Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Beste externe drive voor PS4 en Xbox One in 2021

Zowel hard drives als SSDs getest.

Wat is de beste harde schijf voor PS4, Xbox One en pc? En wat is de beste SSD voor PS4, PS5, Xbox Series X en S, Xbox One en pc? Op die vragen geven we jou in dit artikel antwoord. Bovendien leggen we je ook duidelijk uit waar je op moet letten wanneer je een harde schijf of SSD voor gaming wilt kopen.

Wanneer je een nieuwe PlayStation of Xbox koopt, lijkt de interne opslag van die consoles haast onbeperkt. Maar zodra je enkele grote games zoals Call of Duty: Warzone installeert en updates regelmatig binnenkomen, zie je het opslaggeheugen smelten als sneeuw voor de zon.

Gelukkig bestaan er goedkope en effectieve manieren om je opslag op zowel PlayStation als Xbox uit te breiden. Of je nu zoekt naar een harde schijf of SSD (zie onze uitleg onderaan dit artikel als je het verschil niet helemaal begrijpt), er zijn heel veel opties beschikbaar die jouw gameleven een pak aangenamer kunnen maken.

Beste harde schijf en SSD 2021

Harde schijf en SSD kopen: tips en uitleg

Waar moet ik op letten wanneer ik een harde schijf of SSD voor gaming wil kopen en wat betekenen sommige technische termen? Geen zorgen: wij leggen je alles op een duidelijke en korte manier uit.

Beste harde schijf en SSD voor PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X en S 2021

Wat zijn de beste harde schijf en SSD voor PS4, PS5, Xbox One en Xbox Series X en S in 2021? Al onze favorieten, inclusief een grondige uitleg. Voor deze lijst hebben we gekeken naar de prijs, capaciteit, snelheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid van alle producten.


Beste PS4 en Xbox One externe harde schijf

We beginnen met de Seagate Expansion, een degelijke en makkelijk draagbare externe harde schijf die verkrijgbaar is in capaciteiten van 1TB, 2TB en 4TB. Zelfs met de 2TB-schijf heb je meer dan genoeg ruimte om meerdere games van 100GB of meer zoals Call of Duty Warzone en Red Dead Redemption 2 op de schijf te zetten, plus een overvloed aan kleinere games en gedownloade videobestanden. Vergeet niet wat ruimte vrij te houden voor de onvermijdelijke massale downloads van Warzone, en je kunt aan de slag.

De 4TB-schijf is de voordeligste van de beschikbare opties omdat de verhouding prijs per terabyte nu eenmaal scherper is. Hoe groter je bovendien gaat, hoe meer toekomstbestendig je harde schijf is. Het is dus vaak de moeite om dat kleine beetje meer extra geld te spenderen, zodat je de komende jaren geen extra investeringen meer moet doen.

Beste goedkope PS4 en Xbox One externe harde schijf

Heb je een meer beperkt budget, dan is de Toshiba Canvio Basics de beste goedkope externe harde schijf op de markt. Er zijn verschillende opslagcapaciteiten en we hebben voor jouw gemak naar alle opties een link gezet. Hou er wel rekening mee dat je best minimum 1TB koopt om effectief een voordeel te halen uit een harde schijf.

Hoewel Toshiba niet even bekend is voor hun drives als andere bedrijven zoals WD en Seagate, maken ze al jarenlang producten die bekend staan om hun goede kwaliteit. We kunnen deze drives dan ook van harte aanraden.

Snelste PS4 en Xbox One externe drive

In de twee voorgaande secties hebben we traditionele harde schijven (HDDs) besproken, maar als je zoekt naar een snellere optie dan moet je een SSD overwegen (zie ook onze secties onderaan dit artikel die je veel meer uitleg geven over het verschil tussen beide).

Omdat SSD echter nog steeds duur zijn, raden we hier twee producten aan met een kleinere capaciteit. Beide doen echter perfect waar een SSD goed in is: supersnelle laadtijden. Daarom is onze eerste keuze de Samsung T5, een schijf met een kleine omvang in een fraai metalen chassis, die overdrachtsnelheden van ongeveer 500 MB/s haalt - indrukwekkend.

Hoewel de Samsung T5 een bijzonder goed apparaat is, bestaan er ook nog snellere SSDs. De Crucial X8 is wat dat betreft de SSD bij uitstek; met snelheden van 1000 MB/s is deze SSD twee keer zo snel als de T5. Deze schijf is weliswaar duurder per gigabyte dan de T5, maar hou er zeker rekening mee dat prijzen van drives na een tijdje redelijk snel dalen. Zeker de moeite om in de gaten te houden dus.

Beste draagbare PS4 en Xbox One externe harde schijf

Zoek je een robuuste schijf die je vooral een grote capaciteit geeft en vind je het ok om ietwat tragere snelheden te hebben? Dan zijn de WD Black P10 Game Drive en WD Black D10 de ideale keuzes. Tijdens onze tests presteerde de schijf goed in vergelijking met andere externe harde schijven en hij wordt geleverd in een stevige metalen behuizing waardoor hij tegen een flinke stoot kan.

Deze hard drives zijn ook erg klein, wat geweldig is als je het van kamer naar kamer of van huis naar huis wilt verplaatsen. Let wel op: de D10 heeft een externe stroombron nodig om te functioneren, maar dat is slechts een kleine opmerking en zeker geen negatief punt per se. Als je benieuwd bent naar dit apparaat van 12TB, lees dan zeker de WD Black D10 hard drive review van Carl.

Beste PS4 en Xbox One externe harde schijf met grote opslag

Externe drives die je gemakkelijk kunt transporteren zijn cool, maar wat als je daar niet in geïnteresseerd bent en gewoon zoveel mogelijk opslagruimte voor een redelijk lage prijs wilt? Dan is onze keuze de Seagate Expansion Desktop-schijf. Deze is verkrijgbaar in capaciteiten tot 10TB en biedt een bijzonder goede prijs-kwaliteitverhouding. Omdat dit een desktopschijf is, is er wel externe voeding voor deze schijf nodig. Dat is echter een klein ongemak als je gemakkelijk honderden games tegelijk geïnstalleerd wilt hebben!

Seagate Expansion Desktop 6TB HDD kopen op Bol.com

Beste externe drives voor PS5 en Xbox Series X en S

Deze categorie is voorlopig nog moeilijk in te vullen, en wel om de volgende reden: er bestaan (nog) zo goed als geen externe drives specifiek voor de PlayStation 5 en Xbox Series X en S. Je kunt de externe drives op deze lijst gebruiken om je PS4- en Xbox One-games op te bewaren (je kunt maar sinds kort externe USB drives op PS5 gebruiken) maar je moet ze steeds verhuizen naar het interne opslaggeheugen van de PS5 en Xbox Series X en S om ze te gebruiken.

Wel een paar opmerkingen. Op de Xbox Series X en S kun je games meteen downloaden naar je externe drive. Op de PlayStation 5 moet dit steeds eerst op het interne opslaggeheugen, en pas daarna kun je het verplaatsen naar de externe drive. Op PlayStation 5 kunnen games op die externe drive ook geen updates krijgen, wat op de Xbox Series X en S wel kan.

In elk geval: gedownloade games bijhouden op een externe drive kan behoorlijk lange downloads verhelpen. Raadpleeg daarom dus gerust de bovenstaande aanbevelingen, zelfs voor PS5 en Xbox Series X.

Voor Xbox Series X en S is er tot nu toe wel één optie, die speciiek gemaakt is voor de nieuwste console van Microsoft. De Seagate Expansion Card is een SSD, waardoor laadtijden zeer snel zijn maar je tegelijk ook niet veel opslagcapaciteit krijgt voor de prijs. Desalniettemin is het een verdubbeling van het interne geheugen van de Series X en S, dus zeker handig om te overwegen.

Seagate Expansion Card 1TB SSD voor Xbox Series X en S kopen op Bol.com

Harde schijf of SSD voor gaming kopen: waar moet ik op letten?

Harde schijf (HDD) of SSD?

Je hebt het vast wel gemerkt op deze lijst: soms spreken we over harde schijven of 'hard disk drives' (ook wel HDDs) en soms over solid state drives (SSDs). Zie voor een dieper uitleg ons klein lexicon hieronder.

In het kort is het aan jou de keuze of je liefst gaat voor een externe drive die vooral heel veel opslagcapaciteit biedt maar relatief traag werkt (harde schijven) of eentje die minder opslagcapaciteit heeft maar veel sneller werkt (SSDs). Ook belangrijk om te overwegen: HDDs zijn vanwege hun 'draaiende schijf' minder goed bestand zijn tegen stoten dan SSDs. Dus als je de externe drive graag wilt meenemen naar andere locaties, dan is een SSD misschien een betere optie (al kun je ook voor zeer robuuste harde schijven zoals de WD Black P10 of D10 gaan).

Hoeveel opslagcapaciteit heb ik nodig?

De vorige en nieuwe consolegeneratie wordt geleverd met schijven van 500GB of 1TB. Daarom raden we je aan om op een drive te kopen die op z'n minst dezelfde grootte heeft, zodat je een verdubbeling hebt. Vooral als je graag multiplayer games speelt zoals Warzone, de Battlefield-games en Destiny zorgen de vele updates ervoor dat je interne opslagcapaciteit al heel snel bomvol staat.

Schijven van 2TB en 4TB vormen een goede middenweg en bieden veel ruimte tegen een redelijke prijs, terwijl nog grotere schijven - tot 8 TB - meestal meer kosten per gigabyte. Anderzijds betekent dit dat je misschien nooit een spel hoeft te verwijderen dat je graag wilt spelen.

Als je gaat voor een SSD dan is 500 GB een goed begin. Externe SSD's zijn veel duurder dan externe harde schijven, dus we raden niet iets aan dat verder gaat dan een 1TB of 2TB drive omdat de prijzen snel onbetaalbaar worden.

Een harde schijf.

Hoe installeer ik een PS4 of Xbox One drive?

Het is heel eenvoudig om externe opslagruimte aan je gameconsole toe te voegen. Sluit de externe schijf gewoon aan op een van de USB-poorten van je PS4 of Xbox One met de kabel die bij de schijf is geleverd. Als er een externe voedingskabel bij de schijf zit (dit is meestal het geval bij grotere schijven) dan moet je die ook ingeplugd hebben om het te doen werken. Als de schijf compatibel is met een PS4 of Xbox One, dan zal de console de drive automatisch herkennen en aanbieden om hem voor je te formatteren. Accepteer dit, wacht een paar seconden en je krijgt te horen dat de schijf klaar is. Vanaf hier kun je beginnen met het installeren van games op de schijf, of het verplaatsen van je interne opslag.

Wel een belangrijke opmerking: eens je een schijf formatteert voor het gebruik op een console, dan betekent het meestal dat je die schijf niet meer op andere apparaten kunt gebruiken (bv een pc). Soms is het wel mogelijk om een schijf te herformatteren, maar dan verlies je alle gegevens die erop stonden.

Welke drives werken of werken niet op PS4 en Xbox One?

Alle USB-stations zijn compatibel met de PS4 en Xbox One zolang ze de USB 3.0-standaard ondersteunen. Al onze aanbevelingen in de bovenstaande lijst voldoen aan deze eis, dus kies een van de drives op deze pagina en je zit goed. Als je een drive wilt kopen die niet op onze lijst staat, doe je er best aan om goed te controleren of USB 3.0 ondersteund wordt.

De binnenkant van een PS4.

Is een externe of interne drive beter?

Als je bereid bent om je PS4 of Xbox One uit elkaar te halen, dan kan het intern installeren van een schijf diens snelheid iets verbeteren - vooral als je voor een interne SSD gaat. Wel twee belangrijke opmerkingen. Eerst en vooral vereist dit enige technische kennis, dus neem geen risico's en probeert dit niet als je niet volledig weet waar je mee bezig bent. Je kunt je console immers permanent beschadigen. Ten tweede: wanneer je je console uit elkaar haalt. vervalt de garantie zo goed als altijd.

Hoe werken externe drives met de PS5 en Xbox Series X en S nu eigenlijk?

Zoals je al kon lezen in onze lijst hierboven is het niet zo simpel om externe drives te vinden die de PS5 en Xbox Series X en S ondersteunen. Dat komt omdat beide consoles gebruikmaken van NVMe SSD-opslag, een nog relatief nieuwe en dure vorm van SSD. Sony en Microsoft hebben ook een eigen strategie ontworpen wat betreft externe opslag. Microsoft werkt samen met Seagate om specifieke SSDs voor Xbox te maken van 1TB die robuuster zijn dan de gemiddelde NVMe SSD. Ondertussen kiest Sony voor de tegenovergestelde aanpak, met een standaard NVMe M.2-poort en een validatieprogramma waardoor elke producent die een voldoende snelle SSD maakt officiële goedkeuring kan krijgen. Sony moet echter maanden na de lancering nog ondersteuning voor interne uitbreidingsschijven vrijgeven, dus koop niets zonder dat je het ziet van Sony of op onze lijst ziet staan omdat het anders gewoon niet zal werken.

Vergelijking van schrijfsnelheden.

Harde schijf of SSD voor gaming kopen: de technische termen uitgelegd

Harde schijf / HDD (hard disk drive): Een harde schijf is nog steeds de meest voorkomende opslagmethode voor computers en consoles. Dit betekent dat apparaten werken met een traditionele "draaiende schijf". Het voordeel is dat deze technologie erg goedkoop is, waardoor je enorme opslagcapaciteiten voor relatief lage prijzen hebt. Als nadeel zijn harde schijven tamelijk traag en gaan ze snel kapot als ze vallen of een stoot krijgen.

SSD (solid state drive): Een SSD begint steeds meer populair te worden als opslagmethode voor computers en consoles. Deze apparaten hebben geen interne bewegende delen, maar werken in de plaats met een supersnel flashgeheugen. Het voordeel is dat SSDs hierdoor doorgaans vijf keer sneller zijn dan HDDs, en soms zelfs meer. Ze zijn ook beter bestand tegen stoten en vallen. Als nadeel is deze technologie nog erg duur, waardoor je vaak veel geld betaalt voor een bescheiden hoeveelheid opslagcapaciteit.

NVMe (M.2) SSD: Dit is de afkorting voor 'Non-Volatile Memory Express'. Deze vorm van SSDs zijn sneller, efficienter en kunnen meer data overzetten dan oudere vormen van SSD (zoals SATA SDDs). Zowel de PS5 als de Xbox Series X en S gebruiken een NVMe SSD. De indicatie 'M.2' duidt op de nieuwe, kleinere vormfactor die recente NVMe SSDs hebben.

NVMe SSD van Samsung.

Schrijfsnelheid / overdraagsnelheid: Dit duidt op de snelheid waarmee data van een drive wordt overgedragen (of 'geschreven') naar de interne opslag van de console of omgekeerd. Hoe hoger het getal dat hierbij wordt vermeld, hoe sneller en dus hoe beter.

GB De afkorting voor 'gigabyte'. De eenheid 'byte' drukt uit hoeveelheden digitale informatie uit, dus de grootte van digitale bestanden. De meeste moderne games zijn minstens 1GB groot. De PlayStation 4 Slim, Xbox One S en Xbox Series S hebben allemaal een opslagcapaciteit van 500GB.

TB: De afkorting voor 'terabyte'. Zie ook hierboven. Een terabyte is de volgende grootte om bytes uit te drukken. De PlayStation 4 Pro, PlayStation 5, Xbox One X en Xbox Series X hebben allemaal een opslagcapaciteit van 1TB (ofwel: 1.000GB).

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Related topics
Over de auteur
Redactie avatar

Redactie

Teamwork!

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!
Reacties