Na jaren van testen is Sports Interactive erin geslaagd om van Football Manager een MMO te maken. De studio die al jarenlang garant staat voor het jaarlijks terugkerende Football Manager en daarvoor Championship Manager, brengt het genre een stapje verder. Het onlangs verschenen Football Manager 2009 werd al geprezen voor de uitstekende database van spelers en die van Football Manager Live doet daar amper voor onder. In deze game maak je een eigen team en speel je online tegen honderden andere teams die allen een unieke manager hebben.

Zodra je met het spel begint, moet je een eigen team maken. De game bevat namelijk geen bestaande teams, alleen bestaande spelers. Het team geef je een naam en de clubkleuren moeten bepaald worden. Ook het stadion kun je een naam geven. Vervolgens geeft de game je de keuze om zelf spelers bijeen te zoeken of om dit te laten doen. Elk team krijgt voor het inlijven van spelers een startbudget, waardoor je in het begin nog met vrij onbekende spelers opgescheept zit. Door toernooien en competities te winnen komt er geld binnen, waardoor je steeds betere spelers kunt aanschaffen. Met om en nabij duizend managers per server is er echter veel concurrentie en van iedere bestaande speler is er maar één. Iedereen heeft dus een uniek team.

1

FM Live werkt ongeveer hetzelfde als FM 2009. Je kunt uitgebreid tactieken bepalen, maar FM Live is daarin iets oppervlakkiger. Dit maakt het ook meteen toegankelijker voor nieuwkomers. Naarmate je echter meer ervaring opdoet, speel je steeds meer mogelijkheden vrij. De game maakt namelijk gebruik van vaardigheidspunten, zoals veel MMORPG’s dat ook doen. Zo kan de speler zich specialiseren in tactiek, maar bijvoorbeeld ook in coaching. Zo zijn er verschillende ‘wegen’ die tot verschillende mogelijkheden leiden om je team beter te maken. Hoe meer je de game speelt, hoe sneller je alles effectief kunt aanleren. Dit is één van de redenen waarom deze game zo verslavend is. Je team wordt dagelijks beter en zoals het een goede MMO betaamt, word je vaak beloond. Het belangrijkste is echter de reputatie die je opbouwt. Door aan veel competities deel te nemen kun je geld opstrijken en dankzij de grote community veel contacten opdoen met andere managers. En dit kan zijn voordelen hebben, bijvoorbeeld om spelers te kopen of verkopen.

Dat FM Live een tijdrovende bezigheid is, mag duidelijk zijn. Het dagelijks managen van je team en het spelen van wedstrijden is niet iets dat je zomaar eventjes tussendoor doet. De wedstrijden, die net als in oude FM-games in 2D in beeld worden gebracht, duren eigenlijk net iets te lang. Het mag allemaal wel iets sneller. Seizoenen daarentegen verlopen wel snel. In vier weken wordt er een seizoen afgewerkt, waarin je officiële en vriendschappelijke competities kunt spelen. Het nadeel van de vriendschappelijke evenementen, is dat ze vast zitten aan een tijdslimiet. Zodra je een dag niet online komt, is er de kans dat je team in de tussentijd dertig wedstrijden heeft gespeeld. Zo krijg je nog wel eens het gevoel dat je geen invloed hebt. Ook wordt het vaak een rommeltje doordat de ene ploeg al twintig wedstrijden heeft gespeeld en de andere nog maar drie. De ontwikkelaar zou daar nog een oplossing voor moeten vinden, maar voor doorgewinterde FM-spelers hoeft dat zeer zeker geen belemmering te zijn.

2

Nieuwkomers zullen misschien afgeschrikt worden door het sobere uiterlijk van de game, waar de serie overigens bekend om staat. Ook de redelijk hoge instapdrempel moet overwonnen worden, maar na enkele uurtjes zit je er helemaal in en wordt het moeilijk om te stoppen; een nogal ‘nare’ eigenschap die MMO’s vaak hebben. De game is eigenlijk ideaal voor iedere ‘footie manager’-speler. Het mooie is dat iedere voetballer ook daadwerkelijk ouder wordt en stopt na verloop van tijd. Hierdoor blijft de gamewereld fris en zullen er steeds andere ploegen de beste zijn, net zoals in de echte voetbalwereld. FM Live is een zeer geslaagde poging om het voetbalmanager-genre online te brengen, al zal de ontwikkelaar de komende maanden nog wel wat moeten bijschaven. FM-spelers kunnen deze titel in ieder geval blind aanschaffen. Houdt overigens wel rekening met de maandelijkse kosten die gerekend worden en de extreem verslavende werking van het spel.

8 /10

ADVERTENTIE

Reacties (0)

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread

Gerelateerde content