Op 19 maart 2019 dropte Google tijdens de Game Developers Conference een kleine bom in de gamesindustrie: met streamingdienst Google Stadia hoopt het bedrijf niet alleen de concurrentie aan te gaan met klassieke consoles, maar ook een betaalbaar alternatief te zijn voor prijzige game-pc's. Hoewel eerdere pogingen tot een dergelijke streamingdienst weinig succes kenden, zijn er voldoende redenen om dit nieuwe project van Google met argusogen te volgen.

Google Stadia specs

Stadia werkt volledig vanuit de cloud, waardoor je dus geen gespecialiseerde hardware nodig hebt om te gamen. Je huidige tv, laptop of smartphone volstaan volgens Google. Al het rekenwerk gebeurt immers in de cloud. Zolang je dus een toestel met 4K-scherm hebt, is het dus mogelijk om je games in een dergelijke resolutie te spelen. Alle games zijn bovendien speelbaar aan 60 frames per seconde. In de toekomst wil Google het zelfs mogelijk maken om games met een 8K-resolutie te spelen aan 120 frames per seconde.

Eerdere diensten zoals PlayStation Now en OnLive beloofden eveneens een vlotte streamingdienst, maar de gebruikers van die diensten stootten echter vooral vaak op frustrerende lag. Google heeft op dat vlak alvast een streepje voor. Het bedrijf heeft vandaag immers datacentra in meer dan 200 landen die kunnen ingezet worden om een lag-vrije ervaring aan te bieden.

Voor die datacentra heeft Google samen met AMD gespecialiseerde GPU's ontwikkeld om Stadia te ondersteunen. Die hebben volgens Google een kracht van 10,7 teraflops, wat meer is dan de kracht van de PlayStation 4 Pro en de Xbox One X samen. Die GPU wordt verder ondersteund met een 2.7GHz x86 CPU en 16GB RAM. Voor elke gamesessie wordt een GPU voorzien, maar voor veeleisende games is het ook mogelijk om meerdere GPU's te gebruiken.

1
Google Stadia specs - De streamingdienst van Google lijkt een stevige uitdager te worden voor klassieke consoles.

Google Stadia games

Momenteel is er nog weinig geweten over welke games we allemaal mogen verwachten op de dienst. Van Assassin's Creed Odyssey, Trials Rising en Doom Eternal weten we in elk geval dat ze via de dienst speelbaar zijn. In juni onthult Google een nieuwe reeks games die via Google Stadia beschikbaar zullen zijn.

Stadia krijgt echter niet alleen third-partygames. Google heeft eveneens een eigen studio genaamd Stadia Games and Entertainment opgericht. Aan het hoofd daarvan staat Jade Raymond. Zij heeft intussen meer dan twintig jaar ervaring in de gamesindustrie en werkte eerder voor onder andere Ubisoft en EA. Over mogelijke titels van die nieuwe studio is nog niets geweten, maar ook daarover volgt er ongetwijfeld binnenkort meer, vermoedelijk op de E3 2019 of tijdens Googles eigen Google I/O-evenement, dat dit jaar van 7 tot en met 9 mei plaatsvindt.

2
Google Stadia games - Onder andere Doom Eternal is binnenkort speelbaar in 4K aan 60 frames per seconde.

Google Stadia integratie

Stadia biedt gebruikers 'één dienst aan voor alle vormen van gaming'. Zo is het mogelijk om in een fractie van een seconde te wisselen tussen verschillende platformen, en je game verder te spelen op je pc, tv, smartphone of tablet. Het is zelfs mogelijk om multiplayergames cross-platform te spelen met je vrienden op verschillende toestellen. Om het overschakelen tussen verschillende toestellen zo eenvoudig mogelijk te maken, heeft Google bovendien een eigen controller ontwikkeld die verbonden is met je wifinetwerk.

Daarnaast biedt Stadia ook interactie met andere Google-diensten zoals YouTube. Zo is het mogelijk om een trailer op YouTube voor een nieuwe game te bekijken, en met één druk op de knop toegang te krijgen tot die game. Een andere functionaliteit van Stadia is Crowd Play. Die maakt het eenvoudiger om bepaalde games samen met je favoriete streamer te spelen.

Ten slotte introduceert Google Stadia ook State Share. Dat is een soort uitwisselbare savefile. Je kunt de file niet alleen gebruiken om dezelfde game op verschillende platformen te spelen, maar ook om je vrienden een tof moment uit een van je games te laten herbeleven. Verschillende ontwikkelaars werken momenteel zelfs aan games waarin State Share een belangrijk deel van de gameplay is.

3
Google Stadia integratie - Met één druk op de knop ga je vanuit YouTube naar je nieuwe game.

Google Stadia controller

Tijdens de Game Developers Conference is eveneens de Google Stadia controller aangekondigd. Die onderscheidt zich van andere controllers door een rechtstreekse verbinden met de datacentra van Google via je wifinetwerk. Dat zorgt volgens Google niet alleen voor een snelle en lag-vrije verbinding, maar maakt het ook mogelijk om de controller zonder problemen met je smartphone of tablet te verbinden en ogenblikkelijk op die toestellen je gamesessie verder te zetten.

Naast de standaardknoppen op een controller biedt de Google Stadia-controller echter nog enkele nieuwigheden. De 'capture'-knop maakt het mogelijk om beelden van je sessie op te nemen en meteen te delen met je vrienden via YouTube. Via de Google Assistant-knop kun je dan weer online tips en walkthroughs opzoeken voor je game.

4
Google Stadia controller - Hopelijk kom je geen handen tekort voor al die knoppen.

Google Stadia prijs

Google blijft voorlopig vaag over het verdienmodel van Stadia en de prijs van de nieuwe dienst. Volgens Ubisoft-topman Yves Guillemot is het zowel mogelijk om games te kopen als om een maandelijks abonnement op Google Stadia te nemen. Aangezien concurrerende diensten zoals PlayStation Now werken op basis van zo'n maandelijks abonnement, lijkt het niet onwaarschijnlijk dat Google vooral inzet op dat verdienmodel. Ook de belofte om met één druk van de knop een nieuwe game te starten, doet hetzelfde vermoeden. Voor PlayStation Now betaal je momenteel 15 euro per maand, dus veel kans dat de prijs van Google Stadia in dezelfde grootteorde ligt.

Google Stadia release

Ook over de releasedatum van Stadia is momenteel niet veel geweten. Volgens Google lanceert de dienst in elk geval nog dit jaar. Vermoedelijk krijgen we tijdens de E3 2019 meer duidelijkheid en lanceert de dienst zelf ergens in het najaar.

Wil je alle Google Stadia updates op de voet volgen? Hou deze pagina dan goed in de gaten, want hier vind je alles wat je over Google Stadia moet weten!

ADVERTENTIE

Over de auteur

Michiel De Coninck

Michiel De Coninck

Nostalgicus

Michiel kijkt met veel nostalgie terug naar 'de goede oude tijd', toen de Sega Dreamcast nog hip was en DLC nog gewoon een expansion heette. Heeft verder een onverklaarbare voorliefde voor point-and-click adventure games.