Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Assassin's Creed IV: Black Flag hijst de zeilen

Update: nieuwe screenshots en concept art.

Update: De nieuwe screenshots en enkele mooie stukjes concept art kan je onderaan de pagina bewonderen.

De boot met daarop de officiële aankondiging van Assassin's Creed IV: Black Flag was ironisch genoeg zo lek als een mandje. Zo waren de releasedatum en platformen al bekend, alsmede het thema van de nieuwe Ubisoft-titel. Maar er was nog genoeg verborgen gebleven, en die informatie is nu dan officieel naar buiten gebracht.

De ontwikkeling begon in 2011, en het spel werd dan ook tegelijk met Assassin's Creed III gemaakt. Er werken nu acht studio's aan het vierde deel mee, en daarom lukt het de ontwikkelaar om zo snel al een volwaardig nieuw deel uit te brengen.

Ditmaal zijn de scheepsmissies en de 'gewone' stealthmissies niet meer los van elkaar. In deze nieuwe wereld lopen deze twee elementen naadloos in elkaar over. Dit stelt het nieuwe hoofdpersonage Edward Kenway in staat om van wal te steken, halverwege de map op een andere boot te springen, deze te plunderen en de buit weer aan wal te slepen zonder laadtijden. Daarbij is de oceaanbodem ook vrij te verkennen, met allerlei verborgen schatten die worden bewaakt door bloeddorstige haaien.

De wereld is groter dan ooit, en er zijn vijftig locaties te ontdekken. Drie daarvan zijn grote steden: Havana, hoofdstad van Cuba, Kingston, een Britse stad vergelijkbaar met Kingston uit het derde deel, en Nassau, een echte piratenstad. De rest van de wereld bestaat uit vissersdorpjes, Maya-ruïnes, geheime grotten, eilandjes en natuurlijk heel veel oceaan.

Bekende gezichten van personen die in het echt hebben bestaan als Blackbeard, Calico Jack, Anne Bonny en Charles Vane maken hun opwachting. Ubisoft zegt dat het historische aspect van dit tijdperk erg belangrijk voor ze is, en dat er dus weinig ruimte is voor papegaaien op schouders en houten benen.

Een ander belangrijk onderdeel van de gameplay is je schip. De Jackdaw is zestig meter lang en heeft 26 zeilen. De boot begint met zes kanonnen, maar kun je uitbreiden met nog eens vijftig. Je schuit kun je verder upgraden, mede door andere schepen te plunderen. Deze krijg je in je vizier via een verrekijker die handig in kaart brengt wat de tegenstander bij zich heeft.

De crew is ditmaal zelf samen te stellen, je moet ze dus rekruteren. Dat betekent ook dat ze dood kunnen gaan, een feature die doet denken aan Pikmin. Ze sterven niet alleen in gevechten, maar ook een vloedgolf kan ze het leven kosten.

Dit deel krijgt ook weer een multiplayer modus. En mensen die Desmond helemaal zat waren hebben geluk: de stukken die zich afspelen in de hedendaagse tijd zijn ingekort en ditmaal speel je als een onderzoeker van Abstergo Entertainment. Desmond en zijn scooby gang zijn (nog) in geen velden of wegen te bekennen.

Assassin's Creed IV: Black Flag komt 29 oktober uit voor de PC, PlayStation 3, PlayStation 4, Wii U, Xbox 360 en de volgende Xbox. De next-gen versie zal voornamelijk op technisch vlak verschillen, met verbeterde graphics, maar Ubisoft speelt ook met de nieuwe controller van de PlayStation 4.

Heb je Assassin's Creed 4: Black Flag inmiddels in huis gehaald en wil je elk hoekje verkend hebben van de Caraïben? Lees dan onze Assassin's Creed 4: Black Flag guide en tips pagina, want daar staat werkelijk alles in over deze game!

Over de auteur
Randolf Bouwma avatar

Randolf Bouwma

Typemachine

Schrijft de hele dag, elke dag. Geregeld over games en het liefst nog op papier. Vervangt dan ook nog steeds inktlinten. Ding!

Reacties