De beste gaming keyboards in 2021

De beste mechanische en niet-mechanische keyboards uitgetest.

Wat is het beste gaming keyboard in 2021? Als je op pc speelt, dan weet je dat een goed gaming keyboard essentieel is - zeker voor competitieve eSports-games zoals Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends of Valorant. Onze lijst met de beste gaming muizen en beste gaming headsets kon je al langer lezen, maar nu vertellen we je graag wat de beste gaming keyboards in 2021 zijn.

Of je nu liever het stevige geklik van een mechanisch gaming keyboard hebt, een gigantisch gaming keyboard met allerlei speciale functies, of een kleiner niet-mechanisch gaming keyboard: deze lijst bevat voor elk wat wils. Elk van onze keuzes heeft iets speciaal te bieden. Wil je toch liever een controller gebruiken, geen zorgen! Wij hebben namelijk ook een lijst met de beste gaming controllers.

Ben je meer op zoek naar all-round keyboards, bijvoorbeeld ook om veel mee te typen of te coderen? Dan hebben we ook een lijstje met de beste mechanische toetsenborden voor je klaar. Veel shoppingplezier!

Beste gaming keyboard 2021

Waar moet ik op letten wanneer ik een gaming keyboard wil kopen en wat betekenen de technische termen? Geen zorgen, wij leggen je alles zo kort en duidelijk mogelijk uit.

Wat zijn de beste gaming keyboards in 2021? Al onze favorieten, inclusief uitleg waarom we ze zo goed vinden!

 1. Corsair K100: ons favoriet mechanisch gaming keyboard met unieke features
 2. SteelSeries Apex Pro: prachtig design met veel extra's
 3. Corsair K60 RGB Pro: gestroomlijnd gaming keyboard met Cherry Viola switches
 4. Razer Cynosa Chroma: het beste membrane gaming keyboard op de markt
 5. Razer Huntsman TE: een compact gaming keyboard met optische switches
 6. HyperX Alloy Elite 2: een heel degelijk gaming keyboard met unieke functies
 7. Corsair K57 RGB Wireless: een premium membrane gaming keyboard met low-latency wireless

Corsair K100

Ons favoriet mechanisch gaming keyboard met unieke features

k100
Corsair K100 gaming keyboard
 • Volledige grootte, met extra knoppen voor multimedia, een volumewiel en een wiel voor extra functies
 • De Cherry MX Speed of OPX optische mechanische switches zijn perfect voor gaming
 • De beste software op de markt om macros en key bindings aan te passen en je RGB belichting naar smaak te wijzigen

Corsair maakt al sinds 2011 geweldige mechanische gaming keyboards die vooruitstrevende functies hebben. De K90 en K95 waren allebei geweldige modellen, en de K100 doet daar nu nog een schepje bovenop. Het K100 gaming keyboard heeft namelijk een bijzondere nieuwe feature: een wiel dat je voor meerdere functies kunt gebruiken en enkele verrassingen te bieden heeft.

De K100 is uit de kluiten gewassen: er is een numpad, alsook een reeks macro toetsen aan de linkerkant, toetsen voor multimedia aan de rechterkant en een volumewiel rechts bovenaan. Zoals gezegd is het echter het extra wiel (linksboven) dat echt vernieuwend is. Hiermee kun je in- en uitzoomen, verticaal of horizontaal scrollen, applicaties lanceren, tussen apps wisselen, enzovoort. Elke modus heeft een verschillende kleur en alles kan aangepast worden dankzij de iCUE software van Corsair, die wat ons betreft de beste op de markt blijft. Er is geen enkel ander programma dat je zo makkelijk en uitvoerig macros, RGB belichting en toetsen laat aanpassen.

De nieuwe optische OPX switches voelen geweldig aan tijdens het typen met bliksemsnelle responstijden. Wil je toch liever Cherry MX Speed switches, dan zijn die ook beschikbaar als alternatief. De RGB-belichting is traditiegetrouw uitstekend.

icuenexus
iCue Nexus touch screen voor gaming keyboards

Je kunt zelfs de nieuwe iCue Nexus touch screen op het keyboard monteren om de settings en statistieken te zien. Als je de klassieke Logitech G15 mist, dan is dit het beste moderne alternatief. Heb je de ruimte en het budget voor dit uitgebreide gaming keyboard, dan is dit een no-brainer. De K100 loopt over van de functies en is een waar plezier om te gebruiken.

Corsair K100 gaming keyboard kopen op Bol.com

SteelSeries Apex Pro / Apex Pro TKL

Prachtig design met veel extra's

apex
SteelSeries Apex Pro (TKL) gaming keyboard
 • De toetsen zijn aan te passen voor zowel gaming als typen
 • De RGB belichting is prachtig en het design bevat een bloedmooi extra OLED scherm
 • Uitmuntende kwaliteit en enorm veel features

De SteelSeries Apex Pro verdient zonder de twijfel de tweede plek op onze lijst. Niet enkel is het een heel robuust en aangenaam gaming keyboard, maar het heeft ook waardevolle extraatjes. Het eerste wat je vast opmerkt, is dat er rechtsboven een OLED scherm zit! Hiermee kun je in games je statistieken zien, de Discord interface besturen, of muziek afspelen. Een volumewieltje nabij laat je ook settings aanpassen. Zelfs de kleinere en goedkopere TKL-versie (tenkeyless; als je niet goed weet wat dit is, zie dan onze sectie Gaming keyboard kopen: waar moet ik op letten?) van dit keyboard heeft deze functies.

Elke switch in dit gaming keyboard heeft trouwens magnetische sensoren, waardoor het actuatiepunt - het punt waarop een ingedrukte toets geregistreerd wordt - kan aangepast worden tussen twee extremen. 0.4 is waanzinnig kort, terwijl 3.6 heel erg diep is. Op die manier kun je moeiteloos schakelen tussen extreem snelle responstijden voor gaming en een ietwat normalere feel voor typen. Het is alsof je twee keyboards ineen hebt!

Dit is ook een prachtig gaming keyboard qua design en 'feel'. Er is een aluminium frame, heldere RGB belichting onder elke knop, elegant kabelgebruik, een comfortabele plek om je pols op te doen rusten... De Apex Pro is een zeer sterk keyboard.

SteelSeries Apex Pro gaming keyboard kopen op Bol.com

SteelSeries Apex Pro TKL gaming keyboard kopen op Bol.com

Corsair K60 RGB Pro

Gestroomlijnd gaming keyboard met Cherry Viola switches

k60_rgb_pro
Corsair K60 RGB Pro gaming keyboard
 • Stijlvolle toetsen en zeer strak aluminium design
 • Cherry Viola switches zijn stil maar erg responsief
 • Compact, ondanks de volledige lay-out inclusief numpad

Corsair is een gaming merk, maar de K60 RGB Pro is een meer sobere versie van de geweldige K-lijn. Het chassis bestaat uit aluminium en heeft stijlvolle toetsen en optionele RGB belichting. De nieuwe Cherry Viola switches geven je veel feedback terwijl ze tegelijk erg vloeiend blijven met hun 2mm aan indrukafstand. Een onverwachte bonus is hoe stil dit gaming keyboard is.

De K60 RGB Pro heeft een volledige lay-out inclusief numpad, toetsen voor multimedia, Windows Lock en meer. Desondanks zorgt de Function laag ervoor dat dit een veel kleiner gaming keyboard is dan bijvoorbeeld de K100. De kwaliteit van de materialen is hier ook erg goed; alles voelt stevig aan. Bovendien is de prijs erg redelijk voor zo'n degelijk product.

Er zijn nog drie andere varianten op de K60. De 'normale' K60 heeft minder spectaculaire RGB, de K60 Pro SE heeft een polssteun en PBT keycaps en de K60 Low Profile heeft bijna een laptop-feel. Allemaal zijn ze de moeite waard.

Corsair K60 RGB Pro gaming keyboard kopen op Bol.com

Corsair K60 KGB Pro Low Profile gaming keyboard kopen op Bol.com

Razer Cynosa Chroma

Het beste membrane gaming keyboard op de markt

cynosa
Razer Cynosa Chroma gaming keyboard
 • Membrane toetsen voelen zacht aan, zijn stil en kunnen tegen wat water
 • Goeie RGB belichting en integratie in het ecosysteem van Razer
 • Redelijk duur voor een niet-mechanisch gaming keyboard

Verkies je de zachtere aanslag en de stilte van niet-mechanische gaming keyboards, dan is de Cynosa Chroma van Razer de beste optie. Deze toetsen voelen erg degelijk aan en zijn bestand tegen water. De software van Razer om toetsen aan te passen en RGB belichting te wijzigen, is ook extreem makkelijk te gebruiken en krachtig. Bepaalde games hebben zelfs unieke backlighting functies. Speel je Overwatch, dan geven je toetsen bijvoorbeeld licht wanneer je cooldowns klaar zijn!

Razer Cynosa Chroma gaming keyboard kopen op Bol.com

Razer Huntsman Tournament Edition

Een compact gaming keyboard met optische switches

huntsmante
Razer Huntsman Tournament Edition gaming keyboard
 • Stabiele optische switches met een zachte, lineaire 'feel'
 • Modern design met een USB-C kabel die verwijderbaar is
 • Macros en aanpasbare belichting, zowel met als zonder software
 • Grotere (Huntsman, Huntsman Elite) en kleinere (Huntsman Mini) versies

Tenkeyless (TKL) gaming keyboards zijn populair omdat ze de numpad achterwege laten. Gezien dit onderdeel weinig gebruikt wordt voor gaming, krijg je op die manier meer plaats om je muis te bewegen en je armen op een meer ergonomische manier te plaatsen. De Razer Huntsman Tournament Edition is het beste TKL gaming keyboard dat we hebben getest, met een mooi modern design dat RGB PBT toetsen op een aluminium oppervlak heeft. De switches zijn heel bijzonder: dit zijn zachte 'lineaire' switches vergelijkbaar met de Cherry MX Red. Deze registreren een toetsdruk via een optische sensor, waardoor de debounce delay van traditionele switches niet bestaat. Elke toets heeft ook een stabilisator, wat je normaal enkel op grote toetsen zoals spatie en enter vindt.

De Huntsman TE heeft een normale lay-out, dus je kunt op termijn de toetsen vervangen door nieuwe toetsen en er wordt geen ruimte verspild dankzij alternatieve functies op de F-knoppen. Hiermee kun je macros opnemen en herspelen, de RGB belichting aanpassen en multimedia controleren. De Synapse software van Razer is daarbij een grote plus voor nog extra aanpassingen.

Wil je de Huntsman TE in een grotere versie, dan bestaat er ook een editie met een numpad. De Elite gaat zelfs nog een stap en heeft een mooie polssteun, volumewiel, toetsen voor multimedia en RGB belichting - de moeite waard gezien de kleine prijsverschillen.

Tot slot is er nog de Huntsman Mini. Dit mechanisch gaming keyboard meet 60 procent van de grootte van een vol keyboard en is ideaal als je meer plaats voor je muis wilt of vaak naar LAN parties gaat.

Razer Huntsman Tournament Edition gaming keyboard kopen op Bol.com

Razer Huntsman Elite gaming keyboard kopen op Bol.com

Razer Huntsman Gears of War 5 editie gaming keyboard kopen op Bol.com

Razer Huntsman Mini gaming keyboard kopen op Bol.com

HyperX Alloy Elite 2

Een heel degelijk gaming keyboard met unieke functies

alloyelite2
HyperX Alloy Elite 2 gaming keyboard
 • Unieke vorm van toetsen geeft een prachtige look
 • Extra keys om multimedia en belichting aan te passen, alsook een volumewiel
 • Volledige layout, maar geen polssteun

De HyperX Alloy Elite 2 heeft uniek vormgegeven toetsen die de RGB belichting prachtig accentueert. Het resultaat is een hypnotiserende zee van regenboogkleuren. Maar hoewel de toetsen prachtig ontworpen zijn, mist deze Elite 2 enkele functies van de oorspronkelijke Elite. Er zijn geen vervangbare keycaps voor WASD en de polssteun is niet inbegrepen.

En toch: de HyperX Red switches zorgen voor een zacht en lineair gevoel dat ideaal is voor gaming, en er zijn unieke toetsen voor de backlighting en voor multimedia en er is ook een volumewiel. Er zijn wel geen macrotoetsen, maar de Ngenuity software laat je andere toetsen makkelijk wijzigen - alsook kiezen uit vele lichteffecten of de backlights naar een statische kleur wijzigen.

HyperX Alloy Elite 2 gaming keyboard kopen op Bol.com

Corsair K57 RGB Wireless

Een premium membrane gaming keyboard dat low-latency wireless is

k57
Corsair K57 RGB Wireless gaming keyboard
 • De membrane switches zijn zacht en stil
 • Volle lay-out met toetsen voor volume, multimedia en macros
 • Lang batterijleven

Premium niet-mechanische gaming keyboards zijn zeldzaam dezer dagen, maar dat is wat de K57 met verve levert. Dit keyboard gebruikt ook de low-latency Slipstream draadloze technologie van Corsair, met Bluetooth en standaard USB als back-ups. Daardoor kun je dit gaming keyboard voor een hele reeks apparaten gebruiken. Het batterijleven is zelfs voor de draadloze modi onvoorstelbaar: maar liefst 170 uur, zelfs met de RGB belichting actief.

De niet-mechanische membrane switches zijn zacht en erg stil. De lay-out is volledig, behalve een volumewiel. Er zijn ook maar zes macrotoetsen. De iCUE software van Corsair blijft natuurlijk wel beschikbaar en biedt diepgaande opties voor belichtingspatronen en interacties met apps en games. De polssteun is ook geweldig en lijkt op die van de veel duurdere Corsair K70 MK.2.

Corsair K57 RGB Wireless gaming keyboard kopen op Bol.com

Gaming keyboard kopen: waar moet ik op letten?

Jouw speelgedrag en het juiste gaming keyboard. Net zoals bij de beste gaming muizen heeft het kiezen van het beste gaming keyboard ook veel te maken met jouw persoonlijke voorkeur. Als je graag competitieve games speelt en misschien wel een eigen eSports-carrière wilt uitbouwen, dan doe je er goed aan om een keyboard aan te schaffen waar de knoppen op een duidelijke en efficiënte manier geordend staan. Keyboards met lineaire switches en extra knoppen zijn daarbij ook een goeie keuze. Speel je voornamelijk singleplayer games, dan heb je daarentegen veel minder nood aan speciale gaming keyboards en kun je het misschien bij een simpeler model houden. Denk dus altijd goed na over wat je speelt en welk gaming keyboard het beste bij jouw speelstijl past.

Mechanisch of niet. Zoals je kunt lezen in onze lijst met de beste mechanische toetsenborden, hebben gaming keyboards met mechanische switches een heel specifieke feel. Alles voelt meer 'clicky' en vaak meer responsief aan. Tegelijk zijn ze ook tamelijk luid en erg duur. Opnieuw is het dus belangrijk om na te denken: wat is jouw speelstijl en heb je een mechanisch toetsenbord echt nodig? Als je naast gamen ook veel moet typen of coderen, dan is het wellicht een goed idee om voor een mechanisch toetsenbord te gaan. Let er ook mee op dat een mechanisch toetsenbord je huisgenoten flink kan storen vanwege hun luide volume.

gamingkeyboard1

TKL of niet? Zie ook de uitleg hieronder. Een TKL gaming keyboard is vooral handig voor wie naast gamen ook veel met productiviteit bezig wil zijn, zoals werken met spreadsheets en coderen. Gezien dit onderdeel weinig gebruikt wordt voor gaming, krijg je op die manier meer plaats om je muis te bewegen en je armen op een meer ergonomische manier te plaatsen. Zo kun je ook je speeloppervlak beperkt houden. Zie weliswaar de opmerking hierboven dat alles te maken heeft met jouw speelgedrag.

Extra knoppen en features. Zoals je kunt lezen in deze lijst hebben enkele van de beste gaming keyboards op deze lijst zeer innovatieve features en handige extra knoppen die je bijvoorbeeld zelf kunt programmeren. Maar opnieuw moet je voor jezelf beslissen of je dat echt kunt gebruiken of niet. Ben je veel bezig met multitasken en gebruik je vaak media zoals muziek en film? Dan is het handig om een gaming keyboard te hebben met toegewijde 'media' knoppen, waarmee je zeer makkelijk volumes kunt regelen. Maar zo niet, dan heb je misschien meer baat bij een simpel gaming keyboard dat focust op de basics maar dat erg goed doet.

Met of zonder draad. Ga je voor een traditioneel gaming keyboard met draad, of ga je toch liever draadloos (wireless)? De keuze lijkt beperkt maar heeft belangrijke gevolgen. Draadloos spelen betekent veel flexibiliteit voor je gaming set-up en bovendien zorgt het voor minder kabels. Tegelijk gaat het echter vaak gepaard met een flinke extra kostprijs. Ook moet je er zeker van zijn dat je gaming keyboard in kwestie een 'low latency' verbinding ondersteunt. Voor gaming is het immers essentieel dat het indrukken van een toets zich zo snel mogelijk vertaalt in een actie op het scherm. Daarom hebben de producenten van gaming keyboards vaak hun eigen technologie waarmee ze extreem snelle verbindingen mogelijk maken. Pas echter op: dit verbruikt enorm snel de batterijduur van je draadloze gaming keyboard, dus het is ook handig als het gaming keyboard in kwestie Bluetooth of een USB-verbinding als back-up heeft.

gamingkeyboard2

Gaming keyboard kopen: de technische termen uitgelegd

Actuatie (Actuation force): De druk die nodig is om een toetsdruk te registeren. De verschillende soorten toetsen zorgen voor verschillende niveau's aan actuatie. Die worden uitgedrukt in gram. Hoe zwaarder, hoe harder je moet drukken om de toets te registreren. Veel hangt af van persoonlijke voorkeur.

Cherry MX switch: Het standaard type 'switch' dat gebruikt wordt in de toetsen van moderne mechanische toetsenborden. Dit type is erg responsief en aangenaam om te gebruiken.

'Membrane' gaming keyboard: Bij een 'membraan' keyboard zijn de toetsen geen afzonderlijke, bewegende deeltjes. In plaats daarvan werkt dit type gaming keyboard met drukplaten op een plat, flexibel oppervlak. Hier is er zo goed als geen tactile feedback.

gamingkeyboard3

'Clicky': Wanneer we in deze gids spreken over 'clicky' gevoel, verwijzen we naar het hoorbare effect van het indrukken van een toets. Dat soort feedback wordt door de meeste mensen geapprecieerd als responsief. Let wel op: een erg 'clicky', luid gaming keyboard kan je huisgenoten storen als het veel geluid maakt.

RGB: Dit is de afkorting voor 'Red Green Blue', namelijk de basiskleuren waarmee je bijna eindeloze combinaties van andere kleuren kunt vormen. Gaming keyboards met RGB belichting kunnen dus in bijzonder veel kleuren kunnen oplichten. Vaak is er ook bijhorende software waarmee je die kleuren verder kunt personaliseren, alsook eventueel patronen kunt kiezen waarin de kleuren oplichten.

'Lineair' versus 'tactile': Een groot debat tussen gaming keyboard liefhebbers draait rond 'lineaire' versus 'tactile' keyboards. 'Lineair' verwijst naar switches die een vloeiend gevoel van indrukken hebben: je kunt ze in een vloeiende beweging van helemaal niet-ingedrukt naar helemaal ingedrukt duwen. Er is geen 'click' en geen 'tactile' feedback wanneer je deze toetsen indrukt. 'Tactile' switches zijn het tegenovergestelde. Hier zit er een kleine buffer in de actuatie die ervoor zorgt dat de vloeiende beweging onderbroken wordt. Welke soort er nu 'beter' is hangt af van je persoonlijke voorkeur, maar veel gamers zijn eerder fan van lineaire switches, terwijl mensen die veel moeten typen liever 'tactile' switches hebben.

gamingkeyboard4

TKL: Dit is de afkorting voor 'tenkeyless'. Gaming keyboards die TKL-zijn, hebben geen 'number pad' (ook wel 'numpad' genoemd), zijnde de tien toetsen rechts waarmee je heel snel nummers kunt typen. Zie ook de uitleg hierboven voor de voor- en nadelen.

'Volle' lay-out: Hiermee verwijst men naar een gaming keyboard dat het 'volledige' design van een keyboard heeft. Dat betekent: een 'number pad' aan de rechterkant en een volledige rij met 'function' keys (de F1 t.e.m. F12 toetsen). Dit soort keyboard wordt soms ook wel een 104-key of 105-key genoemd.

Advertentie

Ga naar comments (0)

Over de auteur

Redactie

Redactie

medewerker

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Gerelateerde content

Verder op de site...

De 5 best verkochte games deze week

Week 36 (6 t.e.m. 12 september 2021).

Feature | FIFA 22 Career Mode - Wat is er nieuw in de carričremodus

Alles over Manager Career, Player Career en nog meer.

Feature | FIFA 22 FUT - Wat is er nieuw in FIFA Ultimate Team?

Alles over FUT Divisions, Champions, Heroes en nog meer.

Feature | FIFA 22 release - Waar en wanneer kun je FIFA 22 kopen?

Alles over de launch, pre-order, edities en nog meer.

Reacties (0)

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread