Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Assassin's Creed Syndicate - Wat we tot dusver weten

De setting, de gameplay, de releasedatum, de special editions.

Ubisoft Quebec werkt met acht andere studio's inmiddels al twee jaar aan Assassin's Creed Syndicate als opvolger van Assassin's Creed Unity. De verwachtingen zijn hoger gespannen dan normaal: het vertrouwen van gamers is flink geschonden na de vorige release.

Een nieuw jaar, nieuwe kansen. Daarom ook in 2015 weer gewoon een nieuwe Assassin's Creed. Voor het eerst in de geschiedenis van de reeks komt er echter geen game uit op de PlayStation 3 en Xbox 360. Assassin's Creed Syndicate is alleen in ontwikkeling voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One. Dit is een overzicht van alles wat we weten, dat tot aan de lancering constant wordt geüpdatet met nieuwe informatie.

Nog meer weten? Lees dan onze Assassin's Creed Syndicate Wiki, Assassin's Creed Syndicate Walkthrough en ga met deze gids op zoek naar alle Assassin's Creed Syndicate Secrets of London.

Assassin's Creed Syndicate is ondertussen al verkrijgbaar in de winkel. Benieuwd naar ons oordeel over deze game? Lees dan onze Assassin's Creed Syndicate review. Spoiler: we vonden de game erg goed!

De assassins en de setting

Assassin's Creed Syndicate is de meest hedendaagse Assassin's Creed tot op heden en brengt je naar Victoriaans Londen. Het jaar is 1868 en de Industriële Revolutie is in volle gang. Broer en zus Jacob en Evie Frye maken onderdeel uit van de arbeidersklasse, een bevolkingsgroep die hard werkt, nauwelijks brood op de plank krijgt en jong sterft. Men leeft in onderdrukking van de rijkere klasse. Daar moet verandering in komen.

Jacob en Evie leiden een straatbende, The Rooks. Tijdens de game rekruteer je nieuwe bendeleden, waarschijnlijk via een systeem vergelijkbaar met dat uit Assassin's Creed: Brotherhood. Je bendeleden volgen je in de wereld, maar denken ook zelf na over hun routes. Is er niet genoeg plaats in een koets, dan kapen de resterende leden zelf een koets om je zo te kunnen volgen. Verover je ten slotte een district, dan kan je één van je Rooks als districtleider aanduiden.

Londen is verdeeld in zes buurten en elke buurt is het eigendom van zo'n bende. Door Westminster, the Strand, the City of London, Whitechapel, Southwark en Lambeth te infiltreren en hun leiders te verslaan, neem je als de twee sluipmoordenaars langzaam maar zeker de stad over. Onderweg leg je ook de nodige Tempeliers om, die zich stiekem diep in de bendes hebben genesteld om over Londen te heersen. Het hele verhaal speelt zich af in 1868, in tegenstelling tot andere Assassin's Creed games die zich vaak over verschillende jaren afspelen. Londen is zo'n 30 procent groter dan het Parijs uit Assassin's Creed Unity.

Cover image for YouTube video

Hoewel armoede en onderdrukking centrale thema's vormen, wil Ubisoft ook een gevoel van vooruitgang opwekken. De game speelt zich immers af tijdens de Industriële Revolutie, een periode waarin de levensstandaard stijgt en technologie steeds belangrijker wordt. Ook is het een periode van vrede, zodat je meteen de vergelijking kan trekken met de Renaissance uit Assassin's Creed 2.

Van de twee assassins is Jacob het meest van de directe aanpak. Wanneer hij iets voor elkaar wil krijgen, smeedt hij niet eerste een plannetje. Hij gaat er gewoon op af en de gevolgen ziet hij later wel eens onder ogen. Evie is juist wat terughoudender. Ze is erg slim en brengt graag eerst alle opties in kaart, voor ze haar missie start. De twee botsende persoonlijkheden die toch ook aan elkaar verbonden zijn door hun familiale banden, staan ten grondslag van het verhaal dat Ubisoft Quebec wil vertellen.

Daarbij kan je steeds kiezen of je met Jacob of Evie wil spelen. Tijdens de verhaalmissies verwisselt de game soms wel automatisch als wie van de twee je speelt. Je kan ze in elk geval allebei afzonderlijk customizen. Ze hebben ook elk een unieke skill tree, met bijzondere vaardigheden en speelstijlen.

Onduidelijk is momenteel nog hoe groot de rol is van de hedendaagse setting. Tot nu toe is daar nog niets van vertoond. In Londen ontmoet je echter historische figuren die ook in het echt bestaan hebben. De schrijver Charles Dickens en bedenker van de evolutietheorie Charles Darwin zijn wat dat betreft alvast bevestigd.

Voertuigen

Voertuigen spelen een belangrijke rol in Assassin's Creed Syndicate. Stel je het voor als Grand Theft Auto, maar dan met ouderwetsere transportmiddelen. Zo rijd je door de straten in een koets, op je dooie gemak of tijdens wilde achtervolgingen waarbij andere koetsen je van de straat proberen te rammen. Er is een volledig systeem van verkeer uitgewerkt, zodat Londen aanvoelt als een levende stad.

Je kan je ook in koetsen verstoppen, of op het dak ervan staan en er op vechten. Het is ook mogelijk om van koets naar koets te springen en je zo in de juiste positie te plaatsen om een doelwit van bovenaf te vermoorden. Want ook dat is mogelijk.

Daarbuiten zijn er in ieder geval nog stoomtreinen. In de eerste concept art is zo te zien hoe Jacob op een rijdende trein vecht tegen vijanden. Het is nog niet bekend of je de treinen ook zelf kan kapen. Daarnaast zouden boten hun opwachting maken in de game.

Vechtsysteem, wapens en politie

In dit tijdperk is openbaar wapenbezit verboden. Daarom zie je niemand op straat paraderen met een groot zwaard aan zijn zijde. Er ligt dan ook een grotere focus op handgevechten. Wapens zijn er wel degelijk, maar ze zitten goed verstopt. De gevechten zijn slinkser en sneller dan vroeger, omdat je dichter op je vijand staat. Zo heb je een boksbeugel ter beschikking, als ook een pistool en een 'Kukri mes.' Als de situatie er om vraagt, tover je die uit je assassin-jas tevoorschijn. Vermoedelijk is je wandelstok stiekem een zwaard.

Opties die werden verwijderd in Unity zijn nu opnieuw toegevoegd. Zo kan je vijanden als menselijk schild gebruiken, kan je opnieuw messen werpen en is het weer mogelijk om te fluiten en zo een tegenstrever te lokken naar je positie.

Bij de aanvaringen zijn vaak veel tegenstanders tegelijk betrokken en crowd control is erg belangrijk. Voor het eerst in de serie neem je het ook op tegen vrouwelijke vijanden. Je kan tevens de omgeving naar je hand zetten, bijvoorbeeld door een ton op een bewaker te laten vallen.

Voor het eerst in de reeks is er ook een heuse politiemacht aanwezig. Ze grijpen in als je een misdrijf pleegt en trekken op onderzoek uit als ze rumoer horen. Daarbij is hun gedrag afhankelijk van het district waarin ze werken. Zo zijn agenten in het White Chapel district milder.

De rope launcher en stealth

Nieuw is de rope launcher, een touw dat uit je pols schiet en zich vastzet in daken. Dit touwpistool kan je gebruiken als grappling hook om van de straat naar een hoger gelegen plek te geraken, dient net als zipline om van dak naar dak te glijden. Zo kom je veel sneller van de ene plek in de stad naar de andere.

Traditioneler is de terugkeer van de Eagle Vision, die je wederom inzet om vrienden van vijanden te onderscheiden. De stealth-modus uit Unity is ook weer van de partij in aangescherpte vorm, zodat je jezelf met meer controle achter objecten in de omgeving verschuilt. In plaats van een hard cover systeem, is er nu soft cover. Zo 'kleef' je niet vast achter objecten, maar kan je meer intuïtief van schuilplaats naar schuilplaats sluipen.

Geen multiplayer

Assassin's Creed Syndicate heeft geen multiplayer. Dit terwijl Assassin's Creed Unity juist erg gericht was op coöperatief spelen met andere online sluipmoordenaars. Daarvoor nog kenden verscheidene Assassin's Creed-games competitieve online modi. Syndicate keert wat dat betreft 'terug naar de roots.' Je speelt altijd in je eentje, ondanks dat je twee personages onder de knoppen hebt. Er komt ook geen companion app, waarbij je extra's kan vrijspelen voor de hoofdgame.

De reden daarvoor is dat de teams zich nu volledig kunnen focussen op een singleplayermodus, die 'de beste Assassin's Creed tot nu toe' moet opleveren. Door die focus op singleplayer wil Ubisoft ook een game afleveren die technisch beter gepolijst is dan Assassin's Creed Unity.

Releasedatum, special editions en DLC

De releasedatum van Assassin's Creed Syndicate is vastgesteld op 23 oktober. Dan komen de PlayStation 4 en Xbox One-versies uit. De releasedatum voor Assassin's Creed Syndicate op de pc is 19 november. Er is geen companion app in ontwikkeling.

Wanneer je de game koopt voor de releasedatum, krijg je er een pre-order bonusmissie bij: de Darwin and Dickens Conspiracy Mission. Er komt ook een Gold Edition uit, met daarin de game en de Season Pass. De Assassin's Creed Syndicate Special Editions bouwen hier deels op voort. De Rooks Edition heeft zo Runaway Train als extra missie, maar niet de Season Pass. Wel wordt deze editie geleverd met een artbook, soundtrack en een kaart van Londen.

De Assassin's Creed Syndicate Charing Cross Edition heeft dat ook, inclusief een 26cm hoge figurine van Jacob. Let op: ook deze bevat de Season Pass niet. Die heeft de Assassin's Creed Syndicate Big Ben Edition tenslotte wel, inclusief een rijker gedetailleerde figurine, een drankflacon en een litho-afbeelding. Deze variant is alleen te koop via Uplay.

Tijdens de E3-persconferentie van Sony is bekendgemaakt dat er op de PlayStation 4 exclusieve missies te spelen zijn. Deze dragen de naam The Dreadful Crimes. Er komt ook een Season Pass uit met daarin onder meer de Jack The Ripper DLC, The Last Mahajara en de Streets of London DLC. Tevens komt er een Assassin's Creed Syndicate PS4 bundel op de markt.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Assassin's Creed: Syndicate

PS4, Xbox One

Related topics
Over de auteur
Randolf Bouwma avatar

Randolf Bouwma

Typemachine

Schrijft de hele dag, elke dag. Geregeld over games en het liefst nog op papier. Vervangt dan ook nog steeds inktlinten. Ding!

Reacties