Skip to main content

Battlefield 1 - Alles wat je moet weten

Update: They Shall Not Pass DLC.

De kogel is door de kerk: ontwikkelaar DICE stuurt je dit keer naar de loopgraven. Battlefield 1 speelt zich namelijk tijdens de Eerste Wereldoorlog af, die een eeuw geleden nog in volle gang was. Na het 'agenten versus boeven'-uitstapje van Battlefield Hardline komt er dus weer een militaire editie in de serie. Maar waar draait de oorlog eigenlijk om? En welke partijen, klassen, wapens en veldslagen kun je onder meer verwachten? Je leest het allemaal hier.

Liever snelle informatie? Lees dan Battlefield 1 - 5 dingen die je moet weten.

Bekijk op YouTube

Releasedatum

De Battlefield 1 release valt op 21 oktober 2016. De shooter is voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One verkrijgbaar.

Review

Na jarenlange oorlogen in een hedendaagse of toekomstige setting zijn de digitale loopgraven van de Eerste Wereldoorlog een behoorlijke verademing. Ontwikkelaar DICE weet op overtuigende wijze het rauwe strijdtoneel van de Great War neer te zetten. Het ziet er niet alleen bijzonder gedetailleerd uit, maar voelt met gifgasgranaten en zeppelins ook echt als totale oorlog aan. Hoewel de hernieuwde singleplayer campaign nog steeds een veredelde tutorial is, steekt het multiplayergeweld wel met kop en schouders boven de rest uit. Vooral de nieuwe online modus Operations is een sterke toevoeging. Kortom, ook in deze historische setting staat Battlefield 1 weer garant voor de nodige epische slagvelden.

Lees hier Yvo zijn volledige Battlefield 1 review.

Verhaal en setting

De Eerste Wereldoorlog (1914-1918) is een van de bloedigste conflicten in de geschiedenis van de mensheid. Het is vooral berucht om de erbarmelijke omstandigheden waarin soldaten moeten vechten. In een immens groot netwerk aan loopgraven worden zij blootgesteld aan honger, kou, modder, gebrek aan slaap, ongedierte en ziektes: allemaal factoren die een serieuze aanslag op het moreel plegen. Om over de inzet van tanks, gifgas en bommenwerpers nog maar te spreken. Het is namelijk een tijd waarin technologische vooruitgang en oorlogsvoering hand in hand gaan. The Great War kost aan uiteindelijk zeventien miljoen mensen (zowel burgers als soldaten) het leven.

De dodelijke aanslag op de Oostenrijk-Hongaarse troonopvolger Franz Ferdinand wordt vaak als de katalysator van de Eerste Wereldoorlog aangeduid. In de maanden erop worden in diverse landen de legers gemobiliseerd en volgt een kettingreactie aan ultimatums en oorlogsverklaringen. De oorzaak is echter veel gecompliceerder dan louter een reactie op een politieke moord, want er zijn tal van aspecten die meespelen. Koloniale expansiedrift, opkomend nationalisme, wapenwedloop en de nodige rancune resterend uit eerdere conflicten om maar wat te noemen. De dood op Franz Ferdinand is dus slechts het lont in het kruitvat.

Los van de verschrikkingen biedt de Eerste Wereldoorlog een aangrijpende setting waar tot nu toe relatief weinig ontwikkelaars zich op hebben gestort. Maar waarom de titel Battlefield 1? Waarom geen Battlefield 5? Senior producer Aleksander Grøndal spreekt over "de dageraad van de totale oorlog" en "de genesis van moderne oorlogsvoering". De game brengt je onder meer naar de Italiaanse bergen, Franse bossen en Arabische woestijnen. Gevechten vinden weer ter land, ter zee en in de lucht plaats. De Battlefield-spelers krijgen uiteindelijk opnieuw waar ze al jarenlang stiekem op hopen: een militaire shooter in een historische setting.

Facties

De Battlefield-serie wordt van oudsher door twee strijdende partijen op het slagveld gekenmerkt. Tijdens de Eerste Wereldoorlog staan er twee machtsblokken lijnrecht tegenover elkaar: de Geallieerden en Centralen. Tijdens de release bestaat de eerste groep uit het Verenigd Koninkrijk, Italië en de Verenigde Staten. Daar wordt in de They Shall Not Pass DLC en In the Name of the Tsar DLC nog respectievelijk Frankrijk en Rusland aan toegevoegd. Ga je in Battlefield 1 met de Centralen aan de slag, dan speel je met Duitsland, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk.

Bekijk op YouTube

Singleplayer campaign

Er zijn meerdere details over de Battlefield 1 singleplayer campaign bekendgemaakt. De campaign is naast een proloog en epiloog in vijf hoofdstukken onderverdeeld.

Friends in High Places draait om intense luchtgevechten, onverwachte confrontaties en vriendschap. De geallieerden hebben moeite om in de lucht van de Duitsers te winnen. De gemiddelde levensduur van een gevechtspiloot is namelijk maar zeventien dagen.

In Nothing is Written reis je af naar de woestijnen van het Midden-Oosten. Jer vecht zij aan zij met de legendarische Lawrence of Arabia en neem je het op tegen een technologische superieure vijand die in het bezit is van een dodelijke railgun.

Through Mud and Blood focust zich op een grootschalige aanval op de stad Cambrai in Frankrijk. Het commando van de geallieerden gelooft dat er een doorbraak mogelijk is met ondersteuning van tanks. Helaas zijn de Mark V-tanks heel onbetrouwbaar.

In Avanti Savoia beklim je de bergen in de Alpen. Italië en het Oostenrijks-Hongaarse Rijk worden geblokkeerd door besneeuwde bergtoppen, waardoor beide partijen de vijand niet kunnen verslaan. Als lid van de Arditi neem je deel aan een onorthodoxe aanval. Ondertussen gaan de Italiaanse en Oostenrijkse gevechtstroepen de strijd aan om een strategisch fort.

The Runner vertelt het verhaal van de Gallipoli-landingen. Het Britse Rijk wil een nieuwe front naar de oorlog openen door een invasie van het Ottomaanse Rijk. Als koerier aanschouw je bombardementen en een gigantische strandlanding.

Multiplayer maps en modes

Bij de lancering van Battefield 1 zijn er negen multiplayermaps beschikbaar. Die spelen zich af in de verschillende strijdtonelen van de Eerste Wereldoorlog af. In december geeft EA een extra multiplayermap uit als onderdeel van een gratis update. De volledige lijst van maps vind je hier:

 • Ballroom Blitz
 • Argonne Forest
 • Fao Fortress
 • Suez
 • The St. Quentin Scar
 • Sinai Desert
 • Amiens
 • Monte Grappa
 • Empire's Edge
 • Giant's Shadow
 • Verdun Heights (DLC 1)
 • Fort de Vaux (DLC 1)
 • Soissons (DLC 1)
 • Rupture (DLC 1)
Bekijk op YouTube

Battlefield 1 bevat zes gamemodi waaronder klassiekers zoals Rush, Conquest en Team Deathmatch. Volledig nieuw zijn de modi War Pigeons en Operations. In War Pigeons gaan twee strijdende teams op zoek naar een duiventil om daarmee vervolgens ondersteunend artillerievuur aan te vragen. Operations is een lange spelmodus die meer dan een uur aan speeltijd biedt. Daarin reis je langs diverse maps, omdat de frontlinie zich telkens verplaatst. Vervolgens zie je de vorige locatie aan de horizon. Tot slot maakt in They Shall Not Pass DLC de nieuwe modus Frontlines zijn debuut. Dat is het beste samen te vatten als een combinatie van Rush en Conquest.

Alle multiplayermodi op een rij:

 • Conquest
 • Domination
 • Operations
 • Team Deathmatch
 • Rush
 • War Pigeons
 • Frontlines (DLC 1)

Klassen en wapens

Ook in dit deel is het klassensysteem weer onmisbaar. Opvallend is dat de Assault- en Medic-klasse voor het eerst sinds Battlefield 2 weer gescheiden zijn. Daarnaast schittert de Engineer door afwezigheid. Het is echter aannemelijk dat ter compensatie daarvan de Support ook voertuigen kan repareren.

Er komt tot slot een aparte klasse voor voertuigen. Wat dat precies inhoudt, is tot dusver nog niet duidelijk. Voor tanks is dat de Tanker, voor vliegtuigen de Pilot en voor paarden de Cavalry. Een Tanker heeft zonder tank weinig vuurkracht, maar maakt dat goed met zijn Repair Tool. Daarmee repareer je je tank sneller dan met de self-repair. Ook heeft de Tanker twee anti-tank granaten om vijandige tanks mee op te blazen. Als beginnende Tanker heb je geen secundair wapen, totdat je de Luger P08 vrijspeelt. De Pilot start eveneens zonder een secundair wapen, maar heeft wel een Flare Gun en een Repair Tool. Met de Flare Gun worden nabije vijanden zichtbaar op de mini-map. De Cavalry heeft een primair en secundair wapen, maar beschikt ook over lichte anti-tank granaten.

Daarnaast zijn Elite Classes in Battlefield 1. Die zijn behoorlijk krachtig en ideaal om dood en verderf te zaaien. Je kunt echter niet spawnen als de klasse, maar worden periodiek in de map gedropt. De Sentry is met zijn pantserplaten en zware machinegeweer een menselijke tank. De Flame Trooper zet met zijn vlammenwerper de omgeving in vuur en vlam. De derde Elite-klasse is de Tank Hunter: de nachtmerrie van alles op (rups)banden. In de eerste Battlefield 1 DLC maakt de Trench Raider zijn debuut die gespecialiseerd in close combat is.

Tot slot is er een flink wapenarsenaal. Je schietijzers bestaan uit rifles, snipers, SMG's, LMG's, shotguns en pistols. Ook zijn er melee-wapens zoals messen, knuppels en pikhouwels. En natuurlijk mag de bajonet niet ontbreken. Ook zijn er diverse explosieven om in te zetten zoals handgranaten, mijnen en dynamiet. Ook is het mogelijk gifgasgranaten te gebruiken. Vergeet overigens niet een gasmasker op te zetten wanneer een wolk van mosterdgas over het slagveld hangt.

Voertuigen

Naast de voetsoldaat draait Battlefield 1 als vanouds om voertuigen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog rollen er bijvoorbeeld voor het eerst tanks over het slagveld. In Battlefield 1 stap je in snelle maar kwetsbare Light Tank, of trage maar sterke Heavy Tank. De Landship rijdt nog een tandje trager, maar is zwaar bewapend. Daarnaast is er de Artillery Truck om vijanden onder vuur te nemen. Snel vervoer is tot slot ook in Land Vehicles zoals jeeps en zijspanmotoren mogelijk.

Daarnaast kun je de slagvelden ook vanuit de lucht domineren. In Battlefield 1 zijn er geen helikopters, maar wel vliegtuigen. Die zijn in drie categorieën onderverdeeld. Met de Bomber leg je met verve een bommentapijt neer, terwijl de Fighter juist sterk tegen andere vliegtuigen in de lucht is. De Attack Plane is juist weer een all-rounder.

Daarnaast zijn er ook nog andere manieren om je te vervoeren. Zo zijn er gepantserde boten aanwezig die met boordkanonnen uitgerust zijn. Ook is het mogelijk om te paard ten strijde te trekken.

Tot slot worden Behemoths geïntroduceerd. Dat zijn gigantische voertuigen die niet alleen zwaar gepantserd zijn, maar ook grof geschut bieden. De Behemoth is er om het tij te keren en is alleen voor de verliezende partij beschikbaar wanneer de achterstand op de dominerende partij wel erg groot wordt. Afhankelijk van de map is er de zeppelin Airship L30, de stoomlocomotief Armored Train en het slagschip Dreadnought. In de downloadbare uitbreiding They Shall Not Pass wordt daarnaast de tank Char 2C toegevoegd.

Season pass en DLC

Battlefield 1 krijgt vier uitbreidingen en veertien kleinere DLC-pakketten. Eigenaars van een Premium Pass krijgen daarnaast twee weken eerder toegang tot de content van de uitbreidingen. Een Premium Pass kost 49 euro.

They Shall Not Pass

Battlefield 1 - They Shall Not Pass DLC voegt om te beginnen een nieuwe modus toe. Frontlines is een combinatie van Conquest en Rush. Daarnaast is Operations met twee nieuwe campagnes uitgebreid en zijn er vier nieuwe maps. Ook zijn er in de eerste uitbreiding voor Battlefield 1 nieuwe wapens en voertuigen te vinden, maar maakt bovenal de Char 2C-tank zijn debuut als Behemoth. De Elite Classes wordt met de Trench Raider uitgebreid die gespecialiseerd in man-tegen-mangevechten is. Tot slot maakt het Franse leger zijn opwachting. They Shall Not Pass is vanaf 28 maart 2017 verkrijgbaar.

Inmiddels is ook meer bekend over de andere Battlefield 1 downloadbare uitbreidingen. In the Name of the Tsar voegt het Russische leger toe en speelt zich in het ijskoude Oostfront af. In Turning Tides trek je onder meer naar België en staat vooral in het teken van amfibische oorlogsvoering. Tot slot laat Apocalypse je de meest beruchte gevechten uit de Eerste Wereldoorlog beleven.

Systeemeisen

Minimale systeemeisen

 • OS: 64-bit Windows 7, Windows 8.1 en Windows 10
 • Processor: AMD FX-6350 en Intel Core i5 6600K
 • Geheugen: 8GB RAM
 • Grafische kaart: AMD Radeon HD 7850 2GB en Nvidia GeForce GTX 660 2GB
 • DirectX: 11.0 ondersteunende videokaart
 • Internetverbinding: 512 KBPS of een snellere verbinding
 • Harde schijf ruimte: 50GB

Aanbevolen systeemeisen

 • OS: 64-bit Windows 10
 • Processor: AMD FX 8350 Wraith en Intel Core i7 4790
 • Geheugen: 16GB RAM
 • Grafische kaart: AMD Radeon RX 480 4GB en Nvidia GeForce GTX 1060 3GB
 • DirectX: 11.0 ondersteunende videokaart
 • Internetverbinding: 512 KBPS of een snellere verbinding
 • Harde schijf ruimte: 50GB

Speciale edities

Electronic Arts brengt uiteindelijk drie edities uit:

Standard Edition

 • Game

Early Enlister Deluxe Edition

 • Game
 • Vijf Battlepacks
 • Hellfighter Pack
 • Red Baron Pack
 • Lawrence of Arabia Pack
 • Early Access vanaf 18 oktober

Collector's Edition (*alleen via Amazon)

 • Game
 • 35 centimeter hoge figurine
 • Steelbook
 • Poster
 • Patch
 • Kaartspel
 • Postduifbuisje met exclusieve DLC

Read this next