Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

ASUS ROG Strix G17 (2021) gaming laptop review - De perfecte middenklasser

Democratische prijs voor premium feel.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
De ASUS ROG Strix G17 (2021) doet enkele toegevingen, maar voor een aanvaardbaar prijspunt krijg je een zeer hoogwaardige gaming laptop.

De ASUS ROG Strix G17 (2021) review van Carl kijkt of deze middenklasse gaming laptop puike presteert.

Hardwareproducent ASUS en subdivisie Republic of Gamers (ROG) hebben een wijd scala aan gaming laptops. Aan de ene kant heb je een topmodel zoals de ASUS ROG Strix SCAR 17, die geen enkele toegeving voor hardcore gamers doet. Aan de andere kant heb je de ASUS TUF DASH F15, die wel toegevingen doet om hoogwaardige gaming laptops naar een breder publiek te brengen. De ASUS ROG Strix G17 bevindt zich ergens tussen beide. Deze puike laptop geeft je een premium 'feel' en ervaring, maar is tegelijk betaalbaar genoeg om ook voor meer mensen toegankelijk te zijn.

De ASUS ROG Strix G17 is qua ontwerp erg gelijkaardig aan de SCAR 17. Het opvallende diagonale vlak tussen het scherm en chassis, de 'cutaway' van het scherm, en de plaatsing van de RGB-belichting... Op het eerste zicht vallen beide gaming laptops bijna niet van elkaar te onderscheiden. Dat is voor de duidelijkheid als een compliment bedoeld. Hoewel de G17 namelijk flink wat minder kost, krijg je dus wel een laptop die er even hoogwaardig uitziet en even stevig aan voelt. Zoals steeds bij ASUS zijn de materialen namelijk van robuuste en hoogwaardige kwaliteit. Dit is een zeer aantrekkelijke gaming laptop die gezien mag worden.

ASUS ROG Strix G17 (2021) review - Premium design.

Ook qua scherm gaat de vergelijking tussen de G17 en de SCAR 17 op. Net als mijn reviewexemplaar van de SCAR 17 heeft ook het reviewexemplaar van de G17 een 17.3 inch full HD (1080p) scherm, met een refresh rate van 300Hz en een responstijd van 3ms. Bijna 100% van het sRGB kleurenspectrum wordt gedekt. Let wel op: qua DCI-P3 dekt dit scherm wel maar 76.3% van het spectrum. Hoewel dit dus een zeer goed algemeen scherm is voor zowel gaming als dagelijks gebruik, is het niet geschikt voor wie (semi-)professioneel met visuele content creation bezig is. Net als bij de TUF DASH F15 en Strix SCAR 17 zijn de contrastratio en brightness echter wel redelijk laag, waardoor gamen in een heldere ruimte al snel reflecties op je scherm geeft. Dit blijft een werkpunt voor ASUS gaming laptops.

Het meest opmerkelijke aspect van de ASUS ROG Strix G17 is dat je voor een adviesprijs van 1.999 euro bijzonder indrukwekkende specificaties krijgt. Mijn reviewmodel was met een Nvidia GeForce RTX 3070 als grafische kaart en een AMD R9-5900HX CPU uitgerust. Voor eSports-titels als Counter-Strike: Global Offensive en Valorant betekent het dat je probleemloos met de settings op High kunt spelen en nog steeds een rotsvaste framerate van 60fps kunt bereiken. Het veeleisende Control met alle settings op High en ray tracing volledig ingeschakeld bleek wel moeilijker voor de G17: de framerate bleef rond de 45 frames per seconde hangen. De G17 is dus zeker niet het topmodel uit de ASUS 2021 line-up, maar desalniettemin zijn het sterke prestaties voor een betaalbare gaming laptop.

Bekijk op YouTube

Om die betaalbaarheid te garanderen moeten er natuurlijk wel enkele toegevingen gebeuren. Zo heeft de ASUS ROG Strix G17 geen Keystone (die nochtans typisch is voor ROG gaming laptops), noch Thunderbolt-poorten. Net zoals alle 2021 ASUS modellen die ik tot nu toe heb getest, is er opnieuw geen webcam aanwezig en wordt HDMI 2.1 niet ondersteund. Het grootste verschil vergeleken met de gelijkaardige maar duurdere ASUS ROG Strix SCAR 17 is echter het keyboard. De SCAR 17 stal namelijk de show met zijn mechanische keyboard, dat zorgt voor heerlijk responsief en snel typen. In plaats daarvan krijg je een degelijk, maar weinig opmerkelijk membraan keyboard. Het zijn echter allemaal logische toegevingen om de prijs te drukken, en het moet benadrukt worden dat je nog steeds een genereuze hoeveelheid functies en features voor zo'n laag prijspunt krijgt.

ASUS ROG Strix G17 review - Indrukwekkende specs en features voor een zeer betaalbare gaming laptop.

De ASUS ROG Strix G17 is een geweldig apparaat in de ASUS en Republic of Gamers line-up aan gaming laptops in 2021. Voor een democratisch prijspunt van 1.999 euro krijg je een gaming laptop die qua scherm en design bijna even 'premium' als de veel duurdere ASUS ROG Strix SCAR 17 aanvoelt. Wat betreft specificaties moet je er wel genoegen mee nemen dat je niet steeds de meest recente games aan de allerhoogste settings kunt draaien. Ook worden er logische toegevingen gedaan om de prijs te drukken, met de Thunderbolt-poorten en het mechanische keyboard van de SCAR 17 die gesneuveld zijn. Laat dat je er echter niet van weerhouden om de ASUS ROG Strix G17 aan te schaffen als je op zoek bent naar een goede nieuwe gaming laptop. Dit is simpelweg een zeer sterk apparaat aan een erg aanvaardbare prijs.

De ASUS ROG Strix G17 gaming laptop staat door zijn lage prijspunt en sterke features nu in onze lijst met de beste gaming laptops in 2021. De perfecte lijst als je een nieuwe gaming laptop zoekt!

Je kunt de oudere versie van de ASUS ROG Strix G15 (2021) kopen op Bol.com

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Related topics
Over de auteur
Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.
Reacties