Skip to main content

ASUS ROG Zephyrus M16 (2023) review - De beste allrounder

Een ‘best of’ van ASUS.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
De ASUS ROG Zephyrus M16 (2023) is een fantastische allround laptop, die slimme truukjes van andere ASUS ROG-modellen overneemt.

De ASUS ROG Zephyrus M16 (2023) review van Carl kijkt of deze RTX 4090 en Intel Core i9 laptop waar voor zijn geld biedt.

De Nvidia GeForce RTX 4090 is ondertussen op de markt. Bijgevolg is ook een nieuwe lichting ASUS ROG-laptops uitgerust met die krachtpatser van een grafische kaart. De ASUS ROG Zephyrus M16 (2023) is er zo eentje. Nu grafische kaarten zo veelgezocht zijn is dit een vooruitzicht om vingers en duimen bij af te likken. Ik ging aan de slag met de GU604VY-configuratie van deze laptop.

Het uiterlijk van de ASUS ROG Zephyrus M16 (2023) sluit mooi aan bij de traditie van ASUS ROG. Het chassis is effen zwart en statig, met scherpe hoeken. De ventilatieroosters hebben een futuristisch en industrieel uiterlijk, met scherpe rasters. De speakers vormen esthetisch aangename ribbelstroken aan weerszijden van het keyboard, dat pal in het midden van het chassis staat. Het laatste opvallende element is het display achterop de laptop. ASUS ROG noemt deze technologie zelf AniMe Matrix, en in essentie zijn het grote pixels die beelden en animaties weergeven. Ideaal om je laptop een persoonlijke touch te geven, al draagt het wel bij tot de kostprijs en het relatief zware gewicht (waarover straks meer). Qua looks mag deze laptop er flink wezen.

ASUS ROG Zephyrus M16 (2023) review - Qua looks is dit een plaatje

Het display van de ASUS ROG Zephyrus M16 (2023) is subliem. ASUS geeft het de ROG Nebula HDR-branding. Dat vertaalt zich in een 16 inchscherm met een display ratio van 16:10 en een maximumresolutie van 2560 x 1600 (in feite 1440p voor dit schermformaat - wat ASUS ROG zelf op verwarrende wijze QHD+ noemt). Het display werkt met MiniLED-technologie met 1024 individuele dimming zones en dat levert een sublieme ervaring op. Het scherm is steeds onvoorstelbaar helder en blijft door de matte finish zelfs in een helverlichte omgeving bruikbaar - wat zeker niet altijd het geval was voor ASUS ROG-displays in het recente verleden. Het kleurenspectrum en de HDR-implementatie zijn bovendien uitstekend met een 100% DCI-P3-certificaat en een peak brightness van 1200 nits. Tot slot heeft het display een refresh rate van 240Hz en een responstijd van 3ms. Voor gaming is dit simpelweg een subliem scherm, waarmee je zowel razendsnelle competitieve games als meeslepende visuele parels op hun best kunt ervaren.

Onder de motorkap huist de ASUS ROG Zephyrus M16 (2023) een indrukwekkend arsenaal, als je voor de GU604VY configuratie gaat. Je beschikt dan namelijk over een Intel Core i9-13900H-processor, een Nvidia Geforce RTX 4090 16GB (145W), 64 GB aan DDR5 RAM, en 4 TB opslagruimte. Het veeleisende Control met ray-tracing ingeschakeld wist een relatief stabiele 60 frames per seconden te bereiken. Ook Microsoft Flight Simulator (een ware workout voor je CPU) op de hoogste settings haalde rond de 60 fps. Bijzonder indrukwekkend voor hardware die in het formaat van een laptop past.

Bekijk op YouTube

De bouwkwaliteit van de ASUS ROG Zephyrus M16 (2023) draagt bij tot diens premium ‘feel’, al zijn er wel enkele belangrijke zaken die je moet weten. Het chassis bestaat uit zeer robuust aluminium en ASUS ROG is er voor dit model in geslaagd om alle krakende of piepende onderdelen volledig te elimineren. Het keyboard is echter weinig opmerkelijk. Er is zo goed als geen auditieve of voelbare feedback bij het typen, en de actuatie is bijzonder kort. Dat staat in schril contrast met de fantastische keyboards die andere laptops van ASUS ROG soms wel hebben. Er is ook geen numpad - belangrijk voor wie de laptop ook voor productiviteitstaken zou willen gebruiken. Ook over de tracking pad valt weinig bijzonders te melden, behalve dat die een zeer groot speelveld biedt. De speakers blijven ongewijzigd tegenover vroeger. De kwaliteit is degelijk, maar begint wel achterop te hinken tegenover de audio van sommige concurrenten.

Vooral voor mobiel gebruik rijzen er enkele vragen rond de ASUS ROG Zephyrus M16 (2023). Dit topmodel weegt 2,3 kilogram, wat toch wel een flinke mastodont is als je van plan bent om je Zephyrus M16 ‘on the go’ te gebruiken. De oplader is bovendien bijzonder onpraktisch. Niet enkel is de omvang schrikwekkend, maar hij weegt bijna een volledige kilo. Ook wordt deze laptop enorm warm, vooral in het midden van het keyboard en waar het scharnier tussen het chassis en display zich bevindt. Het valt dus nog te bezien of je deze laptop zomaar op de trein op schoot neemt.

Toch valt er ook heel wat positief nieuws te melden indien je de laptop flexibel wilt gebruiken. Het oplaadpunt zit nu aan de verre linkerkant, wat de rest van je input-output (IO) opties vrijhoudt. Ook qua IO-opties in het algemeen zit het snor. Je krijgt twee USB-C-poorten (aan weerszijden van de laptop) die allebei data, video (DP 1.4) en 100W opladen ondersteunen. De HDMI-ingang ondersteunt de FDR 2.1-standaard, er is nog steeds een 3.5mm-jack, je hebt twee USB-A-ingangen, en er is een MicroSD-kaartlezer. Voor elk wat wils.

ASUS ROG Zephyrus M16 (2023) review - Heel wat IO-opties

De ASUS ROG Zephyrus M16 (2023) speelt leentjebuur bij andere ASUS ROG-modellen en neemt slimme bestaande designkeuzes over. Wanneer je de laptop opent, schuift het keyboard subtiel naar boven via de Ergolift-technologie van ASUS ROG (die je misschien wel kent van de Zephyrus Duo 16). Op die manier krijgt de ventilatie vrij spel en wordt ook de hoek voor het typen iets comfortabeler. Je kunt het display bovendien de volledige 180 graden plat leggen. En onder de motorkap vind je de zogenaamde ‘Pulsar full-width heatsink’ (een eerdere versie kon je in de Flow X16 vinden) met drie ventilatoren, radiatoren aan de zij- en achterkant, en een ‘heatsink’ die de hitte van zowel de CPU als GPU onder controle houdt. ASUS ROG neemt de beste elementen van andere modellen over en combineert ze hier op zeer geslaagde wijze.

De ASUS ROG Zephyrus M16 (2023) is een geweldige ‘allround’ gaming laptop. Het uiterlijk is zeer elegant en het ROG Nebula HDR-display is één van de beste schermen die ASUS ROG reeds heeft afgeleverd. De GU604VY-configuratie is met een RTX 4090 GPU en i9-13900H CPU een krachtpatser die zelfs de meest veeleisende games in toom houdt. Het gewicht en de hoge temperaturen maken dit niet de meest logische laptop om ‘on the go’ mee te nemen, maar de vele IO-opties en slimme designkeuzes maken veel goed. Een toplaptop.

Read this next