Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Assassin's Creed Valhalla - Release, setting, gameplay en alles wat we weten

Update: Season Pass en Wrath of the Druids release.

Als een donderslag bij heldere hemel kondigde Ubisoft de setting van de nieuwe Assassin's Creed-game aan. De game staat helemaal in het teken van de Vikingen en krijgt daarom de naam Assassin's Creed Valhalla. De lancering ervan is ook best bijzonder Valhalla is namelijk een launchtitel voor de PlayStation 5 en Xbox Series X. Welke dingen Ubisoft met Assassin's Creed Valhalla voor ons in petto heeft, lees je in dit overzichtsartikel.

Heb je Assassin's Creed Valhalla inmiddels in huis gehaald? Dan is onze Assassin's Creed Valhalla gids met tips misschien wel nuttig voor je!

Inhoud:

Assassin's Creed Valhalla release

Ubisoft maakte onlangs bekend dat Assassin's Creed Valhalla op 10 november lanceert voor pc, PlayStation 4, Xbox One, Xbox Series X en Xbox Series S. De uitgever besloot om die datum te nemen, nadat Microsoft liet weten dat de Xbox Series X en Xbox Series S op 10 oktober uitkomen. Wanneer de PlayStation 5-versie van de game (die tevens een launchgame voor de console vormt) lanceert, is voorlopig een groot vraagteken. Sony houdt immers de lippen stijf over de releasedatum van de PlayStation 5.

Het grote voordeel aan de game is dat Assassin's Creed Valhalla Smart Delivery op Xbox ondersteunt en Ubisoft voor een gratis next-genupgrade naar de PlayStation 5-versie van de game zorgt. Daardoor moet je de game maar een keer kopen voor PlayStation 4 of Xbox One en kun je die gratis opwaarderen naar de allerbeste versie op de PlayStation 5, Xbox Series X en Xbox Series S. Ubisoft liet verder weten dat Assassin's Creed Valhalla aan 30FPS draait op de Xbox Series X en dat de game een resolutie van 4K ondersteunt.

Wie een pre-order voor Assassin's Creed Valhalla plaatst, krijgt de bonusmissie: The Way of the Berserker. De game krijgt uiteindelijk vijf verschillende edities. Naast de standaardversie is er de Drakkar Edition, met extra digitale content. Daarnaast bevatten de Gold Edition en Ultimate Edition de Season Pass. De Ultimate Edition bevat ten slotte runes en een Ultimate Pack. Daarin vind je een exclusieve uitrusting, een uniek schip en extra aanpassingsmogelijkheden voor je nederzetting.

Net als andere Ubisoft-games krijgt natuurlijk ook Assassin's Creed Valhalla een Collector's Edition. Die is iets duurder dan de Ultimate Edition, maar bevat wel het Ultimate Pack, een Vikingbeeldje van de vrouwelijke Eivor, een steelbook, een Collector's Case met artwork, de soundtrack en drie litho's. Laatstgenoemde zijn op steen gedrukte kaartjes met concept-art van de game.

Interesse in één van de versies? Kijk dan naar de onderstaande linkjes:

Cover image for YouTube videoAssassin’s Creed Valhalla: Cinematic World Premiere Trailer | Ubisoft [NA]

Assassin's Creed Valhalla verhaal en setting

Assassin's Creed Valhalla speelt zich af ten tijde van de Vikingen in de negende eeuw na Christus. De Noormannen raken alsmaar meer verstrikt in oorlogen met elkaar, waardoor eten en andere waardevolle grondstoffen stilletjesaan opraken. Omdat de situatie onhoudbaar wordt, besluiten de Vikingen te verhuizen en zich te vestigen in een land dat ooit zal uitgroeien tot het Engeland dat we nu kennen.

Als de furieuze Viking en clanleider Eivor krijg je de taak om dat in goede banen te leiden. Net zoals in Odyssey heb je de keuze uit een mannelijk en vrouwelijk hoofdpersonage, maar in Assassin's Creed Valhalla zijn beide hoofdpersonages canon. Heb je spijt van het gekozen geslacht van Eivor, dan heb je altijd de keuze om in Assassin's Creed Valhalla te wisselen van geslacht. Waarschijnlijk kun je op die manier ook naar een personage uit het heden wisselen. In de game ontdek je hoe dat precies in elkaar zit.

Om je clan te vestigen in een nieuwe omgeving en daar te overleven, smeed je allianties met verschillende facties en koningen. Bovendien hebben gemaakte keuzes echt impact op het verhaal. Zo plunder je naburige plaatsen, wat bij lokale inwoners in het verkeerde keelgat schiet. Al gauw stuit je dan ook op tegenstand van de Saksische koning Aelfred the Great uit Wessex. Hij droomt ervan om alleenheerser van een verenigd Engeland te worden en weet wel raad met de Vikingen.

Van narratief directeur Darby McDevitt vernemen we dat de game zich niet alleen in Wessex, maar ook in de koninkrijken Mercia, Northumbria en East Anglia afspeelt. Daarnaast bevat Assassin's Creed Valhalla Stonehenge, een plek van vele mysteries, waarmee de ontwikkelaar ongetwijfeld wel raad weet.

Volgens Ubisoft is de Assassin's Creed Valhalla-map waarschijnlijk iets groter dan die van Assassin's Creed Odyssey. Dat komt omdat je Noorwegen, Engeland en enkele geheime werelden verkent.

Assassins Creed Valhalla verhaal en setting - De Vikingen besluiten te verhuizen.

Assassin's Creed Valhalla gameplay

Het lijkt erop dat het bouwen van een nederzetting een belangrijk aspect van Assassin's Creed Valhalla vormt. Volgens de ontwikkelaar starten en eindigen alle missies, belangrijke gebeurtenissen en de impact van je beslissen namelijk op die plek. Daarnaast krijg je er stelselmatig bewoners bij en breid je je nederzetting uit door gebouwen te bouwen, op te waarderen of aan te passen. Verder kun je er vissen, met inwoners praten en strategieën met je War Chief bespreken. Zo is het mogelijk om bepaalde quests op een diplomatische manier te voltooien.

Wie opnieuw hoopt op side-quests is eraan voor de moeite, Ubisoft vindt immers dat zijmissies van willekeurige NPC's niet in de game thuishoren en laat weten dat Assassin's Creed Valhalla bijna geen side-quests bevat. Tot slot kun je je in Assassin's Creed Valhalla wagen aan Viking Rap Battles of Flyting. Die laatste zorgen ervoor dat Eivor op een bepaald moment wordt beledigd en dat je er vervolgens gepast op moeten reageren via enkele vooraf bepaalde opties. Slaag je daarin, dan beloont de game je op een nog onbekende manier.

De eerder genoemde aanpassingsopties van je nederzetting trekt de ontwikkelaar meteen door naar het uiterlijk van Eivor en de wapens die je gebruikt. Zo kies je zelf je tattoos, haarstijlen en je haarkleur. Voorts bepaal je hoe de gehele vijfdelige uitrusting eruitziet door middel van upgrades en cosmetische aanpassingen.

Vikingen stonden namelijk bekend om hun plundertochten, waardoor je deze in Assassin's Creed Valhalla in de vorm van raids en assaults terugvindt. Aan de basis liggen de longships en een crew van raiders. Samen met hen plunder je de omliggende gebieden en forten van de verschillende koninkrijken op zoek naar waardevolle spullen. Daarnaast doe je mee aan grootschalige veldslagen. Tijdens die gevechten neem je het op tegen grote en zwaargepantserde tegenstanders met tal van vaardigheden, die je het leven zuur maken.

Om jezelf te verdedigen kun je in Assassin's Creed Valhalla twee wapens zoals een zwaard en een bijl, twee bijlen of zelfs twee schilden 'dual-wielden'. Zie je dat niet zitten, dan kun je er nog altijd voor kiezen om maar één wapen te gebruiken. Verder zijn de gevechten bruter en bloederiger: ledematen vliegen in het rond en schedels splijt of plet je met de onderkant van je hiel. Omdat regenererende gezondheid verleden tijd is, moet je eten verzamelen om je levensmeter aan te vullen als je tijdens een gevecht gewond raakt.

Bovendien maakt de iconische hidden blade opnieuw zijn opwachting. Die krijg je al vroeg in de game na het helpen van een stel Assassins. Eivor is erg onder de indruk van het wapen en plaatst de hidden blade bovenop zijn arm in het zicht van zijn tegenstanders. Naast dit iconische wapen leren de Hidden Ones hem de instakill- en 'social stealth'-vaardigheid aan. Daarnaast krijgt Assassin's Creed Valhalla op Mortal Kombat-gebaseerde X-ray kills, die je onder nog onbekende omstandigheden kunt uitvoeren. Tevens maak je tijdens missies opnieuw gebruik van een vogelpartner. Die heet deze keer Synin en beschikt waarschijnlijk over dezelfde vaardigheden als eerdere vogelpartners Senu en Ikaros uit respectievelijk Origins en Odyssey. Zo kan Synin omgevingen verkennen en verschillende vijanden aanvallen of afleiden.

Naast al het geweld spelen goden en mythen waarschijnlijk een belangrijke rol in Assassin's Creed Valhalla. In de eerste trailer van Assassin's Creed Valhalla is namelijk een mogelijke verschijning van Odin te zien. Eerdere Assassin's Creed-games verkenden al verschillende pantheons.

Assassin's Creed Valhalla gameplay - Je kiest zelf je tattoos en haarstijlen.

Assassin's Creed Valhalla Season Pass

Zoals de meeste games van Ubisoft beschikt Assassin's Creed Valhalla over een Season Pass. Die koop je apart of krijg je door de Gold Edition of Ultimate Edition aan te schaffen. Via de Pass krijg je toegang tot een bonusmissie en twee uitbreidingen.

In de bonusmissie The Legend of Beowulf teistert een mysterieus beest het Engelse platteland. Door een spoor van schimmel te volgen, ontdek je de waarheid achter het gelijknamige epos.

De eerste uitbreiding Wrath of the Druids geeft je de mogelijkheid om Ierland te verkennen en leden van een oude druïdencult, de Children of Danu genaamd, op te sporen. De Assassin's Creed Valhalla: Wrath of the Druids release is op 13 mei.

Tot slot is er de tweede en laatste uitbreiding. Die heet The Siege of Paris en komt op een nog onbekende datum uit. Zoals de naam al doet vermoeden, moeten spelers in deze uitbreiding de versterkte stad Parijs belegeren.

Cover image for YouTube videoAssassin’s Creed Valhalla Post Launch & Season Pass Trailer | Ubisoft [NA]

Assassin's Creed Valhalla achter de schermen

Assassin's Creed Valhalla is door vijftien verschillende studio's ontwikkeld, maar Ubisoft Montréal is de hoofdontwikkelaar. Eerder stond Ubisoft Montréal aan het roer van Assassin's Creed IV: Black Flag en Assassin's Creed Origins, waarbij creatief directeur Ashraf Ismail een belangrijke rol vervulde. Ismail is echter niet meer betrokken bij de ontwikkeling van Assassin's Creed Valhalla. Een officiële reden voor het ontslag heeft Ubisoft niet gegeven, maar er wordt beweerd dat Ismail aan verschillende vrouwen vertrouwelijke informatie over de Assassin's Creed-games zou hebben onthuld om zo indruk op hen te maken. Voor het verhaal leunt Valhalla wel nog steeds op Darby McDevitt, de hoofdschrijver van Assassin's Creed: Revelations en Black Flag.

Assassin's Creed Valhalla achter de schermen - Ubisoft Montréal staat aan het roer.

Wil jij ook op de hoogte blijven van het laatste Assassin's Creed Valhalla nieuws? Hou dan vooral dit artikel in de gaten, waar we de belangrijkste informatie blijven updaten!

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Assassin's Creed Valhalla

PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC

Related topics
Over de auteur
Glenn Nouws avatar

Glenn Nouws

Contributor

Door een spierziekte rolt Glenn door het leven in een elektrische rolstoel en is hij een gedreven Powerchair hockey-speler. Sinds zijn eerste aanraking met de PlayStation 1 is hij ook verslaafd aan alles wat met gaming te maken heeft.

Reacties