Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Play Belgium

Game-event loopt in Brussel.

Momenteel loopt in de Kelders van Cureghem te Brussel de 'Play Belgium'-tentoonstelling. Deze tentoonstelling omvat niet enkel de prestigieuze Game On-exhibitie die veertig jaar gamegeschiedenis uit de doeken doet maar herbergt ook een aantal initiatieven van eigen bodem. Eurogamer kreeg de kans om voor het grote publiek de sfeervolle kelders binnen te wandelen en op eigen tempo kennis te maken met de tentoonstelling.

Centraal, zowel letterlijk als figuurlijk, op Play Belgium staat de Game On-tentoonstelling. Deze expositie reist ondertussen al een paar jaar de wereld rond en hield eerder stand in onder andere Nederland, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Taiwan. Dit gedeelte van Play Belgium vertelt de geschiedenis van videogames door je ze te laten spelen. Startende bij een PDP1-computermodel zoals dat waar in 1962 een aantal MIT-studenten één van 's werelds eerste videogames, Spacewar!, op programmeerden via Pong en de tijd van de arcadegames over de vroegste consoles zoals de Magnavox en Atari2600 tot het tijdperk van Nintendo om dan uiteindelijk te belanden bij de huidige generatie van moderne consoles. Bij elke stap die je zet krijg je de mogelijkheid om de iconische (en minder iconische) games van dat tijdperk te spelen.

Voorbeelden van speelbare games zijn Pong, Donkey Kong, Pac-Man, Super Mario 64, Halo, Star Wars, GoldenEye, Tomb Raider, Assassin's Creed 2, Animal Crossing, Tetris, Burnout Paradise, Asteroids, The Beatles: Rock Band, Defender en nog veel, veel meer. Alle games zijn tevens te spelen op de originele hardware. Dat betekent dat je op Play Belgium een hoop vreemde controllers (we denken aan de absurde 3DO-controller waar we Dragon's Lair mee speelden) in je handen zult krijgen en ook dat je een aantal prachtige vintage arcadekasten te zien zult krijgen, waaronder die van Donkey Kong waarop we een ruwe versie van Mario voordat hij Mario was op geschilderd kunnen vinden.

Daar stopt het niet bij. Er wordt ook aandacht geschonken aan de culturele gevolgen die videogames hebben op de maatschappij. Gaande van marketingmateriaal voor Grand Theft Auto 3 tot krantenknipsels over de figuur van Lara Croft tot de Pokémonhype, alles is te bezichtigen. Naast het feit dat dit alles de Game On-tentoonstelling een enorm aangename plek maakt om te vertoeven voor elke videogameliefhebber, maakt het ook duidelijk hoe ver games gekomen zijn sinds 1962.

Zoals eerder vermeldt, is Game On echter maar een deel van het geheel. De organisatoren besloten om er ook een gedeelte over 'serious gaming' en educatieve games aan toe te voegen en boden tevens aan diverse universiteiten en hogescholen de kans om hun gamegerelateerde opleidingen te demonstreren aan het publiek. Scholieren die graag een carrière zouden beginnen in games kunnen zo ontdekken wat van hen verwacht wordt en welke talenten ze kunnen ontwikkelen. Dit maakt van de Play Belgium-tentoonstelling een ongelooflijk compleet pakket dat geen enkele fan kan negeren.

Het is duidelijk dat de organisatoren respect hebben voor videogames en het materiaal waar ze mee werken door en door kennen. De tentoonstelling belicht werkelijk alle mogelijke aspecten van de videogamewereld en is geschikt voor gamers van werkelijk alle leeftijden. Het gebeurt niet vaak dat een dergelijk project van de eerste keer een schot in de roos is, maar Play Belgium is zeker geslaagd en zijn geld meer dan waard.

Play Belgium loopt nog tot 18 april 2010 in de Kelders van Cureghem te Brussel. Voor meer praktische informatie en tickets kunt u terecht op de officiële website van de tentoonstelling.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Over de auteur
Jasper Segers avatar

Jasper Segers

Heel Belangrijk

Jasper nadert een decennium-lange carrière bij Eurogamer en leidt tegenwoordig dit zooitje ongeregeld. Staat zowel bekend om zijn gebrek aan geduld met games als om zijn liefde voor The Witness en Europa Universalis. Ook heeft hij veel sterke meningen over films.

Reacties