Skip to main content

Aten Phantom-S UC410: muis/toetsenbord-adapter voor consoles review

Bloed, zweet en tranen.

Hoeveel uur ik ook in shooters op de console steek, ik kan het met pijn in mijn hart nooit helemaal omarmen. Het wrange gevoel van het gemis van de heilige tandem muis plus toetsenbord overheerst na elk potje dat ik speel. Komt het je bekend voor? Dan is de Aten Phantom-S UC410 wellicht de oplossing, die onder meer verkrijgbaar is bij Allekabels.nl. Met deze adapter sluit je namelijk je muis en toetsenbord aan op je PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 of Xbox One. De controller kan voor shooters aan de kant, leest de verpakking. Dat klinkt veelbelovend, dus aansluiten en knallen maar!

Of toch niet? De Phantom-S UC410 ziet er met zijn bedrukking robuust uit en nodigt dan ook uit om snel mee aan de slag te gaan. Maar al snel stuit ik op het eerste probleem. Gamen op een console doe ik onderuit gezakt op de bank met een controller in mijn jatten. En voor pc-gaming schuif ik netjes aan mijn bureau en gebruik ik een muis en toetsenbord. Maar hoe breng ik deze twee werelden samen? De salontafel aanschuiven levert al snel een oncomfortabele bochel op. Met frisse tegenzin verlaat ik daardoor de bank en installeer ik me achter mijn bureau.

Eenmaal gesetteld merk ik in-game duidelijk het verschil met een controller. Zo speel ik als eerste Destiny en trakteer ik vijanden achter elkaar op headshots met een sniper rifle. Iets waar ik met een controller alleen maar kan van dromen. Ook in Battlefield 4 herleven oude pc-tijden. Zo manoeuvreer ik mijn Apache moeiteloos tussen de boomtoppen door en maak ik eindelijk weer eens het leven van de grondtroepen zuur. In tegenstelling tot de deze shooters werkt de besturing in Call of Duty: Advanced Warfare echter weer een stuk minder accuraat.

Het is dus duidelijk dat elke game anders speelt en daardoor weer andere instellingen vereist. Prettig is dat Aten hier rekening mee heeft gehouden en je elke setting van een game aan de eerste acht F-toetsen kan binden. Voor de duidelijkheid, dit doe je dus op je pc. Dankzij de bijgeleverde software koppel je elke knop van de controller aan een toets van het toetsenbord of muisknop naar keuze. Ook kun je gevoeligheid, acceleratie, dpi en deadzone van de muis naar hartenlust aanpassen. Dat blijkt dan ook geen overbodige luxe te zijn, want de muissnelheid staat standaard veel te laag.

Na een aantal potjes met muis en toetsenbord valt op dat het spelen van shooters me beter afgaat dan met een controller. In dat opzicht doet de Phantom-S UC410 voor iemand met ruime pc-ervaring zijn werk naar behoren. Maar toch is de besturing niet zo direct als op de pc. Het richten werkt vrij nauwkeurig, maar wanneer je snel om je lengte-as moet draaien (bijvoorbeeld als je in je rug wordt beschoten) kost het aanzienlijk meer tijd. Je bent daardoor vooral de klos in kleine hectische deathmatch-maps waar het om reflexen draait.

Daarnaast zijn er een aantal randzaken die de game-ervaring verstoren. De enige manier om de instellingen direct door te voeren is deze door middel van het stuurprogramma op de pc te simuleren. Gamen zonder connectie met een pc is hierdoor onmogelijk, waardoor de term 'plug and play' wel erg serieus genomen wordt. Mijn bureau is inmiddels noodgedwongen veranderd in een wildgroei aan snoeren, kastjes én randapparatuur, waardoor het authentieke consolegevoel inmiddels als sneeuw voor de zon verdwenen is. Het is omslachtigheid wat de klok slaat.

Berichtje sturen naar je consolevrienden? Dan kan natuurlijk niks op tegen het gebruik van een toetsenbord. Dit is dus bij uitstek het beste alternatief voor het eeuwige gehannes met een controller. Althans, dat zou het moeten zijn. Je navigeert namelijk met de pijltjes naar de gewenste letter om ze vervolgens met de spatiebalk te bevestigen. Je kan het toetsenbord niet gebruiken om te typen. Tenminste, niet zoals je zou willen.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de barre installatietocht die vooraf gaat. In de draak van een handleiding staat een webadres waar je de benodigde software kunt downloaden. Er staan tientallen Aten-producten in de lijst, maar de Phantom-S UC410 schittert in afwezigheid. Na wat speurwerk kom je uiteindelijk op de productpagina van Phantom-S, waar je vervolgens verplicht wordt met Facebook in te loggen. Geen Facebook-account? Dan heb je simpelweg pech gehad.

Het zip-bestandje levert uiteindelijk twee uitvoerende bestanden: software om de Phantom-S UC410 in te stellen en firmware om de hardware up te daten. Om je een strip kalmeringstabletten te besparen: het firmware-bestand is een hoax. Die werkt simpelweg niet. Doe ook geen moeite om een account van de support van de fabrikant aan te maken voor vragen, want ook daar kom je niet verder dan de aanmeldingspagina. Open het software-bestand en daar zit vervolgens ergens de firmware-installatie verstopt. Voor de rest geen vragen stellen, vertrouw me maar.

De adapter doet uiteindelijk wat het moet doen. Het zorgt ervoor dat je shooters op je console met muis en toetsenbord kan spelen. En ondanks dat de muis de besturing van shooters op de pc niet evenaart, komt het wel enigszins in de buurt. Maar daar is ook alles mee gezegd. Om tot die ervaring te kunnen komen, moet je namelijk het ongemak van de tergende installatieprocedures en jungle aan snoeren doorstaan. Je moet dan ook echt een oprechte aversie tegen het gebruik van een controller in shooters hebben om zestig euro uit te geven aan de Aten Phantom-S UC410.

De Aten Phantom-S UC410 is ons aangeboden door Allekabels.nl, waar je de adapter ook kan kopen. De adapter is getest op een PlayStation 4, maar werkt ook op een PlayStation 3, Xbox 360 en Xbox One.

Read this next