Picture of Nathan Van Coillie

Nathan Van Coillie

Biersommelier

Vanaf zijn bureau spuit Nathan meningen over games, literatuur, films en muziek, plant hij afrekeningen tegen taalbarbaren en geeft hij commentaar op snookerwedstrijden... aan zichzelf.

Featured articles

Overcooked 2 onthuld

Het gerecht is in augustus klaar.

Overcooked 2 is onthuld tijdens de E3-livestream van Nintendo. De game komt op 7 augustus uit voor de Nintendo Switch.

Rapture Rejects onthuld

Top-down battle royale game van Galvanic Games.

Rapture Rejects is onthuld op de PC Gaming Show van de E3. De titel is een battle-royalegame in top-downvorm gebaseerd op de webcomic Cyanide & Happiness.

Van een malle bananenrepubliek naar de ruimte: ontwikkelaar Haimimont Games levert met Surviving Mars een alternatieve citybuilder af na jarenlang de Tropico-games te ontwikkelen. Een geheel vrije sandboxervaring - binnen de beperkingen van het buitenaardse landschap - moet elke playthrough uniek maken, waarin verhalende elementen met een scifi-inslag aan bod komen. Naar aloude Hollywoodtraditie zou het geen sciencefiction zijn zonder een paar problemen.

De fantasyboardgame omgevormd tot een viscerale hack-and-slasher Vermintide is terug. Met Warhammer: Vermintide 2 wil ontwikkelaar Fatshark tonen dat hij de kritieken na de originele game ter harte heeft genomen. Vermintide 2 moet namelijk meer variatie en een nieuw progressieysteem bieden, zonder aan de essentie van de gameplay te raken. Verwacht je dus aan meer van hetzelfde, maar met de nodige aanpassingen om je eigen ding te doen.

Prequels zijn rare beestjes. Je weet al welke feiten erop volgen en het gevaar dat ze meer vragen stellen dan oplossen loert om de hoek. In het beste geval geeft een prequel je meer inzicht in de gebeurtenissen van een originele titel. Op die manier levert Deck Nine met Life is Strange: Before the Storm een game met twee gezichten af. Je hebt het gevoel dat er heel wat onderbelicht blijft, maar je leert Chloe Price als personage beter dan ooit kennen.

In de eerste episode van Life is Strange: Before the Storm leer je de iets jongere, maar al even rebelse Chloe kennen en maak je kennis met de haast mythisch geworden Rachel Amber. In Episode 2 gaat het vooral om hun ontluikende relatie, en welke kant die nu eigenlijk op gaat. Aan het begin krijg je meteen de kans om Rachel en haar loyaliteit voor je te winnen, waarbij de nieuwe Backtalk Challenge opnieuw van belang is. Het is veelbelovend voor de rest van de episode, maar bovenal voor de sterkte van hun vriendschap.

Hoeft het nog te verbazen dat Sports Interactive elk jaar een iets betere voetbalmanagementsimulator wil maken? Nee, en daarom ligt de focus in Football Manager 2018 op een uitbreiding van de artificiële intelligentie via een element van groepsdynamiek. Daarnaast heeft de ontwikkelaar aparte, maar cruciale onderdelen aan de gebruikersinterface toegevoegd. Die geven je een helder overzicht, maar verhogen niet meteen de efficiëntie waar je op hoopt.

Als Chloe in Life is Strange: Before the Storm vastberaden op haar doel af gaat, lijkt het alsof de wereld van jou is. Met haar meedogenloze gespot breng je mensen op andere gedachten. Iedereen die je dwarsboomt, moet eraan geloven. Je trekt je niets aan van wat anderen denken, en doet wat je hartje verlangt. De toon is meteen gezet. Ontwikkelaar Deck Nine wil namelijk alle facetten van de stoere Chloe laten zien en haar personage volledig uitdiepen.

Na het zinderende tweede seizoen van The Walking Dead blijft Clementine met baby A.J. vrijwel als enige overlevende over. Daarmee zet Telltale Games de toon voor een verdere persoonlijke ontwikkeling van die opgroeiende meid. In A New Frontier neemt de ontwikkelaar zich wel voor om het naar de zin te maken van zowel oudgedienden van de reeks als nieuwkomers. De gekende elementen van de formule blijven behouden, maar dat brengt zowel plus- als minpunten met zich mee.

De tijd heeft na het indrukwekkende einde van seizoen twee niet stilgestaan, en de horde zombies evenmin. Daarom brengt Telltale Games het onvermijdelijke derde seizoen van The Walking Dead uit. De ontwikkelaar probeert daarbij nieuwe spelers bij de reeks te betrekken en veteranen een vloeiend vervolg op het voorgaande seizoen te geven. De basis is onveranderd en vintage Telltale, maar het resultaat oogt toch fris en weet daardoor het déjŕ-vugevoel te vermijden.

De originele Killing Floor dateert alweer van 2009. Ontwikkelaar Tripwire Interactive bracht het vervolg in april 2015 op Steam Early Access uit. Sindsdien zijn er drie grote content-updates geweest. Wat kun je in de aanloop naar de release van Killing Floor 2 verwachten? De vijf belangrijkste dingen lees je hier.

Onderzoek alles en behoud het goede: het zou dit jaar het motto van Sports Interactive kunnen zijn. De ontwikkelaar doet namelijk opnieuw een gooi naar het maken van de beste voetbalmanagementsimulator. In Football Manager 2017 zitten de veranderingen hem nu in de details. Je moet een gigantische hoeveelheid informatie keurig verwerken, en daarom is de interface erop gericht om snel alles te zien en af te handelen. Voorts moeten een verhoogde artificiële intelligentie, verbeterde graphics tijdens de matchen en meer interactie aan het realisme bijdragen.

Het verlies van een geliefde en de emotionele verwerking daarvan ervaren: dat stelt ontwikkelaar Sassybot met Fragments of Him voorop. Je leert Will kennen, een jongeman die het slachtoffer van een verkeersongeval werd. In de game deel je in de kleine levensgebeurtenissen en overpeinzingen van drie nabestaanden: zijn partner Harry, eerste vriendin Sarah en grootmoeder Mary. De nadruk ligt niet op gameplay, maar op minimale interactie met de omgeving, korte dialogen en gedachten.

Eerste Vorige