De beste gaming laptop in 2021

De nieuwste topmodellen.

Wat is de beste gaming laptop in 2021? Het aanbod aan indrukwekkende gaming laptops is de laatste paar jaren enorm gegroeid. Er zijn nu ook veel Nvidia GeForce RTX 3080 gaming laptops, of gaming laptops met een AMD Ryzen 9 5900 CPU. Waar je vroeger bijna altijd voor een desktop moest gaan voor topprestaties, zijn er nu dus tal van gaming laptops beschikbaar met fantastische specificaties.

In dit overzicht vertellen wij je wat de beste gaming laptops in 2021 zijn. Daarbij hebben we niet enkel oog voor de prestaties, maar ook voor het design en het gebruiksgemak. Denk daarbij aan de aanwezigheid van HDMI 2.1, USB-A en USB-C, de kwaliteit van de trackpad en het keyboard, en meer.

Elke gaming laptop op deze lijst heeft een bijzondere sterkte. Veel plezier met deze lijst door te nemen en laat het ons zeker weten als je een model koopt!

De beste gaming laptops in 2021

  1. ASUS TUF DASH F15: beste prijs-kwaliteit
  2. Razer Blade Pro 17: beste algemene gaming laptop
  3. Gigabyte AERO 15: beste laptop voor gamers en videoproductie
  4. ASUS ROG Strix SCAR 17(2021): beste gaming laptop met RTX 3080 GPU
  5. ASUS ROG Zephyrus Duo 15: beste gaming laptop met tweede scherm

Ben je niet zeker wat alle technische termen betekenen? Lees dan zeker:

ASUS TUF DASH F15: beste prijs-kwaliteit

a15

De ASUS TUF DASH F15 valt qua gaming laptop niet te kloppen qua prijs-kwaliteit. Voor een erg betaalbare prijs kun je aan de slag met de beste configuratie. Die combineert een Nvidia GeForce RTX 3070 grafische kaart met een Intel Core i7-11370H, 16GB werkgeheugen en een SSD van 1 terabyte. Zeggen die termen je niks, kijk dan zeker eens naar onze uitleg met gaming laptop technische termen en FAQ.

Deze laptop is ook perfect voor wie graag competitieve games speelt. Het 1080p scherm ondersteunt immers een refresh rate tot 240Hz, wat ideaal is voor competitieve games zoals Counter-Strike: Global Offensive of Valorant. Tot slot meten de schermen van ASUS een responstijd van amper 3ms, waardoor ze tot de snelste van alle gaming laptops behoren.

Natuurlijk zijn er voor deze lage prijs enkele kanttekeningen. De Intel CPU stelt wat teleur: het haalt niet de hoogste framerates in games en ook voor videoproductie is dit geen geweldige CPU. Zowel de trackpad als het toetsenbord zijn middelmatig.

Het scherm zelf scoort qua helderheid gemiddeld, maar worstelt met een lage contrastratio (930:1). Ook gaat de TUF DASH F15 geen schoonheidsprijzen winnen, met zijn ietwat gedateerde design. Tot slot hou je er best rekening mee dat deze gaming laptop erg warm wordt.

En toch: met zo'n extreem laag prijspunt is de ASUS TUF DASH F15 zeer indrukwekkend. Je krijgt sterke prestaties en een indrukwekkend scherm voor een zeer redelijke prijs. Zeker voor wie graag eSports-games speelt, is dit model ideaal. Dit is simpelweg de beste prijs-kwaliteit verhouding die je in een gaming laptop kunt vinden.

Hier lees je de volledige ASUS TUF DASH F15 review.

Hier kun je de ASUS TUF DASH F15 gaming laptop kopen op Bol.com

Razer Blade Pro 17: beste algemene gaming laptop

pro17

Razer is door en door een gamingmerk: je vindt het merk geregeld op onze lijsten met de beste gaming muizen in 2021 en de beste gaming keyboards in 2021. Ook de Razer Blade Pro 17 is een erg sterke gaming laptop.

Eerst en vooral is het design erg mooi. Het keyboard staat pal in het midden van het chassis, met een stijlvolle hoeveelheid zwartruimte. Het mooie Razer-logo achterop en de RGB belichting zijn zowat de enige echte 'gamey'-elementen. Een erg dunne rand rond het scherm, maakt het design af.

Die dunne rand is des te meer aangenaam omdat dit scherm sprankelende kleuren, uitstekende zwartgamma's voor schaduwen en uitermate vloeiende bewegende beelden heeft. Een heel mooie touch: je kunt dit 4K 120Hz-scherm ook met touch bedienen.

Ons reviewexemplaar was uitgerust met een Core i7 10875H, GeForce RTX 2080 Super Max-Q, en 1TB SSD. Met die configuratie presteert de Razer Blade Pro 17 aan de top van zijn prijsklasse. Enkel gaming laptops met een Intel Core i9 deden beter.

Als heel mooi extraatje is Razer een van de weinige laptopmakers die ook duidelijk aandacht heeft voor audio. De speakers van de Blade Pro 17 staan zowel links als rechts, hebben een heel goede audiokwaliteit en kunnen bovendien enorm luid gaan.

Hier kun je de volledige Razer Blade Pro 17 review lezen.

Hier kun je de Razer Blade Pro productpagina met alle modellen vinden.

Gigabyte AERO 15: beste laptop voor gamers en videoproductie

aero15

Looks zijn niet alles bij hardware, maar de Gigabyte AERO 15 is een echte 'eyecatcher'. De smaakvolle markeringen, het stijlvolle 'AERO' logo en vooral het sprankelende schermen trekken meteen je aandacht. Dit is een 'prosumer' laptop, bedoeld voor zowel gaming als voor wie met visuele content creatie bezig is.

Dat vertaalt zich in een prachtig 15 inch AMOLED-scherm dat 4K-resoluties en refresh rates tot 144Hz ondersteunt. De kleuren van dit scherm zijn ook magnifiek. Je hebt een enorm breed kleurengamma en HDR komt volledig tot zijn recht, met prachtige contrasten tussen licht en donker.

Gebruiksgemak voor wie onderweg werkt is ook indrukwekkend: je krijgt drie USB 3.2 Gen1-poorten, een Thunderbolt 3-poort, een mini DP 1.4-poort en een SD-kaartlezer. Onder de motorkap gingen wij aan de slag met een model uitgerust met een Intel 10th Gen Core i7, 16GB RAM en een GeForce RTX 2070 Super. De resultaten waren steeds vlekkeloos.

De enige nadelen aan de AERO 15 zijn de ongelukkige plaatsing van het oplaadpunt en de webcam. Opladen doe je rechts, vlakbij waar je muis zich bevindt. Daardoor stoot je muis soms per ongeluk tegen de oplaadkabel, wat erg irritant kan zijn. Ook de lage plaatsing van de webcam op het torso van de laptop zelf, is wat vervelend. Het zijn echter kleine minpuntjes voor een heel mooie en heel indrukwekkende laptop.

Hier kun je de volledige Gigabyte AERO 15 review lezen.

Hier kun je de Gigabyte AERO 15 kopen op Bol.com

ASUS ROG Strix SCAR 17 (2021): beste gaming laptop met RTX 3080 GPU

scar15

De ASUS ROG Strix SCAR 17 (2021) windt er geen doekjes om: dit is een gaming laptop op-en-top bedoeld voor de allerbeste prestaties. Ons reviewexemplaar was het topmodel in de hernieuwde lijn met een Nvidia GeForce RTX 3080 grafische kaart, een AMD Ryzen 9 5900HX CPU (in tegenstelling tot de Intel CPUs van de 2020-modellen), 32 GB DDR4, 2TB aan NVMe SSD en een 300Hz 1080p scherm.

Vanuit een praktisch oogpunt krijg je drie USB 3.2 Gen 1 Type-A-poorten, een USB 3.2 Gen 2 Type-C-ingang, een poort voor HDMI 2.0b en een RJ-45-poort voor een ethernetkabel. Enkel het gebrek aan een HDMI 2.1 poort en een webcam zijn jammer.

De échte troef van de ASUS ROG Strix SCAR 17 is echter zijn keyboard. Dit is immers een mechanisch keyboard, dat je in staat stelt om sneller te typen en bovendien heerlijke feedback geeft tijdens het werken. Een mechanisch keyboard op een laptop gebeurt nog niet vaak, en daarmee onderscheidt deze gaming laptop zich moeiteloos van de concurrentie.

Ook qua audio zit het snor, met een ijzersterke kwaliteit en ook een heel luid volume. Tot slot is dit gewoon een zeer mooi apparaat, met RGB-belichting die smaakvol weet te zijn en fijne, kleine asymmetrische stukjes.

Hier lees je de volledige ASUS ROG Strix SCAR 17 (2021) gaming laptop review.

Hier kun je de ASUS ROG Strix SCAR 17 met GeForce RTX 3080 kopen op Bol.com

ASUS ROG Zephyrus Duo 15: beste gaming laptop met tweede scherm

duo15

De ASUS ROG Zephyrus Duo 15 is een zeer bijzondere laptop. Werken met een tweede scherm is voor veel mensen een tweede natuur geworden, maar bij de Zephyrus Duo 15 moet je geen aparte monitor meer met je laptop combineren. Deze gaming laptop bevat namelijk een tweede scherm dat is ingebouwd onder het hoofdscherm.

Het hoofdscherm is een 15 inch 4K 60Hz display (er is ook een 1080p 300Hz scherm beschikbaar), terwijl het tweede scherm een 14 inch IPS paneel is met een resolutie van 3840x1100. Zodra je de laptop opent, schuift dit tweede scherm naar boven in een hoek van 15 graden. Dit zorgt er ook voor dat de Intel Core i9 10980HK CPU en Nvidia GeForce RTX 2080 Super Max-Q genoeg ventilatie krijgen.

Het kan niet genoeg benadrukt worden hoe nuttig dit tweede scherm is en hoe het automatische schuiven naar de hoek van 15 graden het niet zomaar een gimmick, maar effectief een essentiële functie maakt.

Er zijn wel een paar kleine opmerkingen. Het tweede scherm heeft een aspect ratio van ongeveer 31:9, waardoor je wel heel veel moet scrollen wanneer je tekst leest. De trackpad van deze laptop is uit noodzaak aan de rechterkant van de laptop geplaatst, waardoor je beter gewoon een muis gebruikt. Tot slot is het ingebouwde keyboard verre van slecht, maar bepaalde knoppen staan op onverwachte plaatsen (zoals Print Screen onderaan) en het keyboard is ietsje te klein om heel snel typen mogelijk te maken.

Er zijn flink wat ports aanwezig: een USB-C Thunderbolt poort, twee USB-As en twee 3.5mm ingangen (!) aan beide kanten. Aan de achterzijde van de laptop vind je een gigabit ethernet aansluiting, HDMI poort en nog een USB-A poort. Met de 90Wh batterij kun je ongeveer zes uur normaal gebruik verwachten, en een uur als je intens gamet.

Dankzij de sterke specs van de laptop kun je in Counter-Strike: Global Offensive framerates tussen de 120fps en 140fps verwachten - met de resolutie op 4K en aan de hoogste settings! Let wel op dat de combinatie Core i9 10980HK en GeForce RTX 2080 Super Max-Q voor flink wat hitte en geluid zorgen.

Hier kun je de ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE kopen op Bol.com

Waar moet ik op letten wanneer ik een gaming laptop koop?

Waar ga je de laptop voor gebruiken? Er zijn ondertussen veel soorten gaming laptops. Meestal zijn die ofwel puur voor gaming bedoeld, ofwel voor zowel gaming als audiovisuele contentcreatie. De Gigabyte AERO 15 is een goed voorbeeld van een laptop die voor beide categorieën bedoeld is. Daar betaal je natuurlijk ook extra voor, want 'content creators' hebben nood aan schermen met meer heldere kleuren. Sommige laptops zijn ook meer of minder geschikt voor 'productieve activiteiten' - lees: tekstverwerking en spreadsheets. Als je van plan bent om veel te werken op je laptop, overweeg je dus ook beter een gaming laptop die veelzijdig is.

Welke games ga je spelen? Speel je graag competitieve games die een hoog tempo hebben en steunen op snelle reflexen, zoals shooters en racegames? Dan ga je best voor gaming laptops die een scherm hebben met een hoge 'refresh rate' of 'Hz' (zie ook hieronder voor meer uitleg wat dat precies betekent). Een scherm van meer dan 120Hz is dan geschikt. Speel je vooral tragere games zoals RPGs of turn-based games, dan kun je eerder kijken naar gaming laptops met een scherm met een hoge resolutie zodat de graphics zoveel mogelijk tot hun recht komen.

exodus
Als je vooral singleplayer games en visuele pareltjes wilt spelen, is een torenhoge refresh rate minder belangrijk dan een degelijke resolutie.

Hoe ga je de laptop gebruiken? Dit is een belangrijke: ben je van plan om de gaming laptop vooral thuis te gebruiken of onderweg? Als je toch vooral thuis speelt, dan kun je overwegen om vanaf nul je eigen desktop gaming pc op te bouwen gezien dit goedkoper zal uitvallen dan een gaming laptop. Ben je toch van plan om de laptop ook veel op andere plekken of onderweg te gebruiken, hou dan zeker rekening met de batterij. Games spelen zorgt ervoor dat de batterij heel snel leeg loopt, waardoor je dus toegang nodig hebt tot een stopcontact. Bovendien kunnen gaming laptops heel erg warm worden: de nieuwe generatie AMD Ryzen CPUs bereiken temperaturen rond de 90 graden Celcius. Niet bepaald ideaal om op je schoot te gamen dus.

Welke apparaten ga je gebruiken? Dit is een belangrijk element dat je soms wel eens vergeet: welke randapparatuur ga je gebruiken op je gaming laptop? Er zijn namelijk grote verschillen tussen laptops wat betreft de ingangen waarmee ze voorzien zijn. Zo heeft niet elke gaming laptop een Thunderbolt poort en is ondersteuning voor HDMI 2.1 nog relatief zeldzaam. Denk dus goed na welke apparaten je wilt gebruiken op je laptop en welke ingangen ze nodig hebben om te functioneren (zoals een tweede scherm, een externe drive en meer).

Technische termen en FAQ

CPU: dit is de afkorting voor 'Central Processing Unit'. De CPU vormt de kern van elke computer en is het onderdeel dat instructies verwerkt en uitvoert. Een goede CPU is essentieel om niet enkel aan hoge framerates te gamen, maar ook om simpelweg vlot te werken. De meest bekende producenten van CPUs voor gaming zijn Intel met hun Core-reeks en AMD met hun Ryzen processors.

GPU / grafische kaart: dit is de afkorting voor 'Graphics Processing Unit'. GPUs (ook wel grafische kaarten genoemd) spelen een centrale rol in gaming, want dit zijn de processors die je computer toelaten om de vormen, kleuren en texturen van beelden te verwerken. De meest bekende producenten van GPUs voor gaming zijn Nvidia met hun GeForce-reeks en AMD met hun Radeon-reeks.

Resolutie: de resolutie van een scherm wordt uitgedrukt als een horizontaal getal maal een verticaal getal (n x n). Dit betekent simpelweg hoeveel pixels een scherm kan weergeven. Hoe hoger deze getallen, hoe meer pixels en hoe scherper het beeld is. De drie meest voorkomende resoluties zijn 1920x1080 (1080p, ook wel 'High Definition' of 'HD' genoemd), 2560x1440 (1440p) en 3840x2160 (4K, ook wel 'Ultra High Definition' of 'UHD' genoemd). 4K is dus het scherpste van deze drie, maar vergt ook veel kracht van de CPU en GPU, waardoor je framerate waarschijnlijk lager zal liggen.

Framerate / Hz / frames per seconde (fps) / refresh rate: dit drukt uit hoe vaak een scherm elke seconde 'ververst'. Hoe hoger de waarde, hoe vloeiender een game speelt. De standaard is 60Hz, maar veel gamingmodellen bieden hogere waarden om een vloeiendere ervaring aan te bieden waarbij je sneller kunt reageren. 120Hz, 144Hz, 240Hz en 300Hz zijn ondertussen ook mogelijk. Zo'n hoge refresh rates zijn ideaal voor competitieve games, zoals Counter-Strike. Let wel op: je scherm moet altijd een hogere Hz-waarde ondersteunen dan de game, want anders zie je geen voordeel.

RAM: de afkorting voor 'Random-Access Memory'. Dit is in feite een kortetermijngeheugen dat je apparaat gebruikt om sneller te kunnen functioneren. In plaats van steeds data te zoeken op een hard drive, haalt het data uit de RAM om zo snel mogelijk een actie uit te voeren. Er zijn verschillende generaties die steeds sneller zijn. De huidige standaard is DDR4.

SSD: de afkorting voor Solid-State Drive. SSD zorgt ervoor dat snel data kunt opslaan en kunt bereiken. De technologie is veel sneller dan harde schijven en wordt langzaamaan de nieuwe standaard.

HDR: de afkorting voor High Dynamic Range. Deze visuele techniek maakt belichting veel genuanceerder. Het zorgt ervoor dat er meer schakeringen zwart en wit bestaan, waardoor de weergave van belichting in games veel realistischer en dynamischer wordt.

G-Sync/FreeSync: Beide termen verwijzen naar 'adaptieve sync-technologie', een technisch proces dat 'screen tearing' probeert tegen te gaan (de storende scheurtjes die je vast ooit wel in games hebt gezien). Het verschil met v-sync is dat G-Sync / FreeSync input lag tracht te vermijden, wat v-sync normaal gezien net veroorzaakt. Bijna alle moderne schermen gebruiken deze technologie, maar pas op: afhankelijk van welke GPU je pc heeft of welke console je gebruikt, werkt deze technologie niet altijd.

De soorten schermen:

  • IPS: IPS staat voor 'In-Plane Switching'. Deze monitors zijn doorgaans wat duurder, maar hebben goede kijkhoeken en en een erg goede kleurprecisie. Daardoor zijn ze ideaal voor wie veel bezig is met visuele producties. Oudere IPS-panelen kunnen echter een tragere responstijd hebben (de tijd tussen het indrukken van een knop en een reactie op je scherm). Een ander probleem is de zogenaamde 'IPS glow', waar het achtergrondlicht van de monitor in donkere scènes zichtbaar is. Dit is opnieuw vooral een probleem bij oudere panelen.
  • TN: TN staat voor 'Twisted Nematic' en dit type schermen is heel populair voor gaming vanwege de hoge refresh rates die het mogelijk maakt. TN panelen zijn bovendien relatief goedkoop en hebben erg hoge responstijden. Het slechte nieuws is dat deze panelen vaak problemen hebben met hun kleurweergave. Je kunt dit wel counteren door een TN-scherm te kiezen dat een certificaat van Nvidia heeft gekregen voor G-Sync Compatible. Tot slot zijn ook de kijkhoeken bij dit type scherm niet geweldig: als je er niet recht voor zit, lijken de kleuren grijzer en meer uitgewassen.
  • VA: VA staat voor 'Vertical Alignment' en een VA-paneel zit ergens tussen IPS en TN. Deze panelen blinken vooral uit in het heel accuraat weergeven van zwarttinten en erg hoge contrast ratio's (waardoor HDR volledig tot zijn recht komt). Ze hebben ook betere kijkhoeken en een hogere kleurprecisie dan TN-panelen (maar vaak niet zo hoog als IPS-schermen). Het grote nadeel aan dit type scherm is vooral dat de responstijden de laagste van de drie soorten zijn. Als je veel competitieve games speelt, is dit dus misschien niet het meeste geschikte scherm voor jou.

Advertentie

Ga naar comments (0)

Over de auteur

Carl Vander Maelen

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (0)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread