Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Awesomenauts Review

Ruimtesaga in 2D.

Awesomenauts speelt zich af vijf jaar na de toekomst in een ver gelegen ruimtestelsel. De set-up is dat twee rivaliserende mijnbouwbedrijven, respectievelijk rood en blauw gekleurd, elkaar het daglicht niet gunnen. Daarom huren ze beide een stel huurlingen in om hun mijnbasis, die gemakshalve op wandelafstand van elkaar liggen, te verdedigen.

Awesomenauts valt in essentie te omschrijven als een DOTA-achtige game. De opdracht van je team bestaat er in om de vijandige basis te vernietigen. Deze basis wordt echter verdedigd door enkele geautomatiseerde turrets, die je herleiden tot gehakt wanneer je te dicht komt. Vanuit jouw basis spawnen er om de paar seconden een tweetal geautomatiseerde drones, wiens schild je tijdelijk beschermt om dicht genoeg te komen bij de turret om wat schade aan te richten. Zo moet je, ongeacht aan welke kant van het 2D slachtveld je staat, er dus samen met je team voor zorgen dat de drones beschermt worden om geleidelijk aan de verdedigingsmechanismen van de vijand uit te schakelen.

Deze basedefence gamemode is de enige in de game. En meer hoeft de game er ook niet te hebben. De variatie zit hem in de verschillende maps. Deze voegen verschillende tactische elementen toe om het geheel spannend te houden. Zo heeft iedere map een andere platform layout, waardoor het goed kunnen timen van springen en landingen belangrijk wordt. Daarnaast zal je op één map geconfronteerd worden met een ras van ruimtemonsters die, wanneer je ze omlegt, extra levenskracht en punten opbrengen. Een andere 'maphazard' bestaat uit een ondergrondse worm die je aanvalt wanneer je te lang op één specifieke plaats blijft staat.

Iedere sessie laat zes spelers, twee teams van elke drie mensen, toe om het tegen elkaar op te nemen, zowel on- als offline. Aan het begin van elk spel mag je kiezen tussen één van zes verschillende personages met elk verschillende speelstijlen. Je zou kunnen zeggen dat die allemaal afgeleiden zijn van een gameheld archetype: de heavy, de soldaat, de mage, de assassin, … En toegegeven, we kunnen ons de laatste keer niet herinneren dat we zo onder de indruk waren van de uitgesproken persoonlijkheden die in de gamepersonages verweven zitten. Heb je altijd al als een Russisch sprekende aap die lasers schiet willen spelen? Of als eens kikker met een afro die een wapenkanon heeft? Dan is dit een game voor jou. Ook is ieder personage voorzien van een passende stem en persoonlijkheid. Dit geeft de game een cartoonshow-achtig gevoel

Maar onder dit cartoony uiterlijk zit een diep upgrade systeem verscholen. Via de punten die je verzamelt door tegenstanders te doden of turrets uit te schakelen, kun je aan het begin van iedere spawn upgrades kopen in een winkel à la Counterstrike. Je kunt er je primaire wapens sterker maken, secundaire aanvallen kopen, maar ook enkele andere vaardigheden, zoals extra health, sneller lopen of health regeneration kopen en upgraden. Verschillende van de upgrades zijn pas beschikbaar wanneer je een hogere algemene rank hebt. En niettegenstaande dat hele upgrade systeem wel toedraagt op het tactische vlak - in welk soort vaardigheid, afhankelijk van mijn speelstijl en personage investeer ik mijn punten - zorgt het tegelijk toch voor een zekere verstoring van de balans.

Logischerwijs speel je naarmate je steeds hoger groeit in levels, steeds betere upgrades vrij. Hierdoor ontstaat er een soort oneerlijkheid tegenover nieuwere spelers, die nog niet de volledige lijst ter beschikking hebben. Onoverwinnelijk zul je niet zijn als je een hoger level hebt, maar het betekent wel dat anderen iets harder hun best moeten doen.

Onder het cartoonachtige uiterlijk van Awesomenauts gaat een heel strategische game schuil. Velen zullen komen voor de leuk vormgegeven personages, ieder met zijn eigen persoonlijke trekken, en andere zullen blijven voor de diepere gameplay die onder de motorkap te vinden is. En met de belofte van extra speelbare personages kunnen we deze game enkel meer aanraden.

De review van de Awesomenauts doorgenomen, en je hebt wel zin om het spel in huis te halen? Dat kan want de game is nu verkrijgbaar op PSN en Xbox Live Arcade!

8 / 10

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Getagged als

Reacties

More Reviews

Meest recente artikelen