Hyrule Warriors: Age of Calamity review - Ganons wederopstanding

Hyrules geschiedenis onder de loep.

In de Hyrule Warriors: Age of Calamity review voor de Nintendo Switch slijpt Sander zijn Master Sword om terug naar het verleden te gaan voor een fantasievol geschiedenislesje dat hem nog lang bij zal blijven.

Ontwikkelaar Koei Tecmo had na het uitstekende Hyrule Warriors niet verwacht nog een Zelda spin-off te maken, tot Nintendo opnieuw aanklopte. Ditmaal niet voor een spin-off, maar voor een volwaardige prequel op The Legend of Zelda: Breath of the Wild, in samenwerking met Nintendo's Zelda-team. Er zijn immers nog een hoop vragen onbeantwoord over hoe de Calamity is ontstaan en hoe de titanenstrijd tegen Calamity Ganon is begonnen. En hoe kun je een allesomvattende oorlog nu beter weergeven dan met Koei Tecmo's Warriors-serie?

In Hyrule Warriors: Age of Calamity reist een kleine, vriendelijke Guardian-robot af naar het verleden, nog voordat de Calamity van start gaat. Daar maak je opnieuw kennis met Link en Zelda, maar ook met een veel jongere Impa. Terwijl Zelda haar verzegelingsmagie probeert te ontgrendelen, worden de Champions Urbosa, Daruk, Mipha en Revali opgetrommeld om de Divine Beasts te besturen. Het verhaal lijkt aanvankelijk bekend dankzij de flashbacks uit Breath of the Wild, maar Age of Calamity breidt de voorgeschiedenis aanzienlijk uit. Verschillende wendingen maken van het verhaal een onverwacht hoogtepunt, waardoor het schouder aan schouder met de tomeloze actie staat.

Omdat Age of Calamity zich op het universum van Breath of the Wild richt, zijn er naar Warriors-normen zeer weinig characters speelbaar. Daartegenover staat dat de personages wel enorm divers zijn: Revali kan vliegen, Hestu roept de hulp van Koroks in en Link kan meerdere wapens gebruiken, met elk een unieke vechtstijl. Door simpelweg op knopjes te rammen haal je in Age of Calamity nooit het maximale uit de personages en loop je veel diepgang mis. Kwaliteit boven kwantiteit is het motto, en het is een genot om met elk nieuw personage de tijd te nemen om zijn of haar unieke mechanics onder de knie te krijgen.

aoc1
Hyrule Warriors: Age of Calamity review - Breath of the Wild is tot in de puntjes vertegenwoordigd...

In tegenstelling tot Hyrule Warriors bevat Age of Calamity geen extra modi, maar de campaign is een welkome mix van zowel de Story Mode en de Adventure Map Mode, en staat daardoor alsnog garant voor vele uren aan gameplay. De kaart van Hyrule is bezaaid met icoontjes die duiden op missies, winkeltjes en upgrademogelijkheden voor characters. Voor die upgrades heb je grondstoffen nodig, en dankzij de Sheikah Sensor pulseren de missies waar je die grondstoffen kunt vinden. Heb je alles verzameld, pulseert het upgrade-icoontje zodat je meteen weet dat je iets nieuws kunt leren. Het voltooien van missies en upgrades kan vervolgens weer een set nieuwe uitdagingen op de kaart toveren. Het is een elegant en overzichtelijk systeem dat je altijd een gevoel van progressie geeft, zonder dat je verzuipt in de keuzestress van honderden icoontjes.

De enige echte smet op Hyrule Warriors: Age of Calamity is de kwakkelende framerate. Vooral in de allereerste missie sputtert het aan alle kanten. In latere missies is de framerate onverklaarbaar beter, maar het haalt nooit de vloeiende 60 frames per seconde van de Switch-versie van Hyrule Warriors: Definitive Edition. Het is dan ook opvallend dat de game geen opties heeft om tussen framerate- en graphics-modi te schakelen, aangezien Fire Emblem Warriors deze functie wel succesvol introduceerde. Het maakt belangrijke zaken zoals Links Shield Parry soms verdraaid lastig om uit te voeren en leidt bovendien af van de anderzijds gelikte actie waar de Warriors-games bekend om staan.

aoc2
Hyrule Warriors: Age of Calamity review - ...maar Dynasty Warriors fans komen ook absoluut aan hun trekken.

Age of Calamity slaagt er écht in om een volwaardige Breath of the Wild-prequel te zijn. Bijna alle belangrijke elementen zijn vertegenwoordigd. Naast de grafische stijl en geluidseffecten zijn ook unieke elementen zoals koken, Links verschillende outfits en de Sheikah Slate toegevoegd. Je gaat op zoek naar Koroks die met hun zaadjes je wapeninventaris vergroten, kookt maaltijden die je stats verhogen en gebruikt bekende tactieken om Guardians, Hinox en Talus een kopje kleiner te maken. Dat doe je allemaal op bekende locaties die in sommige gevallen nog niet door de oorlog zijn aangetast. Omdat de bovengenoemde kaart je ook alle ruimte geeft om de game op je eigen manier te benaderen, emuleert het ook Breath of the Wilds gevoel van vrijheid. Het is bijzonder dat een game van een volledig ander genre zo nauw verbonden is met zijn voorganger, en bovendien beeldt het Warriors-genre de allesverwoestende oorlog perfect uit.

Hyrule Warriors: Age of Calamity bewijst opnieuw dat de Zelda-reeks niet alleen bij Nintendo in goede handen is. Koei Tecmo slaagt er namelijk prima in om de catastrofale Calamity naar zijn eigen hand te zetten, zonder de unieke sfeer van Breath of the Wild tekort te doen. Het verhaal voegt daadwerkelijk iets toe aan het universum, de combat is heerlijk divers en ondanks het gebrek aan extra modi valt er alsnog meer dan genoeg te doen. Zeldafans kunnen zich klaarmaken voor een geweldig verhaal, en Dynasty Warriors-fans hebben er opnieuw een uitstekende spin-off bij. Hyrule Warriors: Age of Calamity verdient zonder twijfel je aandacht.

Voor de Hyrule Warriors: Age of Calamity review speelde Sander op de Nintendo Switch.

Advertentie

Waarom zie je hier geen score?

Ga naar comments (0)

Over de auteur

Sander van Leth

Sander van Leth

Retrogamesnob  |  Lethsrock

Sander speelt zo'n beetje alles wat los en vast zit, als het maar beweegt. Is er heilig van overtuigd dat er niets mooier klinkt dan de muziek van de SNES.

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (0)

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread