Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Battlefield 2042 - Release, bèta, gameplay en alles wat we weten

Update: release en bèta.

Na een historisch uitstapje naar de Eerste en Tweede Wereldoorlog keert Battlefield 2042 qua setting terug naar de moderne tijd (met één teen in de toekomst). Er is inmiddels al behoorlijk wat informatie bekend over de 'volgende generatie van oorlogsvoering'. Met onder meer multiplayergeweld tot 128 personen belooft het weer als vanouds grotesk te worden.

Op deze pagina:


Battlefield 2042 release - Wanneer komt de game uit?

De Battlefield release is uitgesteld. De oorspronkelijke releasedatum stond op 22 oktober 2021 gepland, maar EA en DICE hebben de lancering een maand opgeschoven. De reden voor het uitstel is dat het team iets meer tijd nodig heeft, omdat medewerkers door de aanhoudende coronapandemie veel thuis hebben moeten werken.

De nieuwe release van Battlefield 2042 is 19 november 2021. De game komt uit voor de pc, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One en Xbox Series X/S.


Battlefield 2042 bèta - Wanneer is de open bèta speelbaar?

Voor de release is er eerst een Battlefield 2042 bèta. Die open bèta is speelbaar voor iedereen; je hoeft de game dus niet eerst aan te schaffen om hem alvast aan de tand te kunnen voelen. Spelers die een pre-order hebben geplaatst, krijgen wel eerder toegang. De Battlefield 2042 bèta is in september of oktober speelbaar, maar wanneer precies en met welke content is op het moment van schrijven nog niet bekend.


Battlefield 2042 setting - Waar speelt de game zich af?

Neem het met een korreltje zout, maar volgens speurwerk van YouTube-kanaal DANNYonPC speelt Battlefield 2042 zich af in Kazakhstan. Reden daarvoor is een cijferreeks die in bovenstaande techdemo te zien is. Volgens het kanaal verwijzen de cijfers naar de coördinaten van een locatie in Kazakhstan. Tevens verwijst een legendarische outfit in Battlefield 5 vermoedelijk naar een locatie in Kazakhstan. Electronic Arts heeft echter nog niks bekendgemaakt.

Battlefield 2042 - Release, bèta, gameplay en alles wat we weten. De cijferreeks die naar een locatie in Kazakhstan verwijst.

Inmiddels is het wel duidelijk dat Battlefield 2042 de moderne tijd aandoet. In de nabije toekomst staan de Verenigde Staten en Rusland op voet van oorlog. Daar hebben de klimaatcrisis en de de tweede Grote Depressie zeker iets mee te maken. Daarnaast zijn er zogenaamde landlozen (No-Pats) die zich groeperen en voor een van beide blokken of voor zichzelf vechten.

Die No-Pats zijn het onderwerp van een kortfilm genaamd 'Exodus' die nu te bekijken is op YouTube. Ze zijn verwikkeld in een burgeroorlog over de laatste resterende grondstoffen op aarde. De kortfilm toont ook een oude bekende: Kimble 'Irish' Graves uit Battlefield 4 wordt namelijk een speelbare Specialist. Hij gaat de confrontatie aan met de mysterieuze 'Oz' over de toekomst van de No-Pats.

Het is de bedoeling dat in totaal tien Specialists voor release aangekondigd worden. Elke Specialist vertelt zijn eigen verhaal en dus een deel van de lore van Battlefield 2042.

Meer over de Specialists lees je verder in dit artikel.


Battlefield 2042 modi en gameplay - Hoe speelt de game?

Battlefield 2042 bevat de gekende multiplayermodi Conquest en Breakthrough nu voor 128 spelers, omdat de game de kracht van de nieuwe consoles en grafische kaarten kan benutten. Er zouden zo zeven gigantische maps zijn. Die extra rekenkracht betekent ook meer ruimte voor spectaculairdere grafische effecten en indrukwekkendere vormen van destructie. Dat blijkt ook uit een gesprek van EA-ceo Andrew Wilson tijdens een inkomstengesprek in november 2020.

"Dankzij de technologische vooruitgang van de nieuwe consoles kan het team een echte next-genvisie voor de franchise waarmaken," aldus Wilson. "De volgende visie van Battlefield neemt alle vernietiging, gevoel van controle, en voertuig- en wapengevechten waar de franchise om bekend staat en tilt het naar een ander niveau."

De vorige generatie consoles moet het echter zonder de nieuwe snufjes doen. Zo is het nu duidelijk dat de PlayStation 4- en Xbox One-versies van de game enkel maps voor 64 spelers ondersteunen, wat een voetnoot op de Battlefield-site bij de spelmodi vermeldt.

Opvallend is dat Battlefield 2042 geen singleplayercampaign en geen battleroyalemodus bevat. De focus ligt dus vooral op de multiplayer, waarin volgens creatief directeur Daniel Berlin het verhaal dan wel verteld wordt. Dat gebeurt via de 'Battlefield 2042 Year One'-battlepasses die over vier seizoenen heen nieuwe specialists, nieuwe locaties en dus ook nieuwe stukjes van het verhaal aan de game toevoegen.

De studio heeft bewust de battleroyalemodus geschrapt omdat hij de spelers "andere ervaringen wil bieden op vlak van all-out warfare". Dat zien we bijvoorbeeld terug in de optie om een voertuig op te roepen, wat elke speler nu gewoon kan doen. Het baant de weg voor sluwe nieuwe tactieken, zoals het laten spawnen van een tank op het hoofd van een campende scherpschutter.

Naast Conquest en Breakthrough komt er een 'Squads'-modus Hazard Zone die een moderne draai geeft aan de multiplayerervaring. Het is een typische Battlefield-modus die toch erg van de andere 'all-out warfare'-modi verschilt.

In Battlefield 2042 verdwijnt het oude klassensysteem. Wapens hangen dus niet meer aan een bepaalde klasse vast, en in-game kun je je wapen aanpassen voor buiten- of binnengevechten. Daarnaast introduceert de game Specialists, een soort helden met elk hun eigen vaardigheden. Ze vallen enigszins onder bekende klassen, maar het is nog niet helemaal duidelijk hoe dat systeem zal uitdraaien.

Creatief directeur Daniel Berlin: "Voorheen kozen spelers hun klasse op basis van de beschikbare wapens. Dat laten we vallen. Met de Specialists zijn klassen meer een categorie. Onder pakweg de Recon-categorie zitten meerdere Specialists met dezelfde speelstijl. Je bent vrij om een stijl te kiezen met daarin de wapens die je zelf wilt: bijvoorbeeld een Support-rol met 'ranged revives' of 'ranged healing'. Dat biedt de speler veel meer vrijheid."

Dit zijn de gekende Specialists:

  • Kimble "Irish" Graves: veteraan en kapitein van de Exodus. Zijn sterktes zijn fortificatie op het slagveld en rallypoints maken voor teamgenoten.
  • Webster Mackay: ex-militair met een grijphaak en verhoogde snelheid bij het richten.
  • Maria Falck: de ultieme Medic die een helende injectiespuit kan afschieten. Een revive schenkt de gevallen speler weer 'full health'.
  • Pyotr "Boris" Guskovsky: Russische 'Engineer' met een Sentry-systeem dat automatisch vijanden spot.
  • Wikus "Casper" Van Daele: eenzame 'Recon' met een drone die automatisch bewegende vijanden spot of via EMP desoriënteert. Een bewegingssensor waarschuwt je voor naderende vijanden.


Battlefield Portal - Wat kun je in deze nieuwe gamemodus?

Tijdens de EA Live Play 2021 kondigden Ripple Effect en Electronic Arts een behoorlijke ambitieuze nieuwe gamemodus voor Battlefield 2042 aan. Met Battlefield Portal creëert de community ervaringen op basis van elementen uit eerdere Battlefield-games. Het laat je namelijk toe eigen gamemodi met unieke regels te creëren. 'Een liefdesbrief aan fans en creators', aldus Senior Design Director Justin Wiebe.

Interessant daarbij is dat de ontwikkelaar verder kijkt dan alleen Battlefield 2042. Battlefield Portal bevat daarnaast namelijk content uit Battlefield 1942, Battlefield: Bad Company 2 en Battlefield 3. Het gaat dan om maps, wapens, voertuigen, gadgets, facties en rollen. Alles is opnieuw gebouwd met de huidige Frostbite Engine.

Aan de hand van instellingen, editors en aangepaste modi creëer je in Battlefield Portal eigen zogenaamde Experiences. Dat houdt in dat je bijvoorbeeld op de map Caspian Border (Battlefield 3) als Duitse soldaat (Battlefield 1942) en Recon Specialist (Battlefield 2042) in een A-10 Thunderbolt (Battlefield: Bad Company 2) vliegt. Tevens kun je instellen dat bijvoorbeeld ADS, proning of de minimap uitgeschakeld zijn. Of een Experience waarin tien zwaarbewapende menselijke spelers het tegen vijftig lichtbewapende AI-spelers opnemen. Je kunt het zo gek niet bedenken of de ervaring kun je in de nieuwe modus verwezenlijken.

Alles is zo ingericht dat je het met de web-based Builder kunt creëren, delen en volgen. Waar je dankzij diverse editors relatief eenvoudig de parameters kunt aanpassen, zorgt de Logic Editor voor meer diepgang. Daarmee programmeer je namelijk effectief je eigen regels. Aangezien dat niet voor iedereen weggelegd is, zorgt Ripple Effect voor handleidingen en is er een optie om de code te delen. Op die manier slaan de ontwikkelaar en community de handen ineen om Battlefield Portal naar een hoger niveau te tillen.


Battlefield 2042 achter de schermen - Wat gebeurt er bij de ontwikkelaar?

Naast DICE werken Criterion Games, DICE LA en EA Gothenburg aan de nieuwe game mee. Dat heeft hoofdontwikkelaar DICE op de Battlefield-blog bekendgemaakt. Voorheen meldde EA dat de nieuwe Need for Speed uitgesteld is, zodat Criterion Games de ruimte heeft mee te helpen met de ontwikkeling van Battlefield 2042. Beide ontwikkelaars hebben vaker samengewerkt, want Criterion Games heeft in het verleden ook meegeholpen met de ontwikkeling van Star Wars Battlefront 2 en Battlefield 5.

Volgens Electronic Arts wordt het 'de best mogelijke Battlefield-game ooit'. "Het heeft alles wat we leuk vinden aan Battlefield, wat het hele spel naar het volgende niveau tilt. Alles wordt tot leven gebracht met de kracht van next-genconsoles en pc's", aldus general manager Oskar Gabrielson.

Intussen heeft EA een patent aangevraagd voor het 'adaptive difficulty'-systeem. Dat past de moeilijkheidsgraad voor een speler automatisch aan, afhankelijk van hoe goed die speelt. Het is nog niet bekend of EA het systeem in nieuwe games implementeert, maar Battlefield 2042 lijkt ons wel een kanshebber.


Battlefield 2042 pre-order - Welke edities kun je kopen?

Zoals eerder vermeld: Battlefield 2042 komt op 19 november 2021 uit op pc, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One en Xbox Series X/S. Houd er wel rekening dat de game geen Smart Delivery of gratis upgrade voor PS5 ondersteunt.

Pre-order je de game, dan krijg je eerder toegang tot de open bèta, het Mr Chompy epic weapon charm, de Baku ACB-90 melee takedown knife, de Landfall player card background en Old Guard tag.

Momenteel zijn er geen speciale edities van Battlefield 2042 bekendgemaakt. Hieronder vind je alle edities te koop op Bol.com:

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen.

Over de auteur
Yvo Kieviet avatar

Yvo Kieviet

Taalfirtuoos

Overdag kantoorslaaf, 's nachts superheld. En tussendoor ook nog eens fervent gamer. Heeft overigens een bloedhekel aan bakfietsen.

Reacties