Skip to main content

Assassin's Creed Origins: The Hidden Ones DLC review - Eeuwige orde

'The Order is eternal.'

De allereerste uitbreiding van Assassin's Creed Origins speelt te veel op safe, waardoor een eigen smoel ontbreekt.

Let op: de review van Assassin's Creed Origins: The Hidden Ones DLC bevat mogelijk spoilers over de main game.

Wie na 50 uur nog niet genoeg heeft van goudkleurige omgevingen, moordpraktijken en onderdrukking kan zijn avontuur voortzetten in Assassin's Creed Origins: The Hidden Ones. Na drie maanden komt Ubisoft Montreal met de allereerste uitbreiding, die Bayeks verhaal verder vertelt. Tegelijkertijd is het een voortzetting van alle goede elementen en kleine ergernissen uit de main game.

The Hidden Ones speelt zich ongeveer vier jaar na Bayeks strijd tegen The Order of the Ancients af. Zijn wraakgevoelens zijn weggeëbd en Aya heeft hem ondertussen verlaten, waardoor de nieuwe gevestigde orde zijn nieuwe familie is. Bayek of Siwa zoekt namelijk als leidersfiguur zijn heil bij The Hidden Ones: de allereerste groep assassijnen. Vanuit het gebied Sinaï bereikt hem het bericht dat de Romeinen de lokale bevolking en The Hidden Ones dwarszitten. Dat betekent een nieuwe schurk en een nieuw hoofdstuk van Bayeks levensverhaal.

Bekijk op YouTube

Net zoals het hoofdverhaal in Assassin's Creed Origins weet het verhaal in The Hidden Ones niet echt indruk te maken. Dat komt vooral door het gemis van een antagonist die zich op de voorgrond begeeft. Generaal Rufio komt namelijk pas aan het eind van de uitbreiding tevoorschijn, waardoor je niet de kans krijgt om hem met volle passie te haten. Ook de doelwitten die onder hem staan, krijgen van Ubisoft te weinig tijd om te imponeren. Bayeks beweegredenen zijn dan ook een stuk minder helder dan in Assassin's Creed Origins, waardoor het overkoepelende verhaal het vooral van oude bekenden moet hebben.

De grote hoofdrolspeler van The Hidden Ones is dan ook het nieuwe gebied Sinaï, dat uit drie regio's bestaat. Daar bezoek je een grote steengroeve, een imponerend fort en een mystieke tempel, die visueel dan ook aantrekkelijk zijn. Rood gesteente omhelst die belangrijke locaties, waardoor je als een ware acrobaat door de omgeving moet manoeuvreren. In de bewoonde omgevingen maakt The Hidden Ones daarnaast goed gebruik van verticaliteit door gebouwen en hoge objecten met ziplines te verbinden. Sinaï is dan ook de ultieme speeltuin, waarin je lekker met je sluipmoordenaarsvaardigheden los kunt gaan.

The Hidden Ones brengt echter geen nieuwe vaardigheden met zich mee, waardoor de verhoogde levelcap van 45 en de ervaringspunten die je krijgt er niet echt toe doen. Het grootste kritiekpunt in de Assassin's Creed Origins review was dan ook dat de diepgang in de gevechten enigszins ontbreekt en The Hidden Ones weet daarop niet in te spelen. Na vier jaar hoop je dat Bayek wel wat nieuws heeft geleerd, maar dat is niet het geval. Een andere grote boosdoener is het gemis van een nieuw wapentype, waardoor je waarschijnlijk met je oude favoriete wapens blijft doorspelen. Een gemiste kans van Ubisoft Montreal om nieuwe dingen uit te proberen.

Die trend wordt eveneens doorgezet in de activiteiten die Sinaï te bieden heeft. Je bezoekt opnieuw vijandelijke kampen, kijkt af en toe naar de sterrenhemel, springt van grote hoogtes in hooibalen en trotseert de lokale fauna. Het zijn allemaal zaken die je in het Oude Egypte al hebt ondernomen. Het zijn dan ook de sidequests die je op gepaste wijze laten kennismaken met Sinaï en zijn inwoners. Zo ontmoet je onder anderen een dementerende man die naar iets kostbaars zoekt en speur je naar nieuwe kandidaten voor het broederschap. De echte beloning zit hem uiteindelijk in het vrijspelen van nieuwe bogen, strijdbijlen, rijdieren en een extra outfit. Bovendien geldt alles als een voorproefje voor de toekomst en de weg die Ubisoft Montreal met Bayek of Siwa is ingeslagen.

The Hidden Ones maakt vakkundig gebruik van de fundering die Assassin's Creed Origins heeft gelegd, maar bouwt er niet verder op voort. Door het gebrek aan nieuwe activiteiten, vaardigheden en wapentypes weet de uitbreiding niet te verrassen en is de uitbreiding voornamelijk een compactere variant van de main game. The Hidden Ones is dan ook eerder een zoethoudertje tot The Curse of the Pharaohs en het onvermijdelijke vervolg op Assassin's Creed Origins.

Read this next