Skip to main content

ASUS ROG Strix SCAR 17 (2021) gaming laptop review - Droomhuwelijk tussen RTX 3080 en Ryzen 9 5900HX

Premium laptop, fenomenale prestaties.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
De ASUS ROG Strix SCAR 17 bundelt uitstekende specs, briljante audio, en een mechanisch keyboard in bijzondere looks.

De ASUS ROG Strix SCAR 17 (2021) review van Carl kijkt of de Nvidia GeForce RTX 3080 GPU en AMD Ryzen 9 5900HX CPU zorgen voor een goeie gaming laptop.

De gaming laptops van hardwareproducent ASUS focussen op hardcore gamers: dit zijn apparaten voor wie een passie heeft voor extreme prestaties en esports. De ASUS ROG Strix SCAR 17 doet wat dat betreft geen toegevingen. Met een Nvidia GeForce RTX 3080 als GPU, een AMD Ryzen 9 5900HX CPU en een 300Hz 3ms-scherm is dit een premium gaming laptop met absolute topprestaties.

Zelfs vooraleer je de ASUS ROG Strix SCAR 17 openklapt weet deze gaming laptop te intrigeren dankzij zijn asymmetrisch design. Dichtgeklapt is er een diagonaal vlak als scharnier tussen het scherm en chassis. Eenmaal opengeklapt zie je dat de rechte lijn van het scherm ook asymmetrisch is en onderbroken wordt door een 'cutaway'. Het geeft de laptop een uniek gestroomlijnd en geslaagd uiterlijk. De RGB-belichting onder de toetsen en onderaan het chassis versterken die bijzondere 'look' nog meer. Het enige echte minpunt bevindt zich rechts van het toetsenbord, waar het zwart van het chassis ophoudt en plots naar transparant bruin plastic overgaat. Door de bruine tint komen de witte componenten onder het plastic echter niet mooi over. Het idee om overal asymmetrie in te bouwen is interessant, maar hier uiteindelijk een vergissing. Buiten die ene bizarre esthetische misstap is dit echter een prachtig apparaat.

ASUS ROG Strix SCAR 17 (2021) review - Intrigerend design.

Over prachtig gesproken: qua specificaties weet de ASUS ROG Strix SCAR 17 absolute topprestaties uit games te persen. De combinatie van een Nvidia GeForce RTX 3080 GPU en een AMD Ryzen 9 5900HX CPU blijkt een droomhuwelijk. Op deze gaming laptop kun je Control met alle settings op maximum alsook de hoogste settings voor ray tracing bijna consistent aan 60 frames per seconde spelen. Ook qua productiviteit doet de ASUS ROG Strix SCAR 17 het bijzonder goed en zelfs veel beter dan de concurrentie. Zowel single-core- als multi-coretaken gaan indrukwekkend vlot. Deze Ryzen 9 5900HX laat gaming laptops met Intel Core i7- en i9-CPUs ver achter zich.

De keerzijde van de medaille is weliswaar de enorme hitte die de ASUS ROG Strix SCAR 17 uitstoot. Via de ASUS-app 'Armoury Crate' zag ik dat zowel de CPU als de GPU tijdens intense games temperaturen van rond de 80 graden Celcius bereikten. Vooral aan de achterkant en linkerkant van de gaming laptop vertaalt zich dat naar een onaangename warmte. Aan de rechterkant, waar je muis zit, valt het echter goed mee. En hoewel het midden van het keyboard ook erg warm wordt, blijft het hele gebied rond WASD koel. Echt problematisch wordt de hitte dus nooit, maar hou er wel rekening mee dat je deze gaming laptop niet zomaar kunt meenemen onderweg om te gamen op het openbaar vervoer.

Bekijk op YouTube

Het scherm van de ASUS ROG Strix SCAR 17 verantwoordt eveneens zijn status als premium gaming laptop. Mijn reviewexemplaar was uitgerust met een 1080p 300Hz-scherm (de andere versie van deze laptop heeft een 1440p 165Hz-scherm). Dankzij de indrukwekkende CPU en GPU kun je zo'n hoge framerates makkelijk halen bij titels als Valorant en Counter-Strike: Global Offensive. Net als bij de ASUS TUF DASH F15 levert ASUS dus een ideale gaming laptop voor esports af. Qua visuele presentatie maakt het scherm echter minder indruk. Ongeveer 77% van het DCI-P3-spectrum wordt bereikt, waardoor de kleuren ietwat simplistisch worden weergegeven. Ook de contrastratio en brightness zijn niet erg hoog, waardoor belichting in de ruimte waarin je zit al snel je gamesessie verpest. Het scherm is uiteindelijk dus zo-zo.

Praktisch gesproken is de ASUS ROG Strix SCAR 17 degelijk. Er zitten links twee USB 3.2 Gen 1 Type-A-poorten, en achteraan vind je nog zo'n poort, een USB 3.2 Gen 2 Type-C-ingang, een poort voor HDMI 2.0b en een RJ-45-poort voor een ethernetkabel. Het gebrek aan ondersteuning voor HDMI 2.1 is echter een minpunt voor een laptop met zo'n hoog prijspunt. Ook het gebrek aan webcam is opmerkelijk voor een laptop die ook sterk qua productiviteit presteert - zeker in tijden van COVID-19. Het aantal poorten en de types kunnen zeker door de beugel, maar voor de premiumprijs verwacht je nog meer.

ASUS ROG Strix SCAR 17 review - Het mechanische toetsenbord is een droom.

Tot slot heeft de ASUS ROG Strix SCAR 17 nog twee bijzondere pluspunten die een aparte vermelding verdienen. Ten eerste heeft deze gaming laptop een mechanisch toetsenbord. Dat is bijzonder zeldzaam voor gaming laptops en laptops in het algemeen, maar het blijkt de juiste keuze om deze laptop een unieke plaats tegenover zijn concurrenten te geven. Voor wie niet bekend is met mechanische toetsenborden: deze toetsen zorgen voor een onmiddellijke reactie (waardoor ze vooral geliefd zijn door wie veel moet typen) en maken een heerlijk klikgeluid. Sommige toetsen hebben trouwens een iets andere actuatie (voor meer uitleg: zie ons artikel met de beste gaming keyboards in 2021), zoals de spatiebalk die iets dieper ingeduwd kan worden vooraleer het geregistreerd wordt. Het enige minpunt aan dit fenomenale keyboard is de plaatsing van de trackpad. Die staat namelijk niet centraal, maar eerder links. Daardoor botst de muis van je hand er soms tegen terwijl je een game met WASD bestuurt. Bizarre keuze want er is meer dan genoeg plaats over aan de rechterkant van het chassis.

Ten tweede verdient het geluid van de ASUS ROG Strix SCAR 17 een vermelding. Gaming laptops hebben doorgaans speakers van gemiddelde of ondermaatse kwaliteit. Diegene die wel een goede kwaliteit van speakers hebben, kunnen dan weer vaak het volume van de zeer luide ventilatoren niet overstijgen (zoals bij de ASUS TUF DASH F15 het geval is). Niks daarvan hier. Deze premium gaming laptop heeft ook premium speakers, met indrukwekkende bassen, zeer genuanceerd geluid en ook een voldoende volume. De audiokwaliteit was zelfs zo degelijk dat ik puur op basis van de speakers redelijk accuraat kon zeggen waar tegenstanders in Valorant zich bevonden. Sterk werk van ASUS.

Bekijk op YouTube

De ASUS ROG Strix SCAR 17 is een indrukwekkende premium gaming laptop. De combinatie van een Nvidia GeForce RTX 3080 GPU en AMD Ryzen 9 5900HX CPU is een droomhuwelijk dat zorgt voor indrukwekkende prestaties qua gaming en productiviteit. Hoewel het scherm met een refresh rate van 300Hz ideaal is voor esports, is het minder geschikt voor content creators vanwege de ietwat teleurstellende kleuren, contrastratio en brightness. Hoewel de hoge temperaturen van de GPU en CPU niet de schuld van ASUS zijn, zorgt dit er wel voor dat dit geen mobiele gaming laptop is. Desalniettemin is dit een bijzonder aantrekkelijke gaming laptop met twee troeven waar de concurrentie niet aan kan tippen. De audio is fenomenaal en typen is een droom vanwege het mechanische keyboard. Waar de ASUS TUF DASH F15 concessies deed om betaalbaar te zijn, is de ASUS ROG Strix SCAR 17 een premium gaming laptop die zijn status volledig waarmaakt. Hoogwaardig design gekoppeld aan indrukwekkende prestaties.

De ASUS ROG Strix SCAR 17 gaming laptop heeft dankzij zijn puike prestaties een plekje verdiend in onze lijst met de beste gaming laptops in 2021. De ideale lijst als je op zoek bent naar een nieuwe gaming laptop!

Je kunt de ASUS ROG Strix SCAR 15 inch (2021) kopen op Bol.com

Read this next