Skip to main content

ASUS ROG Ally review - Je hele bibliotheek binnen handbereik

Beter een goede bondgenoot dan een verre vriend.

Eurogamer.nl - Aanrader badge
De ASUS ROG Ally is een ronduit indrukwekkend staaltje technologie, al beperkt de korte batterijduur wel het mobiele aspect.

Voor de ASUS ROG Ally review ging Michiel op locatie nog eens door zijn volledige gamecollectie van Alan Wake tot Zeno Clash.

De Nintendo Switch blijft de onbedreigde 'handheld gaming'-koning, maar sinds de release van de Steam Deck kunnen ook doorgewinterde pc-gamers eender waar spelen. De concurrentie zit echter evenmin stil. Met de ASUS ROG Ally neemt ASUS op indrukwekkende wijze de titel van beste handheld-pc over van Valve. Op technisch vlak steekt de Ally vlotjes de concurrentie voorbij, al is deze handheld door zijn beperkte batterijduur zeker niet voor iedereen de ideale bondgenoot.

Het design van de ASUS ROG Ally verraadt meteen dat je een premium toestel in handen hebt. Ondanks een gewicht van meer dan 600 gram ligt hij perfect in de hand. De lay-out is voor eigenaars van een Xbox meteen vertrouwd, zowel door de lagere positie van de rechterstick als door de typische ABXY-knoppen. Het meest indrukwekkende is echter de Zero Gravity-koeling. Hoewel de interne temperatuur tijdens intense gamingsessies boven de 80° piekt, voelt de console rond je handen nog steeds koel aan, zonder dat de ventilatoren daarvoor in overdrive gaan.

Bekijk op YouTube

Ook het scherm betekent een flinke stap vooruit voor handheld-pc-gaming. De ASUS ROG Ally heeft een 1080p-scherm met een variabele verversingsfrequentie (VRR) tot 120 Hz. Vooral de aanwezigheid van VRR is een ware gamechanger. In de meest veeleisende games schommelt de framerate ergens tussen de 30 en 60 fps. Door de VRR wordt de framerate gestabiliseerd voor een vlottere ervaring, zonder dat er daarbij screen tearing optreedt. Het touchscreen biedt bovendien een maximale helderheid van 500 nits, waardoor je de ASUS ROG Ally ook in lichtrijke omgevingen kunt gebruiken. Het scherm van de Ally is dus perfect in staat om de grafische kracht van de AMD Ryzen Z1 Extreme APU overal in vloeiende beelden om te zetten.

De 40 wattbatterij vormt daarbij wel een grote bottleneck. Om zwaardere 3D-games in een 1080p-resolutie te spelen, heb je meestal een verbruik van minstens 25 tot 30 watt nodig, waardoor je na minder dan anderhalf uur al naar je oplaadkabel mag grijpen. In de praktijk is het dan ook vaak eenvoudiger om voor een 720p-resolutie te kiezen, al blijft de maximale batterijduur ook dan nog vaak onder de twee uur. Om de ASUS ROG Ally op locatie te spelen, ga je sowieso grafische compromissen moeten sluiten, waardoor je zelden het volledige potentieel uit het scherm en de APU haalt.

ASUS ROG Ally review - Je kunt eender waar met deze handheld aan de slag.

In tegenstelling tot de Steam Deck draait de ASUS ROG Ally niet op SteamOS, maar gewoon op Windows 11. Dat is zowel een van de grootste troeven als frustratiepunten. Het grote voordeel is dat je niet afhankelijk bent van Steam, maar zonder problemen eender welke game of bibliotheek kunt openen. Of je nu games via Steam, de Epic Games Store of Game Pass wilt spelen, in een mum van tijd heb je toegang tot je favoriete software.

Daartegenover staat dat je regelmatig aan de grillen van Windows 11 bent overgeleverd. Soms vertikt de OS het eenvoudigweg om bepaalde games op te starten die op de Steam Deck wel perfect werken. De mogelijkheid om via de Game Pass-app te streamen werkte op mijn toestel zelfs helemaal niet, ondanks de samenwerking tussen Microsoft en ASUS. Daarnaast bevat de standaard installatie van Windows 11 ook heel wat nutteloze software, tenzij je je volgende zet in Crusader Kings 3 eerst in Excel wilt simuleren of een PowerPoint met je mooiste screenshots wilt maken.

De minpunten van Windows 11 worden deels gecompenseerd door de ASUS Armoury Crate-interface. Via een extra knop aan de rechterkant van het scherm krijg je onmiddellijk toegang tot al je gamecollecties en kun je de instellingen van de ASUS ROG Ally aanpassen, waaronder ook de werking van alle knoppen. Een extra knop links van het scherm laat je tijdens games dan weer snel wisselen tussen de verschillende energie- en fps-settings. Het gebruiksgemak van Armoury Crate doet de soms frustrerende confrontatie met Windows 11 op je handheld-pc dan ook snel vergeten.

Bekijk op YouTube

Van zodra je klaar bent met het aanpassen van alle technische en grafische settings van een game is het een waar genot om op de ASUS ROG Ally te spelen. Grafisch veeleisende games zoals Horizon Zero Dawn en Final Fantasy 15 spelen uitermate vlot. Op de batterij krijg je in een 720p-resolutie framerates tussen de 30 en 60 fps, terwijl je met de stroomkabels zelfs naar 1080p kunt opschalen. Lichtere 2D-games zoals Hollow Knight profiteren dan weer optimaal van de verversingsfrequentie van 120 Hz, waardoor elke beweging naadloos op je scherm wordt weergegeven. Het vele configuratiewerk op de ASUS ROG Ally wordt daardoor meer dan beloond.

Al bij al is de ASUS ROG Ally een indrukwekkende handheld-pc die de verwachtingen meer dan inlost. Het apparaat ligt comfortabel in de hand en biedt voor zowat elke beschikbare game topprestaties op een klein scherm. Houd er wel rekening mee dat je afhankelijk bent van een stroomkabel om het maximum uit je ASUS ROG Ally te halen. Op de batterij is gamen in 1080p met een hoge framerate in de meeste games onmogelijk. Gamen op de ASUS ROG Ally is een constante oefening in het balanceren van je grafische en energiesettings. Ben je echter bereid om elke game meermaals te tweaken voor en tijdens het spelen, dan vind je in de ASUS ROG Ally een ideale bondgenoot in alle omstandigheden.

Heb je zelf interesse in deze handheld pc? Je kunt de ASUS ROG Ally onder andere via bol.com kopen.

Read this next