PlayStation 5 release - Alles over de PS5 kopen en de PS5 prijs uitgelegd

Vol ongeduld.

Er staan twee vragen gebrand op de lippen van iedereen die een PlayStation 5 wilt kopen: wanneer komt Sony's nieuwe console uit en wat is de PS5 prijs? Op deze pagina geven wij je alle informatie die je nodig hebt. We bespreken eerst de PS5 releasedatum en daarna geven we je meer info over de PS5 prijs. Als je vragen hebt, stel ze gerust in de comments bij dit artikel!

Als je op zoek bent naar meer PS5 info, bekijk dan zeker onze artikels over de PlayStation 5 controller, de PlayStation 5 specs en de PlayStation 5 games.

Op deze pagina:

PS5 release - wanneer kunnen we de PlayStation 5 kopen?

De PlayStation 5 release is eind 2020, tijdens de periode van de feestdagen. Dat heeft Sony zelf bekend gemaakt. Daar stopt het goede nieuws, want een preciezere datum heeft het bedrijf nog niet vrijgegeven.

Het is op dit moment ook maar de vraag wat de Coronacrisis teweeg zal brengen. Sony deelde in maart 2020 nog mee dat first-party games niet uitgesteld zouden worden vanwege de pandemie, maar enkele dagen later raakte toch bekend dat The Last of Us: Part 2 release uitgesteld werd. Het is momenteel dus koffiedik kijken of de PS5 effectief tijdens de feestdagen van 2020 in de rekken zal liggen.

playstation_5_logo
Het officiële logo van de PlayStation 5

We kunnen wel een berekende gok uitbrengen voor mocht de Coronacrisis toch geen roet in het eten gooien: dan ligt de PlayStation 5 release namelijk naar alle waarschijnlijkheid in november. Waarom zeggen we dat zo stellig? Wel, zowel de PlayStation 3 als PlayStation 4 kwamen in die maand uit. Die release is strategisch en heeft tot doel om gebruik te kunnen maken van de belangrijke feestdagen zoals Thanksgiving in de Verenigde Staten, Sinterklaas / Sint-Nikolaas in veel Europese landen, en uiteraard Kerstmis. Het zijn allemaal feestdagen waarbij familieleden cadeautjes voor elkaar kopen, en vooral kinderen in de watten gelegd worden met hun favoriete speelgoed.

Bovendien kan Sony het zich niet veroorloven om later dan concurrent Microsoft op de markt te komen. Ook de Xbox Series X release ligt immers eind 2020. Gelet op de indrukwekkende Xbox Series X specs ligt er een grote druk op Sony om rond dezelfde tijdsperiode uit te komen met een console die op technisch vlak kan concurreren. Of dat gaat lukken, valt nog te bezien. De PlayStation 4 Pro kwam uiteindelijk niet in de buurt van de tour de force die Microsofts krachtpatser Xbox One X neerzette, en de eerste analyses van de PlayStation 5 hardware doen uitschijnen dat Sony's nieuwe console de minder krachtige zal zijn.

Daar is een reden voor. Volgens Sony-topman John Kodera zou de PlayStation-sectie minder focus leggen op hardware en meer inzetten op online abonnementsdiensten zoals PlayStation Plus. Die diensten worden namelijk als stabielere inkomstenbronnen beschouwd dan de vaak wisselvallige console- en gamesverkoop.

Bereid je dus de komende maanden maar voor op een zware nadruk op PlayStation Now, de streamingdienst van Sony. Zoals echter blijkt uit de PlayStation Now review, heeft Sony nog wel wat werk om deze dienst te optimaliseren en goedkoper te maken. Het contrast met de gebruiksvriendelijke en spotgoedkope Xbox Game Pass van Microsoft kan niet groter zijn.

Over het uiterlijk van de PlayStation 5 is op dit moment nog niks bekend. Hoewel er foto's van PlayStation 5 developer kits zijn gelekt, geven deze niet per se een goed beeld van hoe de uiteindelijke console eruit zal zien. Dev kits zijn namelijk bedoeld voor intern gebruik voor ontwikkelaars en focussen op gebruiksgemak in plaats van mooi design. De uiteindelijke PS5 zal er waarschijnlijk dan ook helemaal anders uit zien.

PS5 prijs - voor hoeveel kunnen we de PlayStation 5 kopen?

Als je de bovenstaande info hebt gelezen, begrijp je vast dat het inschatten van een prijs erg lastig is. Sony maakt uitvoerig gebruik van 'customised' onderdelen: hardware die is aangepast aan de specifieke noden van de PlayStation 5.

Op basis van alle voorgaande info, alsook het business model dat Sony meer en meer aanneemt, verwachten we twee opties. Als eerste optie introduceert Sony de PlayStation 5 aan met een gemiddelde prijs rond de 400 of 450 euro, en stelt het na enige tijd ook een krachtiger en duurder Pro-model voor - vergelijkbaar met de huidige PlayStation 4 Slim en Pro.

Als tweede optie denken we dat Sony meteen twee PlayStation 5-modellen kan onthullen: een basisversie en een Pro-model. De prijzen volgen dan mogelijk een andere logica: een basismodel voor 300 euro, maar met minder functies en een grotere nadruk op online abonnementsdiensten - de wens van Kodera dus. Het Pro-model heeft dan waarschijnlijk meer functies, maar ook een fikser kostenplaatje van 500 euro.

PS5_controller
Zeg hallo tegen de nieuwe PS5 controller: de DualSense.

In een interview met techwebsite Wired heeft Mark Cerny laten vallen dat de 'aanbevolen verkoopprijs van de PlayStation 5 aantrekkelijk zal zijn voor gamers, kijkende naar de geavanceerde features van de console'. Maar zelfs met dat gezegd, is het nog niet zeker of Sony opnieuw een prijzige bom ter grootte van de PlayStation 3 laat vallen. De launch van die console viel namelijk in het water door de veel hogere prijs, vergeleken met de Xbox 360.

Een recent verslag van financiële nieuwssite Bloomberg wijst echter in die richting. Volgens interne analyses van de site, alsook gesprekken met ontwikkelaars, zou de console tussen de 499 en 549 euro kosten vanwege enkele prijzige en zeldzame componenten.

Als gevolg daarvan claimen de bronnen dat Sony in het eerste jaar van de PlayStation 5 veel minder exemplaren zou produceren dan bij vorige generatie het geval was. Het zou volgens de bronnen gaan om 5 tot 6 miljoen exemplaren voor de periode tot maart 2021. Volgens de bronnen in het verslag klopt sommige berichtgeving niet dat de COVID-19 pandemie de prijs de hoogte in zou stuwen. Volgens hen heeft de pandemie namelijk enkel een impact op de promotie rond de PlayStation 5, en niet op de capaciteit voor productie.

Om te compenseren voor het relatief lage aantal PlayStation 5 consoles, zou Sony rond de tijd van de launch grote prijsdalingen voor de PlayStation 4 Slim en Pro doorvoeren. Op die manier wil het extra inkomsten verwerven via PlayStation Plus abonnementen, terwijl het ook PlayStation Now streaming meer en meer naar voren schuift. Daarmee heeft Sony CEO Kenichiro Yoshida de strategie van Kodera bevestigd: Sony wil liever voortdurende inkomsten uit abonnementen dan eenmalige opbrengsten uit de verkoop van hardware.

Meer weten over de PS5?

Er is echter een grote kanttekening wat betreft de PS5 prijs. Zoals Bloomberg ook schetst, bevindt het gamelandschap zich bij het begin van deze nieuwe generatie consoles op een duidelijk kruispunt. Het PlayStation merk startte deze generatie heel sterk, maar beging gaandeweg enkele cruciale vergissingen: Sony heeft te weinig sterke technologie om zelf efficiënt te kunnen streamen.

PlayStation Now blijft een onbeminde abonnementsdienst met nog enkele belangrijke problemen, en de stiefmoederlijke behandeling van backwards compatibility schept een beeld van een gierig bedrijf. Microsoft startte deze generatie dan weer rampzalig met de vreselijke Xbox One aankondiging, maar heeft sindsdien belangrijke zeges geboekt: er is een sterke infrastructuur om te streamen, Game Pass is een alom bemind initiatief, en de gratis en verzorgde benadering van backwards compatibility heeft heel veel goodwill doen ontstaan.

Het is duidelijk: er staat heel veel op het spel voor zowel Microsoft als Sony om eind dit jaar de aandacht van de consument te winnen, waardoor de bedrijven er zelfs voor kunnen kiezen om hun consoles bij het begin aan een verlieslatende prijs van rond de 450 euro te verkopen.

Advertentie

Ga naar comments (0)

Over de auteur

Carl Vander Maelen

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (0)

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread