Beste gaming monitor 2020: de beste keuzes voor pc, PS4 en Xbox

Met aandacht voor hoge refresh rates, resolutie en opties voor ultra-wide te spelen.

Het is heel belangrijk om een goeie gamingmonitor te kopen. Bepaalde apparatuur zoals muizen, controllers en keyboards zijn vaak een subjectieve keuze: wat ligt er het best in jouw handen? Maar bij monitors zijn bepaalde producten met hoge resoluties en snellere refresh rates nu eenmaal beter dan andere. Het aanbod aan merken, specificaties en features kan echter overweldigend zijn. Daarom houden we het in deze gids simpel: wij geven jou onze aanraders en proberen daarbij zo min mogelijk complex of technisch jargon te gebruiken.

Essentiële info voor wanneer je een monitor koopt

Ben je aan het rondkijken voor een monitor, maar twijfel je soms over het technische taalgebruik? Dan geven we je hier een korte uitleg.

Resolutie: Het aantal pixels op een scherm, weergegeven als een horizontaal getal x een verticaal getal. 1920x1080 (1080p) en 3840x2160 (4K) zijn de meest voorkomende resoluties voor zowel tv's als monitors. Hoe hoger de resolutie, hoe gedetailleerder een game eruit ziet.

Refresh rate: Hoeveel keer het scherm per seconde 'ververst', uitgedrukt in Hz. Normale monitors en tv's refreshen aan 60Hz, terwijl specifieke gamingmodellen refreshen tussen de 100 en 240Hz. 144Hz is ondertussen de nieuwe standaard voor monitors met een hoge refresh rate. Hoe hoger, hoe vloeiender een game aanvoelt.

Responstijd: Dit drukt uit hoe snel een pixel van grijs naar wit en weer naar grijs kan wijzigen. De meeste gamingmonitors hebben responstijden van 5ms of minder. TN-panelen zijn de snelste, waar IPS- en VA-panelen wat trager zijn. Lage responstijden helpen om 'uitgesmeerde' effecten in snelle games te vermijden. Let erop dat responstijd niet hetzelfde als input lag is. Dat is de tijd die er zit tussen het indrukken van een knop en de reactie op het scherm.

G-Sync/FreeSync: Beide termen verwijzen naar 'adaptieve sync-technologie', een technisch proces dat 'screen tearing' probeert tegen te gaan (de storende scheurtjes die je vast ooit wel in games hebt gezien). Het verschil met v-sync is dat G-Sync / FreeSync input lag tracht te vermijden, wat v-sync normaal gezien net veroorzaakt. G-Sync is de methode die Nvidia gebruikt. De aanwezigheid van zo'n speciale module in een monitor zorgt resulteert echter in een hoger kostenplaatje. FreeSync is dan weer het alternatief van AMD en vergt geen extra module. Daardoor kost de monitor niet meer. Voor G-Sync heb je een grafische kaart van Nvidia nodig, terwijl FreeSync een AMD-kaart vereist.

HDR: De afkorting voor high dynamic range. Dit zorgt voor meer contrast tussen de lichtste en donkerste stukken van een beeld, alsook een groter aanbod aan kleuren. Hoewel veel monitors ondertussen HDR ondersteunen, moet je goed kijken naar welke standaarden de schermen kunnen halen. Zo zijn er veel die dergelijke brightness-pieken, die HDR net zo waardevol maken, niet halen. Neem hier vooral monitors die HDR10 zijn.

IPS: Deze monitors zijn duur, maar hebben goede kijkhoeken en veel kleurprecisie vergeleken met VA- of TN-panelen. Oudere IPS-panelen kunnen echter een tragere responstijd hebben. Een ander probleem is de 'IPS glow' waar het achtergrondlicht van de monitor in donkere scènes zichtbaar is.

TN: TN vormt het goedkoopste paneel om te produceren en beschikt over een van de snelste responstijden. Kleurprecisie en kijkhoeken zijn echter niet geweldig, waardoor ze vaak wat 'uitgewassen' overkomen. Koop hier dus vooral modernere TN-panelen.

VA: Een VA-paneel zit ergens tussen IPS en TN. Ze hebben een goed contrast, sterke responstijden en mooie kleuren.

Hoe kies je de beste monitor voor gaming?

Alles begint bij een overweging die je moet maken: welke soort games of applicaties ga je gebruiken op je monitor? Snelle, competitieve games zoals shooters en racegames hebben nood aan monitors met een hoge refresh rate. Tragere games zoals RPGs en turn-based games zijn dan weer meer genietbaar op een monitor met hoge resolutie.

Hierboven vind je de drie meest voorkomende resoluties: 1080p, 1440p en 4K. Denk eraan dat 3840x2160 (4K) vier keer meer pixels vergt als 1080p en dus een fikse uitdaging vormt voor grafische kaarten.

Resolutie geef je normaal weer als het aantal horizontale pixels, terwijl refresh rates in Hz worden uitgedrukt en weergeven hoeveel keer per seconde een scherm kan wijzigen (bv. 60Hz of 144Hz). De huidige standaard voor schermen is 1080p 60Hz (een scherm van 1920x1080 pixels dat 60 keer per seconde updatet) terwijl de ideale prijs / kwaliteit schermen zich bevinden in de standaard 1440p 144Hz (een scherm van 2560x1440 pixels dat 144 keer per seconde updatet). Weet je niet zeker welke resolutie en refresh rate het beste is voor jou, bekijk dan de GPU power ladder om de sterktes van de grafische kaart in je pc te ontdekken.

Afhankelijk van hoe uit de kluiten gewassen je pc is, schuif je best langzaam op van een 1080p 60Hz monitor (voor starters-pc's) naar 1440p, of 144Hz, of beide. Tot slot raden we 4K monitors enkel aan voor high-end pc's. Hou ook in rekening dat dit een generalisatie is: sommige games zijn meer of minder veeleisend voor je pc dan andere en natuurlijk kun je in de settings altijd zaken zoals de resolutie aanpassen.

Qua consoles is alles veel simpeler, want hoge refresh rate schermen worden niet ondersteund. Je moet dus enkel kiezen tussen een 1080p monitor of 4K monitor. De Xbox One, Xbox One S, PlayStation 4 en PlayStation 4 Slim ondersteunen geen 4K, dus dan kies je gewoon een 1080p monitor. Heb je een PS4 Pro of Xbox One X, dan kies je beter een 4K monitor.

Beste gaming monitor 2020

De beste 1080p gaming monitors zijn perfect voor zwakkere pc's en de meeste gameconsoles. Hier vind je drie geweldige opties met verschillende refresh rates.

De beste 1440p gaming monitors vinden een mooie balans tussen prijs en kwaliteit. Ze hebben een scherpere beeldkwaliteit dan 1080p-modellen en de optie voor hogere refresh rates. Hier zijn enkele goede opties, inclusief ultra-widemodellen.

De beste 4K gaming monitors bieden de allerbeste beeldkwaliteit, maar hebben nood aan een zeer krachtige grafische kaart of de PS4 Pro en Xbox One X. Dit zijn onze aanraders.

Beste 1080p gaming monitors

De meerderheid van gamers spelen aan 1080p. Dat is zeker geen probleem, want het biedt een goede beeldkwaliteit aan stevige framerates. Dit zijn onze aanraders.

Beste goedkope gaming monitor: BenQ Zowie RL2455

rl2455
Grootte: 24-inch | Resolutie: 1920x1080 | Refresh rate: 60Hz | Paneel: TN

De BenQ Zowie RL2455 biedt waar voor zijn geld. Voor een relatief lage prijs krijg je extreem lage input lag (de tijd tussen het aanraken van een knop en een reactie in een game), goede beelden in beweging, en enkele unieke features. Zo is er de 'black equaliser'-modus die donkere gebieden op een scherm automatisch lichter maakt. Heel handig voor shooters zoals Call of Duty.

BenQ Zowie RL2455 kopen op Amazon

Alternatieve aanrader: De Acer KG251Q, die een hogere refresh rate van 75Hz heeft en FreeSync-support heeft (een techniek die screen tearing vermijdt). Je verliest wel de unieke features die de BenQ zo interessant maken.

Acer KG251Q kopen op Bol.com

Beste 144Hz monitor: AOC 24G2U / 24G2

24g2u
Grootte: 24-inch | Resolutie: 1920x1080 | Refresh rate: 144Hz | Features: FreeSync (48-144Hz) | Paneel: IPS

Speel je graag snelle multiplayergames, dan zijn monitors met een hoge refresh rate belangrijk om snel te kunnen reageren. Deze monitor werkt met een IPS-paneel en heeft daardoor accurate kleuren en goede kijkhoeken - beter dan bij TN- of VA-panelen. Er zijn wel een paar problemen met IPS: een relatief lage helderheid (250 nits), een gemiddeld contrast (1000:1) en een iets hogere responstijd (4ms GtG) vergeleken met TN-panelen. Toch, als je zowel wilt gamen, browsen, als content wilt maken, dan is IPS de keuze bij uitstek. Er is bovendien FreeSync-support om screen tearing tegen te gaan.

AOC 24G2U kopen op Bol.com

Alternatieve aanrader: De Samsung LC24FG73 is onze alternatieve aanrader, aangezien dit VA-paneel voor beter contrast zorgt. Aandachtspunten zijn wel de slechtere kijkhoeken (i.e. de beeldkwaliteit neemt een duik indien je niet recht naar het scherm kijkt, en tot slot is de FreeSync-integratie ook minder goed uitgewerkt.

Samsung LC24FG73 kopen op Bol.com

Beste 240Hz FreeSync monitor: Samsung CRG5

crg5
Grootte: 27-inch | Resolutie: 1920x1080 | Refresh rate: 240Hz | Features: Curved, G-Sync Compatible (48-240Hz) | Paneel: VA

Deze 27-inch-monitor van Samsung is een zeer goeie keuze voor competitieve games zoals Counter-Strike en Rainbow Six Siege aangezien zelfs middenklasse-pc's gebruik kunnen maken van de extreem hoge refresh rate van 240Hz. Bovendien zorgt de wijde VRR voor een gebrek aan tearing van 48 tot 240Hz. Bovendien heeft ook dit scherm een feature om donkere gebieden extra te belichten.

Aangezien deze monitor een VA-paneel gebruikt in plaats van TN, is hij in staat om een contrastratio van 3000:1 te bereiken. De kleurprecisie is ook erg goed. Het nadeel is wel een hoge pixelresponstijd van 4ms, wat voor een TN normaliter 1ms of lager zou zijn. Hou dus goed rekening met de voor- en nadelen van deze monitor.

Samsung CRG5 kopen op Bol.com

Alternatieve aanrader: De Dell Alienware AW2518HF biedt meer waar voor je geld, maar heeft een kleiner scherm. Toch zijn er ook flinke pluspunten: aanpasbare hoogte, FreeSync-ondersteuning en - als je het duurdere model koopt - volledige G-Sync.

Dell Alienware AW2518HF kopen op Bol.com

Beste 1440p gaming monitors

Zoek je naar een scherper scherm met meer detail, dan zijn 1440p-schermen een goeie investering. Let wel op: deze schermen vergen meer paardenkracht van je pc. Opnieuw starten we eerst met 60Hz-opties voor tragere games en content creation, vooraleer we naar 144Hz-monitors overgaan en tot slot ook ultra-widemonitors bespreken.

Beste waar voor je geld 1440p gaming monitor: MSI Optix MAG272CQR

mag272cqr
Grootte: 27-inch | Resolutie: 2560x1440 | Refresh rate: 165Hz | Paneel: curved VA

Deze monitor toont aan dat je tegenwoordig geen fortuin meer hoeft uit te geven om een refresh rate van 165Hz, FreeSync-ondersteuning en een verbinding voor USB-C te hebben. Bovendien heeft deze monitor een uitstekend contrast en is de kleurprecisie excellent.

Er zijn wel enkele nadelen die je in het achterhoofd moet houden. Typisch voor VA-panelen zijn de optimale kijkhoeken hier redelijk beperkt en ook de maximale helderheid is tamelijk laag - rond de 300 nits. Ondersteuning voor HDR is dan ook heel basic. Wij raden normaal monitors aan met de Display HDR 600-specificatie. Toch zijn dit kleine minpunten voor een monitor die zo weinig kost in deze categorie.

MSI Optix MAG272CQR kopen op Bol.com

Beste gaming monitor overall: LG 27GL850

27gl850_larger
Grootte: 27-inch | Resolutie: 2560x1440 | Refresh rate: 144Hz | Features: G-Sync Compatible, FreeSync (48-144Hz) | Paneel: IPS

Hoewel er heel veel monitors in de 2560x1440 144Hz-categorie bestaan, is de 27GL850 veruit de beste dankzij zijn geweldige Nano IPS-paneel. In combinatie met de brede kijkhoeken, uitstekende kleuren, 1ms-responstijd, sterke motion handling en extreem lage input lag (4ms) is deze monitor een echte winnaar. Of je nu snelle competitieve games speelt of liever in singleplayer speelt, de 27GL850 is topklasse.

De monitor is bovendien compatibel met G-Sync, zodat je trillende beelden en screen tearing kunt elimineren zonder de input lag die normaal met v-syncopties gepaard gaat. Een minpunt is wel de HDR-implementatie, aangezien de relatief lage 350 nit ervoor zorgt dat het niet de DisplayHDR 400/600/1000-standaarden haalt die HDR doen uitblinken.

LG 27GL850 kopen op Amazon

Beste gaming monitor runner-up: Asus VG27AQ

vg27aq
Grootte: 27-inch | Resolutie: 2560x1440 | Refresh rate: 165Hz | Features: G-Sync Compatible, FreeSync (48-165Hz) | Paneel: IPS

De Asus VG27AQ is eveneens een heel goeie 1440p/144Hz-monitor, die bovendien een unieke feature heeft: de FreeSync / G-Sync kan hier tegelijk met ELMB gebruikt worden, een strobingtechnologie die gebruikt wordt om motion blur tegen te gaan. Het resultaat is geweldige motion handling aan hoge refresh rates (80Hz en hoger) - maar weliswaar ook slechtere motion handling bij lage refresh rates (bijvoorbeeld 60Hz).

Nog een goeie optie voor een 1440p 144Hz-monitor is de AOC AG273QX. Dit VA-paneel is DisplayHDR 400-gecertificeerd en blinkt uit in contrast en kleurenprecisie. Responstijden lopen een klein beetje achter, maar toch is dit een goeie monitor voor wie liever een VA-paneel heeft.

Asus VG27AQ kopen op Bol.com

Beste waar voor je geld ultra-wide monitor: AOC CU34G2X

cu34g2x
Grootte: 34-inch | Resolutie: 3440x1440 | Refresh rate: 100Hz | Features: FreeSync | Paneel: VA

De AOC CU34G2X biedt simpelweg de beste waar voor je geld wat betreft ultra-widemonitors. Met maar liefst een horizontale omvang van 34 inch wordt je hele periferie gedekt. Het VA-paneel heeft uitstekend contrast, een resolutie van 3440x1440 en een refresh rate van 144Hz, waardoor zowel snelle als tragere games uitstekend uit de verf komen.

De 1440p-resolutie hier valt ergens tussen de standaard 1440p en 4K, waardoor zelfs middenklasse-pc's er degelijk op presteren. Bovendien heb je de optie om FreeSync in te stellen, zodat je zowel met Nvidia- als AMD-kaarten een vlottere performance kunt bereiken.

AOC CU34G2X kopen op Bol.com

Beste premium ultra-wide gaming monitor: Acer Predator X35

x35
Grootte: 35-inch | Resolutie: 3440x1440 | Refresh rate: 200Hz | Features: G-Sync, DisplayHDR 1000 | Paneel: VA

Om het rechtuit te zeggen: de Acer Predator X35 is de beste 1440p ultra-wide op de markt, maar het kost je een flink fortuin. Je krijgt hier een onvoorstelbaar vloeiend display van 200Hz: ideaal voor snelle shooters en racegames. De resolutie is een comfortabele 3440x1440 en er is volledige G-Sync ondersteuning zodat tearing geen factor is. De monitor ondersteunt DisplayHDR 1000, met als gevolg prachtige kleuren, sterk contrast en een extreem hoge peak brightness. De Acer Predator X35 is de toekomst van monitors.

Acer Predator X35 kopen op Bol.com

Beste 4K gaming monitors

Met de PlayStation 4 Pro en Xbox One X makkelijk verkrijgbaar en de nieuwe generatie consoles voor de deur, is 4K-gamen toegankelijker dan ooit. Hier zijn dan ook onze aanraders voor de beste 4K-gamingmonitors, inclusief 60Hz-monitors ideaal voor consoles alsook premium 4K 144Hz-opties voor pc-gamers met krachtige hardware.

Beste 4K gaming monitor: Acer Nitro VG280K

vg280k
Grootte: 28-inch | Resolutie: 3840x2160 | Refresh rate: 60Hz | Features: HDR10, FreeSync (40-60Hz) | Paneel: IPS

Met 28 inch is de Nitro VG280K een relatief bescheiden scherm, maar doordat het FreeSync heeft en HDR ondersteunt heeft het toch flinke troeven. Het gebruikt een IPS-paneel, zodat kleurreproductie uitstekend is. Als je bezig bent met audiovisuele producties zoals film of visueel design, dan is dit een uitstekende keuze.

Acer Nitro VG280K kopen op Azerty.nl

Beste Xbox One X and PS4 Pro monitor: Asus CG32UQ

cg32uq
Grootte: 32-inch | Resolutie: 3840x2160 | Refresh rate: 60Hz | Features: DisplayHDR 600, FreeSync (40-60Hz), ambient backlight | Paneel: VA

De allerbeste monitor voor consoles die 4K ondersteunen is de Asus CG32UQ. Dit scherm heeft simpelweg alles wat je zou willen: extreem lage input lag, goeie motion handling en het VA-paneel zorgt voor uitstekend contrast. Het DisplayHDR 600-certificaat zorgt ook voor prachtige kleuren en helderheid, terwijl de FreeSync-ondersteuning ervoor zorgt dat variabele refresh rates op Xbox One en pc's met AMD-kaarten worden ondersteund tussen 40 en 60Hz.

Naast deze sterke fundamenten heeft de Asus ook enkele andere leuke features. Er zijn handige USB-poorten om je controllers te laten herladen, ambient-RGB-backlighting en een zeer mooie interface om je settings mee te kiezen. De grootte zorgt er ook voor dat je vanop een afstand gemakkelijk kunt kijken, zodat je het eigenlijk bijna als een tv kunt gebruiken.

Asus CG32UQ kopen op Amazon

Alternatieve aanrader: De Philips Momentum 326M6VJRMB heeft dezelfde kernfeatures, maar aan een veel lagere prijs. De leuke extra's van de Asus ontbreken weliswaar. Je krijgt geen staander, USB-poorten om te herladen, noch de geavanceerde OSD van de Asus. Toch, goed om in het achterhoofd te houden voor als je met een kleiner budget werkt.

Philips Momentum 326M6VJRMB kopen op Amazon

Beste 4K 144Hz gaming monitor: Acer Nitro XV273K

xv273k
Grootte: 27-inch | Resolutie: 3840x2160 | Refresh rate: 144Hz | Features: FreeSync, HDR | Paneel: IPS Quantum Dot

De Nitro XV273K is de meest toegankelijke en beste 4K 144Hz-monitor. Het heeft namelijk een 4K IPS Quantum Dot-display dat extreem accurate kleuren aanbiedt en bovendien bliksemsnelle games kan weergeven met een minimum aan input lag. Er is ook een ambient-lichtsensor en een shading hood, waardoor dit een goeie keuze is voor wie bezig is met audiovisuele producties.

HDR is hier echter een slachtoffer. Zonder de FALD-backlight die de Predator X27 heeft, is er enkel basisondersteuning voor HDR. Aan de andere kant: er is ook geen koeling nodig, waardoor deze monitor volledig stil is. FreeSync is aanwezig in de plaats van G-Sync, wat nu werkt op alle moderne gaming-pc's en de Xbox One. Ook een leuke optie: je kunt twee DisplayPort-kabels aan elkaar verbinden om de monitor aan 4K 144Hz te laten draaien met volledige 10-bitkleuren.

Acer Nitro XV273K kopen op Bol.com

Beste 4K HDR gaming monitor: Acer Predator X27P

predator_x27
Grootte: 27-inch | Resolutie: 3840x2160 | Refresh rate: 144Hz | Features: G-Sync HDR | Paneel: IPS Quantum Dot

Wat ons betreft zijn de Predator X27P en zijn neefje PG27UQ ROG Swift de beste gamingmonitors beschikbaar. Het probleem is de hoge kostprijs. Die is weliswaar gerechtvaardigd door het waanzinnig aantal moderne schermtechnologieën aanwezig: naast 4K en 144Hz, is er ondersteuning voor G-Sync, DisplayHDR 1000, werkt het scherm met een Quantum Dot IPS-display en is er RGB-belichting.

Bijgevolg is deze monitor perfect voor gaming, films, content creation en meer. Voor games moet je wel een extreem krachtige pc hebben, met een van de meest recente grafische kaarten om zelfs maar in de buurt van 4K en 144Hz te geraken bij de meeste games. Met een RTX 2080 en RTX 2080 Ti konden we eSports als Counter-Strike draaien aan 4K/120Hz en moderne releases als Metro Exodus aan 4K/60 met DLSS.

Acer Predator X27P kopen op Bol.com

Advertentie

Ga naar comments (0)

Over de auteur

Redactie

Redactie

medewerker

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (0)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread