De beste gaming laptop in 2021

De nieuwste topmodellen.

Wat is de beste gaming laptop in 2021? Het aanbod aan indrukwekkende gaming laptops is de laatste paar jaren enorm gegroeid. Waar je vroeger bijna altijd voor een desktop moest gaan voor degelijke prestaties, zijn er nu tal van laptops beschikbaar die je een hoogwaardige game-ervaring kunnen schenken.

In dit overzicht vertellen wij je wat de beste gaming laptops op de markt zijn. Daarbij hebben we niet enkel oog voor de prestaties, maar ook voor het design en het gebruiksgemak (zoals de aanwezigheid van USB-A en de kwaliteit van de trackpad). Vaak kun je de interne onderdelen immers laten aanpassen, zoals kiezen voor een sterkere of zwakkere grafische kaart om de prijs te drukken.

Elke gaming laptop op deze lijst heeft een bijzondere sterkte. Veel plezier met deze lijst door te nemen en laat het ons zeker weten als je een model koopt!

De beste gaming laptops in 2021

  1. ASUS TUF A15: beste prijs-kwaliteit
  2. Razer Blade Pro 17: beste algemene gaming laptop
  3. Gigabyte AERO 15: beste laptop voor gamers en videoproductie
  4. ASUS ROG Strix SCAR 15 (2021): beste gaming laptop met RTX 3080 GPU
  5. ASUS ROG Zephyrus Duo 15: beste laptop met tweede scherm

Wil je weten waarover we praten? Lees dan zeker de:

ASUS TUF A15: beste prijs-kwaliteit

a15

De ASUS TUF A15 biedt zowat de beste prijs-kwaliteit van alle gaming laptops op deze lijst. Voor een relatief lage prijs krijg je een zeer snelle AMD Ryzen 7 CPU, een 144Hz 15.4-inch scherm, een GeForce GTX 1660 Ti als GPU, 16GB aan 3200MHz DDR4 in een dual channel set-up, en een SSD van 512GB. De alternatieve versie is nog beter, met een GeForce RTX 2060 als GPU en een SDD van 1TB.

Natuurlijk zijn er voor deze lage prijs enkele kanttekeningen. De kleurreproductie van het scherm is niet geweldig en dat geldt ook voor de vloeiendheid van de bewegingen. Met een gewicht van 2.3kg is dit ook niet de meest ideale laptop om onderweg mee te nemen (al is het zeker ook geen hyperzwaar apparaat). Ook het keyboard en de trackpad zijn erg middelmatig.

Uiteindelijk maakt het extreem lage prijspunt de ASUS TUF A15 een indrukwekkende laptop. Je krijgt sterke prestaties en een degelijk scherm voor een bijzonder scherpe prijs. Dankzij de Ryzen 7 4800H CPU is dit bovendien een bijzonder responsieve laptop die ook uiterst geschikt is om onderweg mee te werken. De hitteproductie en stroomefficiëntie van de A15 zijn namelijk opmerkelijk: de 90WHr batterij gaat de hele dag mee zolang je niet bezig bent met intens gamen of videoproductie. Dit is simpelweg de beste prijs-kwaliteit verhouding die je in een gaming laptop kunt vinden.

Hier kun je de ASUS TUF A15 kopen op Bol.com

Razer Blade Pro 17: beste algemene gaming laptop

pro17

Razer is door en door een gamingmerk en dat betekent dat de Blade Pro 17 ook een heel sterke gaming laptop is. Eerst en vooral is het design erg mooi. Het keyboard staat pal in het midden van het chassis, met een stijlvolle hoeveelheid zwartruimte. Het mooie Razer-logo achterop en de RGB belichting zijn zowat de enige echte 'gamey'-elementen. Een erg dunne rand rond het scherm, maakt het design af.

Die dunne rand is des te meer aangenaam omdat dit scherm zo'n heerlijke ervaring is. Kleuren zijn sprankelend, zwartgamma's voor schaduwen zijn uitstekend en bewegende beelden zijn uitermate vloeiend. Een heel mooie touch: je kunt dit 4K 120Hz-scherm ook met touch bedienen. Mijn reviewexemplaar was uitgerust met een Core i7 10875H, GeForce RTX 2080 Super Max-Q, en 1TB SSD. De Blade Pro 17 presteert net iets onder de resultaten van concurrenten als de Asus ROG Strix Scar 17 G732 en Alienware M17 R3, gezien beide een Core i9-10980HK bevatten.

Als heel mooi extraatje is Razer een van de weinige laptopmakers die ook duidelijk aandacht heeft voor audio. De speakers van de Blade Pro 17 staan zowel links als rechts, hebben een heel goede audiokwaliteit en kunnen bovendien enorm luid gaan.

Hier kun je de volledige Razer Blade Pro 17 review lezen.

Hier kun je de Razer Blade Pro productpagina met alle modellen vinden.

Gigabyte AERO 15: beste laptop voor gamers en videoproductie

aero15

Looks zijn niet alles bij hardware, maar de Gigabyte AERO 15 is een echte 'eyecatcher'. De smaakvolle markeringen, het stijlvolle 'AERO' logo en vooral het sprankelende schermen trekken meteen je aandacht. Dit is een 'prosumer' laptop, bedoeld voor zowel gaming als voor mensen die met visuele content creatie bezig zijn. Dat vertaalt zich in een prachtig 15 inch AMOLED-scherm dat 4K-resoluties en refresh rates tot 144Hz ondersteunt. De kleuren van dit scherm zijn ook magnifiek. Je hebt een enorm breed kleurengamma en HDR komt volledig tot zijn recht, met prachtige contrasten tussen licht en donker.

Gebruiksgemak voor wie onderweg werkt is ook indrukwekkend: je krijgt drie USB 3.2 Gen1-poorten, een Thunderbolt 3-poort, een mini DP 1.4-poort en een SD-kaartlezer. Onder de motorkap gingen wij aan de slag met een model uitgerust met een Intel 10th Gen Core i7, 16GB RAM en een GeForce RTX 2070 Super. De resultaten waren steeds vlekkeloos.

De enige nadelen aan de AERO 15 zijn de ongelukkige plaatsing van het oplaadpunt en de webcam. Opladen doe je rechts, vlakbij waar je muis zich bevindt. Daardoor stoot je muis soms per ongeluk tegen de oplaadkabel, wat erg irritant kan zijn. Ook de lage plaatsing van de webcam op het torso van de laptop zelf, is wat vervelend. Het zijn echter kleine minpuntjes voor een heel mooie en heel indrukwekkende laptop.

Hier kun je de volledige Gigabyte AERO 15 review lezen.

Hier kun je de Gigabyte AERO 15 kopen op Bol.com

ASUS ROG Strix SCAR 15 (2021): beste gaming laptop met RTX 3080 GPU

scar15

De ASUS ROG Strix SCAR 15 maakt deel uit van de nieuwe ROG gaming laptop line-up. De specs winden er geen doekjes om: dit is een laptop die op-en-top bedoeld is voor gaming. Het topmodel in de hernieuwde lijn bevat een AMD Ryzen 9 5900HX CPU (in tegenstelling tot de Intel CPUs van de 2020-modellen), een Nvidia GeForce RTX 3080, 32 GB DDR4, 2TB aan NVMe SSD, en een 2560 x 1444 165Hz IPS scherm (er is ook een 300Hz 1080p scherm beschikbaar).

Qua design is de Strix SCAR 15 licht futuristisch, maar op een smaakvolle manier. Je kunt de RGB belichting voor elke afzonderlijke toets kunt instellen. Een LED strip die zich rond de onderkant wikkelt, maakt het elegante design af. De palmsteunen verdienen ook een vermelding, want ze zijn heel zacht en comfortabel. Je krijgt een mooi aanbod aan poorten: links zijn er drie USB 3.2 Gen 1 Type-A ports en een 3.5mm audio jack, en achteraan is er één USB 3.2 Gen 2 Type-C port, één LAN RJ-45, en één HDMI 2.0. Ook het oplaadpunt zit achteraan. Er is weliswaar geen Thunderbolt port.

Ben je van plan om veel onderweg te gamen, dan moet je wel enkele bedenkingen maken. De CPU van de Strix SCAR 15 kan bijzonder heet worden. In de meest intense 'Turbo' mode, bereikt het zelfs temperaturen boven de 90 graden celsius. Gamen op schoot valt dus niet aan te raden. Door de hoge specs is de batterij van de Strix SCAR 15 ook niet ideaal voor gamen tijdens lange reizen, want intense games zorgen ervoor dat de batterij in minder dan 2 uur leeg is. Blijf je bij meer algemene taken zoals browsen en videostreaming, dan haal je wel gemakkelijk een half dozijn uren uit de laptop.

Hier kun je de ASUS ROG Strix SCAR 15 met RTX 3080 GPU kopen op Bol.com

ASUS ROG Zephyrus Duo 15: beste laptop met tweede scherm

duo15

De ASUS ROG Zephyrus Duo 15 is een zeer bijzondere laptop. Werken met een tweede scherm is voor veel mensen een tweede natuur geworden, maar bij de Zephyrus Duo 15 moet je geen aparte monitor meer met je laptop combineren. Deze bijzondere laptop bevat namelijk een tweede scherm dat is ingebouwd onder het hoofdscherm.

Het hoofdscherm is een 15 inch 4K 60Hz display (er is ook een 1080p 300Hz scherm beschikbaar), terwijl het tweede scherm een 14 inch IPS paneel is met een resolutie van 3840x1100. Zodra je de laptop opent, schuift dit tweede scherm naar boven in een hoek van 15 graden. Dit zorgt er ook voor dat de Intel Core i9 10980HK CPU en Nvidia GeForce RTX 2080 Super Max-Q genoeg ventilatie krijgen. Het kan niet genoeg benadrukt worden hoe nuttig dit tweede scherm is en hoe het automatische schuiven naar de hoek van 15 graden het niet zomaar een gimmick, maar effectief een essentiële functie maakt.

Er zijn wel een paar kleine opmerkingen. Het tweede scherm heeft een aspect ratio van ongeveer 31:9, waardoor je wel heel veel moet scrollen wanneer je tekst leest. De trackpad van deze laptop is uit noodzaak aan de rechterkant van de laptop geplaatst, waardoor je beter gewoon een muis gebruikt. Tot slot is het ingebouwde keyboard verre van slecht, maar bepaalde knoppen staan op onverwachte plaatsen (zoals Print Screen onderaan) en het keyboard is ietsje te klein om heel snel typen mogelijk te maken.

Er zijn flink wat ports aanwezig: een USB-C Thunderbolt poort, twee USB-As en twee 3.5mm ingangen (!) aan beide kanten. Aan de achterzijde van de laptop vind je een gigabit ethernet aansluiting, HDMI poort en nog een USB-A poort. Met de 90Wh batterij kun je ongeveer zes uur normaal gebruik verwachten, en een uur als je intens gamet. Dankzij de sterke specs van de laptop kun je in Counter-Strike: Global Offensive framerates tussen de 120fps en 140fps verwachten - met de resolutie op 4K en aan de hoogste settings! Let wel op dat de combinatie Core i9 10980HK en GeForce RTX 2080 Super Max-Q voor flink wat hitte en geluid zorgen.

Hier kun je de ASUS ROG Zephyrus Duo productpagina bekijken.

Technische termen en FAQ

CPU: dit is de afkorting voor 'Central Processing Unit'. De CPU vormt de kern van elke computer en is het onderdeel dat instructies verwerkt en uitvoert. Een goede CPU is essentieel om niet enkel aan hoge framerates te gamen, maar ook om simpelweg vlot te werken. De meest bekende producenten van CPUs voor gaming zijn Intel met hun Core-reeks en AMD met hun Ryzen processors.

GPU / grafische kaart: dit is de afkorting voor 'Graphics Processing Unit'. GPUs (ook wel grafische kaarten genoemd) spelen een centrale rol in gaming, want dit zijn de processors die je computer toelaten om de vormen, kleuren en texturen van beelden te verwerken. De meest bekende producenten van GPUs voor gaming zijn Nvidia met hun GeForce-reeks en AMD met hun Radeon-reeks.

Resolutie: de resolutie van een scherm wordt uitgedrukt als een horizontaal getal maal een verticaal getal (n x n). Dit betekent simpelweg hoeveel pixels een scherm kan weergeven. Hoe hoger deze getallen, hoe meer pixels en hoe scherper het beeld is. De drie meest voorkomende resoluties zijn 1920x1080 (1080p, ook wel 'High Definition' of 'HD' genoemd), 2560x1440 (1440p) en 3840x2160 (4K, ook wel 'Ultra High Definition' of 'UHD' genoemd). 4K is dus het scherpste van deze drie, maar vergt ook veel kracht van de CPU en GPU, waardoor je framerate waarschijnlijk lager zal liggen.

Framerate / Hz / frames per seconde (fps) / refresh rate: dit drukt uit hoe vaak een scherm elke seconde 'ververst'. Hoe hoger de waarde, hoe vloeiender een game speelt. De standaard is 60Hz, maar veel gamingmodellen bieden hogere waarden om een vloeiendere ervaring aan te bieden waarbij je sneller kunt reageren. 120Hz, 144Hz, 240Hz en 300Hz zijn ondertussen ook mogelijk. Zo'n hoge refresh rates zijn ideaal voor competitieve games, zoals Counter-Strike. Let wel op: je scherm moet altijd een hogere Hz-waarde ondersteunen dan de game, want anders zie je geen voordeel.

RAM: de afkorting voor 'Random-Access Memory'. Dit is in feite een kortetermijngeheugen dat je apparaat gebruikt om sneller te kunnen functioneren. In plaats van steeds data te zoeken op een hard drive, haalt het data uit de RAM om zo snel mogelijk een actie uit te voeren. Er zijn verschillende generaties die steeds sneller zijn. De huidige standaard is DDR4.

SSD: de afkorting voor Solid-State Drive. SSD zorgt ervoor dat snel data kunt opslaan en kunt bereiken. De technologie is veel sneller dan harde schijven en wordt langzaamaan de nieuwe standaard.

HDR: de afkorting voor High Dynamic Range. Deze visuele techniek maakt belichting veel genuanceerder. Het zorgt ervoor dat er meer schakeringen zwart en wit bestaan, waardoor de weergave van belichting in games veel realistischer en dynamischer wordt.

Advertentie

Ga naar comments (0)

Over de auteur

Carl Vander Maelen

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (0)

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread