De PlayStation 4 is zonder twijfel de meest succesvolle console van de huidige generatie. Dat is in de eerste plaats aan een sterke line-up boordevol met kwaliteitsvolle games te danken. Maar welke zijn nu echt de beste PlayStation 4-games? We zetten ze even voor je op een rij.

De onderstaande lijst bevat een mengeling van exclusieve first- en third-party titels, maar ook games die op verschillende platformen beschikbaar zijn. Onze selectie bevat verschillende genres om een goed idee te geven van het diverse aanbod van topgames die de PlayStation 4 te bieden heeft.

Zelf nog een PlayStation 4-game in gedachten die volgens jou op deze lijst verdient te staan? Laat het ons weten en verdedig je keuze in de comments!

Laatste update: 09/07/2016

Bloodborne

bestps4-bloodborne

"Ondanks enkele kleine minpunten is Bloodborne donker, mysterieus, bloederig en briljant."

Deze spin-off van Souls cultgames doet je hart ongetwijfeld sneller slaan. Bloodborne rekent af met de voorzichtige speelstijl van de Souls -games en maakt combat sneller en dynamischer, zonder aan moeilijkheid in te boeten. Tactiek en brutaliteit worden in deze brawler stijlvol gecombineerd.

Het verhaal heeft een echte H. P. Lovecraft-vibe. Een groep onderzoekers ontdekt het bloed van oude goden en zet een reeks gebeurtenissen in gang die een eeuwenoude gruwel aan de oppervlakte brengt. Verwacht echter niet dat hetverhaal meteen duidelijk is. Net als in de Souls-games moet je diep graven om betekenis te vinden.

Minder subtiel zijn echter de wapens waarmee je uitpakt. Onze favoriet is de Kirkhammer: op het eerste zicht is het een gewoon zwaard, tot je hem in een gigantische hamer verandert.

Houd je van tactische actie, mysterie en een gezonde dosis brutaliteit? Dan mag je Bloodborne absoluut niet missen.

Uncharted 4: A Thief's End

bestps4-uncharted4

"Uncharted 4 gaat voor een andere aanpak dan zijn voorgangers en bereikt op bijna elk vlak ongeziene hoogtes. Een schat om te koesteren."

Voor iedereen die ooit een PlayStation heeft gehad, is Nathan Drake natuurlijk een bekend gezicht. Het laatste deel van de Uncharted-serie is het slotstuk van zijn verhaal. Zijn afscheid is echter geen tragisch einde. Uncharted 4: A Thief's End is de beste game van de gelauwerde serie.

Nathan is enkele jaren ouder en leeft ondertussen een normaal leven. Wanneer zijn doodgewaande broer opduikt, stort hij zich nog een laatste keer in het avontuur. Het is een persoonlijker en donkerder avontuur dan in de vorige games, maar de typische humor is nog steeds aanwezig.

De spectaculaire set-pieces zijn ook wat teruggeschroefd en maken plaats voor een grotere vrijheid. De wereld is opener en je hebt zelfs voertuigen nodig om alles te verkennen. Tel daarbij nog verbeterde platforming en vuurgevechten, en Uncharted 4 is een schattenjacht die geen enkele PlayStation 4-bezitter mag missen.

SOMA

bestps4-soma

"SOMA laat schrikmomenten links liggen en confronteert je met een eng toekomstbeeld, voor een geheel eigen draai aan het horrorgenre."

Hoe volg je een van de meest invloedrijke horrorgames ooit op? Ontwikkelaar Frictional Games stond voor dat dilemma toen het aan een opvolger op Amnesia: The Dark Descent begon. Het vervolg A Machine For Pigs werd echter uitbesteed aan studio The Chinese Room, terwijl Frictional zelf voor een compleet nieuw en huiveringwekkend concept ging: de mechanisatie van onze maatschappij.

Op de bodem van de zee verken je de verlaten onderzoeksfaciliteit Pathos-II. Je leert het lugubere verhaal achter de plaats en je eigen donkere verleden kennen. Om nog maar te zwijgen over de huiveringwekkende metalen monsters die door de gangen waren en je nek willen omwringen zodra ze je zien.

Terwijl de horrorkant van de game je adrenaline de hoogte in stuwt, leer je tegelijk filosofische concepten over het bewustzijn en de vrije wil kennen. Daardoor is SOMA meer dan gewoon een horrorgame die je angst wil aanjagen. Het wordt iets veel, véél verontrustender: een horrorgame die je doet nadenken en twijfelen.

Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain

bestps4-mgs5

"Kojima kan met een tevreden gevoel terugkijken. Boordevol oude en nieuwe elementen krijg je een uiterst sterke stealth- én actiegame."

Het vijfde deel in de Metal Gear Solid-reeks is tegelijk ook de laatste game van Hideo Kojima bij uitgever Konami. Kojima besloot om te eindigen op een hoogtepunt en koppelt de kenmerkende gameplay van de reeks voor het eerst aan een open wereld. Het resultaat is misschien wel de beste stealth-game ooit gemaakt.

Na de gebeurtenissen in Metal Gear Solid 5: Ground Zeroes ontwaakt Snake uit een coma en is zijn opgebouwde leger geruïneerd. In het decor van het Afghanistan van de jaren '80 - terwijl de Koude Oorlog volop woedt - besluit hij wraak te nemen.

In de gigantische open wereld onderneem je missies, waaronder het infiltreren van vijandelijke basissen, het saboteren van voertuigen en het bevrijden van bevriende gijzelaars. Je kiest zelf je methode: liever vanop een afstand met een sniper rifle, of van dichtbij met een gedempt pistool? Of misschien kies je net voor keiharde actie door in een mech door een vijandelijk kamp te razen? Alles is mogelijk.

The Witcher 3: Wild Hunt

bestps4-witcher3

"Ondanks enkele opmerkelijke schoonheidsfoutjes is The Witcher 3 een bloedmooie RPG die als geen ander verrassende verhalen vertelt."

De eerste twee The Witcher-games werden door hun geweldige verhalen door de critici gesmaakt. Maar het is pas met The Witcher 3: Wild Hunt dat de Poolse fantasy-games ook het grote commerciële succes kenden.

En dat is niet onlogisch. In deze Game of Thrones van de videogamewereld volg je de professionele monsterdoder Geralt of Rivia tijdens zijn epische queeste op zoek naar zijn geliefde Yennefer en zijn quasi-dochter Ciri. Ondertussen reken je afmet corrupte koningen, verknipte onderwereldbazen en meer bloeddorstige wezens dan je kunt tellen.

De prachtige open wereld met tientallen quests tilt The Witcher 3 naar een nieuw niveau. Koppel daaraan een diep gevechtssysteem, heel uitgebreide loot- en levelling-mogelijkheden en twee fantastische uitbreidingen (die binnenkort in The Witcher 3 GOTY worden bijeengebracht), en je krijgt een game waarin je met plezier bijna tweehonderd uur in verdwaalt.

Doom

bestps4-doom

"Doom heeft nog niets van zijn glans verloren en dankzij moderne toevoegingen weet de game een ongelofelijke comeback te maken."

Na drie delen hunkeren fans jarenlang naar een vierde deel in de serie. In 2008 wordt er voor het eerst over Doom 4 gesproken. De ontwikkeling loopt echter op een ware hel uit. Totdat jaren later het roer volledig om gaat en er een reboot komt. 'Gewoon' Doom dus.

Ontwikkelaar id Software houdt het origineel in ere. Je bent als vanouds afhankelijk van rondslingerende munitie, health packs en powerups. Daarnaast is er geen limiet in het aantal wapens dat je met je meedraagt en is herladen in de ban gedaan. Het draait weer volledig om snelheid en agressieve aanvalstactieken. Kortom, Doom is een old-school shooter die de klassieke elementen in stand houdt.

Maar de reboot is geen ordinair knip- en plakwerk, want de game kent meer dan voldoende vernieuwende elementen. Dankzij Glory Kills maak je je tegenstanders op de meest brute wijzen af ten gunste van je momentum. Wapens zijn er niet zozeer in overvloed, maar je kunt ze wel upgraden.

Wil je een rauwe shooter die volledig om guns, gore en demonen draait? En een die ook op het gebied van multiplayer en modding het nodige te bieden heeft? Dan mag Doom niet in je collectie ontbreken.

Until Dawn

bestps4-untildawn

"Van de aanzienlijke keuzemogelijkheden tot het spelen met je perceptie; Until Dawn geeft je een horrorbeleving op maat."

Een groep arrogante tieners die zich opsluit in een pikdonkere chalet op een besneeuwde bergtop. Wat kan er mislopen? Veel, zo blijkt. Nadat twee meisjes van de groep het leven laten tijdens een bizar incident, komen de resterende acht samen om hen te herdenken en simpelweg plezier te beleven. Wat ze niet weten, is dat er tegelijk een moordenaar rondwaart. En misschien is er ook wel sprake van bovennatuurlijke krachten...

Until Dawn kun je nog het beste omschrijven als een horrorversie van Heavy Rain. Je bestuurt een van de acht personages en maakt daarbij subtiele keuzes die een gigantische impact hebben op de rest van het verhaal. Geef je een lichtkogelpistool aan je vriend, of houd je het wapen zelf bij je? De gevolgen kunnen immens zijn, en vaak heb je het niet eens door. Tussendoor val je ook bijna voortdurend uit je zetel door de vele geslaagde jump scares.

De kracht van Until Dawn schuilt in de enorme herspeelbaarheid. Elk personage kan op elk moment sterven en het verhaal kan dramatisch wijzigen naargelang de keuzes die je maakt. Wie overleeft de nacht? Dat ligt volledig in jouw handen.

Dirt Rally

bestps4-dirtrally

"Dirt Rally laat enkele kleine steken vallen, maar is een adrenalinerush van jewelste en de beste rallygame van het afgelopen decennium."

Het leek er even naar dat de Dirt-reeks in het stof ging bijten. Ontwikkelaar Codemasters bleef de games toegankelijker en toegankelijker maken, totdat het helemaal vervreemd was van racefans. En dan kwam daar plots Dirt Rally, de extreme tegenreactie. Weg met toegevingen aan de mainstream. Dit is een bikkelharde, realistische game over de meest nobele der motorsporten: rally.

Dirt Rally was oorspronkelijk een Early Access-titel en is als gevolg opgebouwd met de hulp van de community. Dat is ook duidelijk te merken: de game heeft een sterke visie, maar biedt tegelijk wat hardcore racefans al jaren vroegen: een realistisch schademodel, enorm gedetailleerd rijgedrag en het opbergen van het flashback-systeem.

Dirt Rally is als gevolg een heel erg pure racegame die elke gram vet heeft weggesneden. Wat overblijft is een bikkelharde game die je regelmatig met een zweterige handen en een hart in overdrive achterlaat. Niet te missen voor iedereen die van racen houdt.

Fallout 4

bestps4-fallout4

"Nog meer vrijheid en een uiterst vermakelijk verhaal. Zelfs de sporadische glitch valt in het niets bij de uren speelplezier van Fallout 4."

De Fallout-serie gaat nu al bijna twintig jaar mee, maar de post-apocalyptische setting blijft tot de verbeelding spreken. Fallout 4 speelt zich in het jaar 2287 af, 210 jaar nadat een nucleaire holocaust alle beschaving van de kaart veegde.

Je bent de enige overlever van Vault 111 en gaat op zoek naar je zoontje Shaun. De streek rond Boston is een open wereld vol stropers, gemuteerde wezens en verschillende facties. Je pad en de connecties die je aangaat, kies je helemaal zelf. De typische open world gameplay van Fallout 3 is behouden, maar wordt met een grotere focus op crafting uitgebreid. Elk stuk rommel dat je in de verlaten stad vindt, gebruik je om je wapens, uitrusting en zelfs vestigingen te bouwen.

Ondanks enkele technische onzuiverheden levert Fallout 4 een van de meest overtuigende werelden om jezelf met controller in de hand in te verliezen.

Dark Souls 3

bestps4-ds3

"Geïnspireerd door voorgaande delen vindt Dark Souls 3 een heerlijke balans om de trilogie moderne klassiekers memorabel af te sluiten."

De Dark Souls-reeks is ondertussen uitgegroeid tot een icoon. Het zijn aartsmoeilijke, maar vooral heel eerlijke en pure games die weigeren je hand vast te houden in een bloedmooie maar dodelijke wereld. Dit derde deel vormt het slotstuk in de trilogie en is zonder twijfel het meest epische.

In het koninkrijk Lothric verken je als vanouds burchten, moerassen, paleizen en nog veel meer, terwijl je het tegen weerzinwekkende monsters of snelle ridders opneemt. Sterf je, dan verlies je al je Souls - zeg maar XP en geld. En dan heb je de gigantische eindbazen nog niet ontmoet, die je vaak met één slag vellen. Opnieuw en opnieuw proberen, tot je eindelijk leert wanneer die verdomde Pontiff Sulyvahn een gaatje in zijn verdediging laat.

Bovendien wacht je een uitgebreide multiplayer. Daarbij kun je boodschappen voor elkaar achterlaten, elkaar helpen met bazen te verslaan of - als je echt een rotzak bent - de wereld van andere spelers binnenvallen om hun zuurverdiende Souls in te pikken.

Alienation

bestps4-alienation

"Prachtige vormgeving, uitdagende gameplay en een goed uitgewerkt loot-systeem maken van Alienation een verslavend totaalpakket."

Knallen, looten, knallen, looten, knallen... Daar draait het om in Alienation. Ontwikkelaar Housemarque noemt de game zelf "Diablo with guns". Een betere beschrijving voor deze co-op twin-stick shooter kunnen we zelf niet bedenken.

Alienation is het leukst met drie vrienden. Door slim jullie vaardigheden te combineren en vooral raak te schieten, baan je je een weg langs hordes aliens en baasgevechten. Die uitdagingen zijn vaak moeilijk, maar dankzij goede besturing ook steeds fair. Onderweg raap je een heel arsenaal aan wapens op. De jacht op steeds betere loot werkt verslavend. Reken daar nog een visueel spektakel bij en je hebt een cocktail die je hartslag ongetwijfeld de hoogte in stuwt.

Of je nu van ongebreidelde actie houdt, een uitdaging zoekt om samen met vrienden te overwinnen of aan verzamelwoede lijdt, Alienation heeft voor elke PlayStation 4-eigenaar iets te bieden.

Overwatch

bestps4-overwatch

"Het speelse Overwatch draait om snelheid, hectiek en bovenal plezier dat vooral samen met vrienden uitblinkt."

Uit de as van het gesneuvelde MMO-project Titan herrijst Overwatch. Blizzard tapt uit een ander vaatje en komt met een team-based first-person shooter op de proppen. Die 'sidequest' zorgde na de officiële onthulling voor de nodige gefronste wenkbrauwen, maar elke vorm van twijfel is inmiddels als sneeuw voor de zon verdwenen.

Met gevestigde namen als Call of Duty en Battlefield is de concurrentie op de shootermarkt moordend. Overwatch valt vooral op door het net even anders te doen. Zo staan staan de Heroes en hun vaardigheden centraal - een knipoog naar het MOBA-genre dus. Je speelt in twee teams van zes tegen elkaar waarbij vooral nauwe samenwerking cruciaal is. Soms is dat frustrerend, maar met de juiste synergie tussen spelers levert het de leukste multiplayer shooter-ervaring sinds jaren op.

Overwatch is uiteindelijk een gewaagd maar geslaagd genre-uitstapje van Blizzard. Met de beloofde gratis aanvoer van personages, maps en modi is het een game die je wellicht jaren later nog steeds speelt.

ADVERTENTIE

Over de auteur

Redactie

Redactie

Contributor

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Meer artikels van Redactie