Skip to main content

Beste co-op games (PS4, PC, Xbox One, Switch) - Leukste games om samen te spelen

Samen uit, samen thuis.

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Vele handen maken licht werk. Het geheel is meer dan de som der delen... Oké, je begrijpt inmiddels wel waar dit naartoe gaat. Gamen is een bezigheid die je prima in je eentje kunt doen, maar toch gaat er soms niks boven prettige samenwerking. Hoe amusant het ook is om aliens aan gort te schieten, puzzels op te lossen of fantasiewerelden te verkennen, uiteindelijk beleef je samen meer dan in je eentje. Een lijst met de beste co-op games zou dan verrekt handig zijn. Zoek niet verder, want die vind je hier!

Mocht je overigens een of meerdere games in deze lijst missen: dit is wat wij van Eurogamer Benelux als 'co-op pur sang' beschouwen. Competitieve multiplayergames zoals League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive en Fortnite draaien hoofdzakelijk om PvP, dus die vind je hier niet (wat natuurlijk niet betekent dat het geen geweldige games zijn). Daarnaast trekken we een lijn bij co-op games voor de huidige generatie handhelds/consoles en die op je gaming pc anno 2018 nog uitstekend mee kunnen.

The Division

Platform(s): pc, PlayStation 4, Xbox One
Aantal spelers: 1-4

The Division is een AAA-titel die verdeling heeft gezaaid, maar zich na de nodige updates en DLC behoorlijk herpakt heeft. Het postapocalyptische New York is na een biologische terreurdaad het strijdtoneel voor verschillende facties. Het is aan jou en je teamgenoten om orde in de chaos te scheppen. Hoewel The Division als een third-person shooter oogt, kun je de game beter een RPG noemen. Overigens goed nieuws als je deze game wel al gespeeld heb, maar inmiddels links hebt laten liggen: ontwikkelaar Ubisoft werkt momenteel aan The Division 2.

Lees hier The Division review.

Bekijk op YouTube

Overcooked

Platform(s): pc, PlayStation 4, Switch, Xbox One
Aantal spelers: 1-4

Overcooked komt van Team17, de studio achter de welbekende Worms-games. Laat je niet misleiden door het cartooneske uiterlijk van de game, want achter die façade schuilt behoorlijk hectische gameplay. Samen met andere spelers run je een keuken, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is flink aanpoten, en vlotte communicatie is cruciaal. Anders loop je elkaar al snel voor de voeten, worden de verkeerde gerechten geserveerd of probeer je voor je het weet met een brandblusser de boel te redden. Probeer in die chaos maar eens niet je vrienden voor rotte vis uit te maken. Bon, chef!

Bekijk op YouTube

Destiny 2

Platform(s): pc, PlayStation 4, Xbox One
Aantal spelers: 1-6

Ontwikkelaar Bungie heeft geleerd van eerdere fouten. Destiny 2 is een game waarin je jezelf volledig kunt verliezen. Het vervolg is een audiovisueel pareltje, heeft een goed gevulde spelwereld en biedt misschien wel de beste gunplay die je op dit moment kunt ervaren. Hoewel je prima alleen aan de slag kunt, beleef je de game het beste met je vrienden. Of je nu de nieuwste nutteloze danspasjes toont, je steeds meer in de lore van Destiny verdiept of juist bloedserieus in een intense Raid stort; er is altijd en overal wel wat te beleven. Het kan ook niet anders dan voorbestemd zijn om samen met je vrienden deze shooter te spelen.

Lees hier de Destiny 2 review.

Bekijk op YouTube

Sea of Thieves

Platform(s): pc, Xbox One
Aantal spelers: 1-4

Yarrr! Los de trossen en strijk de zeilen. In Sea of Thieves kies je het ruime sop en trotseer je de zeven zeeën. Varen, zwaardvechten en schatten zoeken: alles wat tot het vaste repertoire van een piraat behoort, mag je ook in deze kleurrijke game verwachten. De kracht van de MMO is dat ontwikkelaar Rare je volledig vrij laat. De studio wil dat je je eigen verhaal creëert, dus het komt allemaal op de jouw fantasie en die van je vrienden neer. Fun is dus de spil waar de gameplay om draait.

Bekijk op YouTube

Ghost Recon Wildlands

Platform(s): pc, PlayStation 4, Xbox One
Aantal spelers: 1-4

In het kielzog van The Division heeft Ubisoft nog een openwereldgame in een Tom Clancy-setting uitgebracht. Ghost Recon Wildlands is een third-person shooter waarin je drugskartelgespuis in Bolivia naar een andere wereld helpt. De game is verre van perfect en in vergelijking met zijn tactische voorgangers in de Ghost Recon-serie een stuk meer mainstream, maar dat mag de pret niet drukken. De enorme spelwereld - de grootste die Ubisoft tot nu toe gemaakt heeft - staat voor jou en je online vrienden garant voor de nodige uren sluip- en schietvertier.

Lees hier de Ghost Recon Wildlands review.

Bekijk op YouTube

Dying Light: The Following (Enhanced Edition)

Platform(s): pc, PlayStation 4, Xbox One
Aantal spelers: 1-2

Door een infectie schuifelt de bevolking van de Turkse stad Harran als zombies door de straten. Ideale situatie voor een first-person hack-and-slasher met een geweldig parkcoursysteem, zo dacht ontwikkelaar Techland. Dying Light is de spirituele opvolger van de Dead Island-reeks, maar verbetert zowat elk aspect van zijn voorganger. De variatie in loot, de bewegingsvrijheid en het verslavende levellen maken dit sowieso al een enorme aanrader. Het feit dat je de gehele game met drie vrienden kunt spelen, leidt echter tot plezier en hilarische situaties in het kwadraat. Tot de nacht aanbreekt en jullie allemaal zitten te huiveren wanneer de zombies plots kunnen rennen en springen.

Lees hier de Dying Light: The Following review.

Bekijk op YouTube

Gears of War 4

Platform(s): pc, Xbox One
Aantal spelers: 1-5

De eerste Gears of War was ruim tien jaar geleden een revolutionaire game. Met rauwe graphics, innovatieve cover mechanics en bovenal bikkelharde actie liet 'Cliffy B' met verve zien hoe je een intense cover based third-person shooter moet maken. Hoewel de ontwikkelaar zelf niet meer bij Gears 4 betrokken is, zijn veel elementen nog wel gebleven. De game draait nog steeds om aliens, testosteron en machinegeweren met kettingzagen. Het wiel wordt daarbij niet opnieuw uitgevonden, maar ergens is dat wel geruststellend. De campaign kun je (onder meer lokaal) met twee spelers doorlopen, maar het hoogtepunt is Horde 3.0 waarin je met vijf spelers waves van vijanden te lijf gaat.

Lees hier de Gears of War 4 review.

Bekijk op YouTube

Cuphead

Platform(s): pc, Xbox One
Aantal spelers: 1-2

Het jaar 2017 heeft heel wat pareltjes van games voortgebracht, en Cuphead is er een van. Deze stijlvolle indiegame is een ouderwetse run-and-gun game die prima in het rijtje van Mega Man, Contra en Metal Slug past. Het is vooral de cartooneske jaren 30-vibe die de show steelt. Laat je echter niet misleiden door de vrolijke graphics, want Cuphead is pure zelfkastijding. Er zijn geen checkpoints, geen health bars en verdraaid weinig levenspunten. Kortom: je gaat nooit zo vaak sterven als in deze game. Zorg dus voor een paar reservecontrollers, want er gaat er geheid eentje sneuvelen.

Bekijk op YouTube

Alienation

Platform(s): PlayStation 4
Aantal spelers: 1-4

Ontwikkelaar Housemarque staat bekend om zijn extreem strakke en verslavende shooters die teruggrijpen naar de gouden tijden van de arcadehallen. Alienation is misschien wel het allerbeste werk van de studio. Als stoere militair trek je ten strijde tegen aliens die onze aarde bezetten. Dat doe je door razendsnel door levels te rennen en op alles te schieten wat beweegt. Je zoekt constant een balans tussen snelheid en voorzichtigheid om te overleven, maar ook om een hoge score af te leveren. Met vrienden erbij duiken er nog meer aliens op, en panikeer je wanneer er een horde opduikt die jullie onder de voeten loopt. Eindeloos herspeelbaar.

Lees hier de Alienation review.

Bekijk op YouTube

Mario + Rabbids: Kingdom Battle

Platform(s): Switch
Aantal spelers: 1-2

Mario + Rabbids: Kingdom Battle is op meerdere vlakken een bijzondere game. Het is een unieke samensmelting van twee franchises, die niet door Nintendo, maar door Ubisoft is ontwikkeld. Een unicum, want Nintendo geeft zelden zijn oogappeltjes volledig uit handen. De gevechten zijn het beste te vergelijken met de tactische gameplay van XCOM, maar kent ook de nodige RPG-elementen. Uiteindelijk komt alles samen in een kleurrijke wereld die met zijn witte konijnenpijpen, gouden muntjes en olijke Goomba's vooral een feest van herkenning is. Er is weliswaar geen online co-op, maar je kunt wel samen op de bank, in het park of waar dan ook Challenges voltooien. Bwaaah!

Lees hier de Mario + Rabbids: Kingdom Battle review.

Bekijk op YouTube

Call of Duty: WW2 (Zombies)

Platform(s): pc, PlayStation 4, Xbox One
Aantal spelers: 1-4

Wacht even... Call of Duty: WW2 is toch een competitieve multiplayershooter? Dat klopt, maar inmiddels is het afslachten van ondoden zo onlosmakelijk met de serie verbonden dat deze coöperatieve gamemodus zeker niet in deze lijst mag ontbreken. Waar draait het allemaal om? En wat maakt de Zombiemodus zo verslavend? Heel simpel, want er is geen hogere wiskunde voor nodig om het te begrijpen: guns + gore + nazizombies = fun. Ontwikkelaar Sledgehammer Games heeft het daarnaast meer dan ooit tevoren in een horrorsausje ondergedompeld. Overigens goed nieuws als je een vriend of vriendin op bezoek hebt: CoD: WW2 ondersteunt lokale co-op voor twee spelers.

Lees hier de Call of Duty: WW2 review.

Bekijk op YouTube

Diablo 3

Platform(s): pc, PlayStation 4, Xbox One
Aantal spelers: 1-4

Diablo 3 valt het best te vergelijken met virtuele crack: eenmaal je ervan proeft, raak je er niet meer vanaf. Als avonturier arriveer je in New Tristram om een mysterieuze ingeslagen meteoriet te onderzoeken, maar dat escaleert al gauw in een epische hack-and-slash tocht. Je baant je een weg door horden creatieve vijanden en vindt daarbij steeds betere loot. Zwaarden, pantsers, een nieuwe helm... Voor je het weet zit je als een hond van Pavlov te kwijlen wanneer je de oranje schijn van een Legendary stuk loot spot. Lokale co-op maakt Diablo 3 zo mogelijk nog beter, hectischer en verslavender.

Lees hier de Diablo 3 review.

Bekijk op YouTube

Killing Floor 2

Platform(s): pc, PlayStation 4, Xbox One
Aantal spelers: 1-4

Soms wil je even geen diepgaand verhaal met controversiële plotwendingen. Soms wil je even geen skill tree waarvoor je gestudeerd moet hebben om hem te begrijpen. Nee, soms wil je gewoon hersenloos de magazijnen van je geweren legen op alles ademt. In dat geval zit je met Killing Floor 2 goed. Wat ooit begon als een mod voor Unreal Tournament 2004, groeide jaren later tot een standalone game uit. In deze bloederige first-person shooter moet je samen met je maten waves bestaande uit monsters overleven, waarbij de moeilijkheidsgraad telkens wordt opgeschroefd.

Lees hier de Killing Floor 2 review.

Bekijk op YouTube

Monster Hunter World

Platform(s): pc, PlayStation 4, Xbox One
Aantal spelers: 1-4

Met het compleet uitmelken van de Street Fighter-, Devil May Cry- en Resident Evil-series zou je bijna vergeten dat Capcom nog steeds volwaardige nieuwe games maakt. Met Monster Hunter World heeft de Japanse ontwikkelaar zichzelf overtroffen. Hij slaagt erin de serie voor een breed publiek toegankelijk te maken zonder daarbij aan diepgang in te leveren. Hoewel de action-RPG prima in je eentje speelbaar is, zit multiplayer naadloos in de game verworven. Uiteindelijk geeft niks meer voldoening dan samen met een paar online vrienden op monsters te jagen. Monsterlijk goede co-op, laat maar zeggen.

Hier lees je de Monster Hunter World review.

Bekijk op YouTube

Lego Marvel Super Heroes

Platform(s): pc, PlayStation 4, Xbox One
Aantal spelers: 1-2

Wil je het liefste nog met Lego spelen, maar ben je bang voor imagoschade als je dat openlijk toegeeft? Maak je maar geen zorgen, want geloof ons: dat wil stiekem iedereen. Gelukkig hoef je daarvoor niet dozen vol stenen van zolder te halen. Er worden aan de lopende band Lego-games met een knipoog naar filmseries zoals Batman, Star Wars en Harry Potter gemaakt. Toch is Lego Super Marvel Heroes (niet deel 2, red.) de beste in de serie. Je kunt samen met een vriend op de bank met meer dan 150 bekende en minder bekende superhelden uit het Marvel-universum aan de slag. Verwacht geen diepgaande gameplay, maar wel een feest van herkenning en bovenal veel fun.

Bekijk op YouTube

Helldivers

Platform(s): pc, PlayStation Vita, PlayStation 3, PlayStation 4
Aantal spelers: 1-4

Wat is Helldivers voor game? Kruis een sciencefiction Diablo met de film Starship Troopers en je komt al een heel eind. In een dystopische toekomst moet je Super Earth tegen concurrerende alienrassen beschermen. Deze twin-stick shooter kun je in principe in je eentje spelen, maar is vooral gemaakt voor solide teamwerk waarin je gezamenlijk buitenaards tuig naar een andere wereld knalt. Verwacht dus de nodige hectiek en pulp van de Gauntlet-ontwikkelaar Arrowhead Game Studios. Leuke bijkomstigheid: Helldivers ondersteunt crossplay tussen de PlayStation-platforms.

Lees hier de Helldivers review.

Bekijk op YouTube

Don't Starve Together

Platform(s): pc, PlayStation 4
Aantal spelers: 1-4

Don't Starve Together is door zijn speelse visuele stijl en unieke opzet een vreemde eend in de bijt. Het doel van deze bijzondere indiegame is even simpel als meedogenloos: je zoekt het maar uit. Je wordt vanaf direct vanaf het begin in het diepe gegooid en hebt geen flauw idee wat je moet doen. Althans, overleven dan. Maar hoe, dat is de vraag. Uiteindelijk moet je de strijd aangaan met vijanden als kou, honger, monsters, eenzaamheid en alle andere gevaren die overleven in de wildernis zo moeilijk maken. En onthoud goed: beter een goede buur dan een verre vriend.

Bekijk op YouTube

Borderlands: The Handsome Collection

Platform(s): pc, PlayStation 4, Xbox One
Aantal spelers: 1-4

De Borderlands-games waren al op de PlayStation 3 en Xbox 360 fantastische co-op games, en deze remaster maakt samenspelen nog leuker. Samen met drie vrienden verken je de kleurrijke en compleet geflipte planeet Pandora, op jacht naar de mysterieuze Vault. Die herbergt mysterieuze wapens, en laat er geen twijfel over bestaan: Borderlands draait om wapens. Guns, guns en nog eens guns, tot zelfs de NRA aanmaant tot kalmte. The Pre-Sequel is een fijne game, maar vooral Borderlands 2 levert tientallen uren aan verslavende en hilarisch co-op gameplay op. Geloof ons maar, Butt Stallion.

Lees hier de Borderlands: The Handsome Collection review.

Bekijk op YouTube

Rock Band 4

Platform(s): PlayStation 4, Xbox One
Aantal spelers: 1-4

Altijd al in een band willen spelen? Maar geen zin om in een muffe bus het land af te reizen om in het lokale buurtcentrum voor vijf man en een paardenkop op te treden? Dan biedt Rock Band 4 wellicht uitkomst voor jou en je vrienden. In deze ritmegame kunnen zangers, gitaristen en drummers helemaal los gaan op bekende nummers van Foo Fighters, System of a Down, Ozzy Osbourne, Elvis Presley en nog vele andere artiesten en bands. En om het helemaal in stijl af te sluiten trash je gezamenlijk de hele huiskamer.

Bekijk op YouTube

A Way Out

Platform(s): pc, PlayStation 4, Xbox One
Aantal spelers: 2

A Way Out is een co-op game pur sang. Je kunt deze game alleen met z'n tweeën spelen. Jij en een (online) vriend kruipen in de huid van Vincent of Leo, die beide een poosje in de bak moeten brommen. Het doel is om à la Prison Break te ontsnappen. A Way Out heeft geen hele diepgaande gameplay, maar draait wel volledig om samenwerking. Het is uiteindelijk meer een filmische ervaring waarin het verhaal traag op gang komt, maar sterk eindigt. Misschien niet een game die je vaker gaat spelen, maar in ieder geval wel een keertje heb moeten ervaren.

Lees hier de A Way Out review.

Bekijk op YouTube

Read this next