Picture of Randolf Bouwma

Randolf Bouwma

Typemachine

Schrijft de hele dag, elke dag. Geregeld over games en het liefst nog op papier. Vervangt dan ook nog steeds inktlinten. Ding!

Featured articles

FIFA 18, Dota 2, PlayerUnknown's BattleGrounds en Rocket League overtreden de Nederlandse gokregels door lootboxes aan te bieden waarvan de inhoud voor echt geld door te verkopen is op externe marktplaatsen. Dat meldt de Nederlandse Kansspelautoriteit vandaag.

Met Assassin's Creed Origins heeft Ubisoft een spelwereld neergezet waar je maar niet genoeg van krijgt. Na tientallen uren in de hoofdgame en daarna nog in The Hidden Ones te hebben gestoken, blijft het virtuele Egypte lonken. Met Curse of the Pharaos geeft de ontwikkelaar je nogmaals reden om de zinderende zandvlaktes en al zijn gevaren te trotseren. Deze uitbreiding is een stuk omvangrijker dan The Hidden Ones, met een grotere focus op het bovennatuurlijke aspect van het Egyptische geloof. Dat vertaalt zich uiteindelijk meer naar de setting dan naar de gameplay, die bovenal vertrouwd blijft.

Square Enix brengt nog tot in 2019 nieuwe downloadbare uitbreidingen uit voor Final Fantasy 15, waarvan er dit jaar drie op het programma staan. Dat verklaren de producenten van de game in een interview met de Japanse site Dengeki Online.

Kameraadschap is een belangrijk thema in de Final Fantasy-games. Al sinds het eerste deel is het concept van een party uitbouwen onlosmakelijk met de RPG-serie verbonden. Nu vertaalt die aanpak zich ook naar de Dissidia-reeks. In Dissidia: Final Fantasy NT zijn gevechten niet langer 1-op-1, maar 3-versus-3. De vraag is nu of de focus op teamwork ook in deze fighting-spinoff iets toevoegt, of dat het een al chaotisch concept niet alleen maar onoverzichtelijker maakt.

Sony maakt bekend dat de soundtrack van Shadow of the Colossus wordt uitgebracht op vinyl, uit de stal van iam8bit. Dat bedrijf specialiseert zich in LP's van game-soundtracks, waaronder eerder ook The Last Guardian, Journey, Cuphead en Persona 5.

Horrorgames associeer je niet snel met een open spelwereld. Vaak is er sprake van een strakke regie, zodat de opbouw naar schrikmomenten helemaal juist is afgesteld. Daar is niets mis mee, want dat is nu eenmaal de aard van het beestje. Toch pakt ontwikkelaar Tango Gameworks het met The Evil Within 2 anders aan. In dit vervolg staan open gebieden en keuzevrijheid voorop, wat des te opvallender is als je de uiterst lineaire voorganger hebt gespeeld. Je wordt niet tot een bepaalde speelstijl gedwongen, maar kiest je eigen pad. Die visie sijpelt in allerlei onderdelen van de game door. Maar met succes?

FeatureDissidia: Final Fantasy NT is even complex als chaotisch

Maar toch niet zo ingewikkeld als het lijkt.

In Dissidia: Final Fantasy NT gaan bekende Final Fantasy-personages met elkaar op de vuist in nostalgische levels, terwijl op de achtergrond een blik vol remixes uit geliefde soundtracks wordt opengetrokken. Ongegeneerde fanservice dus. Noem het gerust Super Smash Bros. ŕ la Square Enix. De door Team Ninja (Dead or Alive, Ninja Gaiden) ontwikkelde vechtgame is al sinds 2015 in Japanse arcadehallen te vinden en komt begin 2018 tevens voor de PlayStation 4 uit. Voor het eerst kan ook het Westen aan de slag met de game.

Huurling Cole Black is in de war. Nadat het op het nippertje mislukt om het leven van een ontvoerde vrouw te redden, verliest hij de grip op de realiteit. Terwijl hij gedwongen wordt een VR-headset te dragen die hem zijn herinneringen opnieuw laat beleven, hangt hem één vraag constant boven het hoofd: 'Wat is echt?' Daarop vind je antwoord in Get Even van The Farm 51, de Poolse studio die eerder voor Painkiller: Hell & Damnation verantwoordelijk was. Get Even blijkt een game met zoveel verschillende gezichten dat zelfs de eigen makers moeite hebben om het te classificeren.

Sony toont tijdens de E3 nieuwe gameplay van God of War. Daarin staat de relatie met zijn zoontje centraal. Naarmate de game vordert, leert hij telkens meer vaardigheden en wordt hij een handigere partner tijdens gevechten.

Sony maakt tijdens zijn E3-conferentie bekend dat Shadow of the Colossus wordt overgezet naar de PlayStation 4. De port is is ontwikkeling bij Bluepoint Games, die eerder het origineel ook al overzette van de PlayStation 2 naar de PlayStation 3.

Tokyo RPG Factory werkt aan Lost Sphear

Spirituele opvolger van I Am Setstuna.

Uitgever Square Enix en ontwikkelar Tokyo RPG Factory onthullen Lost Sphear, een JRPG die in 2018 voor de pc, PlayStation 4 en de Nintendo Switch lanceert. Eerder werkte hetzelfde team aan I Am Setsuna. Dit keer komt de game niet alleen digitaal maar ook fysiek uit.

Xbox Game Pass - Prijs, alle games, hoe het werkt

Onbeperkt toegang tot honderden Xbox-games.

Xbox Game Pass is een nieuwe abonnementsdienst waarmee je voor een vast bedrag per maand toegang krijgt tot meer dan 100 games. Op z'n Neflix, dus. Maar er zijn belangrijke verschillen, zoals je hieronder leest.

Release Far Cry 5 bekend

Als ook een hoop info over de gameplay.

Ubisoft maakt bekend dat Far Cry 5 op 27 februari 2018 lanceert voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

De releasedatum van Far Cry 5 is vastgesteld op 27 februari 2018 en de first-person shooter speelt zich af in een hedendaags Amerika. De game is in ontwikkeling voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Uitgever NIS America onthult dat Ys 8: Lacrimosa of Dana vanaf 15 september in Europa verkrijgbaar is. De actie-RPG lanceert dan voor de PlayStation 4 en de PlayStation Vita. De Vita-versie is sinds juli 2016 uit in Japan, de PlayStation 4-versie sinds afgelopen februari.

Microsoft maakt bekend dat de abonnementsdienst Xbox Game Pass op 1 juni aanstaande lanceert. Voor een vast bedrag per maand krijg je daarmee toegang tot meer dan honderd games. Als je Xbox Live Gold-lid bent, kun je jezelf nu al aanmelden om er gelijk mee aan de slag te gaan.

Eerste Vorige