Skip to main content

Babylon's Fall lijkt onvermijdelijk

Staat op losse schroeven.

Square Enix en Platinum Games werken al een tijdje samen aan Babylon's Fall, maar er was nog niet heel veel duidelijk over de hack-and-slashmultiplayergame. Toch werd de game op de achtergrond flink getest en zijn we inmiddels al bij de derde bètatest aangeland. Daarin zou de waardevolle feedback van de community moeten zijn verwerkt, maar deze derde bèta toont vooral een game die nog op losse schroeven staat.

Bekijk op YouTube

Babylon's Fall springt meteen in het oog. De game gebruikt een grafische filter die hem een unieke stijl geeft, alsof hij met olieverf op canvas is geschilderd. Er zijn momenten dat het effect goed werkt, vooral wanneer je in de hub over het water tuurt. Echter is het effect te sterk, zelfs al is het na de vorige bèta reeds verminderd. Daardoor zijn de graphics vooral in de achtergronden wazig en gaat er kleurdiepte verloren. Ook beweegt er constant een texture over het scherm om te tonen dat de game zich op een schilderscanvas afspeelt, wat afleidend werkt. Regen ziet er al helemaal niet goed uit. Juist hetgeen wat Babylon's Fall een uniek uiterlijk geeft, lijkt dus tegelijkertijd de presentatie te dwarsbomen.

Tijdens de bèta zijn er zes speelbare levels. Met een groep van maximaal vier spelers loop je in die levels door lineaire gangen naar het volgende 'chapter', oftewel gevechtsarena. Na ongeveer vijf arena's is het level alweer voorbij en keer je terug naar de hub met een handjevol Relics, waar nieuwe loot uit komt. Qua omgevingen is er nauwelijks diversiteit en de levels bevatten ogenschijnlijk geen willekeurig gegenereerde elementen, wat mogelijk de herspeelbaarheid op lange termijn schaadt. Maar aangezien de game daily challenges bevat zoals missies herspelen, ontkom je wellicht niet aan meermaals die levels doorlopen.

De combat weet tijdens deze bèta ook nog niet te overtuigen. Je draagt vier wapens bij je: een voor je 'light attack', een voor de 'heavy attack' en twee voor je 'specials'. Er zijn dus vier aanvalsknoppen die verder geen combo's met elkaar maken. Aanvallen hebben nauwelijks visuele impact en vijanden reageren amper. Bovendien vreten niet alleen je specials aan je MP-balk, maar ook je 'dodge roll'. Het hoge tempo van de combat wordt daardoor steeds onderbroken voor een adempauze. De vier wapens lijken het gevechtssysteem bovendien nodeloos complex te maken, terwijl het gebrek aan visuele feedback de combat op dit moment te weinig bevredigend maakt. Er is dus nog werk aan de winkel.

Bovendien lijkt het power level van je uitrusting weinig effect te hebben. Elk level vereist een minimale 'gear score'. Zit je daar al met een enkel punt onder, dan doen al je wapens over het algemeen maar één punt schade. Ga je echter met een gear score van 30 terug naar het allereerste level, lijkt het alsnog alsof je amper sterker bent geworden. De gear score lijkt daardoor een arbitrair nummer om je voortgang te blokkeren, vooral ook omdat het voorvalt dat een item met een hoger level aanzienlijk lagere statistieken heeft. Nu lijk je een afweging te moeten maken tussen goede stats of een hogere gear score, wat de vraag oproept wat er nu feitelijk toe doet.

Ook de gebruikersinterface roept vraagtekens op. Elk wapen heeft speciale skills, maar die worden niet uitgelegd. Elk stuk uitrusting heeft daarnaast een Enchantment, maar om te begrijpen wat die doet moet je naar een afzonderlijk menuscherm. De Enchantments hebben bovendien ellenlange namen, dus inhet menu moet je scrollen voordat je het belangrijkste deel van die naam kunt lezen. Een duidelijk overzicht van alle actieve enchantments is momenteel evenmin voorhanden. Daarnaast kun je na een missie overbodige items in bulk verkopen, maar bij de merchant achteraf kan het slechts één voor één. Als dit zo blijft, wordt Babylon's Fall bijzonder onvriendelijk om mee om te gaan.

Deze closed bèta bevat slechts een deel van de uiteindelijke gameplay. Omdat de bèta geen tutorial heeft, is het mogelijk dat niet alles rond de gevechtssystemen duidelijk is. Ook laten trailers meer diversiteit in de levels en 'armor sets' zien. De uiteindelijke game heeft tevens een verhaal dat de levels aan elkaar knoopt. Anderzijds is Babylon's Fall een liveservicegame en moeten alle elementen genoeg bieden wil de game een lang leven genieten. Uiteindelijk blijft het afwachten tot Babylon's Fall al zijn kaarten op tafel legt, maar op dit moment oogt de content erg mager voor een liveservicegame.

Babylon's Fall weet nog niet te overtuigen. Momenteel lijkt het gevechtssysteem nodeloos complex en tegelijk te monotoon, tonen de levels in de bèta geen variatie en is de gebruikersinterface simpelweg onvriendelijk. Het is nog niet duidelijk wanneer de game uitkomt of wat de volledige versie nog meer te bieden heeft, maar zonder een stevigere fundering is de val van Babylon's Falls haast een feit.

Read this next