Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Blur

Karten voor volwassenen?

Heel even had de verwarring de bovenhand gehaald toen ik te horen kreeg dat er een review geschreven moest worden over Blur. “Wat heeft die Britse rockband nu in godsnaam met games te maken?” dacht ik bij mezelf. Groot was de opluchting toen er na dagen research de verlossende boodschap kwam dat het ging over de game Blur en niet de gelijknamige in Londen opgerichte britpopband. Toch is alle opzoekingswerk niet voor niets geweest, want Blur – de game, niet de band – valt het best te omschrijven met het refrein uit Song 2 van Blur – de band, niet de game – namelijk: “Whoohoow!"

Blur is de nieuwste racegame van Bizzare Creations. Deze studio is waarschijnlijk het best gekend door die andere raceserie, Project Gotham Racing. Maar om te zeggen dat Blur een goedkope kopie is van de PGR-reeks zou een grove vergissing zijn. Niettegenstaande dat alle wagens in de game gebaseerd zijn op werkelijk bestaande modellen, is Blur een totaal ander soort racer. Een kartracer meerbepaald, à la Mario Kart.

Wanneer je de game opstart en alle data geïnstalleerd is, krijg je een verwelkomingbericht waarin je accountnaam is opgenomen. We kunnen ons geen ene game voor de geest halen die ons bij het opstarten ervan persoonlijk verwelkomd heeft. Direct al een punt bij voor gastvriendelijkheid *knipoog*!

Blur heeft twee luiken: de singleplayer en de multiplayer. Eerst en vooral nemen we de singleplayer onder de loop. Hierin kun je aan de slag gaan in een career mode. Wat is je achtergrondverhaal en motivatie hiervoor? Onbestaand. Dus verzonnen we er zelf één. Jij speelt Eddie, een door auto’s bezeten twintiger. Samen met zijn vriendin, die we voor het gemak Shana zullen noemen, reed Eddie op een dag rustig door de stad. Wanneer hij als een regel respecterend burger stopte voor het rood licht, komt plots de opgefokte BMW M3 van Eddie’s rivaal, Victor, naast hem tot stilstand. Na wat bekvechten tussen de twee bestuurders, besloten Eddie en Victor om een race te houden. De inzet van deze race: Shana (want in dit universum bestaat vrouwenemancipatie niet). Na wat wild gegrom van beide bolides springt het verkeerslicht op groen. Brutaal scheurt Victor’s M3 weg terwijl Eddie jammer maar helaas het onderspit moet delven, want net die dag had hij gekozen om met zijn moeders Volkwagen Beetle te toeren. Een weinig doordachte zet van Eddie om net nu deze riskante uitdaging aan te gaan. Nadat onze held zijn vriendin dus kwijt raakte aan zijn aartsrivaal, besluit hij om wraak te nemen op de wereld door deel te namen aan enkele halsbrekende race-evenementen, om zo zijn eer te herstellen en zijn vriendin terug te winnen.

Kijk, zo moeilijk is een verhaal verzinnen toch niet? Tien minuten werk. Het zal geen Oscar winnen, maar het is toch beter dan niets.

De career bestaat uit negen stadia. In elke van de negen delen moet je verschillende soorten races winnen om het uiteindelijk op te nemen tegen de hoofdbaas van dat bepaalde stadium. Om te vorderen naar de volgende race zijn er twee dingen die je moet behalen: “Fans” en “Lights”. Fans verdien je door vijandige racers uit te schakelen, op spectaculaire wijze door een bocht te scheuren, of door specifieke uitdagingen die per circuit te winnen. Heb je genoeg Fans behaald, dan ontgrendel je nieuwe wagens en stickers om je favoriete racebeest mee te “pimpen”. Om Lights te bekomen moet je in één van de top drie plaatsen eindigen van elke race. Heb je genoeg Lights, dan wordt de volgende track beschikbaar, enzovoort.

Er zijn drie soorten races in Blur’s singleplayer. Allereerst is er de klassieke race, waarin jij en negentien andere door de computer bestuurde autopiloten het tegen elkaar opnemen om de eerste plaats te bemachtigen. Vervolgens heb je Checkpoint runs. Hier is het de bedoeling om zo snel mogelijk van de ene checkpoint naar de andere te raken. Slaag je hierin, dan krijg je enkele seconden bij op de teller om dan naar de volgende checkpoint te racen. Laatste in de lijst zijn de Destruction races. Hier moet je met de power-ups die op het circuit verspreidt liggen vijanden uitschakelen. Voor iedere tegenstander die je naar de schroothoop schiet, krijg je wat extra tijd bij op de teller die, langzaam maar zeker, aftikt naar nul.

Blur is door en door een kartracer. Laat je dus zeker niet misleiden door de echte automodellen die de game rijk is, elk met hun eigen snelheid, wegligging en energiemeter. In je garage zullen al snel wagens als de Audi R8, de BMW M3, Hummer H2 en de Volkswagen Golf GTi staan te blinken. De zeventig wagens die te verdienen vallen, worden allemaal opgedeeld in klassen volgens hun specifieke eigenschappen. Veel persoonlijke aanpassen aan de wagens kun je wel niet aanbrengen, buiten een ander likje verf of er een sticker opplakken, die je verdiende door uitdagingen te voltooien. Alhoewel de game dus wel de vibe aan boord heeft, moet je je dus niet verwachten aan Need For Speed-achtige tuning toestanden.

Nog zo’n typische eigenschap van een kartracer is dat je het leven van je tegenstanders zuur kunt maken door ze tijdens races te bestoken met allerlei power-ups die je doorheen elk van de dertig parkoers tegenkomt. Aan wapens geen gebrek, hoewel het soms wat vreemd lijkt om je Audi A3 een elektrisch veld te zien afschieten die je vijanden tijdelijk tot stilstand brengt. Dit is een eerste vreemde vaststelling die we maken bij de game: het voelt een beetje vreemd aan om echt bestaande auto’s elkaar te zien bestoken met lasers, landmijnen en allerhande ander wapentuig. Het is daarom niet minder leuk, gewoon wat raar. Het geeft alvast een nieuwe twist aan de jarenlange competitiewedstrijd tussen autofabrikanten Audi en BMW.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

In this article

Blur

PS3, Xbox 360, PC

Related topics
Over de auteur
Edelbert Masschelein avatar

Edelbert Masschelein

Professionele trol

Reacties