Skip to main content

Assassin's Creed film - Release, acteurs, verhaal en meer

Sprong in het diepe.

Films en games. Met hier en daar een uitzondering blijft het een ongelukkige combinatie. Toch maakt een van de grootste gameseries een overstap naar het witte doek. En met een budget van bijna 200 miljoen dollar zijn de ambities erg groot. Weet de verfilming van Assassin's Creed een plekje in de IMDb Top 250 te veroveren? Of kan het uiteindelijk aansluiten bij flops als Street Fighter en Alone in the Dark? De tijd wijst het uit, maar in de tussentijd lees je alvast alle informatie over de verfilming.

Verhaal en setting

Centraal in de film staat Callum Lynch, een ter dood veroordeelde crimineel. In plaats van een dodelijke injectie toegediend te krijgen en nooit meer wakker te worden, ontwaakt hij in een faciliteit van Abstergo Industries. Dat doet die organisatie overigens niet uit liefdadigheid. Callum is namelijk een afstammeling van Aguilar de Nerja, een meester-Assassijn uit de vijftiende eeuw. De Orde van Assassijnen en Orde van Tempeliers zijn al eeuwenlang elkaars aartsvijanden. En laat Abstergo Industries nu net een moderne variant van het laatstgenoemde genootschap zijn.

Waarom is een verre achterkleinzoon van Aguilar echter zo belangrijk? Abstergo Industries heeft de Animus gemaakt. Die machine leest en projecteert het genetische geheugen van de gebruiker. Met de Animus kan dus via Callums herinneringen het geheugen van Aguilar ontsleuteld worden. Die informatie is voor Abstergo Industries van onschatbare waarde om hun eigen mysterieuze doeleinden te bereiken.

Callum reist in zijn genetische gedachten terug naar het einde van de vijftiende eeuw en kruipt daar in de huid van zijn verre voorouder Aguilar. Het Spaanse Rijk is in de greep van de Spaanse Inquisitie, een orthodox katholiek terreurbewind dat tracht de groei van moslims en joden op het Iberische schiereiland in te dammen. Het is een bewust gekozen historische setting waarin de Assassijnen en Tempeliers als vanouds lijnrecht tegenover elkaar staan. De film speelt zich uiteindelijk afwisselend in het heden en verleden af.

Bekijk op YouTube

Gelijkenissen met de games

De film speelt zich in hetzelfde universum als de games af, maar heeft een origineel verhaal met nieuwe personages. Fassbender zegt er het volgende over: "We willen echt de games respecteren, maar ook met nieuwe dingen komen. En als ik iets geleerd heb van een franchise zoals X-Men dan is het dat het publiek verrast wil worden en nieuwe elementen of andere visies daarop willen zien."

Diverse herkenbare elementen uit de games maken hun opwachting in de film. Zo is de eeuwige vete tussen de Assassijnen en Tempeliers al de revue gepasseerd. Maar ook de Animus komt in de film terug. Dit keer geen comfortabele ligstoel, maar een machine die de gebruiker in de lucht tilt - anders zou de gelijkenis met The Matrix te groot zijn.

In het Abstergo-complex is tevens een kamer vol met artefacten te zien. Zo zijn naast de traditionele wrist blades van de Assassins ook Altaïr Ibn-La'Ahads zwaard, Connor/Ratonhnhaké:tons boog, Edward Kenways flintlock pistols en Jacob Frye's cane sword te vinden. Een feest der herkenning voor wie alle games gespeeld heeft.

Verder komt de authentieke 'Leap of Faith' in de trailers terug. Daarin maakt Aguilar een vrije val van een kerk, zoals je dat met menig Assassin in de game hebt gedaan. Die sprong is overigens geen probleem voor stuntman Damien Walters. Hij deed het van een ijzingwekkende hoogte van 38 meter. Geen record, maar wel een van de hoogste vrije vallen ooit gemaakt.

Bekijk op YouTube

Cast

De hoofdrol wordt door Michael Fassbender vertolkt. Hij heeft een dubbelrol waarin hij Callum Lynch en Aguilar de Nerja speelt. De Iers-Duitse acteur debuteerde in de actiefilm 300, maar is vooral bekend om zijn rollen in Inglourious Basterds, Prometheus en de laatste drie X-Men films. Fassbender is overigens ook coproducent van Assassin's Creed.

Marion Cotillard speelt dr. Sophie Rikkin. Zij is de dochter van Alan Rikkin en hoofd van de wetenschappelijke afdeling van het Animus-project. De mooie Française speelde in films als La Vie en Rose, Inception en The Dark Knight Rises. Ze ontving al een Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrolspeelster.

Jeremy Irons kruipt in de huid van Alan Rikkin, de vader van Sophie. Hij is CEO van Abstergo Industries en bekleedt een hoge positie binnen de Orde der Tempeliers. De Britse acteur is een rot in het vak en heeft in tientallen films gespeeld. Zo heeft hij onder andere een Oscar, twee Golden Globes en drie Primetime Emmy's op zijn schoorsteenmantel staan.

Overige rollen in Assassin's Creed worden onder meer vertolkt door Michael Kenneth Williams (Boardwalk Empire, 12 Years A Slave) als Moussa/Baptiste, Brendan Gleeson (Braveheart, In Bruges) als Joseph Lynch en nieuwkomer Ariane Labed als Maria.

Regie

De regie van Assassin's Creed is in handen van de relatief onbekende Justin Kurzel. De Australiër is vooral bekend van Snowtown uit 2011. Daar heeft hij een AACTA Award for Best Director voor gewonnen. Daarnaast is hij regisseur van de verfilming van Shakespeares Macbeth, waar Fassbender en Cotillard ook in spelen.

Productie

In 2011 maakt Ubisoft zijn plannen voor de verfilming van Assassin's Creed bekend. Onderhandelingen met Sony Pictures lopen spaak, omdat Ubisoft nog enige creatieve invloed wil behouden. Om niet alle financiële lasten te dragen, gaat Ubisoft uiteindelijk toch de samenwerking met meerdere partijen aan. Zo verzorgt 20th Century Fox de distributie van de film en is de productie in handen van Ubisoft Motion Pictures en New Regency.

Releasedatum en vervolg(en)

Assassin's Creed zou oorspronkelijk al in 2015 te zien zijn, maar is een aantal keren uitgesteld. De Assassin's creed releasedatum is 21 december, maar binnen de Benelux is dat alleen in België. Nederlanders moeten nog een paar weken geduld hebben. Assassin's Creed is namelijk pas vanaf 5 januari in Nederland op het witte doek te zien.

Hoewel een officieel vervolg op de film nog niet bevestigd is, zijn volgens Fassbender voorbereidingen voor een tweede film al begonnen. En er zijn al plannen voor een derde Assassin's Creed-film.

Read this next