Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

De beste gaming laptop in 2024

De nieuwste topmodellen.

Wat is de beste gaming laptop in 2024? De laatste paar jaren is shoppen voor een gaming laptop een complexe taak geworden. Er zijn nu veel gaming laptops met de absolute top qua grafische kaarten (RTX 4070 en 4080) en qua processors (AMD Ryzen 9 of Intel i9 CPU). Waar je vroeger bijna altijd voor een desktop moest gaan voor topprestaties, zijn er nu dus tal van gaming laptops beschikbaar met fantastische videokaarten en processors.

In dit overzicht vertellen wij je wat de beste gaming laptop in 2024 is. Daarbij hebben we niet enkel oog voor de prestaties, maar ook voor het design en het gebruiksgemak. Denk daarbij aan de kwaliteit van het toetsenbord en de trackpad, of de gaming laptop gemakkelijk mee te nemen is wanneer je je verplaatst, de aanwezigheid van HDMI 2.1, USB-A en USB-C, en meer.

Elke gaming laptop op deze lijst heeft sowieso sterke punten waardoor het een plaatsje in dit artikel verdient. Welke je dus uiteindelijk ook kiest, wij zorgen ervoor dat je geen miskoop doet. Veel plezier met deze lijst van de beste gaming laptop in 2024 door te nemen en laat het ons zeker weten als je een model hebt aangeschaft!

De beste gaming laptop in 2024

  1. Erazer gaming laptops: beste gaming laptops qua prijs-kwaliteit
  2. ASUS ROG Zephyrus M16: beste all-round gaming laptop
  3. Lenovo Legion Slim 7i: beste gaming laptop voor mobiel gebruik
  4. ASUS ROG Zephyrus Duo 16: beste gaming laptop met ingebouwd tweede scherm

Ben je niet zeker wat alle technische termen betekenen of waar op te letten wanneer je naar de beste gaming laptop voor jou zoekt? Lees dan deze secties waar we je kort en in mensentaal alles rond gaming laptops uitleggen:


Erazer gaming laptops: beste gaming laptops qua prijs-kwaliteit

Erazer valt sinds dit jaar niet te kloppen qua prijs-kwaliteit. Voor een erg betaalbare prijs kun je aan de slag met fenomenale laptops - zowel qua specificaties als qua extra features.

De Erazer Deputy P50 is de goedkoopste uit de line-up. Ondanks de lage prijs krijg je toch een lijst aan specs die doen watertanden: een RTX 4060 als videokaart; een Intel Core i7 13700HX als processor; 16 GB GDDR5 aan RAM; en een 15.6-inch IPS QHD-paneel met een refresh rate van 240Hz verversingssnelheid. Zeggen die termen je niks, kijk dan zeker eens naar onze uitleg met beste gaming laptop technische termen en FAQ.

Visueel is dit weliswaar niet de mooiste gaming laptop, met vooral de omlijnde WASD-toetsen op het toetsenbord als een bizarre keuze. Ook krijg je niet het fantastische Cherry-toetsenbord dat de andere modellen wel hebben (zie hieronder). Maar laat dat je niet ontraden: dit is een fenomenaal product voor deze prijs.

Erazer Deputy P50 gaming laptop op Bol.com kopen

Erazer Deputy P50
Beste gaming laptop 2024 - De Erazer Deputy P50 | Image credit: Best gaming laptop

De Erazer Major X20 is een fantastische laptop. De configuratie met een Intel Core i9-13900HX processor, een Nvidia GeForce RTX 4070 videokaart, 8GB vRAM en 32GB quad-channel system RAM is heerlijk. Je speelt absolute topgames aan hoge settings en kunt ondertussen genieten van enkele briljante features: ijzersterk geluid (dankzij de samenwerking met producent Nahimic) en één van de beste toetsenborden ooit op een laptop (in samenwerking met Cherry).

We kunnen nog een tijdje doorgaan over waarom dit een uitstekende keuze is. Wil je echter alles duidelijk op een rijtje, dan verwijzen we je graag naar onze Erazer Major X20 review.

Erazer Major X20 gaming laptop kopen op Bol.com

Beste gaming laptop 2024 - De Erazer Major X20

Het topmodel uit de Erazer line-up is echter de Erazer Beast X40. De configuratie met een GeForce RTX 4090 als GPU en een Intel Core i9-13900HX als CPU levert adembenemend werk af, waarbij het zelfs de meest veeleisende recente games temt. Het display is weliswaar niet perfect, met vooral een lagere contrast ratio dan je zou willen voor deze prijsklasse.

Toch maken de andere features veel goed. Je krijgt geweldig geluid, waaronder de innovatieve virtuele surround die je met eender welke Bluetooth speaker kunt maken. En het toetsenbord is gemaakt in samenwerking met Cherry: het is simpelweg een plezier om hierop te typen en gamen. Alle andere info lees je echter in onze volledige Erazer Beast X40 review.

Erazer Beast X40 gaming laptop kopen op Bol.com

Beste gaming laptop 2024 - De Erazer Beast X40

ASUS ROG Zephyrus M16: beste all-round gaming laptop

Onze prijs voor de beste all-round gaming laptop gaat naar de ASUS ROG Zephyrus M16. De looks zijn futuristisch maar smaakvol. Het display is een pareltje: een resolutie van 2560 x 1600 dat werkt met MiniLED met 1024 individuele dimming zones; een 100% DCI-P3-certificaat; een peak brightness van 1200 nits; en een refresh rate van 240Hz. Onder de motorkap raden we de fantastische configuratie met een Intel Core i9-13900H-processor, een RTX 4090 16GB videokaart, en 64 GB aan DDR5 RAM aan.

Het toetsenbord is weliswaar niet heel opmerkelijk en het gewicht en de omvang maken deze gaming laptop niet heel makkelijk om mee te nemen. Desalniettemin zijn er zoveel slimme features (de Ergoift! De heatsink!) die deze laptop een waar plezier maken - en een heerlijke premiumfeel geven. Zowel voor gaming als voor content creation is dit echt een topper. Maar lees vooral alle verdere details in onze ASUS ROG Zephyrus M16 review.

ASUS ROG Zephyrus M16 gaming laptop kopen op Bol.com

Beste gaming laptop 2024 - De ASUS ROG Zephyrus M16

Wil je graag nog hogere prestaties bereiken, dankzij een laptop die volledig gericht is op gaming? Dan is de ASUS ROG SCAR 17 SE voor jou weggelegd. Het is moeilijk om niet onder de indruk te zijn van deze krachtpatser die high-end desktops naar de kroon probeert te steken, onder andere dankzij enkele van de allerhoogste CPU benchmarks. De optisch-mechanische toetsen van ASUS ROG zijn in dit model eveneens geperfectioneerd, en de typische ROG ‘gamerlook’ is bijzonder passend bij deze futuristische specs. Een ware aanrader, zoals je ook kunt lezen in de ASUS ROG SCAR 17 SE review.

ASUS ROG SCAR 17 SE gaming laptop kopen op Bol.com

Beste gaming laptop 2024 - De ASUS ROG Strix SCAR 17

Als alternatief kun je ook overwegen om voor de ASUS ROG Strix G17 te gaan. De Strix G17 is het 'kleine broertje' van de Strix SCAR 17, maar biedt bijna alle zelfde voordelen, zoals je kunt lezen in de ASUS ROG Strix G17 (2021) gaming laptop review. Het design is nog steeds zeer mooi en je krijgt een 17.3 inch 1080p scherm, met een refresh rate van 300Hz en de kenmerkende ASUS responstijd van 3ms. Ons reviewmodel was uitgerust met een Nvidia GeForce RTX 3070 grafische kaart en een AMD R9-5900HX CPU, wat zich vertaalde in uitmuntende prestaties. Dé trekpleister van de Strix SCAR 17 was echter het mechanische keyboard, dat hier niet aanwezig is. Dat is echter begrijpelijk, want de Strix G17 kost beduidend minder. Dat betekent dat je een fenomenale laptop krijgt aan een zeer aanvaardbaar prijspunt.

ASUS ROG Strix G17 gaming laptop kopen op Bol.com

Beste gaming laptop 2024 - De ASUS ROG Strix G17

Lenovo Legion Slim 7i: beste gaming laptop voor mobiel gebruik

Het unieke voordeel van een laptop tegenover een desktop is diens mobiliteit. Je klapt je apparaat toe en kunt het meenemen op het openbaar vervoer. In theorie toch, want veel gaming laptops zijn te zwaar, te groot, te luid en te warm om dat te doen. De Lenovo Legion Slim 7i maakt die droom echter wel grotendeels waar. Met een gewicht van amper 2,11 kilogram en een zeer dun frame is deze laptop makkelijk transporteerbaar. Onder de motorkap valt de configuratie met een Intel Core i9-13900H en een Nvidia RTX 4070 aan te raden. Die doen het 240 Hz IPS display en diens resolutie van 2560 x 1600 en HDR 400 tot hun recht komen.

Je hebt tot slot een degelijk aantal I/O-opties en vooral enkele echte premiumfeatures. WiFi 6E gaat in de toekomst ongetwijfeld de nieuwe standaard worden; achteraan staan er pictogrammen voor alle ingangen; etc. Het design is om duimen en vingers bij af te likken. Meer lees je in onze volledige Lenovo Legion Slim 7i review.

Lenovo Legion Slim 7i gaming laptop kopen op Bol.com

Beste gaming laptop 2024 - de Lenovo Legion Slim 7i

ASUS ROG Zephyrus Duo 16: beste gaming laptop met ingebouwd tweede scherm

De ASUS ROG Zephyrus Duo 16 springt onmiddellijk in het oog: deze gaming laptop heeft een ingebouwd tweede scherm. Zoals je kunt lezen in de ASUS ROG Zephyrus Duo 16 review is dat niet zomaar een 'gimmick': het tweede scherm biedt echt een unieke meerwaarde, zowel voor gaming als voor content creation.

Ongeacht deze unieke en innovatieve functie is de ASUS ROG Zephyrus Duo 16 (2022) een beest qua specificaties. Je krijgt in essentie een fantastisch display ondersteund door een Ryzen 9 (7000-series) CPU en een RTX 4080 of 4090 als grafische kaart - terwijl je ook nog eens een 16-inch Mini-LED hoofdscherm met een resolutie van 2560x1600 en een refresh rate van 165Hz hebt. Pure waanzin.

Bekijk op YouTube

Hou er wel rekening mee dat dit apparaat eerder bedoeld is als een soort mobiele desktop dan als een laptop 'pur sang'. De laptop weegt 2.5 kg en genereert bijzonder veel hitte en lawaai door de ventilatoren; daardoor is het niet ideaal om op schoot te nemen tijdens lange reizen.

Voorts krijg je meer dan genoeg voordelen die het prijskaartje verantwoorden. Als ingangen vind je alle standaardverwachtingen, zoals een HDMI 2.1 ingang, twee USB-A poorten, een USB-C ingang, een ethernetverbinding, een DisplayPort, een 3.5mm-audio-ingang, en een MicroSD-kaartlezer. En vanwege de hoge contrastratio en brightness heb je geen last van vervelende reflecties in je scherm. Dit voelt alsof je een stukje toekomst onder je vingertoppen hebt.

ASUS ROG Zephyrus Duo 16 gaming laptop kopen op Bol.com

Beste gaming laptop 2024 - De ASUS ROG Zephyrus Duo 16 maakt snel duidelijk wat diens unieke feature is

Terug naar de Inhoudsopgave


Waar moet ik op letten wanneer ik een gaming laptop koop?

Beste gaming laptop 2024 - Voor visuele pareltjes is een degelijke resolutie belangrijker dan een torenhoge refresh rate.

Waar ga je de laptop voor gebruiken? De beste gaming laptop in 2024 is subjectief tot op een zekere hoogte. Er zijn ondertussen namelijk veel soorten gaming laptops. Meestal zijn die ofwel puur voor gaming bedoeld, ofwel voor zowel gaming als audiovisuele contentcreatie. Sommige laptops zijn voor beide categorieën bedoeld is, maar daar betaal je extra voor want 'content creators' hebben nood aan schermen met zeer heldere en accurate kleuren. Sommige laptops zijn ook meer of minder geschikt voor 'productieve activiteiten' - lees: tekstverwerking en spreadsheets. Als je van plan bent om veel te werken op je laptop, overweeg je dus ook beter een gaming laptop die veelzijdig is.

Welke games ga je spelen? Speel je graag competitieve games die een hoog tempo hebben en steunen op snelle reflexen, zoals shooters en racegames? Dan ga je best voor gaming laptops die een scherm hebben met een hoge 'refresh rate' of 'Hz' (zie ook hieronder voor meer uitleg wat dat precies betekent). Schermen van 120Hz zijn ondertussen de standaard, dus overweeg dan vooral een scherm met een refresh rate van 240Hz of zelfs 300Hz. Speel je vooral tragere games zoals RPGs of turn-based games of zelfs singleplayergames 'tout court', dan kun je eerder kijken naar gaming laptops die een minder hoge refresh rate hebben maar een hogere resolutie ondersteunen (zoals 4K). Op die manier komen de graphics zoveel mogelijk tot hun recht.

Hoe ga je de laptop gebruiken? Ben je van plan om de gaming laptop vooral thuis te gebruiken of onderweg? Als je toch vooral thuis speelt, dan kun je overwegen om vanaf nul je eigen desktop gaming pc op te bouwen gezien dit goedkoper zal uitvallen dan een gaming laptop. Ben je toch van plan om veel onderweg of op andere plekken te gamen, dan is een gaming laptop de juiste keuze. Hou wel rekening met enkele belangrijke elementen. Eerst en vooral is er de batterij. Games spelen zorgt ervoor dat de batterij heel snel leeg loopt, waardoor je dus toegang nodig hebt tot een stopcontact. Bovendien kunnen gaming laptops heel erg warm worden: de meest recente generatie AMD Ryzen CPUs bereiken temperaturen rond de 90 graden Celcius. Niet bepaald ideaal om op je schoot te gamen dus.

Welke apparaten ga je gebruiken? Dit is een belangrijk element dat je soms wel eens vergeet: welke randapparatuur (zoals een tweede scherm, een externe drive, etc...) ga je gebruiken op je gaming laptop? Er zijn namelijk grote verschillen tussen laptops wat betreft de ingangen waarmee ze voorzien zijn. Zo heeft niet elke gaming laptop een Thunderbolt poort en is ondersteuning voor HDMI 2.1 nog relatief zeldzaam. Denk dus goed na welke apparaten je wilt gebruiken op je laptop en welke ingangen ze nodig hebben om te functioneren.


Terug naar de Inhoudsopgave


Technische termen uitgelegd

Bekijk op YouTube

CPU: dit is de afkorting voor 'Central Processing Unit'. De CPU vormt de kern van elke computer en is het onderdeel dat instructies verwerkt en uitvoert. Een goede CPU is essentieel om niet enkel aan hoge framerates te gamen, maar ook om simpelweg vlot te werken. De meest bekende producenten van CPUs voor gaming zijn Intel met hun Core-reeks en AMD met hun Ryzen processors.

GPU / grafische kaart: dit is de afkorting voor 'Graphics Processing Unit'. GPUs (ook wel grafische kaarten genoemd) spelen een centrale rol in gaming, want dit zijn de processors die je computer toelaten om de vormen, kleuren en texturen van beelden te verwerken. De meest bekende producenten van GPUs voor gaming zijn Nvidia met hun GeForce-reeks en AMD met hun Radeon-reeks. Recentelijk is CPU producent Intel ook begonnen met hun eigen GPU lijn genaamd Arc. Deze zijn momenteel nog niet geschikt voor de meest veeleisende applicaties.

Resolutie: de resolutie van een scherm wordt uitgedrukt als een horizontaal getal maal een verticaal getal (n x n). Dit betekent simpelweg hoeveel pixels een scherm kan weergeven. Hoe hoger deze getallen, hoe meer pixels en hoe scherper het beeld is. De drie meest voorkomende resoluties zijn 1920x1080 (1080p, ook wel 'High Definition' of 'HD' of 'Full HD' genoemd), 2560x1440 (1440p, ook wel Quad HD - QHD - genoemd) en 3840x2160 (4K, ook wel 'Ultra High Definition' of 'UHD' genoemd). 4K is dus het scherpste van deze drie, maar vergt ook veel kracht van de CPU en GPU, waardoor je framerate waarschijnlijk lager zal liggen.

Beste gaming laptop 2024 - De ray-tracing in Alan Wake 2 is spectaculair

Framerate / Hz / frames per seconde (fps) / refresh rate: dit drukt uit hoe vaak een scherm elke seconde 'ververst'. Hoe hoger de waarde, hoe vloeiender het scherm beelden kan weergeven. De standaard is 60Hz, maar veel gamingmodellen bieden hogere waarden om een vloeiende ervaring aan te bieden waarbij je sneller kunt reageren. 120Hz is zowat de nieuwe standaard, maar ook 144Hz, 240Hz en 300Hz zijn ondertussen vaak te vinden bij gaming laptops. Zulke hoge refresh rates zijn ideaal voor competitieve games die niet veeleisend zijn zoals Counter-Strike. 'Hz' of 'refresh rate' drukt dus uit hoe vloeiend een scherm beelden kan tonen, terwijl 'frames per seconde' uitdrukt hoe vloeiend de game draait. Je scherm moet altijd dezelfde of een hogere Hz-waarde ondersteunen dan je frames in de game die je wilt spelen, want anders zie je geen voordeel. Om je een concreet voorbeeld te geven: pas je de settings aan van Valorant om op 240 frames per seconde te spelen, dan heb je ook een 240Hz scherm nodig om dat effect te zien. Draait Valorant aan 240 frames per seconde, maar heeft je scherm een maximale refresh rate van 120Hz, dan zie je ook effectief maar een framerate van 120 frames per seconde.

RAM: de afkorting voor 'Random-Access Memory'. Dit is in feite een kortetermijngeheugen dat je apparaat gebruikt om sneller te kunnen functioneren. In plaats van steeds data te zoeken op een hard drive, haalt het data uit de RAM om zo snel mogelijk een actie uit te voeren. Er zijn verschillende generaties die steeds sneller zijn. De huidige standaard is DDR4. Daarbij kan de hoeveelheid RAM ook van belang zijn. Ben je van plan te multitasken met veeleisende applicaties dan is een laptop met meer RAM geheugen het overwegen waard.

SSD: de afkorting voor Solid-State Drive. SSD zorgt ervoor dat je snel data kunt opslaan en kunt bereiken. De technologie is veel sneller dan harde schijven omdat in SSDs geen draaiende componenten zitten en wordt langzaamaan de nieuwe standaard.

HDR: de afkorting voor High Dynamic Range. Deze visuele techniek maakt belichting veel genuanceerder. Het zorgt ervoor dat er meer schakeringen zwart en wit bestaan, waardoor de weergave van belichting in games veel realistischer en dynamischer wordt.

Bekijk op YouTube

G-Sync/FreeSync: Beide termen verwijzen naar 'adaptieve sync-technologie', een technisch proces dat 'screen tearing' probeert tegen te gaan (de storende scheurtjes die je vast ooit wel in games hebt gezien). Het verschil met v-sync is dat G-Sync / FreeSync input lag tracht te vermijden, wat v-sync normaal gezien veroorzaakt. Bijna alle moderne schermen gebruiken deze technologie, maar pas op: afhankelijk van welke GPU je pc heeft of welke console je gebruikt, werkt deze technologie niet altijd.

De soorten schermen die je bij gaming laptops kunt vinden:

  • Inch: Het schermformaat wordt altijd uitgedrukt in inches. Dit betreft een diagonale afmeting. Je manier van gebruik is daarbij bepalend voor welk formaat het beste bij jou past. Bijvoorbeeld: neem je je laptop alleen mee naar de lesbanken, of werk en game je thuis altijd op een extern scherm? Dan zou een wat kleiner scherm van 15 inch een geschikte keuze zijn, dat is immers wat makkelijker in te pakken. Wil je daarentegen een laptop in plaats van een desktop maar zal je hier minder de deur mee uitgaan, en ben je niet van plan een externe monitor daarop aan te sluiten? Dan is een groter schermformaat zoals een van 17 inch het overwegen waard.
  • IPS: IPS staat voor 'In-Plane Switching'. Deze monitors zijn doorgaans wat duurder, maar hebben goede kijkhoeken en een erg goede kleurprecisie. Daardoor zijn ze ideaal voor wie veel bezig is met visuele producties. Oudere IPS-panelen kunnen echter een tragere responstijd hebben (de tijd tussen het indrukken van een knop en een reactie op je scherm). Een ander probleem is de zogenaamde 'IPS glow', waar het achtergrondlicht van de monitor in donkere scènes zichtbaar is. Dit is opnieuw vooral een probleem bij oudere panelen.
  • TN: TN staat voor 'Twisted Nematic' en dit type schermen is heel populair voor competitief gaming vanwege de hoge refresh rates die het mogelijk maakt. TN panelen zijn bovendien relatief goedkoop en hebben erg hoge responstijden. Het slechte nieuws is dat deze panelen vaak problemen hebben met hun kleurweergave. Je kunt dit wel counteren door een TN-scherm te kiezen dat een certificaat van Nvidia heeft gekregen voor G-Sync, gezien dit certificaat bepaalde kleurvereisten heeft. Tot slot zijn ook de kijkhoeken bij dit type scherm niet geweldig: als je er niet recht voor zit, lijken de kleuren grijzer en meer uitgewassen.
  • VA: VA staat voor 'Vertical Alignment' en een VA-paneel zit ergens tussen IPS en TN. Deze panelen blinken vooral uit in het heel accuraat weergeven van zwarttinten en erg hoge contrast ratio's (waardoor HDR volledig tot zijn recht komt). Ze hebben ook betere kijkhoeken en een hogere kleurprecisie dan TN-panelen (maar vaak niet zo hoog als IPS-schermen). Het grote nadeel aan dit type scherm is vooral dat de responstijden de laagste van de drie soorten zijn. Als je veel competitieve games speelt, is dit dus misschien niet het meeste geschikte scherm voor jou.

Terug naar de Inhoudsopgave


Vaak gestelde vragen

Kan je gamen op een laptop?

Absoluut! Elke laptop heeft wat je nodig hebt om te gamen: een CPU, een GPU, RAM-geheugen, scherm, toetsenbord. Natuurlijk hangt het er ook van af welke games je precies wil spelen. Net zoals laptops in alle mogelijke vormen en sterktes komen, heeft ook elke game andere minimumvereisten waar je gaming laptop aan moet voldoen. Een gloednieuwe game met prachtige graphics zal waarschijnlijk niet vlotjes draaien op je laptop van vijf jaar oud.

Daarnaast heb je natuurlijk ook wat praktische overwegingen. Elke laptop heeft een touchpad, maar vaak is het handiger gamen met een muis of een controller. Niets houdt je echter tegen om een muis of controller te verbinden met je laptop wanneer je wil gamen.

Kan je op elke laptop gamen?

In principe wel. Zoals hierboven beschreven, heeft elke laptop wat je nodig hebt om te gamen. Een laptop die echter meer gericht is op werken en productiviteit, zal waarschijnlijk wel minder krachtige hardware hebben waardoor je niet de nieuwste games kunt draaien. Speel je meestal oudere (5+ jaar) games, of games die grafisch niet intensief zijn? Dan is de kans hoger dat zelfs je doordeweekse werklaptop dienst kan doen als gaming laptop.

Beste gaming laptop 2024 - Zelfs dunne, lichte laptops kunnen indrukwekkende specs hebbenBekijk op YouTube

Hoe weet ik of mijn gaming laptop een game aankan?

Elke game heeft minimale systeemvereisten waar je gaming laptop aan moet voldoen. Zeker de meest moderne games kunnen best intensief zijn voor je hardware, en voor elke gaming laptop komt er een moment waarop de nieuwste games te zwaar worden om een comfortabele game-ervaring te bieden.

Je kan per game de minimale en aangeraden systeemvereisten opzoeken en vergelijken met de specs van je gaming laptop, maar wie heeft daar tijd voor? Zelf maken we graag gebruik van SystemRequirementsLab. Die website installeert een kleine app op je gaming laptop die je hardware specs verzamelt. Kies vervolgens een game uit de zéér complete lijst en je krijgt meteen te zien of je voldoet aan alle vereisten, en in welke mate.

Wat is beter: een gaming pc of een gaming laptop?

Als we kijken naar pure performance en de 'prijs per paardenkracht', dan raden we eigenlijk aan om zelf een gaming pc te bouwen. Niet alleen heb je zelf volledig de controle over welke onderdelen je koopt en aan welke prijs, je kan elk onderdeel van een gaming pc ook relatief gemakkelijk verwisselen met een nieuw stuk. Raakt je GPU verouderd maar is je CPU nog in orde? Dan moet je enkel een nieuwe GPU kopen in plaats van de hele bak bij het vuilnis te zetten.

Een gaming laptop heeft echter wel andere praktische voordelen. Het voornaamste daarvan is natuurlijk dat een gaming laptop compact en draagbaar is. Een gaming laptop kan evengoed dienst doen om notities te nemen in de les, of als je geen vaste plek hebt om te gamen kan je gemakkelijk van de eettafel naar de keukentafel verhuizen en verder gamen. De kans dat een gaming pc nog een millimeter beweegt na de initiële aansluiting is miniem.

Neem dus tijdens het maken van je beslissing een kijkje naar je leven en wat je in de praktijk nodig hebt. Een machine om op te gamen, maar die je ook naar de les kunt meenemen en niet zoveel plaats inneemt? Dan is een gaming laptop, ondanks de technische nadelen, waarschijnlijk toch je beste keuze. Heb je een bureau waar je vast aan gamed en heb je eventueel een goedkope oude laptop om mee te nemen op verplaatsing? Dan levert de gaming pc wellicht de beste 'bang for your buck'.

Beste gaming laptop 2024 - De Zephyrus Duo blijft een uniek apparaatBekijk op YouTube

Is een videokaart of GPU belangrijk voor gaming?

Heel belangrijk! Zoals uitgelegd in de Technische termen is de GPU samen met de CPU het kloppende hart van je gaming laptop en is deze rechtstreeks verantwoordelijk voor al de grafische praal en pracht. Als je de nieuwste games wil spelen met goede performance, dan is een goede GPU essentieel. Staar je daar echter niet op blind. Je hoeft niet perse de allernieuwste en duurste GPU te hebben om games te spelen. Alle games hebben grafische instellingen waarmee je de grafische kwaliteit kunt verlagen, en dus minder paardenkracht van je GPU nodig hebt. Ook vormen oudere games zelden een probleem op zelfs goedkopere moderne GPU's.

Hoeveel RAM heb je nodig om te gamen?

4 GB RAM is momenteel echt het minimum als je wil gamen. 8 GB RAM is aangeraden.

Hoeveel kost een redelijke gaming laptop?

Gaming laptops kunnen best prijzig zijn. Reken erop dat je snel tussen de 1000 en 1500 euro uitgeeft aan een nieuwe gaming laptop. Echt krachtige gaming laptops met alle snufjes erop en eraan kunnen zelfs 2000 euro of hoger kosten.

Hoelang kan een gaming laptop mee?

Als vuistregel hanteren we dat een gemiddelde gaming laptop wel drie jaar meegaat. In het vijfde jaar zal de laptop waarschijnlijk wel zijn leeftijd beginnen tonen.

Sowieso hangt dit van verschillende factoren af zoals hoe sterk je gaming laptop was in vergelijking met andere op de markt toen hij net uitkwam, of je de nieuwste games wil spelen, en welke verwachtingen je hebt rond de graphics die je gaming laptop toont. Als je de nieuwste games wil blijven spelen, is het waarschijnlijk dat je de grafische settings van die games wat moet verlagen om een ideale game-ervaring te hebben.


Terug naar de Inhoudsopgave


Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Related topics
Over de auteur
Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.
Reacties