Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Assassin's Creed Valhalla gids met tips en tricks

Tips om de sterkste Viking te worden.

Klaar om als échte Viking Engeland te veroveren in Assassin's Creed Valhalla? Er ligt een enorme open wereld klaar voor je om te verkennen, het is immers Assassin's Creed.

Zoals we ondertussen gewend zijn van de reeks is de map absoluut bezaaid met verschillende activiteiten. Elke honderd stappen kom je wel een nieuwe quest, mysterie of item tegen waardoor je de wereld leert kennen, sterker wordt, of net rijker wordt. Nog beter dan voorheen gidst Assassin's Creed Valhalla je zo door de prachtige wereld die Ubisoft gemaakt heeft.

Op deze pagina vindt je een overzicht van alle tips en tricks die we hebben voor Assassin's Creed Valhalla. We vertellen je waar je bepaalde zaken kunt vinden zoals Books of Knowledge en Hoarders Maps, geven je tips over hoe je puzzels kan oplossen, en wat de beste beslissingen zijn die je kan maken in het verhaal. Veel plezier met je avontuur!

Algemene informatie over Assassin's Creed Valhalla

Hieronder staan alle gidsen verzameld met algemene informatie over Assassin's Creed Valhalla. De basics als het ware, met essentiële info waar je je idealiter bewust van bent om ten volle te begrijpen welke keuzes je het beste maakt en welke acties je het beste onderneemt.


Informatie over specifieke quests in Assassin's Creed Valhalla

De onderstaande gidsen gaan dieper in op specifieke quests die je zal doorlopen tijdens het spelen van het verhaal van Assassin's Creed Valhalla. Zo moet je regelmatig keuzes maken die op korte termijn weinig impact hebben, maar die wel het verdere verloop van de game beïnvloeden.

Informatie over items, equipment en collectibles

Assassin's Creed Valhalla zou geen Assassin's Creed-game zijn moesten er niet talloze items en collectibles verstopt zitten in de wereld. Het kan echter al eens overdonderend zijn hoeveel het er zijn, waar ze precies voor dienen en wat je er zoals mee kan doen. Daar helpen we je mee met onderstaande gidsen.


Cover image for YouTube videoAssassin’s Creed Valhalla: Story Trailer

Assassin's Creed Valhalla tips en tricks

Weet wat de icoontjes op de map betekenen

De map van Assassin's Creed Valhalla ziet er bij de start van de game anders uit dan vroeger. Je weet niet meer op voorhand waar je wat exact zal vinden door middel van een apart icoontje. In de plaats heeft Ubisoft er deze keer voor geopteerd om de activiteiten in de wereld op te delen in drie categoriën: mysteries, wealth en artefacts. Deze worden respectievelijk getoond met blauwe stippen, gouden stippen, en witte stippen op de map en het kompas bovenaan je scherm.

Pas wanneer je dichtbij de aangeduide plaats arriveert, verandert het stipje in een meer specifiek icoontje dat aanduidt wat je daar kan vinden. Je kan een overzicht van alle mogelijke icoontjes zien als je in het menu naar de map gaat, en de 'legend' opent.

Wat zijn mysteries in Assassin's Creed Valhalla

Mysteries zijn vergelijkbaar met de side quests van vroeger, maar er is een wezenlijk verschil. In tegenstelling tot eerdere Assassin's Creed-games worden side quests niet meer opgenomen in het overzicht. De mysteries in Assassin's Creed Valhalla zijn eerder korte vignettes die je ter plekke uitvoert en waarbij je zelf moet uitzoeken wat je exact moet doen door goed te luisteren naar de persoon met wie je praat en de omgeving te onderzoeken. Het voordeel is dat ze een stuk korter zijn dan de gebruikelijke side quests en dat je ook wat meer moet nadenken over het hoe en wat.

Een voorbeeld van een mystery is bijvoorbeeld een meisje dat roept naar haar paard dat aan de overkant van een rivier staat. Eivor krijgt geen instructies, maar als je naar het paard gaat en deze berijdt naar het meisje, dan zal het Mystery opgelost zijn omdat ze haar paard terug heeft. Een ander voorbeeld is een oude man die wil dat je naar zijn verhaal luistert en waarbij je op een stoel moet gaan zitten.

In het begin van de game kan dit verwarrend zijn, omdat je gewend bent van vorige games dat je netjes op het scherm een beschrijving krijgt van wat er van je verwacht wordt. Luister dus goed naar wat er gezegd wordt, en denk na over wat er van je verwacht kan worden. Reageer echter zoals je zelf zou doen in die situatie en het Mystery zal snel opgelost geraken.

Moest je de oplossing van een Mystery niet meteen weten, dan kan je altijd weg stappen. De Mystery zal na verloop van tijd dan resetten zodat je deze op een later moment opnieuw kan proberen.

Wat is wealth

Wealth is de naam van de verzameling waardevolle items die je kan vinden in de wereld. Dit kunnen grondstoffen zijn voor je settlement uit te breiden, ingots om je wapens te upgraden of zelfs geheel nieuwe equipment.

Wat zijn artefacts

Artefacts zijn de nieuwe benaming voor collectables die over de wereld verspreid zijn. Voorbeelden hiervan zijn tattoo designs, hoarder maps en de romeinse maskers.

Cover image for YouTube videoAssassin Creed Valhalla Settlement Tour

Sleutels en kisten

Vaak kom je kisten tegen in Assassin's Creed Valhalla, maar niet zelden zijn deze op slot en moet je een sleutel vinden. Door gebruik te maken van je vogel (omhoog drukken op de D-pad) krijg je zicht op je omgeving en vaak zal je een sleutel zien in de buurt. Tag deze met je vogel, en raap de sleutel op.

Vaak kan je met je Odin's Sight ook zien dat er kisten in gebouwen liggen, maar dat alle deuren op slot zijn.

Gesloten huizen

En dat brengt ons meteen naar de volgende tip. Assassin's Creed Valhalla vraagt vaak van je dat je de wereld op een andere, meer natuurlijke wijze benaderd dan eerdere games. Je komt vaak micro-puzzels tegen op plekken waar je ze niet verwacht, waarna je beloond wordt met een kist met resources.

Meestal liggen deze kisten in afgesloten huizen en lijkt het op eerste zicht alsof het onmogelijk is om binnen te geraken.

Er is echter altijd een manier, en je hoeft die nooit ver te zoeken. Gebruik je raaf om te kijken of er sleutels liggen, loop eens rond het huis om te kijken of er breekbare stukken muur zijn (nog een tip: mik met je pijl en boog. Als de cursor rood wordt, gaat het om een breekbare muur!), en kijk ook zeker eens naar het dak. Veel huizen hebben een opening vlak onder de nok waar je door kan klimmen!

Denk anders en lees je omgeving!

En zo komen we bij onze laatste tip. Deze is weliswaar heel algemeen maar komt ongetwijfeld van pas. Assassin's Creed Valhalla verwacht veel meer van je dan vorige games om na te denken als een mens. De meeste schatkisten en mysteries kan je oplossen zonder dat je daar speciale items voor krijgt of moet interacteren met speciale quest-objecten. Je moet dus niet diep in je inventaris graven om te kijken of je een item nodig hebt.

Kijk in de plaats naar wat je standaard hebt tot mogelijkheden: je hebt een toorts waar je vuur mee kan maken, je kan geluid maken door te fluiten of op je hoorn te blazen, je kan mediteren en de tijd laten passeren, en met pijl en boog kan je heel veel doen (zeker wanneer je explosieve pijlen krijgt als ability!).

Vergeet ook zeker niet dat je met pijlen door ramen en vensters kan schieten. Soms zijn ramen zelfs groot genoeg dat je door het glas te breken erdoor kan klimmen! Ook zal je vaak vanuit een andere hoek een woning moeten binnenkijken om een pijl te schieten naar binnen en het slot op de deur te breken.

Wanneer je dus voor een situatie staat zoals een verstopte kist, gesloten woning, of een onduidelijke mystery, denk dan eens na over welke opties je standaard hebt en probeer ze eens allemaal. Vaak zit de oplossing veel minder ver dan je denkt!

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Assassin's Creed Valhalla

PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC

Related topics
Over de auteur
Redactie avatar

Redactie

Teamwork!

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Reacties