De beste micro SD kaarten voor je Nintendo Switch

De grootste opslag voor de laagste prijs.

De Switch is een onvoorstelbaar verkoopsucces en een pracht van een apparaat, maar de hybride handheld-console heeft wel een groot nadeel: je hebt maar 25,9 GB aan beschikbare opslagruimte. Daardoor is het moeilijk om meerdere eShop games tegelijk geïnstalleerd te hebben. Sommige games zoals NBA 2K19 passen zelfs totaal niet op het interne geheugen!

Gelukkig is er een Micro SD ingang op de Switch, zodat je zelf Micro SD kaarten kunt installeren voor meer opslagruimte. Een essentiële upgrade dus, maar het is vaak lastig kiezen binnen het uitgebreide gamma aan Micro SD kaarten. Daarom hebben wij deze gids voorbereid. Welke Micro SD kaart voor Switch moet je kiezen en helpt het met laadtijden?

Deze gids geeft je keuzemogelijkheden tussen de topmodellen van 512GB en kaarten met minder opslagruimte maar een scherpere prijs. Wel interessant: kaarten met grote opslagruimte zijn betaalbaarder dan ooit geworden, waardoor we je nieuwe aanraders kunnen voorschotelen.

We hebben ook onderzoek gedaan naar de laadtijden voor Switch games, gezien Micro SD kaarten soms laadtijden kunnen versnellen. Op die manier kunnen we je vertellen waar je je favoriete games het beste installeert (het interne geheugen van de Switch of de Micro SD). Onze SD kaarten resulteren trouwens altijd in snellere laadtijden dan fysieke cartridges - belangrijk als je twijfelt tussen een fysieke of digitale aankoop van een game.

Beste Switch Micro SD kaarten

Kopen bij Bol.com
Beste waar voor je geld Switch Micro SD kaart Kingston Canvas Select Plus microSD Card 10 UHS-I 128GB - inclusief SD adapter
Beste Micro SD kaart met grootste opslagcapaciteit Lexar High Performance 633x microSDXC 256GB - met adapter
Beste waar voor je geld 512GB Switch Micro SD Card Lexar 512GB micro SD professional 633x met SD adapter
Beste waar voor je geld 400GB Switch Micro SD kaart Sandisk Ultra flashgeheugen 400 GB MicroSDXC Klasse 10 UHS-I
Beste waar voor je geld 128GB Micro SD kaart SanDisk Ultra Micro SDXC 128GB - UHS1 & A1 - met adapter

Mocht je erover twijfelen: hoe meer capaciteit een Micro SD kaart heeft, hoe meer games je erop kunt installeren en hoe minder je dus moet schrappen. Het algemene credo is dan ook om de grootst mogelijke kaart te kopen die betaalbaar is voor jou. Bij lancering ondersteunde de Switch trouwens maar Micro SD kaarten tot 32GB groot. Gelukkig paste een software update daar snel een mauw aan en is de limiet nu 2TB. Er is weliswaar geen enkele commercieel beschikbare Micro SD kaart met 2TB aan opslagcapaciteit, maar kaarten van 512GB zijn redelijk betaalbaar geworden zoals je kunt zien in onze gids.

Tom Morgen van Digital Foundry vergelijkt laadtijden van Micro SD kaarten versus het interne geheugen van de Switch en een fysieke cartridge.

Naast opslagcapaciteit is er echter nog een belangrijke factor: de snelheid van een Micro SD kaart. Hier maakt Nintendo opnieuw een nogal verouderde designkeuze, doordat enkel UHS-1 kaarten worden ondersteund. Die hebben maximumsnelheden van 104MB/s, vergeleken met de 312MB/s die moderne UHS-2 kaarten gebruiken. Belangrijk is wel dat er bij onze selectie maar erg kleine onderlinge snelheidsverschillen zijn, zodat je je daar niet teveel zorgen om moet maken.

Naast Micro SD kaarten, hebben we ook twee andere opties onderzocht om Switch games te spelen: de interne opslag van de Switch en rechtstreeks de game cartridge gebruiken. We hebben The Legend of Zelda: Breath of the Wild gebruikt voor deze test. Daarbij vergeleken we het opstarten van de game alsook fast-travel tussen verschillende gebieden.

Zelda/Switch laadtijden Cartridge Interne opslag Sandisk 16GB Ultra SDHC Sandisk 64GB Extreme SDXC
Temple of Time (Eerste laadtijd) 35.7 30.7 34.1 34.4
Kakariko Village (Eerste laadtijd) 27.0 24.1 26.3 26.6
Owa Daim Shrine (Eerste laadtijd) 9.5 8.7 9.3 9.3
Great Plateau Tower (Fast-travel) 32.6 27.7 30.9 31.2
Dueling Peaks Tower (Fast-travel) 20.5 18.8 19.8 20.1
Shrine of Resurrection (Fast-travel) 24.2 21.8 23.0 23.8

In elke test kregen we dezelfde volgorde van resultaten: het lezen van de cartridge was verrassend genoeg de traagste methode, terwijl de interne opslag het snelst was. De twee Micro SD kaarten die we hebben getest hadden bijna identieke laadtijden: iets sneller dan de cartridge maar langzamer dan de interne opslag, soms met een aanzienlijke marge. In onze Temple of Time test bijvoorbeeld, was de interne opslag vijf seconden sneller dan de cartridge, en vier seconden sneller dan een van beide Micro SD-kaarten. Wil je laadtijden voor je favoriete games tot een minimum beperken, zorg er dan voor om die games in kwestie in het interne geheugen van de Switch te installeren.

Belangrijk: Deze tests werden uitgevoerd vóór Nintendo de zogenaamde 'boost-modus' toevoegde aan Breath of the Wild, die de processor van de Switch tot het uiterste duwt om het laadproces te versnellen wanneer je voor het eerst een game binnengaat of naar een nieuw gebied reist. De volgorde van de resultaten blijft echter hetzelfde.

Zo! Je gekozen Micro SD kaart is geïnstalleerd, maar hoe verplaats je Switch games naar de Micro SD kaart? Helaas is het op dit moment niet mogelijk om installatiegegevens rechtstreeks van het interne geheugen van de Switch naar een Micro SD kaart te verplaatsen. In plaats daarvan moet je een reeks instructies volgen om de software te archiveren en vervolgens opnieuw te downloaden. Nintendo heeft wat dit soort gebruiksgemak betreft, nog flink wat te leren.

Start door Systeeminstellingen te bezoeken, Gegevensbeheer te selecteren en vervolgens Software beheren te kiezen. Selecteer vervolgens de game dat je wilt overdragen en selecteer Archive Software, en vervolgens Archive. Plaats nu je Micro SD-kaart, ga terug naar het startscherm en selecteer de gearchiveerde game. Selecteer Download en de game wordt gedownload op je Micro SD-kaart. Je opgeslagen gegevens worden niet beïnvloed (deze worden opgeslagen in het interne geheugen van de Switch), maar je zult moeten wachten tot de download is voltooid, wat misschien een probleem is voor wie een langzamere internetverbinding heeft. Als je games naar je interne opslag wilt verplaatsen, volg dan dezelfde stappen maar verwijder de Micro SD-kaart voor de game is gedownload om er zeker van te zijn dat het op het flashgeheugen van de Switch is geïnstalleerd.

Om samen te vatten, de snelste opslagoptie is de 32 GB aan ruimte van het interne flashgeheugen van de Switch. Gebruik dit dus voor je meest gespeelde games met behulp van de hierboven geschetste methode als je de absolute hoogste laadsnelheden wil. Micro SD-kaarten komen op de tweede plaats, met vergelijkbare snelheden en een veel grotere capaciteit. Als het gaat om het kiezen van de beste Micro SD kaart, zou ons advies zijn om in de eerste plaats te kiezen voor een gerenommeerd merk (naamloze kaarten moeten worden vermeden, vooral wanneer goede merken als Samsung, SanDisk en Kingston erg betaalbaar zijn). Ten tweede, zolang je een UHS-1 kaart hebt, kun je het je veroorloven om lees- en schrijfsnelheden grotendeels te negeren en je in plaats daarvan te richten op het kiezen van de grootste capaciteit die je je kunt veroorloven, omdat onze tests geen significant voordelen opleveren voor kaarten met een hogere specificatie.

Advertentie

Ga naar comments (0)

Over de auteur

Redactie

Redactie

medewerker

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (0)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread