Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

ASUS ROG Ally release, specs en prijs - Wanneer en voor welke prijs kun je de ASUS ROG Ally kopen?

Concurrentie voor Steam Deck.

De ASUS ROG Ally is een gedurfde zet van hardwareproducent ASUS. Deze handheld gaming computer gaat namelijk de rechtstreekse concurrentie met de Steam Deck aan. Wat eerst een aprilvis leek, blijkt namelijk bloedserieus.

Met torenhoge specificaties, een bijzonder sterk scherm en een heleboel speciale features is dit een indrukwekkend stukje hardware. In dit artikel overlopen we voor jou daarom de ASUS ROG Ally release, prijs en specs in detail.

Op deze pagina:

ASUS ROG Ally release, specs en prijs - Een mooie vormgeving

ASUS ROG Ally release - Wanneer kun je de ASUS ROG Ally kopen?

De ASUS ROG Ally werd onthuld op 1 april 2023. Enkele dagen later werd echter bekend dat het niet om een aprilvis ging. De handheld gaming computer van ASUS ROG bestaat echt en wil de concurrentie met de Steam Deck aangaan. Het lijkt erop dat ASUS met zijn aprilvis dus niet achter het net wil vissen.

De ASUS ROG Ally release ligt sinds kort definitief vast. De handheld gaming computer is vanaf 13 juni beschikbaar. De handheld is vanaf nu te pre-orderen.

ASUS ROG heeft meteen ook bekendgemaakt dat de Ally handheld later in 2023 nog een minder krachtige variant krijgt. Hier is nog geen exacte releasedatum voor bekend.

ASUS ROG Ally release, specs en prijs - De releasedatum is ondertussen bekend

ASUS ROG Ally prijs - Hoeveel kost de ASUS ROG Ally?

De prijs van handheld gaming computers is een heikel punt. De combinatie van een draagbaar formaat maar tegelijk krachtige specs om pc-games de baas te kunnen, zorgt ervoor dat de prijs potentieel erg hoog ligt.

Hoewel het lange tijd onduidelijk bleef, onthulde ASUS ROG uiteindelijk dat de handheld voor een adviesprijs van 799 euro te koop is. Voordien had het beloofd dat de kostprijs lager dan 1000 euro zou liggen. Missie geslaagd.

Zoals gezegd komt er later in 2023 nog een minder krachtigere versie van de handheld op de markt. Hier is echter nog geen prijs voor bekend.

ASUS ROG Ally release, specs en prijs - Alle details op de achterkant

ASUS ROG Ally specs - Wat zijn de specificaties van de ASUS ROG Ally?

De ASUS ROG Ally weegt amper 608 gram, maar omvat zeer indrukwekkende specificaties - om te beginnen met het display. Het scherm heeft een resolutie van 1080p en een refresh rate die tot 120Hz gaat. Het heeft bovendien een contrastratio van 1000:1, sRGB ‘color gamut’ van 100%, helderheid van 500 nits en responstijd van 7ms. Corning DXC coating moet ervoor zorgen dat je weinig tot geen reflecties in je scherm krijgt.

Onder de motorkap vind je de volledig nieuwe AMD Ryzen Z1, specifiek gebouwd voor premium handheld pc gaming. De eerste versie die in juni 2023 uitkomt maakt gebruik van de Z1 Extreme voor de hoogste prestaties. Later in 2023 komt er ook een versie uit die de normale Z1 heeft en minder krachtig is.

De Z1 Extreme maakt gebruik van de AMD Zen 4-architectuur met 6 cores en 12 threads. Het gebruikt de eigen upscalingtechnologie van AMD om games aan hogere framerates te doen draaien, namelijk Radeon Super Resolution (RSR) en FidelityFX Super Resolution (FSR). Er is nog geen info bekend over de normale Z1.

Er is 512GB aan opslagcapaciteit. Je kunt een micro-SD-kaart in de Ally schuiven voor nog meer opslagruimte.

ASUS ROG Ally release, specs en prijs - High-end gaming op je schoot

Extern zijn er ook interessante features. De ASUS ROG Ally komt in een aantrekkelijk wit design, dat bovendien een antisliplaag heeft. Er is ook RGB-belichting aanwezig rond de basis van de sticks zodat je naar hartenlust je eigen stijl kunt ontwerpen. Achteraan de ASUS ROG Ally zitten nog twee ‘pedal’-knoppen die je kunt instellen. Zo lijkt het een beetje op de lay-out van zogenaamde ‘pro controllers’ waarbij je je duimen minder van de sticks moet opheffen; ideaal om bijvoorbeeld shooters te spelen.

Bekijk op YouTube

Qua besturingssysteem draait de ASUS ROG Ally op Windows 11. Om games te lanceren en aspecten van de Ally te personaliseren, gebruik je standaard de ASUS Armoury Crate SE-app. De bedoeling is dat het je gamingcollectie op verschillende platformen in een enkele app combineert. Het is nog onduidelijk of de SE-versie uiteindelijk ook naar andere producten van ASUS ROG komt. Omdat de Ally op Windows 11 draait, is het ook mogelijk om bijvoorbeeld Xbox Game Pass, Steam, Epic Games of andere gamingapps apart te downloaden.

Tot slot kun je de ASUS ROG Ally ook ‘docked’ gebruiken via de ROG Gaming Charger Dock. Die verbind je met een HDMI 2.0-kabel om games op een monitor of tv af te spelen. Je kunt ook de ASUS ROG XG Mobile combineren met de Ally om de handheld te gebruiken als een monitor voor high-end gaming. De XG Mobile is immers een externe GPU uitgerust met een GeForce RTX 4090.

Read this next