Het leuke aan kerstvakantie is dat je veel vrije tijd hebt. Tijd om bijvoorbeeld te spenderen samen met je familie, vrienden en/of geliefden. Of tijd om lekker te eten. Tijd om te ontspannen. Of gewoon om lekker Grand Theft Auto IV te installeren op je pc natuurlijk! Rockstar heeft namelijk ingecalculeerd dat wanneer je op eerste kerstdag gaat installeren, je nog dit jaar kunt spelen. Alle goede dingen duren lang blijkt maar weer, want ook Grand Theft Auto IV voor je oude vertrouwde bakkie is hier geen uitzondering op.

Even een woord vooraf: het is en blijft een goed spel, laat dat allereerst duidelijk zijn. In de basis is GTA IV nog steeds zo briljant en nog steeds zo’n overweldigende ervaring als dat het op de spelcomputers is. Maar er kleven wel enkele nadelen aan deze pc-port vast. Correctie, een heleboel nadelen. Een doodsteek voor het spel of zelfs de reeks? Daar komen we later op terug. Laten we eerst maar bij het begin beginnen: de zware installatie van Rockstar hun laatste kindje. Wat is me dat een zware bevalling.

Nadat je eerst het spel op je pc hebt kunnen krijgen na een worsteling met twee dvd’s, kom je gelijk in aanraking met het SecuROM-proces. Nou is het spel al weer een tijdje uit, dus die check, daar kunnen we nog mee leven. Vervelender echter is het stukje software genaamd Rockstar Games Social Club, enigszins vergelijkbaar met Steam. Inloggen is noodzakelijk, dus als je geen account hebt, moet je dat eerst even doen. Vervolgens komt Games For Windows Live om de hoek kijken. Voor diegenen die al eerder het proces doorlopen hebben óf een Xbox 360 in huis hebben, is dit natuurlijk geen probleem. Kwestie van je Windows Live-gegevens invoeren en wachten totdat je profiel binnen is.

Oh wacht, een patch die je moét downloaden. Geweldig. Echt geweldig. Vooruit dan maar weer.

Na een lange download schopt het spel je terug naar Windows, waarna de patch zichzelf gaat installeren. Eenmaal klaar moet je het hele proces opnieuw aanzetten. Fantastisch, het spel heeft de gegevens die je eerder hebt ingevuld bij Games For Windows Live niet onthouden. Het profiel moet je pc daarnaast ook opnieuw downloaden (ga je jezelf toch afvragen wat de software vóór de patch dan deed…) Maar goed, we hebben een spel te spelen dus we vullen de gegevens nog een keertje in dan maar. Een wonder, het werkt! Ben je eenmaal ingelogd bij de Rockstar-club én op het Xbox Live-netwerk via Games For Windows Live, dan kun je éindelijk van start. Deze programma’s moeten overigens altijd actief zijn, want anders kom je met geen mogelijkheid het spel binnen.

1

Wacht even, ruim 400 woorden verder en dat voor de beschrijving van de installatie? Ja, bij GTA IV kan het. Maar liefst dik een uur heeft het geduurd voordat het spel eenmaal draaiende was, na heel wat frustraties en installaties verder. Het moge duidelijk zijn: als dit de evolutie van pc-gaming is, dan is het niet vreemd dat ontwikkelaars over een paar jaar zich volledig zullen storten op consoles. Eeuwig zonde, want de pc is nog steeds een mooi platform om veel speelplezier mee te hebben wat mij betreft. Zeker op het gebied van oogstrelende graphics dankzij de nieuwste technologieën, uitgebreide online-mogelijkheden en door fans gemaakte modifications zal een pc-versie altijd bestaansrecht hebben. Met of zonder SecuROM of andere nare beveiligingen.

Maar Rockstar, laat het spel dan alsjeblieft wel draaien op het grote gros van de computers! Enige tijd was EA’s shooter Crysis het toonbeeld van hét spel waar je een monster-pc voor nodig hebt. Dat imago mag GTA IV dus overnemen, maar positief is anders. Want daar waar Crysis op vrijwel elk nieuw systeem voortreffelijk loopt, is Rockstar’s laatste bijzonder kieskeurig in welke hardware werkt en welke niet. Met een beetje pech vliegen de ene na de andere foutmelding je om de oren. Mocht je gezegend zijn met de juiste hardware (denk aan een computer ter waarde van minstens ¤1000), ben je er nog lang niet: het spel kent nog steeds belachelijk veel bugs en andere oneffenheden die het spelplezier flink kunnen vergallen.

Met andere woorden: ben je niet in het bezit van een supercomputer, dan kun je maar beter wegblijven bij de pc-versie van GTA IV. Je doet er dan beter aan om het spel aan te schaffen voor een van de consoles. Tenzij je heel erg graag met muis en toetsenbord wil spelen natuurlijk. Let er dan alleen wel op dat het zelf instellen van de besturing niet goed is uitgewerkt, dus de linkshandige gamers onder ons zullen met enige ergernis gaan spelen. Wat betreft de extra’s is het handig om te weten dat de pc-versie 32 spelers ondersteunt in plaats van de 16 spelers op de spelcomputers. Of je pc het trekt is nog maar de vraag, maar ach, het kan. Nu maar hopen dat je pc überhaupt wil verbinden met anderen of dat hij je laat spelen voor meer dan vijf minuten.

Een paar andere verschillen ten opzichte van de console zijn de video-editor en een nieuw radiostation Independence FM waarbij je mp3’tjes in kunt laden en kunt genieten van je eigen muziek. Beiden zijn naar onze mening geen bijzondere functies en al helemaal geen argument waarom je nou echt de pc-versie wilt kopen. De video-editor is bij lange na niet vergelijkbaar met die van bijvoorbeeld Halo 3, want je kunt er hooguit 30 seconden mee opnemen na een ram op de F2-knop. Hier en daar kun je er natuurlijk wel wat dingetjes aanpassen, maar overweldigend is het allemaal niet. Leuk dat je vervolgens je zelfgemaakte filmpje online kunt gooien zodat anderen het kunnen zien, maar zeg nou zelf, wie boeit dat überhaupt?

2

Ik wil dat helemaal niet. Ik wil gewoon spelen. De stad ervaren zoals dat op de console wel kon. De avonturen die Niko Bellic en zijn maten beleven in de straten van Liberty City. In volle glorie graag, zonder enige belemmeringen. Maar het is me niet gegund. Rockstar heeft daar simpelweg te weinig tijd (of is het misschien moeite?) ingestoken op een geoptimaliseerde port te maken die voor iedereen, of het nou de fanatieke of de minder toegewijde pc-gamer is, lekker te spelen valt.

En dan ga je jezelf toch afvragen hoe dat komt. Kunnen ze het niet meer? Snappen ze het niet meer? Of misschien interesseert het ze ook niet meer…? In dat geval kunnen de pc-gamers vaarwel zeggen tegen een eventueel nieuwe deel uit de Grand Theft Auto-reeks. Het zal mij in ieder geval niets verbazen als binnenkort Rockstar aangeeft een nieuw deel niet meer te ontwikkelen voor op de pc. Klinkt misschien zuur voor diegenen die er vanaf het eerst moment al bij zijn, maar ik zie het nog wel eens gebeuren. Kijkende naar de huidige staat waarin het spel nu in verkeerd, is dat wellicht maar beter

6 /10

ADVERTENTIE

Reacties (6)

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread

Gerelateerde content