Skip to main content

ASUS ROG Phone 5 review - De toekomst van mobile gaming

Zijn tijd vooruit.

De ASUS ROG Phone 5 heeft indrukwekkende specificaties en innovatieve features. Daardoor is het tegelijk zijn doelmarkt ver vooruit.

De ASUS ROG Phone 5 review (gaming phone) van Carl kijkt of mobile gaming volwassen genoeg is voor dit geavanceerde apparaat.

Mobile gaming is een onzichtbare mastodont. Grote AAA-titels als The Last Of Us 2, Halo Infinite en The Legend of Zelda: Breath of the Wild doen koppen draaien. Een groot deel van de wereldbevolking speelt echter geen games op een console of een dure gaming-pc, maar wel op hun smartphone. De ASUS ROG Phone 5 probeert daarom de markt van mobile gaming op te eisen. Dit is reeds de vierde iteratie van deze gaming phone en de meest ambitieuze tot nu toe. Aan het apparaat zelf valt weinig op te merken: dit is een zeer fraai staaltje technologie dat een diepe indruk maakt. Het grootste struikelblok is dat de ASUS ROG Phone 5 zo technologisch geavanceerd is, dat het de mobilegamingmarkt zelf overtroeft.

Qua specificaties zit het meer dan snor. Mijn reviewexemplaar was uitgerust met een Qualcomm Snapdragon 888-processor, Adreno 660 GPU, 16 GB RAM, en een 6.8-inch AMOLED-scherm dat een refresh rate van 144Hz ondersteunt. Het scherm heeft bovendien een 'touch sampling rate' van 300Hz. Daarmee wordt de input van je vingers razendsnel verwerkt en voelt de ASUS ROG Phone 5 ook werkelijk responsiever aan dan andere smartphones. Het moge duidelijk zijn: dit is een van de meest technologisch geavanceerde Android-smartphones momenteel beschikbaar, met specs die zelfs de Samsung Galaxy S21 naar de kroon steken.

Bekijk op YouTube

Naast indrukwekkende specificaties heeft de ASUS ROG Phone 5 features die je gameleven gemakkelijker maken. Game Genie is de overkoepelende naam voor een heleboel handige contextuele acties. Zo stelt het je in staat om tijdens het gamen bijvoorbeeld notificaties van apps of inkomende gesprekken uit te schakelen. Het laat je ook touchscreen controls remappen naar een controller, en naadloos bestaande controllers (zoals de Xbox-controller) aansluiten zonder updates of wachttijden. Wil je toch met touch controls spelen, dan heeft de Phone 5 ook AirTriggers. Dat zijn twee 'ultrasonic'-knoppen die fysiek niet aanwezig zijn, maar geactiveerd worden door even stevig te knijpen aan de zijkanten van het apparaat. Daardoor moeten je vingers minder op het scherm liggen, wat vooral bijzonder handig is voor shooters. Het zijn allemaal innovatieve 'quality-of-life'-features die andere smartphones ongetwijfeld in de toekomst overnemen. De ROG Phone is simpelweg een pionier qua mobile gaming.

Via de ASUS Armoury Crate kun je ook kiezen uit verschillende prestatiemodi voor de ASUS ROG Phone 5, vergelijkbaar met hoe dat al langer bestaat voor de ASUS gaming laptops zoals de ASUS ROG Strix SCAR 17 en ASUS ROG Strix G17. Die modi passen de prestaties van de smartphone zodanig aan dat ze op een specifiek element focussen. Zo is er een modus die een zo lang mogelijke batterijduur probeert te garanderen, en eentje die dynamisch reageert op welke apps je momenteel gebruikt. De X Mode steelt echter de show. Deze modus is specifiek bedoeld voor gaming en zorgt ervoor dat je de hoogste prestaties krijgt. Een veeleisende game als Genshin Impact draaide bijzonder vlot en de smartphone werd pas na meer dan een halfuur warm. De hitte is bovendien nooit ondraaglijk.

Bekijk op YouTube

De ASUS ROG Phone 5 heeft twee USB-C-ports, met eentje op de zijkant van het apparaat. Zo kun je je smartphone in landschapsmodus vasthouden en gamen, en tegelijk toch de smartphone opladen. Dat is echter niet vaak nodig, want de ROG Phone 5 heeft een bijzonder indrukwekkende batterijduur. Je krijgt hier een totale capaciteit van 6,000-mAh. Meer dan genoeg om verschillende uren te gamen, en voor normaal gebruik gaat de smartphone gemakkelijk een hele dag mee. Er is wel geen MicroSD-poort, waardoor je de opslagcapaciteit niet zelf kunt uitbreiden.

Er zijn nog twee aspecten van de ASUS ROG Phone 5 die een bijzonder woordje uitleg verdienen. Ten eerste kun je qua fotografie en video aan de slag met een hoofdlens van 64 megapixel, een ultra-widelens van 13 megapixel, een macrolens van 5 megapixel, en een frontcamera van 24 megapixel. Foto's genomen in helder licht zijn scherp en hebben levendige kleuren, maar het aantal foto-opties verbleekt bij de suite van de Samsung Galaxy S21. Vooral om foto's vanop lange afstand te nemen is dit niet het ideale apparaat. Ten tweede verdient de erg hoge audiokwaliteit van de ASUS ROG Phone 5 een bijzondere vermelding. De twee front-facing 12x16mm-speakers geven audio helder en genuanceerd weer, waardoor zelfs muziek luisteren op deze manier een plezier is. Wil je toch een headset gebruiken, dan heeft de 3.5mm-ingang een 'quad digital-to-analog'-converter die perfect is voor hoogstaande headsets. Net als de ASUS ROG Strix SCAR 17 is de aandacht voor audiokwaliteit van ASUS erg bijzonder.

Bekijk op YouTube

Voor 1.299 euro krijg je dus een bijzonder geavanceerd en krachtig apparaat. Maar het allergrootste struikelblok is de mobilegamingmarkt zelf. Eerst en vooral zijn er maar weinig mobile games beschikbaar die effectief ambitieus genoeg zijn om volop gebruik te maken van de features van dit apparaat. Genshin Impact, Call of Duty Mobile en Fortnite zijn enkele van de weinige uitzonderingen. Ten tweede roept de stijgende populariteit van cloudgaming ook vragen op. Bij cloudgaming (bv via de Xbox Game Pass-app) hangt alles af van je internetverbinding, in plaats van de specificaties van je apparaat. Daardoor is het bezit van een smartphone met deze specificaties eigenlijk 'overkill'. Het is vooral via features als Game Genie, de AirTriggers en de geweldige audio dat de ASUS ROG Phone 5 zich écht opwerpt als de ideale gaming phone.

Het is ironisch dat het grootste minpunt van de ASUS ROG Phone 5 eigenlijk niks met het apparaat zelf te maken heeft. Dit is een bijzonder geavanceerde smartphone, met specificaties die het een van de krachtigste Android-smartphones momenteel beschikbaar maken. Het scherm is helder en ondersteunt een refresh rate tot 144 Hz. Innovatieve features zoals Game Genie en de AirTriggers maken dit effectief een ideaal apparaat voor mobile gaming. De enorme batterijcapaciteit en puike aantal poorten maken het plaatje af. Maar toch moet je je de vraag stellen of de ROG Phone 5 zijn tijd, markt en doelpubliek niet te ver vooruit is. Er zijn maar weinig mobile games beschikbaar die alle features van deze smartphone ten volste kunnen benutten, en met de opkomst van cloudgaming is het niet nodig om hoge specificaties te hebben. De ASUS ROG Phone 5 is dus vooral ideaal voor wie wil genieten van een 'cutting edge'-apparaat, en het niet erg vindt dat de meeste games niet van al zijn indrukwekkende features gebruik maken.

Carl testte de ASUS ROG Phone 5. Er zijn ook Pro en Ultimate versies beschikbaar, die visueel iets verschillen, meer RAM aanbieden, en een grotere opslagcapaciteit hebben.

Je kunt de ASUS ROG Phone 5 kopen op de officiële ASUS website.

Read this next