie op je scherm). Dit is bij moderne panelen beter, maar voor competitieve games ben je toch vooral gebaat bij een TN-paneel (zie hieronder). Een ander probleem is de zogenaamde 'IPS glow', waar het achtergrondlicht van de monitor in donkere scènes zichtbaar is. Dit is opnieuw vooral een probleem bij oudere panelen, maar wel je aandacht waard.

TN: TN staat voor 'Twisted Nematic'. Dit type schermen is heel populair voor gaming vanwege de hoge refresh rates die het mogelijk maakt. TN panelen zijn bovendien relatief goedkoop en hebben erg hoge responstijden. Het slechte nieuws is dat deze panelen vaak problemen hebben met hun kleurweergave, waardoor ze minder geschikt zijn voor wie graag visueel indrukwekkende singleplayer games speelt of met videoproducties bezig is. Je kunt dit wel counteren door een TN-scherm te kiezen dat een certificaat van Nvidia heeft gekregen voor G-Sync Compatible: dan moet een scherm immers aan bepaalde vereisten qua kleurprecisie voldoen. Tot slot zijn ook de kijkhoeken bij dit type scherm niet geweldig: als je er niet recht voor zit, lijken de kleuren grijzer en meer uitgewassen. Zorg zeker dat je bij aankoop van dit type monitor ook een kleine 'stand' hebt waarmee je de hoogte kunt verzetten, zodat je de ideale hoek vindt.

VA: VA staat voor 'Vertical Alignment'. Een VA-paneel is het compromis tussen IPS en TN. Deze panelen blinken vooral uit in het heel accuraat weergeven van zwarttinten en erg hoge contrast ratio's (waardoor HDR volledig tot zijn recht komt). Ze hebben ook betere kijkhoeken en een hogere kleurprecisie dan TN-panelen (maar vaak niet zo hoog als IPS-schermen). Het grote nadeel aan dit type scherm is echter dat de responstijden de laagste van de drie zijn. Als je veel competitieve games speelt, is dit dus niet het meeste geschikte scherm voor jou. Speel je eerder tragere games, dan is dit wel een goede keuze.

Keer terug naar onze beste gaming monitors

Over de auteur

Redactie avatar

Redactie

Redactielid

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Reacties

More Gidsen

Meest recente artikelen