Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Pré3 - Valve

'Valven' we van onze stoel op de E3 2010?

41.000 bezoekers waren aanwezig op de E3 in 2009, samen afkomstig uit 78 verschillende landen om gedurende drie dagen in totaal 216 verschillende standhouders af te werken. Het was vorig jaar een prachtige editie van de Electronic Entertainment Expo te Los Angeles, maar hoe zal de beurs dit jaar verlopen? En weten alle grote uitgevers en ontwikkelaars zichzelf te overtreffen in vergelijking met de impact die ze al dan niet in 2009 konden maken? In de aanloop naar de E3 2010 proberen wij op die vraag een antwoord te geven. Ons oordeel baseren we deels op feiten, deels op speculatie. Of onze voorspellingen al dan niet zullen uitkomen weten we jullie vanaf 14 juni te vertellen, wanneer het grootste gamespektakel ter wereld losbarst met de eerste grote persconferentie, en Eurogamer België in Californië ter plaatse is om verslag uit te brengen.

Vandaag voorspellen we of Valve zichzelf zal kunnen overtreffen op de E3 2010.

Valve E3 2009

De crew van Left 4 Dead 2 in volle glorie, inclusief verwondingen, kleerscheuren en wanhopige blikken.

Oorspronkelijk stond Valve niet eens op de lijst van uitgevers die aanwezig zouden zijn op E3 2009. Toen een dikke maand voor de beurs bekend werd dat ze toch naar Los Angeles zouden afzakken, veranderde de teleurstelling van fans in laaiend enthousiasme. Velen waren al jaren aan het wachten op een nieuwe Counter-Strike en Half-Life 2: Episode 3, reeksen die enorm populair zijn en aan de oorsprong lagen van Valve's succes. Aangezien de ontwikkelaar nog niets had aangekondigd, moest het grote nieuws wel voor E3 bestemd zijn. Want geef nu toe, Valve die afzakt naar de grootste gamebeurs ter wereld om enkel wat Team Fortress 2- en Left 4 Dead-updates voor te stellen, zou hetzelfde zijn als naar het wereldkampioenschap Formule 1-rijden trekken, gewapend met een speelgoedautootje.

Wat bracht Valve dan wel mee naar de E3 2009? Niet veel:

  • Left 4 Dead 2

Op 1 juni was het zover (merk op dat de beurs toen 2 weken vroeger dan dit jaar plaatsvond). Microsoft mocht de aftrap geven van de traditionele reeks persconferenties. De gigant slaagde er zonder twijfel in de meest verrassende show van heel de E3-beurs af te leveren. Ze haalden zomaar eventjes Ringo Starr, Yoko Ono en Paul McCartney op het podium, deden heel wat monden openvallen met Project Natal, kondigden aan dat Metal Gear in de vorm van Rising naar de Xbox 360 kwam en... lieten een trailer zien van Left 4 Dead 2.

Totaal onverwacht werd de game aangekondigd, terwijl deeltje één amper zeven maanden daarvoor was uitgekomen. Sterker nog, de sequel op de zombieshooter zou al vanaf 17 november 2009 in de rekken liggen, exact een jaar na de release van de eerste Left 4 Dead. Ondanks een heleboel nieuwe features, leidde de aankondiging tot heel wat protest. Was de game wel lang genoeg in ontwikkeling om voldoende kwaliteit met zich mee te brengen? En wat met de eerste Left 4 Dead, zou de ondersteuning ervan plaats moeten ruimen voor z'n opvolger? En waarom werden de nieuwigheden van Left 4 Dead 2 niet gewoon in de vorm van DLC voor de eerste Left 4 Dead uitgegeven?

Velen verkondigden dat Valve, een bedrijf met een imago dat staat voor kwaliteit en uitstekende community-ondersteuning, zichzelf verraden had. Boycotgroepen werden opgericht, alsook Der Untergang-parodieën. Uiteindelijk bleken de reacties serieus overdreven te zijn. Valve besefte dat de Left 4 Dead-community niet in de steek kon worden gelaten en zorgde al enkele weken na de aankondiging van Left 4 Dead 2 voor een Software Development Kit, waardoor de community zelf nieuwe levels kon fabriceren voor deeltje één. Bovendien zijn er nadien nog enkele mooie updates en DLC-pakketten voor de game uitgekomen.

Valve E3 2010

Een van de eerste beelden die we hebben ontvangen rond Portal 2. Wat kijken we hier op de redactie uit naar het tweede deel!

Allemaal goed en wel, maar wat zal er dit jaar uit Valve's richting komen op de E3? Het antwoord ligt voor de hand: Portal 2, die met kerstmis in de rekken zal liggen. Valve is al een tijdje bezig met campagne te voeren voor de titel, voornamelijk in de vorm van mysterieuze boodschappen. In april werd de aanwezigheid van de game op E3 definitief bevestigd, aangezien verschillende media-outlets een uitnodiging ontvingen voor een presentatie van de game in Los Angeles. Heel recent werd die voorstelling echter afgelast, en volgens Valve zal er een verrassing in de plaats komen.

Maar wat kan die verrassing dan zijn? Krijgen we eindelijk het eerste teken van leven wat Half-Life 2: Episode 3 of een nieuwe Counter-Strike betreft? Zal er alweer een nieuwe Left 4 Dead worden aangekondigd? Of heeft het toch iets te maken met Portal 2? Het kan bijvoorbeeld zijn dat Valve bekend zal maken Portal 2 ook voor de PS3 te ontwikkelen, aangezien ze in februari te kennen gaven na te denken over ontwikkeling voor Sony's zwarte console. Valve wou nog niets kwijt, dus we zullen moeten wachten tot de E3 zelf om uitsluitsel te krijgen.

Desondanks zal Portal 2 toch nog officieel voorgesteld worden op de beurs. Dit hoogstwaarschijnlijk aan het grote publiek tijdens de persconferentie van Microsoft, die dit jaar op 14 juni zal plaatsvinden. Bovendien zal Valve de game nog steeds aan de pers tonen op afspraak. De eerste Portal werd ontwikkeld als een puzzel add-on voor The Orange Box, maar bleek zo goed ontvangen te worden door zowel pers als consument, dat men besloten heeft een volwaardige opvolger in elkaar te boksen. Gelijkaardige toestanden als bij Left 4 Dead 2 zullen zich deze keer echter niet voordoen, aangezien Portal 2 al een tijdje aangekondigd is, en heel wat mensen effectief uitkijken naar de sequel.

Eenmaal ontcijferd zegt het blue screen 'Suspended until E3' over Portal 2.

Eén ding is zeker: Valve zal dit jaar met weinig titels maar toch ijzersterk op de E3 staan. Er zijn al heel wat leuke details over Portal 2 bekend, en z'n voorganger deed het bijzonder goed. De game heeft dus alles in huis om hoge ogen te gooien op de beursvloer, ook al kreeg de ontwikkelaar vorig jaar nogal wat negatieve reacties over zich heen. Bovendien is de mysterieuze verrassing dit jaar een reden te meer om Valve in de gaten te houden. Een mens zou voor minder E3 2009 verdrijven naar een minuscuul en duister hoekje van z'n geheugen.

Voorspelling: E3 2010 > E3 2009 voor Valve

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Half-Life 2: Episode 3

PS3, Xbox 360, PC

Portal 2

PS3, Xbox 360, PC

Related topics
Over de auteur
Odin van Schoote avatar

Odin van Schoote

Benelux Editor

Odin is redacteur sinds januari 2010 en kan het best worden omschreven als een blonde God. Ook heeft hij iets met parallelle universa naar het schijnt.
Reacties