Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

ASUS ROG stelt nieuwe Zephyrus S17 en M16 gaming laptops voor

Met RTX 30-lijn GPUs en Intel Core i9-CPUs.

Op dinsdag 11 mei om 14:00 vond het Republic Of Gamers (ROG) For Those Who Dare: Unleash The Tiger Inside virtual experience evenement plaats. Galip Fu, de Global Marketing Director van ROG, deed daarbij enkele belangrijke aankondigingen.

'Tijgers' waren het centrale thema doorheen de hele presentatie en volgens ROG symboliseren ze ook de filosofie van het bedrijf: stil maar extreem krachtig. De keuze voor 'tijger' valt bovendien samen met de meest recente lijn Intel Core i-CPUs, die de naam 'Tiger Lake' draagt. Hoewel de elfde generatie Intel CPUs al een tijdje beschikbaar is, ontbrak het tot nu toe aan een toegewijde 'mobile' versie die 45W aan kracht kan leveren om de Nvidia GeForce RTX 30-lijn volledig tot zijn recht te doen komen. Dat werd rechtgezet door de onthulling van de Intel 11th Gen Core H-lijn. Het leek er in deze presentatie op dat ROG en Intel meer dan ooit de samenwerking aangaan, want van AMD Ryzen CPUs was er tijdens de hele presentatie geen sprake.

De blikvangers tijdens het event waren twee nieuwe, verregaande updates van gaming laptops. Eerst en vooral is er de ROG Zephyrus S17. Deze gaming laptop heeft als duurste model een Nvidia GeForce RTX 3080 GPU die tot 140W gaat en een Intel Core-i9 11900H CPU. Er wordt beloofd dat er niet enkel oog is voor gaming performance, maar ook voor video editing. Gezien AMD CPUs traditioneel beter zijn voor video editing en multitasking, valt het af te wachten of de Intel 11th Gen Core H-lijn succesvol de concurrentie kan aangaan. Qua scherm heb je voor de Zephyrus S17 de keuze tussen een 165Hz WQHD scherm met G-Sync, of een 4K 120Hz display. Er zou deze keer ook een 1080p webcam zijn, wat voordien ontbrak bij ROG gaming laptops.

Cover image for YouTube video2021 ROG Zephyrus S17 - A Step Above. A Leap Beyond. | ROG

De Zephyrus S17 heeft nu ook een mechanisch toetsenbord, wat een gigantisch verschil maakt zoals je in de ROG Strix SCAR 17 (2021) gaming laptop review kon lezen. Net als de Zephyrus Duo 15 SE wordt een deel van het keyboard opgetild wanneer je het openklapt. Hier gaat het echter niet om een tweede scherm, maar wel over het keyboard dat in een hoek van 5 graden openklapt om typen aangenamer te maken en ook voor betere koeling te zorgen. Het nieuwe AAS Plus koelingsysteem zou bovendien de erg warme RTX 30-series en nieuwe CPUs efficiënter moeten afkoelen. Tot slot is het duidelijk dat ROG ook aandacht heeft voor audio: dit nieuwe model krijgt zes speakers met twee woofers, en ondersteuning voor Dolby Atmos surround.

De tweede belangrijke nieuwe update voor bestaande gaming laptops is de Zephyrus M16. De 'eyecatcher' bij deze laptop is het scherm. De ingenieurs van ROG zijn er schijnbaar in geslaagd om een van de dunste bezels tot nog toe in een gaming laptop te verwerken. De Zephyrus M16 biedt immers een 16 inch display aan in een 15 inch chassis, met een aspect ratio van 16:10. Bijzonder indrukwekkend. Het display heeft een refresh rate van 165Hz, een responstijd van 3ms en zou een brightness tot 500 nits ondersteunen. Daardoor zou deze laptop ideaal moeten zijn om onderweg mee te nemen en buiten te gebruiken - wat tot nu toe een aandachtspunt was voor ASUS laptops.

Cover image for YouTube video2021 ROG Zephyrus M16 - Thrill Your Senses | ROG

Het scherm kan bovendien volledig openklappen, tot een hoek van 180 graden. Met amper 1.9 kilogram is dit ook een erg lichte laptop. ROG lijkt serieus in zijn doel om dit een bijzonder mobiel apparaat te maken. Wat dat betreft is ook het keyboard interessant. De M16 heeft geen mechanisch toetsenbord, maar wel wat ROG zelf een 'stealth type' toetsenbord noemt. Het blijft volgens het bedrijf consistent onder de 30 decibels om niemand in je omgeving te storen. Net als bij de S17 heft het keyboard zich een beetje op bij het openklappen om meer ergonomisch te zijn, wat Asus zelf de 'ErgoLift' technologie noemt. De 90Wh batterij moet er ook voor zorgen dat je erg lang onderweg kunt blijven werken. Andere bestaande ROG-modellen krijgen ook upgrades, want de nieuwe Nvidia GeForce RTX 3050 en 3050Ti grafische kaarten worden beschikbaar bij enkele van deze oudere modellen, zoals de Flow X13, de G15 en de G17, en de TUF Gaming F15 en F17. Sommige modellen krijgen eveneens een upgrade naar de nieuwe generatie Intel CPUs.

Tot slot onthulde het bedrijf ook ROG SLASH. Dit is een nieuwe sectie van het bedrijf dat lifestyle producten ontwikkelt als een extensie van ROG. De accessoires zijn gebaseerd op de eSports scene, gaming cultuur in het algemeen, Cyberpunk als 'fundament' van de ROG stijl en 'Trendiness' om de drie voorgaande te combineren. Gezien coderen fundamenteel is voor games komt dit ook naar voor in de accessoires, met flarden code die op de kledij staan. Je kunt je concreet verwachten aan trendy heuptasjes (de 'messenger bag' en 'sling bag'), een grote rugzak en heel veel petjes.

Zowel de ASUS ROG Zephyrus S17 als ASUS ROG Zephyrus M16 komen eind juni 2021 uit. De ROG Zephyrus M16 komt uit in een configuratie van 2.299 euro en eentje van 2.799 euro. De ROG Zephyrus S17 komt uit in een configuratie van 2.799 euro of eentje van 3.599 euro.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Related topics
Over de auteur
Carl Vander Maelen avatar

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Reacties