FIFA 22 - Release, gameplay, icons en alles wat we weten

Wereldgoal of rode kaart?

Er zijn steeds minder zekerheden in het moderne voetbal. Het afgelopen EK heeft zelfs bewezen dat op het einde de Duitsers niet altijd winnen. Wat wel vaststaat, is dat we eind dit jaar met FIFA 22 aan de slag kunnen. De officiële onthulling van de game gebeurde tijdens EA Play 2021 op 22 juli, en sindsdien wordt er wekelijks wel meer bekend over de nieuwste telg in de populaire voetbalreeks. We zetten alle info alvast op een rijtje.

Op deze pagina

FIFA 22 release - Wanneer komt de game uit?

Zet de datum maar alvast in je agenda en vraag voldoende vakantiedagen aan, want de FIFA 22 release is 1 oktober, en dit voor pc, PlayStation 4, PlayStation 5, Stadia, Xbox One en Xbox Series X/S. Daarnaast komt er ook terug een FIFA 22 Legacy Edition voor de Nintendo Switch.

Met die datum wijkt EA enigszins af van de traditie. Normaal gezien komt de nieuwe FIFA immers quasi altijd op de laatste dinsdag van september uit. FIFA 21 kwam dan wel pas op 9 oktober uit, maar dat was een uitzondering door de coronapandemie en de release van de nieuwe consolegeneratie.

Wie de FIFA 22 Ultimate Edition voor 11 augustus bestelt, krijgt vanaf 1 december toegang tot een speciale FUT Heroes player item. Daarnaast krijg je met de Ultimate Edition al 4 dagen voor de officiële release toegang tot de game.

FIFA 22 trailers - Wat kun je alvast zien?

EA heeft recent een eerste teaser trailer voor de game onthuld. Daarin zijn tussen beelden van echte voetballers ook enkele flarden gameplay te zien. In de trailer maakt EA ook gewag van 'HyperMotion' als baanbrekende nieuwe gameplaytechnologie.

Eind juli 2021 volgde dan de eerste officiële gameplaytrailer, die diepgaander uitlegt welke veranderingen je in FIFA 22 kunt vinden. HyperMotion staat ook hier centraal.

FIFA 22 graphics - Hoe ziet de game eruit?

De next-genversies van FIFA 21 geven ons alvast een voorsmaakje van waartoe de nieuwe consoles in staat zijn. De gezichten van spelers werden nog nooit zo gedetailleerd weergegeven, grote stadia hebben nu een eigen intro en er is eindelijk een breder cameraperspectief.

EA bouwt op grafisch vlak verder op de basis van FIFA 21. Er is echter meer oog voor detail dan ooit. Voor de wedstrijd begint dragen de spelers een trainingspak. Pas daarna trekken ze hun wedstrijdoutfit aan. Ook worden ze vlak voor de wedstrijd vergezeld door kinderen, die zo even hun grote idolen kunnen leren kennen. Net zoals bij een echte match dus.

Daarnaast zullen verschillende sterspelers er dit jaar opnieuw een stuk beter uitzien dankzij een volwaardige 'facial scan'. Welke spelers dat zijn, is nog niet bekend. Als we echter kijken naar de drie spelers met de hoogste rating die het momenteel nog met een voorgemaakt gezicht moeten stellen, komen we uit bij Arthur (Juventus), Marcos Acuna (Sevilla) en Robin Gosens (Atalanta). Vooral die laatste lijkt ons gezien zijn uitstekende seizoen bij zowel Atalanta als de Duitse nationale ploeg een zekerheid voor een meer gedetailleerd gelaat.

fifa_22_04

FIFA 22 gameplay - Hoe speelt de game?

Op het vlak van gameplay is er tijdens de gesloten bèta ook al het een en ander gelekt. Zo krijgt FIFA 22 maar liefst drie nieuwe formaties. Het is nu immers mogelijk om met een 3-5-1-1, 5-4-1 of 5-2-3 te spelen. Ook de 4-3-2-1- en 3-4-2-1-formaties krijgen een update. Daarin zullen de RF en LF nu van positie wisselen met de CF.

Ook de manager in jou kan zich volop uitleven, want volgens de lekken uit de gesloten bèta maken heatmaps en expected goals hun opwachting in FIFA 22. Via de heatmap kun je perfect volgen waar en hoeveel je spelers hebben gelopen. Expected goals of xG toont je dan weer de kans dat een een schot ook effectief tot een doelpunt leidt.

De allergrootste nieuwigheid is echter HyperMotion. Zoals je kunt lezen moet FIFA 22 de grootste veranderingen voor de reeks in jaren betekenen. HyperMotion staat daarbij centraal.

Op basis van de nieuwe Xsens-technologie worden bewegingen van spelers namelijk tijdens oefenwedstrijden opgenomen. Gedaan dus met de statische omgeving van een 'motion capture' studio: de bewegingen moeten er vloeiender dan ooit uit zien.

Bovendien maakt HyperMotion gebruik van een systeem gebaseerd op artificiële intelligentie (AI) waarbij de game via 'machine learning' eigenlijk leert welke animaties het meest gepast zijn in een specifieke situatie. Dat moet voor maar liefst 4.000 nieuwe animaties zorgen.

fifa_22_01

Er komen ontzettend veel games uit, daarom hebben we meerdere overzichtsartikelen geschreven. Hier lees je alles over de Call of Duty WW2: Vanguard gameplay, Horizon Forbidden West setting, Far Cry 6 setting, Battlefield 2042 gameplay en God of War Ragnarok setting.


FIFA 22 Ultimate Team en Icons - Welke voormalige sterspelers maken hun opwachting?

Net zoals elk jaar voegt EA enkele sterspelers van weleer aan de game toe, en opnieuw heeft de gesloten bèta al heel wat gelekt. Nederland is deze keer uitermate sterk vertegenwoordigd. Het lijkt er immers op dat Jaap Stam, Robin van Persie en Wesley Sneijder hun opwachting maken. Daar stopt het echter niet, want ook Iker Casillas, Park Ji-Sung en Gabriel Batistuta trekken voor de gelegenheid hun voetbalschoenen weer aan.

Het is echter nog een vraagteken hoe FIFA 22 Ultimate Team (FUT 22) eruit zal zien. Zeker in België en Nederland staat de verkoop van loot boxes en andere 'surprise mechanics' al enige tijd ter discussie. In België kun je zelfs geen FIFA Points meer aanschaffen om Packs te openen. Ook in andere landen komt er echter meer en meer kritiek, waardoor EA recent een experiment startte door de inhoud van FIFA Ultimate Team Packs zichtbaar te maken met Preview Packs. Benieuwd of dat de nieuwe standaard wordt in FIFA 22 en welke impact dat heeft op de meta.

SN
FIFA 22 preview - Maakt Wesley Sneijder zijn terugkeer op het hoogste niveau in FIFA 22?

FIFA 22 Pro Clubs - Skill Tree, Perks en vrouwelijke spelers

Pro Clubs is een online modus waarbij je een speler kunt aanmaken die een specifieke positie op het veld krijgt om in 11v11 wedstrijden te spelen. De modus is de laatste jaren erg populair geworden.

In FIFA 22 zijn er enkele grote nieuwigheden. Zo kun je nu voor het eerst een vrouwelijke speler aanmaken en tot in detail aanpassen. Ook gemengde 11v11 matches (waarbij zowel mannen als vrouwen op het veld staan) worden op die manier een optie.

Er is ook sprake van 'Player Growth'. Concreet verdien je na wedstrijden ervaringspunten die je daarna kunt investeren in een Skill Tree om jouw speler beter te maken in bepaalde vaardigheden. Denk daarbij aan elementaire zaken zoals passen, doelschoten, balcontrole, en meer.

Je maakt je speler nog meer een specialist door Perks. Deze speel je vrij met ervaringspunten en geven je een serieuze boost in bepaalde vaardigheden (denk bijvoorbeeld aan effectievere tackles). Je kunt wel maar een beperkt aantal Perks tegelijk actief hebben, dus goed kiezen is de boodschap! Wil je nog meer specialisatie, dan zijn er ook Player Archetypes om je speler in een 'rol' te duwen. Denk aan een verdediger die extreem standvastig wordt, of een middenvelder die specialiseert in goed passen.

EA begrijpt ook dat het tot nu toe ontbrak aan statistieken in Pro Clubs. Vanaf nu krijg je echter 'heat maps', 'pass maps' en meer te zien zodat je kunt leren en beter worden als team.

FIFA 22 Career modus

FIFA 22 clubs - Welke clubs zitten er zeker niet in de game?

Het leek er lange tijd op dat EA zo goed als elke belangrijke licentie van concurrent Konami had afgesnoept, zeker nadat PES de rechten voor de Champions League verloor. Konami heeft de handschoen echter opnieuw opgenomen en richt zich nu vooral op de Italiaanse Serie A. Juventus is daardoor in FIFA al enkele jaren vervangen door Piemonte Calcio. Vorig jaar kwam daar ook AS Roma bij, dat nu in FIFA als Roma FC door het leven gaat.

Konami zet zijn Italiaanse offensief echter verder, en heeft nu ook een exclusiviteitsdeal met Atalanta gesloten. Volgens geruchten wordt de revelatie van de afgelopen seizoenen in FIFA 22 daarom omgedoopt tot Bergamo Calcio.

Daarnaast is er nog slecht nieuws, want ook de wereldbeker van volgend jaar zit vermoedelijk niet in FIFA 22. Dat kampioenschap vindt immers pas in de winter van 2022 plaats, waardoor je volgend jaar dus naar alle waarschijnlijkheid FIFA 23 moet aanschaffen om de Belgen of Nederlanders virtueel richting de overwinning te helpen.

PC
FIFA 22 preview - Juventus gaat ook dit jaar als Piemonte Calcio door het leven.

FIFA 22 cover - Welke speler staat er dit jaar op de voorkant?

Fans wachten elk jaar vol spanning op de onthulling van de coverspeler. Het afgelopen decennium werd die cover vooral gedomineerd door Messi en Ronaldo, maar daar komt stilaan verandering in. In 2019 prijkte Eden Hazard op de cover en vorig jaar was het de beurt aan Kylian Mbappé.

Als rasechte patriotten hoopten we dat Kevin De Bruyne of Romelu Lukaku dit jaar aan de beurt waren. Beiden speelden een fenomenaal seizoen en hielpen quasi eigenhandig - of was het eigenvoetig? - hun club aan de landstitel. Electronic Arts heeft intussen echter duidelijkheid geschapen. Net zoals vorig pronk de Franse sterspeler van PSG Kylian Mbappé op de cover van FIFA 22. Deze keer kiest EA wel voor een meer minimalistische aanpak. In tegenstelling tot de collage met verschillende foto's van vorig jaar ligt de focus deze keer op één foto van Mbappé en zijn intussen iconische rugnummer 7.

Wil jij ook op de hoogte blijven van het laatste FIFA 22 nieuws? Hou dan vooral dit artikel in de gaten, waar we de belangrijkste informatie blijven updaten!

Advertentie

Ga naar comments (0)

Over de auteur

Michiel De Coninck

Michiel De Coninck

Nostalgicus

Michiel kijkt met veel nostalgie terug naar 'de goede oude tijd', toen de Sega Dreamcast nog hip was en DLC nog gewoon een expansion heette. Hij heeft verder een onverklaarbare voorliefde voor point-and-click adventure games.

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (0)

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread