Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

ASUS ROG Strix G18 (2023) review - Deze moet je strikken

Doe er een strikje rond.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
De ASUS ROG Strix G18 (2023) vormt een gouden standaard voor laptops: ultrakrachtig, maar met fijne designkeuzes die ook productiviteit toelaten.

De ASUS ROG Strix G18 (2023) review vindt weinig verrassingen, maar dit blijft een bijzonder aangename en kwalitatieve laptop.

De ASUS ROG Strix G18 (2023) neemt geen risico’s. Deze laptop is de culminatie van jaren verfijning door ASUS ROG. Het eindresultaat is bijgevolg weinig verrassend, maar eigenlijk de gouden standaard wat laptops betreft: monsterlijke specs onder de motorkap en steeds aangenaam in gebruik.

De welbekende stijl van ASUS ROG wordt helemaal doorgetrokken naar de Strix G18 (2023). Het bedrijf heeft een kenmerkende look waarbij het een futuristisch en industrieel uiterlijk (zoals de scherpe ventilatierasters) met uitbundige branding combineert. Zo loopt het opschrift ‘ASUS ROG’ over het hele chassis en als het ware ‘onder’ het toetsenbord. De ster van de show dit jaar is echter de RGB ‘underglow’ die je bureaublad of schoot in regenboogkleuren doet baden. Zelfs dichtgeklapt blijft de laptop oplichten. Het is een waardevolle toevoeging om de esthetiek naar een hoger niveau te tillen.

ASUS ROG Strix G18 (2023) review - Qua uiterlijk weet je wat de ASUS ROG stijl is

Het toetsenbord van de ASUS ROG Strix G18 (2023) is onopvallend. Dit ‘low profile’ toetsenbord heeft een bijzonder zacht gevoel dat haast aan membrane toetsen doet denken en zeker vlot weg typt. Toch heeft ASUS ROG in het verleden al veel betere toetsenborden afgeleverd. De aanwezigheid van een volwaardige ‘numpad’ en een extra rij functietoetsen (zijnde de F-knoppen en enkele typische ASUS ROG-functies zoals switchen tussen de verschillende prestatiemodi) zijn dan weer flinke pluspunten tegenover de meeste concurrerende laptops. Het maakt dit model namelijk ook aantrekkelijk voor productiviteitstaken.

Voor mijn review ging ik aan de slag met de ASUS ROG Strix G18 in de configuratie G814JI-N6079W. Dat model had de volgende specificaties:

  • 13th Gen Intel Core i9-13980HX als CPU
  • Nvidia GeForce RTX 4070 (8GB GDDR6) als GPU
  • 16GB DDR5-4800 geheugen
  • 1TB PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD opslag

Met zulke torenhoge specs is de ASUS ROG Strix G18 perfect in staat om zelfs de meest veeleisende games te bedwingen. Racesimulator F1 2023 heeft dit jaar een van de uitgebreidste suites aan raytracing-opties, dankzij de toevoeging van ‘dynamic diffuse global illumination’ (DDGI). Zelfs met alle raytracing toeters en bellen aan en alle andere opties op de hoogste settings slaagt de laptop er (weliswaar via de DLSS-feature van Nvidia) in om een vlotte framerate voor te schotelen die rond de 60 frames per seconde bungelde. Het chassis van de laptop blijft daarbij koel: je vingers hoeven tijdens het typen niet te vrezen voor hitte. Extern hou je andere voorwerpen best wel een eindje van je laptop weg: de linker- en achterkant van de laptop blazen de extreem warme lucht namelijk over een fikse afstand weg. Positief is wel dat de voorkant en rechterkant volledig koel blijven: geen issues dus voor je muishand.

ASUS ROG Strix G18 (2023) review - Zowel de interne specs als het scherm zijn subliem

ASUS ROG heeft de afgelopen jaren ook op vlak van schermen immense stappen gemaakt. De ASUS ROG Strix G18 (2023) heeft misschien wel het beste display dat het bedrijf tot nu toe heeft afgeleverd. Dit 18 inch-scherm geeft een resolutie weer van 2560x1600 (dus net iets meer dan 1440p door de ‘aspect ratio’ van 16:10) en een ‘refresh rate’ van 240 Hz. Hou er wel rekening mee dat de responstijd van 3 ms niet bovengemiddeld is - als je op het hoogste niveau competitieve games speelt, zoek je beter naar een nog betere responstijd. Voor singleplayergames is dat echter nooit een euvel. Tot slot heeft het display een ‘peak brightness’ van 500 nits die kleurrijke games werkelijk prachtig tot hun recht doet komen. Ook voor contentcreators die op kleuraccuraatheid rekenen, is dit dus een geweldige keuze.

ASUS ROG Strix G18 (2023) review - Een zeer degelijk gamma aan I/O-opties

Tot slot heeft de ASUS ROG Strix G18 (2023) een degelijke selectie I/O-opties. Je krijgt een HDMI 2.1-poort, een 3.5mm-ingang, een RJ45 LAN port, en twee USB 3.2 Gen 2 Type-A-ingangen. De kers op de taart zijn echter de twee USB-C-ingangen: een die DisplayPort en Thunderbolt 4 ondersteunt, en een die schermweergave en stroomafgifte ondersteunt. Het is ook het vermelden waard dat er boven het display subtiel een webcam is ingebouwd. Dit voelt echt als een luxueuze laptop aan.

De ASUS ROG Strix G18 (2023) levert weinig verrassingen af, maar bevestigt net de reputatie van ASUS ROG-laptops als krachtpatsers met sterk design. Met deze specs kun je ook moderne gamingmonsters bedwingen, terwijl het display je games geweldig tot hun recht doet komen. Hoewel het toetsenbord weinig opmerkelijk is, maken de I/O-opties, webcam en het mooie uiterlijk veel goed. Deze Strix moet je zeker strikken.

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Onderwerpen in dit artikel

Volg onderwerpen en we e-mailen je wanneer we iets nieuws publiceren over dit onderwerp.  Beheer de instellingen voor je meldingen.

Over de auteur
Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Reacties