Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Scarecrow en Arkham Knight doen The Joker vergeten

Let op! Dit artikel bevat spoilers.

Let op! Dit artikel bevat spoilers als je Batman: Arkham Asylum en Batman: Arkham City nog niet gespeeld hebt.

The Joker is dood. Met een sinistere grijns op zijn gezicht ligt hij roerloos op de grond van het Monarch Theatre, waar de psychopathische clown zojuist zijn laatste adem heeft uitgeblazen. Batman loopt vervolgens met The Jokers levenloze lichaam in zijn armen naar buiten. 'Joker The Immortal' pronkt op de gevel van het theater. Een ironische verwijzing naar zijn slotvoorstelling. "Batman, wat is er gebeurd?", vraagt politiecommissaris James Gordon. De gemaskerde kruisvaarder zwijgt en loopt langzaam weg.

Het is het onthutsende einde van Batman: Arkham City. Batman was ondanks hun beladen verleden bereid The Joker te redden. Het flesje tegengif op het chemische goedje Titan lag echter aan diggelen op de grond. Eigen schuld, dikke bult. Maar geen Luke Skywalker zonder Darth Vader en geen Harry Potter zonder Voldemort. Dus hoe moet 'Bats' in Batman: Arkham Knight zonder zijn ultieme aartsvijand verder?

Er is een flinke kandidatenlijst om de vacature van antagonist op te vullen. Is het Oswald Chesterfield Cobblepot a.k.a. Pinguin die de macht grijpt? Weet Two-Face weer genoeg man op te trommelen? Of is het de rancuneuze Harley Quinn, die Batman het liefste drie meter onder de grond stopt? Al deze slechteriken zijn in het laatste deel van Rocksteady Studios' Arkham-trilogie vertegenwoordigd. Het is echter Scarecrow die het machtsvacuüm in het post-Joker tijdperk opvult.

Bekijk op YouTube

Serieus, een vogelverschrikker? Het leverde in Batman: Arkham Asylum in ieder geval een van de meest memorabele passages op. Door Scarecrows hallucinerende Fear Toxin beleeft Batman zijn grootste nachtmerries en belandt hij meerdere malen in een psychedelische setting. Als kleine Bruce ziet hij zijn ouders dood in een steegje liggen en kijkt hij later tegen de grafsteen van niemand minder dan zichzelf aan. Terwijl uit elkaar gerukte delen van het gekkenhuis het decor vormen, probeert een reusachtige Scarecrow de nietige superheld te verpletteren. Het is één grote mindfuck.

Scarecrows sterkste wapen is dus angst en paniek zaaien. Het alter ego van dr. Jonathan Crane is een typisch gevalletje van 'moeilijke jeugd'. Hij weet het uiteindelijk tot professor in de psychologie te schoppen, maar zijn controversiële experimenten met fobieën kosten hem uiteindelijk zijn baan bij Gotham University. Door zijn obsessie voor angst belandt Crane uiteindelijk op het verkeerde pad. In Batman: Arkham Knight is Gotham City volledig in de greep van Scarecrows angstgas. Van psycholoog naar psychopaat dus.

De sadistische vogelverschrikker krijgt daarbij de hulp van meerdere misdadigers. Naast Pinguin, Two-Face, Harley Quinn en hun bendes maken in ieder geval ook The Riddler, Poison Ivy en Firefly hun opwachting. Hoe meer schurken, hoe meer vreugd. Maar Scarecrow heeft nog een troef achter de hand. Rocksteady Games heeft samen met DC Comics speciaal voor deze game een nieuw personage ontwikkeld: Arkham Knight.

Het gaat zoals de titel wellicht doet vermoeden dus niet om de zoveelste pseudoniem voor Batman. Het gaat in dit geval om een debuterende vijand. Arkham Knight is de tegenhanger van de Dark Knight. Hij is het gemilitariseerde evenbeeld van Batman. De letter 'A' pronkt op de borstkas van zijn high tech suit en Arkham Knight is net als Batman niet vies van geavanceerde speeltjes. Wat hem vooral interessant maakt, is dat hij onze superheld door en door kent. Is het de mysterieuze stalker Hush, de voormalige Robin Jason Todd of maakt toch The Joker zijn comeback? Het zijn mooie tijden voor aluminiumhoedjes met puntoren dragende complotdenkers.

Met zoveel vijanden staat de notoire Batman er echter niet alleen voor. Naast de nodige gadgets maakt ook de befaamde Batmobile eindelijk zijn opwachting. Met ruim honderd kilometer per uur door de bebouwde kom scheuren en vervolgens met een 60mm-kanon vijandelijke voertuigen aan gort schieten. Gewoon omdat het kan. Daarnaast krijgt Batman ook in de vorm van vlees en bloed bijstand. Dit keer kan de vleermuizenman tijdens de gevechten de hulp van Catwoman, Nightwing of Robin inroepen. Ook 'frenemy' Azrael is van de partij, alleen is zijn rol nog onbekend. Of is hij misschien...?

Batman: Arkham Knight speelt zich ongeveer een jaar na de gebeurtenissen van Batman: Arkham City af. Gotham City beleeft zijn wederopbouw, maar is verre van veilig. Vijanden komen en vijanden gaan namelijk. The Joker schittert in afwezigheid, maar Scarecrow, Arkham Knight en een leger criminelen staan klaar om zijn erfenis op te eisen. En dat is maar goed ook. Er is namelijk niets zo heerlijk als een vleermuizenpak aan te trekken en tuig genadeloos hard in elkaar te stompen. It's good to be Bat!

Batman: Arkham Knight is vanaf 23 juni verkrijgbaar op de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Batman: Arkham Asylum

PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, PC

Batman: Arkham City

PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, PC

See 1 more

Batman: Arkham Knight

PS4, Xbox One, PC

Related topics
Over de auteur
Yvo Kieviet avatar

Yvo Kieviet

Taalfirtuoos

Overdag kantoorslaaf, 's nachts superheld. En tussendoor ook nog eens fervent gamer. Heeft overigens een bloedhekel aan bakfietsen.
Reacties