Nu de Xbox One X, PlayStation 4 Pro en krachtige pc graphics hardware allemaal in wijde omloop zijn, zijn er meer manieren dan ooit om te genieten van games in 4K met HDR aan. Daarom geven wij je nu een overzicht van de allerbeste 4K televisies die ook high dynamic range hebben.

Wanneer het gaat over 4K HDR tv's om op te gamen, is een van de allerbelangrijkste punten om op te letten de 'input latency'. Dit meet hoe lang het duurt vooraleer het indrukken van de knop op je controller of keyboard resulteert in een in-game actie. De beste 4K HDR tv's hebben een inpunt latency van ongeveer 20ms, doorsnee modellen hebben 30ms, en tragere schermen hebben 40ms of meer. Een verschil van 15ms is al merkbaar. Deze snelheden ga je echter enkel zien wanneer de 'game modi' van de schermen aanstaan, en per tv hebben ze verschillende namen.

Naast input latency bekijken we ook hoe deze tv's omgaan met bewegingen, wat de hoogste brightness metingen zijn, welke HDR-formaten ze ondersteunen en de sterkte van hun ingebouwde interface. De prijs is natuurlijk ook belangrijk. Op dit moment starten dure OLED sets rond de 2400 euro voor een 55 inch scherm, terwijl LCD modellen van dezelfde omvang de helft minder kosten. We zullen je ook een overzicht geven van nieuwe features die je bij toekomstige tv's kunt verwachten en een overzicht van de pro's en con's per 'panel' types in 4K HDR tv's: OLED, QLED, VA en IPS.

Bij deze: dit zijn onze aanraders voor gaming-vriendelijke 4K HDR tv's in 2018, inclusief, budget tv's, gemiddelde modellen en uiteindelijk de luxueuze opties.

Heb je wat aan deze gids gehad? Bekijk dan ook eens onze andere koopgidsen zoals onze aanraders voor beste gaming muizen, beste gaming headsets en beste draadloze earphones. Heb je een Nintendo Switch, dan weet je vast graag wat de beste Nintendo Switch accessoires en deals zijn. En is je pc aan een upgrade toe? Dan vind je deze lijst met beste SSD's voor gaming in 2018 vast nuttig. Als je meer opslag wil op je Nintendo Switch, dan is nu een goed moment want SD-kaarten dalen steeds sterker in prijs. Daarom hebben we ook een lijst met de beste SD-kaarten.

LG C8 (OLED): De beste 4K TV voor HDR gaming

lg_c8_spidey

LG's C8 model is veruit onze favoriet, dankzij de prachtige OLED display die fantastische motion processing heeft, een onvoorstelbaar lage input latency (rond de 21ms in zijn gaming settings) en een betere peak brightness dan het 2017 model. De 4K HDR content is waar de C8 echt uitblinkt. De tv gaat ook goed om met content van lage resolutie dankzij uitstekkende upscaling en volle OSSC en Framemeister compatibiliteit voor retro gaming. De webOS software van LG is bovendien de meest gebruiksvriendelijke op de markt.

Pros

 • Goede prijs voor een groot OLED scherm
 • Nieuwe 'black frame insertion' zorgt voor betere verwerking van bewegende beelden
 • Extreem lage input latency bij het gebruiken van de gaming modes
 • Gaat uitstekend om met content van lagere resoluties

Cons

 • Er is geen optie tot filter-vrije 720p of 1080p upscaling
 • Er is geen ondersteuning voor een variabele refresh rate (bv. FreeSync)
 • 24 fps content kan leiden tot kleine haperingen

LG C8 kopen op Mediamarkt voor 2.299 euro

LG C8 kopen op Bol voor 1.639 euro

Panasonic EZ952/EZ950 (OLED): 4K TV voor HDR gaming met beste geluid

panasonic_fz952_forza

De Panasonic EZ952 komt heel dicht bij de C8 OLED van LG dankzij een uitstekende input latency (rond de 22ms) en zeer goede 'scaling' van 1080p content. Jammer genoeg worden Dolby Vision of Atmos niet ondersteund, al is HDR10+ wel aanwezig. De Firefox tv software is mooi ontworpen, maar is niet zo snel als de concurrentie. De FZ952 heeft echter een heel grote troef: een geďntegreerde soundbar. Gecombineerd met de vele prijsdalingen de laatste tijd is dit uitstekend waar voor je geld.

Pros

 • Uitstekende motion handling
 • Zeer lage input latency in de gaming modes
 • Haast perfecte scaling voor content in 1080p
 • Optie tot 120Hz input option wanneer de resolutie 1080p bedraagt
 • Geďntegreerde soundbar zorgt voor uitstekende geluidskwaliteit

Cons

 • Duurder dan de LG C8
 • Firefox TV OS is goed ontworpen maar wel traag
 • Geen ondersteuning voor Dolby Vision of Dolby Atmos

Alternatieve optie: De Sony AF8 OLED is ook een sterke concurrent voor de twee tv's vanwege het prachtige LG scherm en goeie motion handeling voor content van lage fps. Jammer genoeg is de input lag bij het spelen van non-HDR games aan 60Hz aanzienlijk (ongeveer 47ms aan 1080p en 21ms aan 4K). Met de HDR aangeschakeld verdwijnt het verschil met de LG C8 en de FZ950. Nog een punt is de Android TV OS, die veel apps heeft maar traag is.

Panasonic FZ952/FZ950 kopen op Bol voor 1.754 euro

Samsung Q9FN/Q9F (QLED): de beste niet-OLED tv voor 4K HDR gaming

samsung_q9fn_blops4

OLED tv's zijn indrukwekkend, maar heel duur. Bovendien kunnen ze de helderheid van sterke LCD displays niet evenaren. De Samsung QLED tv's zijn dan ook een goede optie. De Q9FN is werkelijk uitstekend, dankzij fantastische helderheid en locale dimming opties die contrast ratios van bijna 20,000:1 oplevert. De input lag is ook uitmuntend: 22ms voor HDR content aan 4K. Er is ook FreeSync ondersteuning, van belang wanneer je op Xbox One of pc's met een grafische kaart van AMD speelt. De problemen met deze tv zijn klein maar vermeldenswaardig: je moet recht voor het scherm zitten voor de ideale kijkomstandigheden (typisch voor niet-OLED tv's) en de trage Tizen smart tv interface.

Pros

 • Uitstekende helderheid, zowel in SDR als HDR
 • Uitstekende input lag, zeker bij HDR (21ms vs 22ms)
 • Zeer goede motion handling met black frame insertion
 • Ondersteuning voor variable refresh rate (FreeSync) op Xbox One en pc
 • Geen risico op burn-in

Cons

 • De zwartniveau's en kijkhoeken zijn minderwaardig aan OLED
 • Tizen OS is bij momenten heel traag

Samsung Q9FN/Q9F kopen op Mediamarkt voor 2.398 euro

Samsung Q9FN/Q9F kopen op Bol voor 2.099 euro

Sony Bravia XF900/X900F (VA): de beste mid-range keuze voor 4K HDR

sony_xf900_fifa19

De XC900 heeft uitstekende features voor een gemiddeld prijsniveau. Zoals bij andere Sony tv's is de motion handling heel sterk, met snelle pixel response tijden en black frame insertion. Het contrast is ook uitstekend, met locale dimming dat contrast tot 5700:1 brengt. Gaming aan 4K is uitstekend dankzij lage input lag - rond de 24ms voor SDR en HDR content. Speel je aan 1080p, dan is er minder goed nieuws: latency ligt rond 41ms. De tv heeft ook last van slechte kijkhoeken, met uitgewassen kleuren. Bovendien laadt het OS van de tv traag en stottert het soms.

Pros

 • Lage input lag voor 4K gaming, zowel bij SDR en HDR (~24ms)
 • Uitstekende motion handling
 • Goede contrast ratio (5000:1) met local dimming
 • Scherp geprijsd

Cons

 • Relatief hoge input lag voor 1080p gaming (~41ms)
 • Android TV interface laadt traag en hapert vaak
 • De beeldkwaliteit zakt merkbaar wanneer je vanuit een hoek kijkt

Sony Bravia XF900/X900F kopen op Bol voor 1.163 euro

Samsung NU8000 (VA): de beste budget 4K TV

samsnung_nu8000_overcooked2

De NU800 is een uitstekende keuze voor een lager budget. De input lag is fantastisch en heeft geweldige zwarttinten voor uitstekend contrast - al is het net niet zo goed als een OLED tv. Problematisch zijn de teleurstellende kijkhoeken, met kleurwijzigingen wanneer je zelfs maar een klein beetje van het midden af zit. Ook de local dimming is niet zo sterk als de concurrentie. Motion handling is wel goed, dankzij de optie voor black frame insertion. Zoals we eerder zeiden is ook de Tizen software niet ideaal: soms krijg je advertenties op het welkomscherm en slowdown. Let ook op: het goedkoopste 49-inch model heeft geen FreeSync, waardoor je beter 55 inch of groter koopt wanneer je op Xbox One of pc speelt.

Pros

 • Uitstekende input lag aan 1080p of 4K bij zowel SDR als HDR content (~18ms)
 • Goede contrast ratio voor een VA paneel (5500:1)
 • Sterke motion handling met black frame insertion
 • Ondersteuning voor variabele refresh rate (FreeSync) op 55-inch en grotere modellen

Cons

 • Slechte local dimming
 • Teleurstellende kijkhoeken
 • Tizen OS is intuďtief maar traag en bevat vaak advertenties

Samsung NU8000 kopen op Mediamarkt voor 999 euro

Samsung NU8000 kopen op Bol voor 915 euro

LG UK6300 (IPS): de beste kleine 4K TV voor HDR gaming

lg_uk6300

Iedereen die een goede verhouding tussen prijs en omvang wil, moet de LG UK6300 overwegen. Het is verkrijgbaar vanaf 43 inch, wat ideaal is voor slaapkamers of kantoren. Het IPS paneel zorgt voor lage input lag aan 12ms in game mode, zelfs bij 4K HDR content! Kijkhoeken zijn ook geweldig, met betere resultaten dan de duurdere VA tv's. Het nadeel is het slechte contrast, met lage peak brightness waarden en zwart dat meer op grijs lijkt. Daardoor is het effect van HDR beperkt. De scherpte van kleine details zoals tekst is ook ondermaats, waardoor dit geen ideale pc monitor is. Voor consoles en gaming pc's is dit wel een ideaal scherm.

Pros

 • Uitstekende input lag (~12ms) in game mode
 • Zeer goede kijkhoeken
 • Mooie, responsieve OS interface

Cons

 • Slecht contrast zorgt voor teveel donker en HDR is bijgevolg ondermaats
 • De accuraatheid van de kleuren is niet geweldig

LG UK6300 kopen op Bol voor 479 euro

Is nu een goed moment om een tv te kopen?

Dit is een geweldig moment om een nieuwe tv te kopen nu HDR standaarden zijn opgedoken en geweldige OLED tv's meer dan ooit betaalbaar zijn. Uiteraard blijft technologie wel evolueren. Upgrade cycli worden gedreven door nieuwe features, en HDMI 2.1 lijkt de volgende stap die naar 8K 60Hz en 4K 120Hz kan leiden. Andere features, zoals nog betere HDR en variabele refresh rates liggen ook net om de hoek. De eerste tv's met deze features komen echter pas in 2019, om nog maar te zwijgen van consoles en gaming pc's die jaren nodig gaan hebben om deze features te kunnen evenaren. Verwacht in de komende jaren vooraleer luxe features zoals backlighting dimming en hoge contrastwaarden om door te sijpelen naar de goedkopere modellen.

Display types

Nu plasma displays uitgestorven zijn, gebruiken moderne schermen twee types: LCD en OLED. Duurdere modellen gebruiken zowat exclusief die laatste. LCD-schermen vallen bovendien uiteen in drie andere modellen: IPS, VA en QLED. Dit moet je weten over elk type.

IPS: Deze schermen hebben goede kijkhoeken en scherpere kleuren vergeleken met VA. Oudere schermen met IPS hebben echter slechtere responstijden, zodat ze niet ideaal zijn voor games. Een ander issue is 'IPS' glow, waar de backlight van het scherm zichtbaar is in donkere scenes.

VA: Dit type zit mooi in het midden, met sterke contrastwaarden, responstijden en kleuren. Kijkhoeken zijn wel problematisch vergeleken met OLED.

QLED: Dit type paneel van Samsung is eigenlijk VA, maar met quantum dots. Dit zorgt voor betere kijkhoeken, hogere helderheid en meer kleuren. De motion handling kan soms wel teleurstellen.

OLED: Dit soort scherm gebruikt organische licht-verspreiden diodes die een prachtig beeld geven. Contrast is top, met individuele pixels die afgezet kunnen worden voor een prachtig zwart. Kijkhoeken zijn ook top, zelfs aan 45 graden. HDR is ook subliem, gezien extreem lichte en donkere gebieden zij-aan-zij mogelijk zijn. OLED is echter wel duur, de helderheid kan niet op tegen normale LCD en motion handling kan slecht zijn bij bepaalde modellen. Pas ook op voor burn-in, al is dit doorgaans geen probleem bij gaming.

Heb je wat aan deze gids gehad? Bekijk dan ook eens onze andere koopgidsen zoals onze aanraders voor beste gaming muizen, beste gaming headsets en beste draadloze earphones. Heb je een Nintendo Switch, dan weet je vast graag wat de beste Nintendo Switch accessoires en deals zijn. En is je pc aan een upgrade toe? Dan vind je deze lijst met beste SSD's voor gaming in 2018 vast nuttig. Als je meer opslag wil op je Nintendo Switch, dan is nu een goed moment want SD-kaarten dalen steeds sterker in prijs. Daarom hebben we ook een lijst met de beste SD-kaarten.

ADVERTENTIE

Over de auteur

Redactie

Redactie

Contributor

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Meer artikels van Redactie

Reacties (0)

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread

Gerelateerde content