Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Battlefield 5 - Release, multiplayer, battle royale, Premium Pass en alles wat we weten

Update: nieuwe releasedatum.

Dit najaar kun je in Battlefield 5 weer de nodige epische slagvelden verwachten. De serie keert terug naar zijn roots waarbij de Tweede Wereldoorlog als vanouds het digitale strijdtoneel is. Toch zijn er sinds de officiële onthulling wat hobbels op de weg en lijkt de community nog niet helemaal warm te lopen. Alles wat je moet weten, lees je in ieder geval hier.

Inhoud

Battlefield 5 release

De oorspronkelijke Battlefield 5 release stond op 19 oktober 2018 gepland, maar die is naar achteren geschoven. De nieuwe Battlefield 5 release is nu een maand later op 20 november 2018. De shooter komt voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One uit.

De game ontloopt daarmee Call of Duty: Black Ops 4 en Red Dead Redemption 2, die in de laatste twee weken van oktober uitkomen. Toch is het mogelijk al eerder met de shooter aan de slag te gaan. Met een EA Access- of EA Origin-lidmaatschap speel je Battlefield 5 via Play First Trial namelijk al een week eerder. Bij een pre-order van de Deluxe Edition krijg je vanaf drie dagen voor de officiële release exclusief toegang. Battlefield 5

Battlefield 5 beta

Net als in Battlefield 1 komt er ook een open bèta. Iedereen met een pc, PlayStation 4 of Xbox One kan de game tijdelijk testen. De Battlefield 5 beta begint op 6 september 2018, maar met een pre-order kun je al vanaf 4 september 2018 aan de slag.

De open bèta bestaat uit de multiplayermodus Conquest tot 64 spelers met de maps Rotterdam en Arctic Fjord. Daarnaast is er een beperkte versie van Grand Operations speelbaar die de eerste twee 'dagen' met de nieuwe modi Airborne en Breakthrough demonstreert. Tot slot kun je het vijfdelige Tides of War-hoofdstuk met de naam Shock Troops spelen.

Battlefield 5 verhaal en setting

Met een Tweede Wereldoorlog-setting in Battlefield 5 de reeks terug naar zijn oorsprong: de allereerste game in de reeks was immers Battlefield 1942 uit 2002. Het is echter ook een manier om aan de wensen van de fans om een historische setting tegemoet te komen, en op die manier het succes van Battlefield 1 te evenaren. Ten slotte is die terugkeer de ideale manier om de concurrentie aan te gaan met rivaal Call of Duty, dat met Call of Duty: WW2 ook een redelijk succesvolle terugkeer naar de roots beleefde.

DICE en Electronic Arts krijgen in de maanden na de officiële onthulling echter de nodige kritiek. De eerste trailer wordt niet bepaald goed ontvangen. Op het moment van schrijven telt het filmpje op YouTube weliswaar 335.000 likes, maar ook 471.000 dislikes. Op social media en fora leiden de katana's, prothese-armen, geschminkte gezichten en vrouwelijke soldaten tot veel discussie over de historische representatie. Ook valt tot dusver de pre-orders van Battlefield 5 tegen.

Battlefield 5 stond intern bekend als Battlefield 2, als een direct vervolg op Battlefield 1. De uiteindelijke titel blijkt nu echter Battlefield 5 te zijn. Op die manier wordt verwarring vermeden met Battlefield 2 uit 2005. De V in de titel zou trouwens zowel refereren naar het vijfde deel in de reeks als naar het bekende V-symbool van Winston Churchill.

Battlefield 5 gameplay

De Battlefield-serie draait van oudsher om destructie en daar is Battlefield 5 gelukkig geen uitzondering op. Net als de voorgaande games kun je alles en iedereen overhoop schieten. Gebouwen die behoorlijk wat te verduren hebben, lopen het risico in te storten. Dit keer is rondslingerend puin door explosies een extra gevaar waar je als voetsoldaat rekening mee moet houden. Het moet uiteindelijk leiden tot intensere gevechten.

Een nieuwe feature in Battlefield 5 zijn de zogenaamde 'fortifications'. Daar waar je in Battlefield 1 altijd een gasmasker bij de hand hebt, kun je in dit deel niet zonder de toolkit. Daarmee creëer je fortificaties zoals zandzakken, prikkeldraad, loopgraven en schuttersputjes inclusief afweergeschut. Ook kun je kapotte gebouwen repareren. Fortifications geven dus vooral op defensief vlak meer diepgang in de gameplay.

Een andere verandering in de gameplay is dat je altijd in een squad zit, ongeacht je alleen of met vrienden speelt. Dit keer kan iedereen in de squad zijn teamgenoten (weliswaar gedeeltelijk) reviven, maar alleen de Medic kan iedereen volledig oplappen of weer tot leven brengen. Mocht je toch het loodje leggen, dan kun je nu voordat je spawnt over de schouder van je teamgenoten meekijken. Tot slot blijft je squad ook in nieuwe matches bij elkaar en kun je zelfs tijdens de laadschermen met elkaar blijven communiceren. In Battlefield 5 spelen squads dus een prominentere rol dan voorheen.

Ook op het vlak van gunplay en beweging zijn enkele tweaks doorgevoerd. Om te beginnen is random bullet deviation (RBD) verwijderd, waardoor je uiteindelijk effectiever kunt schieten en wapens beter gebalanceerd zijn. Ook ben je dit keer een stuk beweeglijker. Voorheen kon je namelijk alleen pronen door op je buik te liggen, maar nu kan dat ook op je rug. Tevens is het mogelijk in deze houding 360 graden om je heen bewegen.

Tijdens de E3 2018 onthult Electronic Arts tijdens de EA Play liveshow meer gameplaybeelden van de shooter.

Battlefield 5 multiplayer

Operations uit Battlefield 1 maakt zijn rentree en heet in Battlefield 5 Grand Operations. In de vernieuwde multiplayermodus vechten nog steeds 64 spelers verdeeld over meerdere maps het met elkaar uit. Een soort van mini-campagne dus. Toch voert DICE enkele veranderingen door. Er zijn nu drie à vier matches die elk een fictieve dag in een bepaalde historische veldslag vertegenwoordigen. De resultaten van elke match hebben dit keer invloed op de volgende. Wanneer je bijvoorbeeld de eerste dag succesvol afgesloten hebt, start je op de tweede dag met meer voertuigen of respawn tickets. Daarnaast is niet elke match een combinatie van Rush en Conquest, maar is er telkens een ander scenario.

Daarnaast krijgt de game een nieuwe multiplayermodus genaamd Airborne. Daarin staan paratroepen centraal. Het ene team bestaat uit parachutisten die boven het slagveld worden gedropt en vijandelijke artillerie moeten uitschakelen, terwijl het andere team dat juist moet zien te voorkomen.

Tot slot is bekend dat Conquest, Frontlines, Domination, Team Deathmatch en Breakthrough terugkeren.

Battlefield 5 battle royale

Intussen zijn de geruchten over een Battlefield 5 battle royale bevestigd. Die is speciaal aan de game aangepast en stelt je in staat om je omgevingen te vernietigen. Bovendien ligt er nadruk op samenspel met je teamgenoten en kun je ook voertuigen gebruiken om het slagveld te domineren. Ontwikkelaar DICE heeft echter nog niet veel prijsgegeven over de nieuwe modus. De nieuwe modus komt ook pas na de lancering van de game beschikbaar.

Battlefield 5 co-op

De geruchten over coöperatieve gameplay zijn inmiddels bevestigd. Battlefield 5 Combined Arms is een co-op modus waarbij je met een squad van vier spelers missies speelt. De 'behind enemy lines'-missies worden willekeurig gegenereerd waarbij het verhaal en de doelstellingen altijd variëren.

Het is de eerste keer sinds Battlefield 3 dat co-op in de serie terugkeert. DICE spreekt van een veilige haven voor nieuwe spelers, die de touwtjes van singleplayer en multiplayer aan elkaar knoopt. Toch zegt de ontwikkelaar dat Combined Arms ook voor Battlefield-veteranen voldoende uitdaging biedt.

Inmiddels is bekend dat de coöperatieve modus niet vanaf de eerste dag beschikbaar is. Wanneer wel is echter nog niet bekend.

Battlefield 5 singleplayer

De singleplayer campaign van Battlefield 5 hanteert dezelfde structuur als die in Battlefield 1. In War Stories volg je verschillende soldaten die uiteenlopende rollen hebben in unieke oorlogsgebieden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ontwikkelaar DICE zegt zich in Battlefield 5 vooral op de minder bekende verhalen uit de oorlog te richten. Zo gaat een van de verhalen over een vrouwelijke verzetsstrijder uit Noorwegen die haar familie gaat redden. Andere War Stories spelen zich vermoedelijk in Griekenland, Duitsland, Noord-Afrika en Nederland (Rotterdam) af.

Battlefield 5 Premium Pass en DLC

Electronic Arts en DICE hebben een streep door de traditionele season pass en DLC gezet. Er komt namelijk geen Premium Pass in Battlefield 5. In plaats daarvan komt er een live service met de naam Tides of War. Dat is een overall hub die de verschillende modi met elkaar verbindt en je door de Tweede Wereldoorlog heen loodst. Tides of War bestaat uit zogenaamde Chapters die zich richten op een specifieke periode en locatie in het grootschalige conflict. Elk hoofdstuk bestaat uit nieuwe content met onder meer nieuwe maps, wapens, modi en events.

De 'games as a service'-opzet van Tides of War kan het beste met die van seasons in shooters zoals Fortnite, Rainbow Six Siege en Overwatch vergeleken worden. Met uitzondering van cosmetische items zit extra content niet meer achter een betaalde muur, maar is het direct voor iedereen beschikbaar. De ontwikkelaar wil daarmee voorkomen dat spelers buitengesloten worden, maar bovenal dat Battlefield 5 een langere levensduur krijgt.

Er is op het moment van schrijven nog geen roadmap voor Tides of War. Of de eerste chapter van Tides of War direct vanaf de lancering beschikbaar is of door het uitstel van de release ook naar achteren geschoven wordt, is op dit moment nog niet duidelijk.

Battlefield 5 loot boxes en microtransacties

Ontwikkelaar DICE kreeg in het Star Wars Battlefront 2-debacle bakken met kritiek over zich heen, maar het lijkt erop dat de Zweedse studio van zijn fouten geleerd heeft. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Battlefield 5 heeft geen pay-to-win-onderdelen. "Je kunt niet tegen betaling een oneerlijk voordeel in Battlefield 5 krijgen", aldus Andreas Morell. Althans, als we de blauwe ogen van de producent mogen geloven.

Intussen heeft uitgever Electronic Arts bevestigd dat Battlefield 5 microtransacties heeft. De game heeft namelijk twee soorten geld: in-game valuta dat je verdient door te spelen en een premium valuta die je met echt geld aankoopt. Met beide valuta's schaf je cosmetische items aan. Het in-game geld verdien je door bijvoorbeeld Daily Orders of Special Achievements te voltooien. In The Company kun je vervolgens naar hartelust personages, wapens en voertuigen customizen. Het ziet ernaar uit dat EA op die manier een alternatief verdienmodel gevonden heeft om een het wegvallen van de Premium Pass op te vangen.

Battlefield 5 systeemeisen

Hoewel de minimale systeemeisen van Battlefield 5 onthuld zijn, blijken deze incorrect te zijn. Het is vooralsnog wachten totdat EA nieuwe systeemeisen publiceert.

Battlefield 5 pre-order en special editions

Bij een Battlefield 5 pre-order krijg je twee dagen eerder toegang tot de open bèta en de finale game. Daarnaast krijg je extra outfits, assignments en wapens.

Daarnaast krijgt Battlefield 5 meerdere edities. Er is naast de standaard editie ook een speciale editie van de game te koop.

Battlefield 5 Standard Edition

 • Game

Battlefield 5 Deluxe Edition

 • Game
 • 3 dagen early access
 • 20 wekelijkse Airlifts-items
 • 5 sets Paratrooper-outfits
 • Special Assignments
 • Starter Assigment
 • Early access open bèta (pre-order)
 • Extra set Paratrooper-outfit (pre-order)
 • Extra Special Assignments (pre-order)
 • 5 wapens (pre-order)
Over de auteur
Yvo Kieviet avatar

Yvo Kieviet

Taalfirtuoos

Overdag kantoorslaaf, 's nachts superheld. En tussendoor ook nog eens fervent gamer. Heeft overigens een bloedhekel aan bakfietsen.

Reacties